17 Ιουλίου 2021

Τραγωδία του 1974 – Αιχμάλωτοι στα Άδανα – Αναγνωρίστηκαν από νέες φωτογραφίες

Οι πραγματικοί υπαίτιοι της εισβολής στην Κύπρο δεν τιμωρήθηκαν ποτέ 
 
Γράφει ο Βάσος Βασιλείου
 
Φωτογραφίες κυρίως νεαρών Κυπρίων αιχμαλώτων που μεταφέρθηκαν στα Άδανα το 1974, εντόπισε ο ερευνητής Οδυσσέας Χρίστου, ο οποίος τις ανήρτησε στο διαδίκτυο, οπόταν διάφορα πρόσωπα αναγνώρισαν συγγενείς ή και συγχωριανούς τους.  
 
Οι φωτογραφίες είχαν τραβηχτεί στις 8 Αυγούστου 1974 έξω από τον θάλαμο των αιχμαλώτων από Τούρκο φωτογράφο, ο οποίος προφανώς εργαζόταν για λογαριασμό διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων.  
 
Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Χρίστου, το φωτογραφικό υλικό πρώτη φορά βλέπει το φως της δημοσιότητας τουλάχιστον στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αναφέρει, επίσης, πως οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο πλαίσιο προπαγανδιστικής επιχείρησης και δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης.  
 
Το υλικό έτυχε ψηφιακής επεξεργασίας από τον κ. Χρίστου, ώστε να αναγνωρίζονται τα πρόσωπα των αιχμάλωτων.  
 
Σύμφωνα με στοιχεία που περισυνέλεξε ο κ. Χρίστου, οι εικονιζόμενοι αιχμάλωτοι συνελήφθησαν κατά την πρώτη φάση της τουρκικής εισβολής από την περιοχή ανατολικά του προγεφυρώματος έως την Κερύνεια και τα ενδιάμεσα χωριά, όπως επίσης και κατά τις μάχες κατά τις πρώτες μέρες της εκεχειρίας (διάβαση Πέλλαπαϊς – Συγχαρί, Δίκωμο, κ.τ.λ.).
 
Ανάμεσα στους αιχμαλώτους περιλαμβάνονται αρκετοί κάτοικοι της καταληφθείσας περιοχής, όπως επίσης και αρκετοί κληρωτοί και έφεδροι εθνοφρουροί. Σύμφωνα πάντα με την ίδια αναφορά, αρχικά κρατήθηκαν και ανακρίθηκαν στο κτήριο του Σεραγίου, στο Γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία, όπως επίσης και στις περιβόητες Μάνδρες της Αγύρτας.  
 
Στις 30 Ιουλίου ξεκίνησε η μεταφορά των αιχμάλωτων στην Τουρκία. Από τους χώρους κράτησης μεταφέρθηκαν στη ακτή απόβασης στο Πέντε Μίλι και από εκεί μεταφέρθηκαν με αποβατικά σκάφη στο λιμάνι της Μερσίνας και από εκεί στα Άδανα.  
 
Σύμφωνα με τουρκικές πήγες, τις οποίες επικαλείται ο κ. Χρίστου, την ημέρα που έγινε η φωτογράφηση των αιχμάλωτων στις φυλακές των Αδάνων, κρατούνταν συνολικά 385 αιχμάλωτοι. Εκτός από πολίτες, στους αιχμαλώτους περιλαμβάνονται, όπως αναφέρεται στην τουρκική πηγή, 93 Έλληνες στρατιώτες (ο αριθμός αμφισβητείται), δυο λοχαγοί (πρόκειται για τον τότε λοχαγό Πεζικού, Ανδρέα Φωτιάδη και τον λοχαγό Πυροβολικού, Σπυρίδωνα Λαλιώτη), έναν ανθυπολοχαγό, 13 λοχίες, έναν δεκανέα, 62 οπλίτες, 11 αστυνομικούς και 292 εθνοφρουρούς ή και πολίτες οι οποίοι παρουσιάζονται από τους Τούρκους σαν μέλη της ΕΟΚΑ. 
 
Με βάση την ανάλυση του κ. Χρίστου (ο οποίος έλαβε υπόψιν και τη σκίαση) στην πρώτη λήψη οι κρατούμενοι αφού παρατάχθηκαν φωτογραφήθηκαν μπροστά στον θάλαμο, γύρω στις 3:00μ.μ. ενώ η δεύτερη φωτογράφιση έγινε ενώ αποχωρούσαν από τον χώρο, πιθανώς προς το εσωτερικό του θαλάμου.  
 
Στις φωτογραφίες εμφανίζονται περίπου 50 αιχμάλωτοι. 
 
Κάτω από τις φωτογραφίες αναρτήθηκαν και τα ακόλουθα σχόλια:  
 
Δ.Ε: Ο πρώτος στη σειρά με ξανθά μαλλιά, ο οποίος φοράει γαλάζιο πουκάμισο και εκρού χρώμα παντελόνι, είναι ο Ανδρέας Σάββα, θείος μου από Τριμίθι Κερύνειας νυμφευμένος μετά της μακαριστής Χρυσούλλας Μπαρρή και τώρα κάτοικος Γερίου. Είναι ο πατέρας του αρχιμανδρίτη Παϊσίου!  
 
ΚΚ: Στη φωτογραφία βλέπω και τον Χριστάκη Κάιζερ τον χωριανό μου από το Τριμίθι. Ήταν έφηβος και όμως οι Τούρκοι τον αιχμαλώτισαν και τον έστειλαν στην Τουρκία.  
 
ΑΠ: Πέρασαν τόσα χρόνια δεν αναγνωρίζω κανένα. Θυμάμαι όμως μερικά πρόσωπα που περάσαμε μαζί τα δύσκολα, όπως τον καθηγητή Βλάχο τώρα έχει πεθάνει και τον τότε μικρό Γιώργο που τον μετέφερα επάνω μου συνεχώς επειδή ήταν πληγωμένος.  
 
ΟΧ: Αναγνωρίστηκε ο Πάτροκλος Δημητρίου, ο μουχτάρης του Καρμιού αριστερά με άσπρο πουκάμισο.  
 
ΚΣ: Στη φωτογραφία, αυτός με την κόκκινη φανέλα, είναι ο θείος μου Σταύρος Χαραλάμπους, έφηβος τότε ο οποίος πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους στον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, μόλις έκαναν την απόβαση το θλιβερό εκείνο πρωινό στο Πέντε Μίλι… Πιάστηκε αιχμάλωτος μαζί με τον πατέρα του, τον παππού μου Χαράλαμπο Χαραλάμπους του Σταυρουλλά (Μαστραππά) από την Βασίλεια.  
 
ΟΧ: Αναγνωρίστηκε o καταδρομέας της 33ΜΚ, Σάββας Οδυσσέως. Συνελήφθη στη φάρμα του πατέρα όπου κατέφυγε μετά την κατάρρευση του μετώπου. Ήταν αυτόπτης μάρτυρας στο αποκεφαλισμό του… από τους Τούρκους στρατιώτες.  
 
ΧΚ: Ο Σάββας Μεϊτανής είναι στα δεξιά μου με το άσπρο πουκάμισο.  
 
ΕΜ: Στο κέντρο με το μπλε πουκάμισο και δεξιά του Κώστα Τζαβέλλα είναι ο αδελφός μου Γιώργος Μιτίδης του Νικολάου.  
 
Η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από μάντρα ζώων στην Κύπρο (περιοχή Αγύρτας), πριν τη μεταφορά των αιχμαλώτων στις φυλακές της Τουρκίας.  
 
Πηγή: Φιλελεύθερος 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Aποτελεί μέγα μυστήριο μέχρι σήμερα ...Ποιοί υπέδειξαν στους βαρβάρους συμπατριώτες τους αιχμαλώτους οι οποίοι ήταν μέλη της ΕΟΚΑ Β΄ή προήρχοντο από "ακροδεξιές" οικογένειες οι οποίες αντιστάθηκαν και κατατρόπωσαν τους εξτρεμιστές της ΤΜΤ το 63, 67. Ακόμη και αιχμάλωτοι, που οι οικογένειες τους έλαβαν μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα καταδόθηκαν από γνωστούς - αγνώστους ... έλληνες κυπραίους .... συγκρατούμενους....(Ευτυχώς λίγες οι εξαιρέσεις αλλά με βαρύ τίμημα απώλειας ανθρώπινων ζωών) Και αυτονόητο ότι αυτή η επάρατη πράξη επέφερε τον θάνατο μετά βασανιστηρίων σε πολλούς αιχμαλώτους οι οποίοι θεωρούνται μέχρι σήμερα αγνοούμενοι ....μεταξύ αυτών και Ελλαδιτών αδελφών αξιωματικών και οπλιτών .... ( Πολλές μαρτυρίες υπάρχουν για το θέμα, αλλά παραμένουν καταχωνιασμένες. Ίσως και "καλύτερα" διότι θα ανοίξει μια νέα μελανή σελίδα ντροπής ....)
Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ ...(Tu quoque, Brute, fili mi!), σε ποιό κόμμα ανήκαν οι καταδότες και το οποίο πάντα ήταν αντίθετο και στον αγώνα ΕΟΚΑ 55-59 αλλά και σε οποιοδήποτε ενωτικό αγώνα ..... εθνικό ύμνο ή Ελληνική σημαία ....ή ότι Ελληνικό .... τέλος πάντων .....
Εξιλαστήρια θύματα ΚΑΤΑΔΟΣΑΤΕ στους βαρβάρους... αθώα νέα παιδιά των οποίων και αυτών προδόθηκε η αγνή ιδεολογία της ΕΝΩΣΗΣ ..... ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΟΛΩΝ

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.