12 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός : Υγειονομικός «Μεγάλος Αδελφός» προ των πυλών;

Μπορεί τα προγράμματα μαζικού εμβολιασμού να γίνονται μετ’ εμποδίων και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού ακόμη να ερευνάται. Ωστόσο, το θέμα των υγειονομικών «διαβατηρίων» είναι εδώ, ορθάνοιχτο. 
 
Ήδη στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, ολοένα και περισσότερες εταιρείες, αεροπορικές και μη, συντάσσονται με το The Commons Project: μία μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία, που εδρεύει στη Γενεύη, χρηματοδοτήθηκε προ διετίας από το Ίδρυμα Ροκφέλερ και τώρα στοχεύει στη δημιουργία ενός κοινού, παγκόσμιου πιστοποιητικού εμβολιασμού, μέσω εφαρμογής για κινητά (app).
 
Στο επίκεντρο είναι το σύστημα Common Pass. Σε πιλοτική ακόμη φάση, λειτουργεί με τη στήριξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Έχει ήδη δοκιμαστεί σε ορισμένα αεροδρόμια. Ζητούμενο, είναι να καθιερωθεί σε όλα. Και ίσως όχι μόνον εκεί…  
 
Με τη συναίνεση του χρήστη, η εφαρμογή συγκεντρώνει ιατρικά δεδομένα (εν προκειμένω τα αποτελέσματα μοριακών τεστ και ημερομηνίες εμβολιασμού). Τα αναλύει. Κι εφόσον δεν υφίσταται υγειονομικός κίνδυνος, δημιουργεί έναν μοναδικό κωδικό QR.  
 
Με αυτόν ως υγειονομική πιστοποίηση θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς. Άλλωστε ο σχεδιασμός προβλέπει ο κωδικός να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε αεροδρόμια, και σε μεθοριακά φυλάκια.  
 
Κάπως έτσι, λοιπόν, ευελπιστούν τα κράτη να ξανανοίξουν σταδιακά τα σύνορα και να σώσουν ό,τι σώζεται από επιχειρήσεις και εθνικές οικονομίες. «Δεν θα είναι παρά μόνον η αρχή για την προώθηση του ψηφιακού πιστοποιητικού για τον Covid-19», γράφουν οι New York Times, «που σύντομα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από εργοδότες έως σχολεία, καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και χώρους διασκέδασης»...
 
Έντονοι προβληματισμοί  
 
Σε πρόσφατη μελέτη του, το βρετανικό πανεπιστήμιο του Έξετερ (και όχι μόνον) επισημαίνει τους κινδύνους παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και περιστολής των ατομικών ελευθεριών. «Ανάλογα μέτρα», παρατηρεί, «μπορεί μεν να προστατεύσουν την ελευθερία όσων δεν έχουν μολυνθεί από την ασθένεια ή έχουν εμβολιαστεί». Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο με εκείνους «που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε εμβόλια και τεστ».  
 
Αναλυτές προειδοποιούν για ένα παρεμβατικό σύστημα κοινωνικού ελέγχου. Μέχρι και η έγκριτη ιατρική επιθεώρηση The Lancet δημοσίευσε έκθεση για τους κινδύνους δημιουργίας ενός οργουελικού σκηνικού.  
 
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα άλμα προς τη δημιουργία θυλάκων ασφαλείας, αφήνοντας κατά μέρος τις ευρύτερες ηθικές ανησυχίες που αυτό δημιουργεί», λέει στους NYT ο Ζακ Κοέν, γενικός διευθυντής της καναδικής εταιρείας επαλήθευσης ταυτότητας Trulioo. Προτού αρχίσουμε να ωθούμε τη χρήση apps ως υγειονομικών «διαβατηρίων», τονίζει, θα πρέπει να επενδύσουμε στη δίκαιη διανομή των εμβολίων κατά του κοροναϊού.  
 
Από την Ιανουάριο εν τω μεταξύ, με φόντο τη χαοτική κατάσταση στην προμήθεια εμβολίων στην Ευρώπη, η Κοσιμιόν διαβεβαιώνει ότι εργάζεται πάνω σε ένα ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα είναι «σε πλήρη συμμόρφωση με τη κοινοτική νομοθεσία για την προστασία δεδομένων».  
 
Πατώντας πάντως «γκάζι», χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία και η Εσθονία προχωρούν ήδη τον σχεδιασμό σε εθνικό επίπεδο. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, ήταν παρ’ όλα αυτά σαφής. «Είναι ξεκάθαρα κάτι που δεν προσυπογράφουμε», τόνισε μιλώντας στο πρακτορείο AFP, «διότι θα αυξήσει τις ανισότητες και θα δημιουργήσει πολλά ερωτήματα».  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.