29 Ιουλίου 2021

Αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του Νομού Δράμας για τη Συμφωνία των Πρεσπών και την παράνομη μετανάστευση

Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
 
Τον Νοέμβριο του 2019, ως ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί, καταθέσαμε δύο επιστολές στα δημοτικά συμβούλια του Νομού Δράμας, δηλαδή στα δημοτικά συμβούλια των δήμων Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Κάτω Νευροκοπίου και Παρανεστίου. Με αυτές τις επιστολές καλούσαμε τα δημοτικά συμβούλια να εκδώσουν δύο ψηφίσματα. Με το ένα θα καλούσαν την κυβέρνηση της ΝΔ να ακυρώσει την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών και με το άλλο θα αρνιόνταν τη δημιουργία δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στα όρια των δήμων τους. Ως ομάδα Μακεδόνες Δραμινοί είχαμε επισημάνει ότι θα ενημερώσουμε το Δραμινό λαό σχετικά με τις αποφάσεις που θα λάβουν τα πιο πάνω δημοτικά συμβούλια.
 
Τα τέσσερα από τα πέντε δημοτικά συμβούλια (Δράμας, Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου) ανταποκρίθηκαν άμεσα συμπεριλαμβάνοντας στα υπό συζήτηση θέματα τις επιστολές της ομάδας μας και μάλιστα εντός του 2019, αν και ουσιαστικά αποσύραμε την επιστολή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών από το δημοτικό συμβούλιο του Δοξάτου για τους λόγους που θα εξηγηθούν πιο κάτω.
 
Δημοτικό Συμβούλιο Κάτω Νευροκοπίου 
 
Αρνητική εξαίρεση αποτέλεσε το δημοτικό συμβούλιο του Κάτω Νευροκοπίου, στο οποίο ο δήμαρχος αλλά και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δε δέχτηκαν να φέρουν προς συζήτηση τις επιστολές της ομάδας μας. Αφού λοιπόν το συγκεκριμένο δημοτικό συμβούλιο παρέλαβε τις επιστολές μας, έλαβε την απόφαση να μη συζητούνται θέματα που τους στέλνουν πολίτες ή φορείς εάν δεν αναλάβει κάποια παράταξη του δημοτικού συμβουλίου να τα φέρει προς συζήτηση. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά «πάγωσε» το αίτημά μας στο συγκεκριμένο δήμο, αφού κανείς δεν αναλάμβανε να φέρει προς συζήτηση τα θέματα των επιστολών μας. Σε προσπάθειες που έκανα προσωπικά και επικοινώνησα τηλεφωνικά με τους τρεις επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου του Κάτω Νευροκοπίου (δηλαδή τον δήμαρχο και τους δύο επικεφαλής της αντιπολίτευσης) δεν κατάφερα να τους πείσω να φέρουν τις επιστολές μας προς συζήτηση. 
 
Οι συγκεκριμένοι, είτε μου ζητούσαν να μιλήσω με τους άλλους επικεφαλής προκειμένου να τους πείσω σχετικά με το περιεχόμενο των επιστολών, είτε μου έλεγαν ότι θα το δουν μελλοντικά. Από ένα σημείο και μετά κάποιοι δε σήκωναν καν το κινητό τους τηλέφωνο όταν τους καλούσα. Αφού λοιπόν πέρασαν είκοσι (20) μήνες από τότε που καταθέσαμε τα αιτήματα και αφού πλέον δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε άλλο, κοινοποιείται το παρόν στους Δραμινούς και τις Δραμινές για να γνωρίζουν τα πραγματικά γεγονότα και να τα λάβουν υπόψη τους όταν συγκεκριμένοι υποψήφιοι θα τους ζητήσουν την ψήφο σε μελλοντικές εκλογικές αναμετρήσεις. 
 
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι για το δημοτικό συμβούλιο του Κάτω Νευροκοπίου οι δύο επιστολές που καταθέσαμε συνοδεύονταν από τις υπογραφές εξήντα (60) Δραμινών πολιτών, οι οποίοι με την υπογραφή τους στήριξαν το περιεχόμενο των επιστολών μας και τους ευχαριστούμε. Μεταξύ των πολιτών που υπέγραψαν ήταν και ο Βωλακιώτης αντιδήμαρχος του Κάτω Νευροκοπίου κ. Κωνσταντίνος Σιουμάνης, ο οποίος με αυτό τον τρόπο τίμησε τη μακεδονική καταγωγή του. Είναι αδιαμφισβήτητος ο πατριωτισμός του κ. Σιουμάνη και αυτό πρέπει να το επισημάνουμε. 
 
Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας 
 
Στο δημοτικό συμβούλιο της Δράμας πέρασε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα περί ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών (24η/9-12-2019 συνεδρίαση, αριθμ. απόφ. 568/2019), αφού το υπερψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των δύο παρατάξεων που έχουν συμπράξει και διοικούν τον δήμο, όπως επίσης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης και ο κ. Κοσμάς Καλαϊδόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής και ο μόνος εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του. 
 
Οφείλω να επισημάνω ότι ο κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης υπερψήφισε το συγκεκριμένο ψήφισμα ασχέτως του γεγονότος ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής του το καταψήφισαν. Την απόφασή του αυτή την αιτιολόγησε αναφέροντας ότι, αν και κατά τη γνώμη του δεν θα προσφέρει κάτι το συγκεκριμένο ψήφισμα, ωστόσο σέβεται ότι κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και πιστεύουν σε αυτό τον αγώνα που δίνουν. Για αυτό το λόγο έδωσε τη θετική του ψήφο. Προσωπικά θεωρώ ότι τον κ. Αλέξανδρο Τσιαμπούση τον τιμά αυτή του η στάση και με τη θετική του ψήφο έβαλε και αυτός ένα λιθαράκι στον αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. 
 
Σχετικά με το ψήφισμα για τις δομές φιλοξενίας των παράνομων μεταναστών το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (24η/9-12-2019 συνεδρίαση, αριθμ. απόφ. 567/2019) και συγκρότησε μία διαπαραταξιακή επιτροπή της οποίας το έργο θα είναι να κάνει προτάσεις στο δημοτικό συμβούλιο σχετικά με το θέμα αυτό. Η συγκεκριμένη επιτροπή αποφάσισε ότι σε περίπτωση που θα προκύψει θέμα δημιουργίας δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών στο δήμο Δράμας, τότε θα αποφασίσει ποιες προτάσεις θα φέρει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. 
 
Δημοτικό Συμβούλιο Δοξάτου 
 
Από το δημοτικό συμβούλιο Δοξάτου ουσιαστικά αποσύραμε την επιστολή σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επειδή επί δημαρχίας του προηγούμενου δημάρχου του Δοξάτου κ. Δημήτριου Δαλακάκη είχε παρθεί μία πολύ σημαντική απόφαση και η οποία είχε διαφύγει της προσοχής μας. Με εκείνη την απόφαση –που είχε ληφθεί πριν την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή– κηρύσσονταν ανεπιθύμητοι όσοι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου θα υπερψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επομένως, όσοι τελικά την υπερψήφισαν στη Βουλή, συμπεριλήφθηκαν στους ανεπιθύμητους για το δήμο του Δοξάτου. Θεωρήσαμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση μας καλύπτει πλήρως και ενημερώσαμε σχετικά το δήμο Δοξάτου. 
 
Σχετικά με το θέμα για τους παράνομους μετανάστες, κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο και ένα ψήφισμα – πρόταση από κατοίκους του δήμου Δοξάτου με αριθμό πρωτοκόλλου 14570/2-12-2019. Στις 3-12-2019 συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο με θέμα τη «λήψη απόφασης για συζήτηση θεμάτων εκτός ημερησίας διάταξης» σχετικά με το ψήφισμα – πρόταση των κατοίκων. Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής παράταξης, κύριος Δημήτριος Δαλακάκης –ο οποίος, όπως αναφέρθηκε πριν, κατά την προηγούμενη θητεία ήταν ο δήμαρχος του Δοξάτου– ανέφερε πως «για το ίδιο θέμα εστάλη σχέδιο ψηφίσματος νωρίτερα από τον κ. Αμπατζόγλου Ιωάννη ο οποίος εκπροσωπεί την ομάδα “Μακεδόνες Δραμινοί” και συγκεκριμένα στις 15-11-2019, του οποίου το περιεχόμενο ήταν το ίδιο με αυτό που κατέθεσαν στη συνέχεια ενυπόγραφα κάτοικοι του δήμου Δοξάτου». 
 
Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα και ενέκρινε τη συζήτηση και λήψη απόφασης εκτός ημερήσιας διάταξης, για το θέμα «ψήφισμα – πρόταση για το μεταναστευτικό» (απόσπασμα πρακτικού της υπ’ αριθμ. 26/3-12-2019 τακτικής συνέλευσης του δημοτικού συμβουλίου δήμου Δοξάτου, αριθμ. απόφ. 194/2019). Αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ίδιας συνεδρίασης, στο θέμα «ψήφισμα για το μεταναστευτικό», αποφασίστηκε ομόφωνα ότι: «Το δημοτικό συμβούλιο δήμου Δοξάτου δεν θα δεχτεί οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση, με φορείς ή ΜΚΟ για εγκατάσταση παράνομων μεταναστών στο δήμο Δοξάτου. Ενδεχόμενη εγκατάστασή τους θα είναι παράνομη και καταχρηστική. Αντιτάσσεται στην παραχώρηση δομών (δημοτικών ή δημόσιων) εντός των ορίων του δήμου διά την προσωρινή ή μόνιμη φιλοξενία ατόμων τρίτων χώρων, που εισήλθαν στην χώρα μας παρανόμως» (αριθμ. απόφ. 195/2019). 
 
Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης 
 
Το δημοτικό συμβούλιο Προσοτσάνης έφερε προς συζήτηση τις δύο επιστολές της ομάδας Μακεδόνες Δραμινοί στην 22η/20-12-2019 τακτική συνεδρίασή του, με θέμα «Συζήτηση για τη Συμφωνία Πρεσπών – Μεταναστευτικό». Και τα δύο ψηφίσματα της ομάδας μας πέρασαν κατά πλειοψηφία (αριθμ. απόφ. 252/2019). 
 
Δημοτικό Συμβούλιο Παρανεστίου 
 
Το δημοτικό συμβούλιο Παρανεστίου έφερε προς συζήτηση τις δύο επιστολές της ομάδας Μακεδόνες Δραμινοί στην 24η/13-12-2019 τακτική συνεδρίασή του. Και τα δύο ψηφίσματα της ομάδας μας πέρασαν ομόφωνα. Σχετικά με την ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών με τον αριθμ. απόφ. 211/2019 και σχετικά με τη μη δημιουργία δομών φιλοξενίας παράνομων μεταναστών με τον αριθμ. απόφ. 212/2019. 
 
Συνεπείς στο λόγο μας ενημερώνουμε τους πολίτες για την εξέλιξη που είχαν οι επιστολές της ομάδας μας, προς όλα τα δημοτικά συμβούλια του Νομού Δράμας, για αυτά τα δύο μέγιστης εθνικής σημασίας θέματα. Επειδή τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων εκλέγονται από τον λαό, οφείλει να ενημερώνεται ο λαός για τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Μετά από αυτό, κανείς πλέον δεν θα μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήξερε. 
 
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
 
abadzoglou@yahoo.grShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.