28 Ιουλίου 2021

Απεβίωσε ο τελευταίος Σαραντάρης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Στις 20 Ιουλίου, ανήμερα του Προφήτη Ηλία, το πρωί έσβησε το καντήλι του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Σαραντάρη (1932-2021), του τελευταίου άρρενα της Γενιάς του, σημάδια της οποίας βρίσκονται στην βασιλεία του Ιωάννου Παλαιολόγου. Σύμφωνα με μαρμάρινη επιγραφή, που σώζεται στη Μονή Αρτοκωστάς Κυνουρίας, το 1425 ο Αντώνιος Σαραντάρης συνέβαλε στην ανακαίνιση της. Υπάρχουν επίσης έγγραφα της οικογένειας, που διέσωσε ο Παναγιώτης Σαραντάρης και εξεδόθησαν σε τόμο από το Αρχείο Τσακωνιάς, που χρονολογούνται από το 1686. Επίσης στον Πραστό σώζεται ο προεπαναστατικός Πύργος των Σαραντάρη. Στην Επανάσταση του 1821 ο Νικόλαος Γεωργίου Σαραντάρης συμμετέσχε στην άλωση της Μονεμβασίας και της Τριπολιτσάς και σε πολλές μάχες κατά του Δράμαλη και του Ιμπραήμ. Μέλη της οικογένειας πολέμησαν στους Βαλκανικούς Πολέμους και στη Μικρασιατική εκστρατεία και ο εξάδελφός του ποιητής Γιώργος Σαραντάρης (1908-1941) πολέμησε στην Πίνδο, όπου και απεβίωσε από τις κακουχίες.
 
Τη συνέχεια της οικογένειας αναλαμβάνουν οι θυγατέρες του Παναγιώτη Τζούλια και Βάνα και η μητέρα τους Ρενάτα. Έχουν υπό την ευθύνη τους πολύτιμα κειμήλια της οικογένειας και ένα σημαντικό μέρος του αρχείου του πρώτου εξαδέλφου του Παναγιώτη, καινοτόμου ποιητή και εμβριθούς φιλοσοφικού στοχαστή Γιώργου Σαραντάρη. Δυστυχώς ο Παναγιώτης δεν είδε να πραγματοποιείται το όνειρό του, η «Στέγη Γιώργου Σαραντάρη», που να αποτελεί ένα κέντρο πολιτισμού και προβολής του έργου του εξαδέλφου του.  
 
Ο Παναγιώτης Σαραντάρης αποτέλεσε ένα πρότυπο ευπατρίδη. Ταπεινός στον χαρακτήρα και θυμόσοφος ουδέποτε περηφανεύτηκε για τη γενιά του, ούτε για το λαμπρό έργο που επιτέλεσε. Αρχιτέκτονας των πολυτεχνείων Φλωρεντίας και Ρώμης και με οικογενειακή περιουσία στην Ιταλία επέλεξε να διαμείνει στο Λεωνίδιο. Ως σύμβουλος του Δημάρχου Λεωνιδίου Στυλιανού Μερικάκη (1959-1978) συνέβαλε αποφασιστικά στο να διατηρηθεί ο παραδοσιακός και ιστορικός χαρακτήρας της κωμόπολης και να αποτελεί σήμερα οικιστικό στολίδι. Σε μια εξοχή του περίφημου κόκκινου βράχου της Λεωνιδιώτικης κοιλάδας υπάρχουν τα ερείπια τριών ανεμόμυλών. Ο
 
Ο Σαραντάρης χωρίς να ζητήσει χρήματα αφιέρωσε προσωπικά πολύ χρόνο στην έρευνα, στην εκπόνηση σχεδίων και στην ανεύρεση των κατάλληλων εργαλείων ώστε να λειτουργήσουν οι ανεμόμυλοι. Ξεκίνησε με τον πρώτο, αυτός φτιάχτηκε, αλλά προς πικρία του, στη συνέχεια εγκαταλείφθηκε... Εκπόνησε επίσης μελέτη δωρεάν για την μετατροπή του κτίσματος – κουφαριού της λεγόμενης «φάμπρικας» του Λεωνιδίου, που δεν ελήφθη υπόψη. Με ελάχιστα χρήματα ανελάμβανε την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών και την επίβλεψη νέων οικημάτων. Όλα συνδυάζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα των σπιτιών της κωμόπολης με την εξασφάλιση ενός άνετου και σύγχρονου τρόπου ζωής. Ο Παναγιώτης Σαραντάρης συνέζησε λίγο, αλλά αγάπησε τον εξάδελφό του Γιώργο Σαραντάρη και έκαμε σκοπό της ζωή του να προβληθεί το έργο του. Για το σκοπό αυτό βοηθούσε όποιον απευθυνόταν σε αυτόν ζητώντας πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του ποιητή και στοχαστή. Ένας από αυτούς είναι και ο υπογράφων το παρόν. Χωρίς αυτόν δεν θα είχε γραφεί το βιβλίο «Γιώργος Σαραντάρης: Ο άνθρωπος, ο ποιητής, ο διανοούμενος».-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.