21 Σεπτεμβρίου 2023

H Μάστιγα των Τουρκικών Δυνάμεων Κατοχής στην Κύπρο

Άν χαθεί η Κύπρος θα ακολουθήσουν και τα νησιά του Αν. Αιγαίου
 
 
Του Φοίβου Κλόκκαρη*
 
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις που εισέβαλαν παράνομα στην Κύπρο το 1974, παραμένουν στο νησί ως κατοχικές δυνάμεις, με επιθετική διάταξη κατά των ελευθέρων περιοχών. Τα ψηφίσματα του ΣΑ/ΗΕ για «άμεσο τερματισμό της ξένης στρατιωτικής παρέμβασης στην Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ)» που εκδίδονται από το 1974 (το πρώτο ψήφισμα εκδόθηκε την 20 Ιουλίου 1974 (353/1974)) παραμένουν ανεκτέλεστα επί μισό αιώνα. Η μη εφαρμογή τους, χαρακτηρίζει την παταγώδη αποτυχία των ΗΕ να επιβάλουν την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και επιβεβαιώνει την επικράτηση στις διεθνείς σχέσεις της αυθαιρεσίας του ισχυρού και ότι ο κατευνασμός του από τον αδύνατο, όχι μόνο δεν ανακόπτει, αλλά αυξάνει την επιθετικότητα του. Η ΚΔ συμφώνησε να λάβει η Τουρκία το χρίσμα της υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά η Τουρκία, όχι μόνο δεν απέσυρε τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής (ΤΔΚ) εδάφους της ΕΕ, αλλά τις ενίσχυσε και συνέχισε την επιθετικότητα της με εισβολή και στην ΑΟΖ της ΚΔ, την οποία δεν αναγνωρίζει ώς κράτος και περιφρονεί το ψήφισμα 186/1964 των ΗΕ.
 
Η επικινδυνότητα της απειλής των ΤΔΚ, δεν είχε εκτιμηθεί από την ΚΔ στο βαθμό που θα έπρεπε, με αποτέλεσμα να επικρατήσει επί μακρόν, η λανθασμένη «σχολή σκέψης», ότι οι μικρές χώρες είναι μάταιο να δίδουν βαρύτητα στη στρατιωτική ισχύ τους. Συμπιέστηκαν οι προϋπολογισμοί για την άμυνα και μειώθηκε απότομα η στρατιωτική θητεία με δυσμενείς επιπτώσεις στο αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). 
 
Στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού, συμφωνήθηκε να μην έχει δικαίωμα να έχει ένοπλες δυνάμεις (ΕΔ) το Κυπριακό Κράτος μετά τη λύση(αυτό προέβλεπε και το σχέδιο Ανάν). Η αποστρατικοποίηση της Κύπρου και των Ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου, είναι επιδίωξη της Τουρκίας, για να είναι εύκολη λεία στην αρπακτικότητά της.
 
Η στρατηγική της Τουρκίας για την Κύπρο, συντάχθηκε την δεκαετία του 1950 με στόχο τον έλεγχο όλης της νήσου (Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ, Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου) και πηγάζει από τον ιερό όρκο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης το 1920, περί ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. 
 
Η Τουρκία ακολούθησε με μεγάλη προσήλωση τη στοχοθεσία της και πέτυχε σταδιακά τη λειτουργική, γεωγραφική και πολιτική διχοτόμηση της Κύπρου. Έκτοτε συνεχίζεται η επιθετικότητα της Τουρκίας προς ολοκλήρωση του στόχου της με κύρια μέσα τη στρατιωτική της ισχύ και τη δημογραφική αλλοίωση πληθυσμών. Tο πέτυχε στις κατεχόμενες περιοχές το ίδιο μεθοδεύει και για τις ελεύθερες.
 
Βαρύνουσα σημασία για την επίτευξη του στόχου της έχει η εγκατάσταση ενός τεράστιου στρατιωτικού προγεφυρώματος στο καταληφθέν βόρειο τμήμα της Κύπρου (37% του εδάφους και 57% της ακτογραμμής της ΚΔ), το οποίο τουρκοποίησε και ισλαμοποίησε με παράνομο εποικισμό από Τούρκους, αφού εκρίζωσε βίαια τον Ελληνικό πληθυσμό που πλειοψηφούσε συντριπτικά. 
 
Στο προγεφύρωμα διατηρεί επι μισό αιώνα ισχυρές ΤΔΚ επιπέδου Σώματος Στρατού, που έχουν την δυνατότητα να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελευθέρων περιοχών για να επιτύχουν στρατηγικά εδαφικά οφέλη (έλεγχο προωθημένων ζωτικών χώρων της ΚΔ μεγάλης στρατηγικής σημασίας πλησίον της γραμμής αντιπαράταξης), προς εξυπηρέτηση τού πολιτικού στόχου της Τουρκίας. 
 
Η μεγάλη επικινδυνότητα της απειλής των ΤΔΚ οφείλεται στις δυνατότητες και την αποστολή τους. Αποστολή των ΤΔΚ, είναι η εξυπηρέτηση της Τουρκικής στρατηγικής του εξαναγκασμού. Δηλαδή με την απειλή η χρήση στρατιωτικής ισχύος, να αναγκάσει τους Έλληνες της Κύπρου να αποδεχθούν λύση τουρκικών όρων στο Κυπριακό, που θα νομιμοποιεί τα τετελεσμένα της εισβολής / κατοχής, θα καταλύει την ΚΔ και θα επεκτείνει τον τουρκικό έλεγχο σε ΟΛΗ την Κύπρο. 
 
Μέγιστο επίτευγμα της Τουρκίας θα είναι “η υποταγή του αντιπάλου xωρίς μάχη (αντίσταση)” (από την πραγματεία “η τέχνη του πολέμου” του Κινέζου στρατηγού Σούν Τζού, κεφάλαιο “επίθεση με στρατηγήματα” παράγρ.2). Οι δυνατότητες των ΤΔΚ οφείλονται: στη μεγάλη δύναμη τους (40.000 άνδρες, 300 άρματα, 260 πυροβόλα, 650 τεθωρακισμένα, πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, αντιαρματικά, αντιαεροπορικά, drones κ.ά.), στην πλήρη επάνδρωση τους (100% και άνω), στην προωθημένη διάταξη τους (εντεύθεν του Πενταδακτύλου σε πεδινό έδαφος χωρίς κωλύματα), στη σύνθεση τους (μηχανοκίνητοι σχηματισμοί: 28η και 39η μηχανοκίνητες μεραρχίες πεζικού, 14η τεθωρακισμένη ταξιαρχία, μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού (ΤΟΥΡΔΥΚ), άλλες δυνάμεις: Σύνταγμα Καταδρομών, Σύνταγμα Πυροβολικού, Σύνταγμα ΔΜ, Δύναμη επιτήρησης θαλάσσιου και εναέριου χώρου κ.ά.) καθώς και στην εγγύτητα των αεροναυτικών βάσεων τής Τουρκίας (Μερσίνα, Άδανα).
 
Οι ΤΔΚ εκσυγχρονίζονται συνεχώς, ενισχύονται με επιθετικά οπλικά συστήματα, και συνιστούν την ΑΜΕΣΗ και ΚΥΡΙΑ απειλή κατά της ασφάλειας της ΚΔ. Η ΚΔ πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των δυνατοτήτων και της αποστολής τους, να μην υποτιμά την επικινδυνότητά τους και να τηρεί την ΕΦ, τον κρατικό μηχανισμό και τον λαό σε ύψιστο βαθμό ετοιμότητας. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για την ΚΔ, να υποστεί αιφνιδιασμό σε μια στρατιωτική κρίση, την οποία δύναται να προκαλέσει η Τουρκία αν κρίνει ότι εξυπηρετεί τον πολιτικό στόχο της.
 
Η κυβέρνηση της ΚΔ με κύριο φορέα το υπουργείο άμυνας/ΓΕΕΦ, έχει την μεγάλη ευθύνη, να ενισχύει συνεχώς την δυνατότητα ταχείας και αποτελεσματικής αντίδρασης της ΕΦ, προς αντιμετώπιση της δυνατότητας των ΤΔΚ, να επιτεθούν αιφνιδιαστικά κατά των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου. H δυνατότητα ταχείας αντίδρασης της ΕΦ έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε σύγχρονα μέσα και οπλικά συστήματα (ανάγκη αύξησης των προϋπολογισμών άμυνας-προβληματίζει η πρόθεση της κυβέρνησης μας να μειώσει την εισφορά για την άμυνα από 30% σε 17% επι των τόκων των καταθέσεων), σκληρή εκπαίδευση, ηθικό και πειθαρχία προσωπικού, υψηλό επίπεδο επάνδρωσης των μονάδων εκστρατείας (ανάγκη επανεξέτασης της αδικαιολόγητης μείωσης της στρατιωτικής θητείας) και ετοιμότητας των μέσων και οπλικών συστημάτων. Έχει πολύ μεγάλες απαιτήσεις σε σύγχρονο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, και σε αποφασιστικούς ηγήτορες σε όλα τα κλιμάκια διοικήσεως, οι οποίοι να είναι άριστοι επαγγελματίες και να εμφορούνται από το υπέρτατο καθήκον προάσπισης του πατρίου εδάφους μέχρις εσχάτων, για να μην τουρκοποιηθεί η Κύπρος.
 
Πέραν της ενίσχυσης της ΕΦ, είναι αδήριτη ανάγκη να αναβιώσει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΔΕΑΧ) Κύπρου-Ελλάδας, που παραμένει αδικαιολόγητα ανενεργό από το 2000. Απαιτείται αναβίωση του σε επειχηρισιακό επίπεδο: εκτέλεση στο επιχειρησιακό περιβάλλον Κύπρου, τακτικών ασκήσεων μετα στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) των ΕΔ Ελλάδας (ΣΞ, ΠΝ, ΠΑ,) με την ΕΦ, αναγνωρίσεων, δοκιμών σχεδίων και διαλειτουργικότητας μέσων, βελτιώσεων υποδομών κ.α. 
 
H αναβίωση τού ΔΕΑΧ επιβάλλεται γιατί συνιστά την απαραίτητη ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από την ειρήνη, για να είναι πρακτικά δυνατή και αποτελεσματική η εκτέλεση της συμβατικής υποχρέωσης της Ελλάδας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει την ΚΔ αν δεχθεί Τουρκική επίθεση (Συνθήκη Εγγυήσεως 1960 άρθρο ΙΙ). Τα πολεμικά σχέδια για να έχουν επιτυχία, πρέπει να δοκιμάζονται με ΤΑΜΣ από την περίοδο της ειρήνης. Στην Κύπρο η μάστιγα των ΤΔΚ (εχθρός ΕΝΤΟς των πυλών) επικρέμεται ως Δαμόκλειος σπάθη επί της ΚΔ. H αντιμετώπιση του θανάσιμου κίνδυνου επιβάλλει επείγουσα ενίσχυση της ΕΦ και αναβίωση του ΔΕΑΧ.
 
Άν χαθεί η Κύπρος θα ακολουθήσουν και τα νησιά του Αν.Αιγαίου.
 
Λευκωσία
Σεπτέμβριος 2023
 
* αντιστράτηγος ε.α.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.