Χαιρετισμός του Ιωάννη Αμπατζόγλου στην έναρξη των εργασιών του δεύτερου συνεδρίου της Επιτροπής Ελληνισμού με τίτλο «Δράσεις για τον ελληνισμό», στις 6 Αυγούστου 2022
Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε Καστελλόριζου,
Κύριε Αντιδήμαρχε τουρισμού και επικοινωνίας,
Μέλη του δημοτικού συμβουλίου,
Σας ευχαριστούμε για την παραχώρηση της Αίθουσας Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Μεγίστης όπως επίσης και για την φιλοξενία σας.
Συνελληνίδες, συνέλληνες,
Βρισκόμαστε στο ακριτικό Καστελλόριζο –στο ανατολικότερο άκρο της χώρας μας– για το δεύτερο συνέδριο της Επιτροπής Ελληνισμού.
Για μία ακόμα φορά –όπως και πέρυσι στη Θεσσαλονίκη– συμπατριώτες και συμπατριώτισσες μέλη του σωματείου μας αλλά και προσκεκλημένοι ομιλητές έσπευσαν από διάφορα μέρη και έδωσαν το παρών. Πέρυσι, στο πρώτο μας συνέδριο, είχαμε δηλώσει ότι έγινε πράξη αυτό που αναφέρουμε στη Διακήρυξή μας, δηλαδή να πραγματοποιήσουμε το πρώτο μας συνέδριο στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι και έδρα του σωματείου μας. Σήμερα, βρισκόμαστε στο Καστελλόριζο, σε αυτή την εσχατιά της Ελλάδας για τους λόγους που θα εξηγηθούν στη συνέχεια.
Τα θέματα που απασχόλησαν το πρώτο μας συνέδριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είχε θέμα «Ο ελληνισμός σε αντεπίθεση», κάλυψαν ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων του ελληνισμού. Συγκεκριμένα, αναφερθήκαμε στην Μακεδονία, στους Μακεδόνες και τον πολιτισμό τους, στην παραχάραξη της ιστορίας από τους Σκοπιανούς, στην Εθνεγερσία του 1821, στην συνέχεια του γένους των Ελλήνων, στην πατριωτική εκδοτική δραστηριότητα, στην εθνική ταυτότητα, στα ελληνοτουρκικά, στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στην Βόρειο Ήπειρο, στην Θράκη, στους Πομάκους της Θράκης, στο μειονοτικό ζήτημα της Θράκης, στην παγκόσμια ελληνική διασπορά, στο δημογραφικό, στην λαθρομετανάστευση, στην προστασία των Ελλήνων όπου γης και στους τρόπους οργάνωσης των Ελλήνων ώστε να υπάρξει εθνική ανάταξη. Ήδη κυκλοφορεί ο τόμος των Πρακτικών του περσινού συνεδρίου και όποιος θέλει μπορεί να τον προμηθευτεί.
Φέτος, εδώ στο Καστελλόριζο στο δεύτερο συνέδριό μας με θέμα «Δράσεις για τον ελληνισμό» θα ακουστούν θέματα σχετικά με την ΑΟΖ, τα ελληνοτουρκικά, τους μύθους και τα δόγματα που διέπουν την τουρκική πολιτική, το Κυπριακό, το Βορειοηπειρωτικό, την Θράκη, την Μακεδονία, τους έξυπνους και σύγχρονους τρόπους εξοπλισμού ώστε να αυξηθεί ραγδαία η πολεμική ισχύς της Ελλάδας και της Κύπρου, το δημογραφικό, την υπογεννητικότητα, την υποτέλεια της χώρας μας, τις ενεργειακές δυνατότητες της Ελλάδας κυρίως αναφορικά με τους υδρογονάνθρακες που διαθέτουμε αλλά δεν αξιοποιούμε, την ανάγκη για επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα, την πραγματοποίηση του Τάματος του Κολοκοτρώνη και την ξεχασμένη ελληνικότητα της Άγκυρας της πρωτεύουσας της Τουρκίας. Επίσης, αναφορά θα γίνει στη γενοκτονία των ελληνικών πληθυσμών από τους Νεότουρκους και θα δοθεί έμφαση στη Μικρασιατική καταστροφή λόγω των εκατό ετών από αυτήν.
Στο πλαίσιο αυτού του συνεδρίου, αύριο Κυριακή, θα πραγματοποιηθεί ένα πατριωτικό φόρουμ με θέμα «Ελληνισμός: ο κοινός παρονομαστής μας», στο οποίο θα συμμετάσχουν κόμματα, κινήματα, think tanks και πολιτικές προσωπικότητες. Και μόνο από τον τίτλο βγαίνει το συμπέρασμα ότι θεωρούμε πως πρέπει να αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν. Τα εθνικά θέματα! Τον ελληνισμό, τον κοινό παρονομαστή μας! Και ανταποκρίθηκαν πολλοί σε αυτό. Στο αυριανό φόρουμ θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις απόψεις που εκφράζονται από πολιτικούς και πολιτικές ολόκληρου του ιδεολογικού φάσματος. Από την πατριωτική αριστερά μέχρι την εθνικιστική δεξιά. Στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης βρίσκονται τα ποιο κάτω τέσσερα σημεία:
- Ποιοι είναι οι σημερινοί κίνδυνοι για τον ελληνισμό;
- Ποια είναι η αποστολή του ελληνισμού και η προοπτική που πρέπει να του δώσουμε;
- Ποιοι είναι οι τρόποι και οι μέθοδοι αφύπνισης και πολιτικής ενεργοποίησης της ελληνικής κοινωνίας;
- Ποιες είναι οι δυνατότητες σύγκλισης των πατριωτικών δυνάμεων;
Βέβαια, έχουμε επισημάνει ότι η Επιτροπή Ελληνισμού δεν είναι πολιτικό κόμμα ούτε θα γίνει ποτέ, αυτό άλλωστε αναφέρεται ξεκάθαρα στη Διακήρυξή μας. Είναι όμως ένα σωματείο με εθνικοπατριωτικούς σκοπούς, το οποίο στην παρούσα κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως μία δεξαμενή σκέψης και ως ένα πατριωτικό φόρουμ, ώστε μέσα από αυτό, με γόνιμες συζητήσεις, κατάλληλες διεργασίες και πολιτικές ζυμώσεις από όλο το πολιτικό φάσμα, πάντα με σεβασμό στη δημοκρατία, να διερευνηθεί η δυνατότητα της συνεργασίας στον πατριωτικό χώρο και της δημιουργίας ενός εθνοκεντρικού δημοκρατικού πολιτικού συστήματος προς ενίσχυση της Πατρίδας μας και του Ελληνισμού.
Η Επιτροπή Ελληνισμού, μπορεί να ιδρύθηκε με αφορμή την υπογραφή και επικύρωση της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών όμως έχει συμπεριλάβει στους σκοπούς της όλα τα εθνικά θέματα της Ελλάδας. Επίσης, το σωματείο μας μπορεί να διανύει μόλις το δεύτερο έτος λειτουργίας του, αλλά το έργο που έχει να παρουσιάσει είναι σημαντικό. Και μόνο από αυτά που αναφέρθηκαν πιο πάνω σχετικά με το περσινό συνέδριο στη Θεσσαλονίκη αλλά και με το φετινό στο Καστελλόριζο καταλαβαίνει κανείς ότι εργαζόμαστε ακατάπαυστα και δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα για τα εθνικά μας θέματα.
Αναφορικά με το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών να σημειώσω απλά ότι μεταξύ των άλλων δράσεων, τον Σεπτέμβριο του 2021 αποστείλαμε στον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη τις 162 παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια, τις οποίες είχαμε καταγράψει μέχρι τότε. Λίγες εβδομάδες αργότερα το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών απέστειλε –για πρώτη φορά– προς τα Σκόπια τρισέλιδη επιστολή με την οποία εφιστούσε την προσοχή στο γειτονικό κράτος να μην συνεχίσει τις παραβιάσεις της Συμφωνίας των Πρεσπών. Βέβαια, σήμερα που οι παραβιάσεις των Σκοπίων έχουν φτάσει τις 236, η ελληνική πλευρά συνεχίζει όχι μόνο να σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά θέλει να επικυρώσει και τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων που απορρέουν από αυτήν.
Φυσικά, οι δράσεις συνεχίζονται και σχετικά με πολλά ακόμα εθνικά θέματα κυρίως μέσα από τις ομάδες εργασίας που έχουμε συστήσει.
Θα επανέλθω όμως στο σημερινό συνέδριο και σε αυτό που ανέφερα στην αρχή της ομιλίας μου, δηλαδή στους λόγους για τους οποίους επιλέχτηκε αυτή η εσχατιά της Ελλάδας, το Καστελλόριζο.
Όλοι μας είμαστε μάρτυρες της προπαγάνδας των Τούρκων με την οποία αμφισβητούν την ελληνικότητα του Αιγαίου. Μέχρι και σε χάρτες που κυκλοφόρησαν, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζουν ως τουρκικά τα νησιά του μισού Αιγαίου αλλά και την Κρήτη.
Οι Τούρκοι και ο πρόεδρός τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενοχλούνται κυρίως από το γεγονός ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου ανήκει στην ελληνική επικράτεια. Με την ΑΟΖ τους, τα νησιά αυτού του συμπλέγματος, ενώνουν την ΑΟΖ της Ελλάδας με την ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό πέραν από οποιοδήποτε εδαφικό θέμα, έχει και προεκτάσεις που σχετίζονται με τα ενεργειακά θέματα (κοιτάσματα υδρογονανθράκων, διέλευση αγωγών κ.λπ.)
Οι Τούρκοι αρέσκονται να αναφέρουν ότι το Καστελλόριζο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την Τουρκία. Εμείς τους θυμίζουμε ότι το Καστελλόριζο απέχει λιγότερο από δύο χιλιόμετρα από την γη της Ιωνίας. Αυτή την ελληνική γη, στην οποία οι πρόγονοί μας για τρεις χιλιάδες χρόνια έζησαν και μεγαλούργησαν. Σε αυτή τη γη οι Έλληνες Ίωνες φυσικοί φιλόσοφοι επινόησαν την επιστήμη και την φιλοσοφία! Αυτή την γη κατέλαβαν τα βαρβαρικά ασιατικά στίφη και τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο λέγοντάς μας ότι τους ανήκουν μέχρι και τα νησιά του Αιγαίου.
Ο κ. Ερντογάν συχνά πυκνά αναφέρεται και στην καταστροφή της Σμύρνης, από την οποία –όπως αναφέρθηκε πιο πάνω– φέτος συμπληρώνουμε εκατό χρόνια. Επίσης, λέει ότι θα πετάξει για μία ακόμα φορά τους Έλληνες στη θάλασσα και θα τους φάνε τα ψάρια. Τονίζει ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε, εμείς οι Έλληνες, την Μικρασιατική καταστροφή.
Μάλλον όμως είναι αυτός που ξεχνάει. Ή θέλει να ξεχνάει. Ο κ. Ερντογάν ξεχνάει ποιος λαός το 1821 ξεκίνησε το ξήλωμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ξεχνάει ποιος λαός –στις αρχές του προηγούμενου αιώνα– πέταξε τους προγόνους του έξω από την Μακεδονία και την Θράκη, απελευθερώνοντας τις συγκεκριμένες ελληνικές περιοχές. Ας μην παίρνουν τα μυαλά του πολύ αέρα γιατί το υπόλειμμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η σημερινή Τουρκία, δεν θέλει και πολύ για να διαλυθεί. Έτσι και αλλιώς οι λαοί που είναι οι ιδιοκτήτες της Μικράς Ασίας, δεν έχουν εξαλειφθεί παρά τις γενοκτονίες που εκτέλεσαν οι πρόγονοι του κ. Ερντογάν. Συνεχίζουν να υπάρχουν και οι Έλληνες και οι Αρμένιοι και οι άλλοι λαοί που γενοκτονήθηκαν από τους Τούρκους.
Παρά όμως τα εγκλήματα που διέπραξε ο τουρκικός λαός, γενικότερα κατά του ανθρώπινου πολιτισμού, χωρίς ίχνος ντροπής συνεχίζει τις προκλήσεις κατά της χώρας μας και μάλιστα υπό την ανοχή των δυτικών χωρών.
Σε αυτό το σημείο όμως θα πρέπει να δούμε λίγο και τα του οίκου μας. Φαίνεται ότι στο παζάρεμα της μοιρασιάς του Αιγαίου με την Τουρκία συνδράμουν και εγχώριοι παράγοντες, πολιτικοί και άλλοι. Δικοί μας. Έλληνες. Σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει επ’ ουδενί την έκπτωση στα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας. Να μην τολμήσουν να χαρίσουν στους Τούρκους ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα κυρίως του συμπλέγματος του Καστελλόριζου. Η ΑΟΖ που καθορίζεται από αυτά τα νησιά, μεταξύ των οποίων είναι και η Στρογγύλη, είναι καθοριστικής σημασίας για την ένωση των θαλάσσιων χώρων της Ελλάδας και της Κύπρου. Όποιος Έλληνας διανοηθεί να διαπράξει τέτοιου είδους ξεπούλημα θα εισπράξει την μήνι του ελληνικού λαού και θα στιγματιστεί για πάντα από την ιστορία.
Κλείνοντας θα αναφέρω δύο φράσεις του Περικλή Γιαννόπουλου που είναι πάντα επίκαιρες. Έλεγε λοιπόν αυτός ο ωραίος Έλληνας:
«Ελληνική φυλή ο μεγαλύτερος Εχθρός Σου είναι: Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ1».
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ Φυλή είσαι ΑΝΗΘΙΚΟΣ: διότι θέλεις οι Φραγκικοί Στρατοί και Στόλοι να Σου φυλάν τ’ αμπέλια ΣΟΥ2».
Ο Περικλής Γιαννόπουλος θεωρούσε ότι πρέπει να σταθούμε στα πόδια μας μόνοι μας και να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας με την δική μας ισχύ.
Εμείς λοιπόν θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να στραφούμε με αγάπη προς το έθνος μας και την πατρίδα μας. Να αγωνιζόμαστε ασταμάτητα για αυτά τα δύο κορυφαία ιδανικά. Εαν το πράξουμε αυτό, τότε η Ελλάδα και ελληνισμός δεν θα έχει να φοβηθεί τίποτα και ο κάθε Ερντογάν θα μοιάζει με ένα μικρό ανθρωπάκι, το οποίο θα αυτογελοιοποιείται στην προσπάθειά του να τεντωθεί για να παραστήσει ότι έχει ανάστημα.
Καλές εργασίες στο συνέδριό μας εδώ στο Καστελλόριζο και να πιάσουν τόπο οι δράσεις μας για τον ελληνισμό!
Σας ευχαριστώ.
Σημειώσεις
1. Έκκλησις προς το πανελλήνιον κοινόν, 1907. Άπαντα, Α΄, 1963. 167.
2. Έκκλησις προς το πανελλήνιον κοινόν, 1907. Άπαντα, Α΄, 1963. 169.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου