30 Ιουλίου 2021

Να ηχούν πιο δυνατά οι σειρήνες

Γράφει ο
Πέτρος Ασσιώτης*
 
Μαύρος Ιούλης και ήχησαν ξανά οι σειρήνες, όπως κάνουν κάθε 15 Ιουλίου, ημερομηνία της μεγάλης προδοσίας, αλλά και στις 20 Ιουλίου, μέρα της παράνομης και βάρβαρης εισβολής από την εθνοκτόνο Τουρκία. Για σαράντα επτά ολόκληρα χρόνια, υπενθυμίζοντας μας εκείνες τις μαύρες μέρες που γράφτηκαν ανεξίτηλα στην μνήμη μας. Ίσως και μας ξυπνήσουν, ιδιαίτερα τους πολιτικούς ταγούς, από τον λήθαργο και την σήψη. Κάτι όπως τις δέκα χιλιάδες μέλισσες που έστειλε ο Ονήσιλος, αλλά ψόφησαν, λέει ο ποιητής, στο παχύ μας δέρμα.
 
Δυστυχώς, πάντα μετά την σιγή των σειρήνων, τα λογύδρια με τον ψεύτικο λόγο στα μνημόσυνα των θυσιασθέντων για την ελευθερία μας, Κυβέρνηση, Πολιτεία και εμείς οι απλοί πολίτες επιστρέφουμε στην καθημερινότητα μας. Άλλοι για να βρούμε τρόπους να επιβιώσουμε οικονομικά και με το άγχος που μας δημιουργεί ο κατακτητής αλλά και η ανασφάλεια που δημιουργεί η αναποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης του τόπου. Και οι άλλοι οι επώνυμοι να φροντίζουν με πάθος πως να πλουτίσουν μέσα από αδιαφανείς τρόπους, μια ακμάζουσα διαφθορά, και να εφαρμόζουν πλήρως την παροιμία, “Για πράσσε ,για μετάπρασσε για που την Κύπρο φεύκα.» 
 
Δεν μας φτάνουν Ντενκτας, Ταλάτ, Ακκιντζί, και Τατάρ, πολιτικοί εκπρόσωποι του Αττίλα, έχουμε και τους δικούς μας της πολιτικής του δώστα όλα στην Τουρκία. Να μας τσαμπουνάνε όλη μέρα να αρχίσουν συνομιλίες άτυπα ή τυπικά, πενταμερής, τριμερής, δεν έχει σημασία το σχήμα, από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα. Εκεί που τα δώσαμε σχεδόν όλα. Αφού είναι εμφανές πως σαράντα επτά χρόνια έχουν αποτύχει, χρειαζόμαστε μια νέα αρχή στην λύση του κατοχικού προβλήματος που ταλανίζει τον τόπο μας. Μακριά από εγγλεζοτουρκικές νόθες λύσεις, σε μια λύση που να μοσχοβολάει Ελευθερία. Το χρωστάμε στα παιδιά μας και στις γενιές που θάρθουν. 
 
Οι Αθηναίοι τότε που έχασαν τον πόλεμο, έστελναν στον Μίνωα τους νέους και τις νέες θυσία για να εξευμενίσουν τον Μινώταυρο που ζούσε στον λαβύρινθο του. Και εμάς που βίασε και σκότωσε ο Τουρκικός Μινώταυρος το 74 τους νέους και τις νέες μας δεν χόρτασε. Εμείς που τον έχουμε στο σβέρκο μας, επί σαράντα επτά χρόνια προσπαθούμε να τον ξανά εξευμενίσουμε με συνεχείς νέες υποχωρήσεις. Να του παραδώσουμε την κατεχόμενη γη μας και να του υποθηκεύσουμε και την υπόλοιπη. Μέσω συνομιλίων με τυπικές και άτυπες πενταμερής, με τον εκπρόσωπο του κατακτητή και τον Γραμματικό του ΟΗΕ για μια εγγλεζοτουρκική λύση είτε αποκαλείται Διζωνική είτε δύο κράτη ή οποιονδήποτε περιτύλιγμα θέλουν να τις δώσουν. Θα είναι μια λύση που θα θάβει τα δίκαια μας και την τρισχιλιετή Ελληνική παρουσία μας σε αυτό τον τόπο, σε ξεροπήγαδα. Όπως έθαβε ζωντανούς και εκτελεσμένους ο κατακτητής τους δικούς μας ανθρώπους το 74. 
 
Μα που να βρεθούν τόσα ξεροπήγαδα για να θάψουμε την Ιστορία μας; Μικρή η βραχονησίδα μας, δεν χωράει για να ταφεί η Ιστορία του τόπου μας. Ας ηχούν λοιπόν πιο δυνατά οι σειρήνες, και ας μας ξεκουφάνουν. Τότε ίσως οι δέκα χιλιάδες μέλισσες του Ονήσιλου δεν θα πεθαίνουν στο παχύ μας δέρμα. 
 
*Πρόεδρος Κίνησης Προάσπισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 



Share

2 σχόλια:

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ •

ΓΙΑ ΝΑ ΑΦΥΠΝΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΝΙΜΗ ΧΕΙΜΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΙΝΗ ΝΑΡΚΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΡΡΙΞΑΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΤΥΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΓΙΑ 40 ΜΈΡΕΣ, ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΚΑΝΑ ΚΟΙΜΙΣΜΕΝΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ 18 ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΙ ΑΣΤΡΑΠΟΒΡΟΝΤΑ ΝΑ ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ .....


Απάντηση

Αδέσποτο Πρόβατο προς ΑΝΤΩΝΙΟ ΑΝΤΩΝΑ
Κοιμάται Ολη η Ελλάδα, όλη μα όλη για εκατοντάδες χρόνια-
Κουταλάκι μεταλαβια, και ο θεος έχει. Κάποιο θαύμα θα γίνει. Κάποιος Άγιος η Παναγία θα μεσολαβήσει -
Έτσι κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου, δηλαδή τον ύπνο του Δειλού. Ο Ονησιλος από την Σαλαμίνα πέθανε στην Κύπρο μαχόμενος κατά των Περσων και Φοινίκων και κάποιων Κύπριων Ελλήνων κατοίκων φιλικά προσκείμενων στους Πέρσες, στην πόλη Αμαθού της Κύπρου. Αυτοί έκοψαν το κεφάλι του Ονησιλου και το παλουκωσαν. Στο κεφάλι του φώλιασαν χιλιάδες μέλισσες...Η δε Πυθία Μάντισσα των Δελφων καταδίκασε την αποτρόπαια μεταχείριση του Ήρωα Ονησιλου και συμβούλεψε ο ανήρ να τιμηθεί για τον Ηρωισμό του και να ταφεί η κεφαλή του.
Έτσι κάποτε οι Έλληνες πολεμούσαν, οπως οι τότε Ελληνικες πόλεις της Ιωνιας, όπου και η υπόλοιπη Ελλάδα ενεργά υπεράσπιζε όχι με δειλά λόγια και ψευδό-υποσχέσεις, αλλά με τους πολεμιστές της και το ναυτικό της τους Έλληνες, ακόμα και εναντίων γιγάντιων αυτοκρατοριών.
Μετά έπεσε η μεταλαβια.
Τώρα δεν σηκώνουμε δάχτυλο αλλά προσευχόμαστε. Και όταν ορισμένοι γνήσιοι Έλληνες αμύνονται υπέρ Πατριδας βρίσκονται μόνοι χωρις την Φυσική Πολεμική Συμπαράσταση της υπόλοιπης Ελλάδας.
Ο εχθρος της Ελλάδας είναι ο Ισλαμισμός που ενδυναμώνει με άσβεστο μισος τους μουσουλμάνους εις το όνομα του θεού τους να κατασχέσουν όλο τον πλανήτη και να εξολοθρεύσουν όλους τους λαούς επιστρέφοντας την ανθρωπότητα στην πιο απάνθρωπη θεοκρατική Υποδούλωση. Από την άλλη πλευρά η χριστιανική θρησκεια σκύβει θεληματικά και υπομένει.
Και οι δυο θρησκείες υπόσχονται έναν παράδεισο ενώ ταυτοχρόνως διακυβεύουν την ολική εξαφάνιση των πολιτισμών των λαων.
Εάν είναι η Ελλάδα να επιβιώσει ως Φυλή Ελληνική, ως Ελληνικο Πνεύμα θα πρέπει επειγόντως να στραφεί προς την πατρογονική του Ιστορία, διότι εκεί βρίσκετε το απαράμιλλο θάρρος και η ανδρεία, εκεί βρίσκετε και η Πηγή του Αθάνατου Νερού του Ελληνισμού. Εκεί και μόνον εκεί βρίσκετε η απαραίτητη ψυχική δύναμη που ενώνει τους Έλληνες και τους κάνει Ατρωτους και φωτογενείς.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ είπε...

Σταγόνες μνήμης και αφύπνισης ....

Η Κύπρος δεν ξεχωρίζει μόνο για την ιδιαίτερη ομορφιά και λαλιά της αλλά και για την Ποίησή της!
Η κυπριακή λογοτεχνία καλλιεργήθηκε από πολλούς και σπουδαίους της Κύπρου Έλληνες τεχνίτες του λόγου που αντίκρισαν με ευλάβεια την Τέχνη και την υπηρέτησαν πιστά. Ωστόσο παραμένει ακόμη αδικαίωτη σε αυτή τη μακρινή γωνία όπως έγραψε στα 1962 ο Κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης.

ΑΝ ΑΓΑΠΑΣ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΓΚΥΨΕΙΣ !

Ονήσιλος
Του Π. Μηχανικού... Αμμοχωστιανού πρόσφυγα.....

Δίπλα μου ήτανε ο Ονήσιλος
βγαλμένος απ’ την ιστορία και το θρύλο
ολοζώντανος.

Αρχιλεβέντης βασιλιάς αυτός
κρατούσε στο χέρι ό,τι του ΄χε απομείνει:
ένα καύκαλο
―το δικό του κρανίο―
γεμάτο μέλισσες.

Δέκα χρόνια έστελλε τις μέλισσές του ο Ονήσιλος
να μας κεντρίσουν
να μας ξυπνήσουν
να μας φέρουν ένα μήνυμα.

Δέκα χιλιάδες μέλισσες έστειλε ο Ονήσιλος
κι όλες ψοφήσανε απάνω στο παχύ μας δέρμα
χωρίς τίποτα να νιώσουμε.

Κι όταν το ποδοβολητό των βαρβάρων
έφτασε στη Σαλαμίνα
φρύαξε ο Ονήσιλος.
Άλλο δεν άντεξε.
Άρπαξε το καύκαλό του
και το θρυμμάτισε απάνω στο κεφάλι μου.

Κ’ έγυρα νεκρός.
Άδοξος, άθλιος,
καταραμένος απ’ τον Ονήσιλο.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.