31 Ιουλίου 2021

Το σιδερένιο… δάσος

Η έξοδος από την περίοδο καραντίνας μάς επιφύλασσε διάφορες εκπλήξεις. Μία από αυτές ήταν η ανακάλυψη του σιδερένιου δάσους πάνω σε ένα σωρό κορυφογραμμές, οι οποίες «γαζώθηκαν» κυριολεκτικώς από ανεμογεννήτριες όσο εμείς ασχολούμασταν με τον Covid. 
 
Από τη Δρ. Ελένη Παπαδοπούλου*
 
Ενα σωρό βουνά της όμορφης πατρίδας μας, η παρθένα της φύση, τα δάση της, τα νησιά της και εντός ολίγου και οι θάλασσές της καταστρέφονται από μία δήθεν πράσινη ανάπτυξη, που το μόνο πράσινο που έχει είναι αυτό που καταστρέφει.
 
Προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος η τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται τόσο στις κορυφές, που ξυρίζονται κυριολεκτικώς από τα δάση τους, όσο και στις εκτάσεις, που, ενώ έχουν κριθεί αναδασωτέες, οι αναδασώσεις τους πάνε περίπατο χάριν των ανεμογεννητριών. Με επιχειρήματα που απευθύνονται σε ηλίθιους, αν μη τι άλλο, προσπαθούν να καλύψουν το γεγονός ότι έχει πουληθεί ως οικόπεδο κάθε σπιθαμή της πατρίδας μας, κάθε κορυφή, κάθε πλαγιά, ακόμη και κάθε κύμα της σε διάφορες εγχώριες και αλλοδαπές εταιρίες, οι οποίες έχουν εξασφαλίσει αδειοδοτήσεις να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες παντού – ακόμη και στις θάλασσες.  
 
Με νομοθεσία κρίθηκε ότι οι αναδασωτέες περιοχές, ακόμη και περιοχές χαρακτηρισμένες Natura, μπορούν να γίνουν αιολικά πάρκα. Και κάπως έτσι ο καμένος Χελμός, το καμένο Παναιτωλικό, τα καμένα βουνά της Εύβοιας έχουν γεμίσει με εκατοντάδες σιδερένια σκιάχτρα, μπηγμένα πάνω σε τεράστιες τσιμεντένιες βάσεις, καρφωμένα μέσα στην παρθένα ελληνική φύση. Παρά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων και συλλόγων, το σχέδιο καταστροφής προχωρά κανονικά. Και η Δικαιοσύνη μοιάζει να είναι όχι απλά τυφλή μπροστά στο οφθαλμοφανές έγκλημα, αλλά και κουφή, καθώς φαίνεται να μην ακούει καν τις εύλογες και τεκμηριωμένες διαμαρτυρίες. Το γεγονός αποσιωπάται και από τα συστημικά ΜΜΕ της λίστας Πέτσα -διόλου περίεργο, με τόσα χρήματα που πήραν- και όλοι κοιτάνε το έγκλημα που συμβαίνει ατάραχοι.  
 
Για να πείσουν, έχουν αλλάξει και το νόημα των λέξεων. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει τα κέρδη του κάθε ιδιώτη, που θα βιάσει την ελληνική φύση με τις πλάτες της κυβέρνησης. Προστασία του περιβάλλοντος είναι η καταστροφή κάθε βλάστησης σε παρθένα μέρη για να περάσουν τα φορτηγά των εταιριών και να στηθούν οι ανεμογεννήτριες. Ακούγονται φωνές που λένε ότι η χώρα με αυτή την πολιτική καθίσταται ενεργειακά εξαρτημένη, από ενεργειακά ανεξάρτητη που ήταν.  
 
Μας πείραζε ο λιγνίτης ως αντιοικολογικός, ενώ το να κόβουμε τα δάση μας, να μην κάνουμε αναδασώσεις και να φυτεύουμε ανεμογεννήτριες σε ξηρά και θάλασσα έχει οικολογικό αποτύπωμα. Ο βιασμός της πατρίδας μας βαφτίστηκε βιώσιμη ανάπτυξη σε μία χώρα η επιβίωση της οποίας τελικά περνάει μόνο μέσα από την καταστροφή της.  
 
Δυστυχώς!  
 
Διδάκτωρ Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΑΚΙ .... ΛΙΓΟ ΗΛΙΟΣ ΛΙΓΟ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΟΛΑ ΞΕΦΤΙΣΑΝ ΜΗΝ ΠΩ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΗΚΑΝ Ή ΠΟΥΛΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΒΩΜΟ ΤΟΥ ΚΕΡΔΟΥΣ ΤΑ ΔΥΟ ΠΡΩΤΑ Κ ΣΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΤΡΥΠΑΣ ΤΟ ΤΡΙΤΟ, ....Ο ΚΑΚΟΣ ΧΑΜΟΣ ΠΗΡΕ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΕΡΙ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΜΠΛΑΒΙ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΦΙΔΙΟΥ, ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΕΙ ΤΣΑΜΠΑ ΡΕΥΜΑ ΑΠΟ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.