31 Ιουλίου 2021

Δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Γράφει ο Ζώης Τσώλης  
 
Παραμονές των εκλογών του Ιουλίου 2019 η Τράπεζα της Ελλάδος εξέφραζε την ανησυχία της για την πορεία της οικονομίας, τη χαλάρωση και τις παροχές της τελευταίας στιγμής στις οποίες προχωρούσε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα υψηλά χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που συνιστούσαν τότε «κρυφό έλλειμμα».
 
Και μπορούμε να πούμε ότι η κεντρική τράπεζα είχε δίκιο, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της: να κρατάει το Ταμείο, να προβλέπει τις εξελίξεις και να προειδοποιεί. 
 
Δεν είναι της ώρας να επιστρέψουμε στη συζήτηση εκείνης της εποχής, αν η χώρα έπρεπε να ζητήσει «προληπτική πιστωτική γραμμή» ή να περιοριστεί στο «μαξιλάρι» του ESM με τους ενισχυμένους όρους εποπτείας που ζητούσαν ως αντάλλαγμα οι Ευρωπαίοι (όπως και έγινε), γιατί προφανώς το ποιος είχε δίκιο έχει κριθεί από την πορεία του κόστους δανεισμού της χώρας. 
 
Αυτό που έχει σημασία είναι πού βρισκόμασταν τότε – όταν η Τράπεζα της Ελλάδος ανησυχούσε – και πού βρισκόμαστε τώρα λόγω της πανδημίας – και η Τράπεζα της Ελλάδος σιωπά… 
 
Ας αφήσουμε να μιλήσουν οι αριθμοί… Μέσα από τις επίσημες ανακοινώσεις της κεντρικής τράπεζας: 
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2019: «Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2019, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 3,3 δισ. ευρώ. 
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 6,49 δισ. ευρώ». 
 
ΙΟΥΛΙΟΣ 2021: «Την περίοδο Ιανουαρίου- Ιουνίου 2021 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 13,2 δισ. ευρώ. 
Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα 9,2 δισ. ευρώ». 
Και αυτά τα ελλείμματα έρχονται να προστεθούν στα ελλείμματα και στα χρέη που άφησε πίσω το 2020. 
 
Ενα είναι το συμπέρασμα: η δημοσιονομική κατάσταση είναι δραματική, τα έσοδα του Δημοσίου δύσκολα συγκεντρώνονται, η φοροδιαφυγή και το «μαύρο χρήμα» όπου λειτουργεί η οικονομία οργιάζουν και οι πιέσεις που ασκούνται στους οικονομικούς υπουργούς για παροχές αντιμετώπισης της πανδημίας τεράστιες. 
 
Δεν χρειάζονται άλλοι αριθμοί ή ειδικές γνώσεις για να αντιληφθούμε ότι οδηγούμαστε σε δημοσιονομικό αδιέξοδο, ούτε να αναφερθούμε στις δυσκολίες που υπάρχουν μπροστά μας. 
 
Αυτό όμως που μας ανησυχεί είναι η σιωπή και η ωραιοποίηση της κατάστασης της οικονομίας από αυτούς που γνωρίζουν… 
 Share

1 σχόλιο:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΙΠΟΤΑ ...Ο ΚΟΒΙΤ ΣΩΖΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΛΙΓΩΝ Κ ΔΙΝΕΙ ΨΙΧΟΥΛΟΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ.
ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ Κ ΠΡΙΜ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΜΠΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ, ΜΙΑ ΧΑΡΟΥΛΑ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΚΟΝΟΜΑ ΤΩΝ ΝΤΗΛΕΡ Κ ΜΙΑ ΧΑΡΑ Κ ΔΥΟ ΤΡΟΜΑΡΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.
ΕΥΤΗΧΕΙΤΕ !!!!

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.