7 Φεβρουαρίου 2021

ΑΓΙΟΣ ΘΕΡΑΠΟΝΤΑΣ – Ο ΑΦΑΝΗΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΙΤΙΟΥ – ΛΑΡΝΑΚΑΣ.

ΑΝΑΡΓΥΡΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗΣ ΠΑΘΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΩΝ. 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟΣ, ΝΗΣΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΗΡΩΩΝ.
 
Δικαιολογημένα η Κύπρος ονομάστηκε «Νήσος των Αγίων», από διάφορους χρονογράφους και συγγραφείς, για το πλήθος των Αγίων οι οποίοι, είτε επέρασαν από το νησί είτε ετελείωσαν τη ζωή τους σ' αυτό, είτε κατάγονταν από αυτό. Από τους αποστολικούς χρόνους μέχρι σήμερα αναγράφονται 240 γνωστοί Άγιοι της Κύπρου. Υπάρχουν και πολλοί άλλοι που είναι σήμερα άγνωστοι σ' εμάς. Υπάρχουν επίσης και αρκετοί άλλοι Άγιου που δεν αναφέρονται επίσημα και οι οποίοι λατρεύονται από τον Ορθόδοξο Ελληνικό Κυπριακό λαό. Ο Θεός ανέδειξε τόσο πλήθος Αγίων στο μικρό μας νησί επειδή οι Κύπριοι είναι σπλαχνικοί, φιλόξενοι και πιστοί άνθρωποι, που ξέρουν να τιμούν τους Αγίους τους.  
 
Από το μελέτημα «Κύπρος η Αγία Νήσος» οι πληροφορίες αναφέρουν τα στοιχεία 369 Κυπρίων Αγίων (συν του Αγίου Φιλούμενου που μαρτύρησε το 1979), ένα κατάλογο που δεικνύει τη πυκνότητα της χριστιανικής ζωής και παράδοσης της Κύπρου. 
ΙΔΕΤΕ Προσκυνητής – Κύπρος Νήσος των Αγίων.   
 
Σημαντικό αφιέρωμα τιμής και ευλάβειας στον Άγιο Θεράποντα επίσκοπο της πόλης του Κιτίου, λόγω επάρατης πανδημίας, ο οποίος μαρτύρησε και κοιμήθη στην Λάρνακα, σε ιερό τόπο στην περιοχή Δροσιάς Λάρνακας, ο οποίος σήμερα είναι ερειπωμένος χωρίς κανείς να ενδιαφέρετε έστω για μερική αναστήλωση και ανάδειξη, κάτι που θα τιμήσει και τον Άγιο και το Κίτον - Λάρνακα.  
 
Ο Άγιος Θεράποντας, του οποίου η πρώτη παλιά εκκλησία – ναϊσκος - ναίδριο και ο τάφος του κατά μαρτυρίες βρίσκεται εκεί στη θέση Τουραπή στη Δροσιά Λκας. Πανω από τον τάφο του Αγίου είχε ανεγερθεί περίλαμπρος πολυτελής ναός ( ασιλική.) «Εν Κύπρω και ανάκτορον ιερόν τω αγίω καθίδρυται… επεχωρίαζε λείψανα….», ο οποίος κατεδαφίστηκε από τους Μωαμεθανούς «Κατεκρύπτετο μεν γαρ οικίσκω τινί μέχρι πολλού….(το λείψανο)», δηλαδή το υπόγειο ναίδριο της Λάρνακας στη θέση Τουραπή.  
 
Όταν οι *Τούρκοι Μωαμεθανοί εκ Τουρκίας μετά την βάρβαρη εισβολή, όπου κατέσφαξαν χιλιάδες Κυπρίους στη Κύπρο το Καλοκαίρι του 1570 και την ολοκλήρωση κατάληψης μετά την πτώση της Αμμοχώστου τον Αύγουστο του 1571, (Η Τουρκική κατοχή διήρκεσε μέχρι το 1878), γκρέμισαν τον περίλαμπρο ναό του Αγίου Θεράποντα, αλλά φοβήθηκαν να συλήσουν ή να καταστρέψουν τον τάφο του Αγίου, διότι πολλοί ΤΚ πίστευαν και τιμούσαν τον Άγιο.
 
Οι ίδιοι ΤΚ διαμήνυσαν στους εκ Τουρκίας Μωαμεθανούς εισβολείς, ότι βαριά τιμωρία θα πέσει επί της κεφαλής όποιου συλήσει τον ιερό τάφο. Ως εκ τούτου όταν ανέγειραν το τζαμί (Ως πρίν το 63 υπήρχαν και κάποια ερείπια του μικρού τζαμιού), το ονόμασαν Τουραπή, που προέρχεται από την Τουρκοαραβική λέξη Turabo = Θεράπων, προς τιμή του Αγίου. Όπως αναφέρει ο ιστορικός Νεοκλής Κυριαζής ο οποίος μάλλον επισκέφθηκε το τζαμί Τουραπή για να τιμήσει τον Άγιο… «Κάτωθεν της τζαμής υπάρχουσιν δύο υπόγειαι αίθουσαι, συγκοινωνούσαι μεταξύ τους…» Όπως θυμάμαι ακριβώς δύο μικρές αίθουσες, ήταν στο υπόγειο ναίδριο, που συγκοινωνούσαν. Στη μία αίθουσα ο τάφος του Αγίου και στην άλλη το μικρό παρεκλήσι. Τότε σχετικά σωζόταταν μέρος του ναϊσκου…. στην θέση οπού υπήρχε περίλαμπρος ναός προς τιμή του Αγίου….. Τώρα είναι ένας σωρός αρχαίες λαξευτές πέτρες που μάλιστα κάποιες φέρουν δυσανάγνωστες επιγραφές, αλλά είναι εμφανή τα θεμέλια επί των οποίων μπορούν να τοποθετηθούν και ανοικοδομηθούν, από έμπειρους τεχνίτες και αρχαιολόγους, προς αναστήλωση. Υπήρχαν και εμφανή σημάδια τοιχογραφιών μέχρι το 1963, αλλά δεν γνωρίζω αν σώζονται… Οι Χριστανοί Κύπριοι του 6-7ου αιώνα με την συνδρομή του Βυζαντίου (Αφού σαν αντάλλαγμα πήρε μέρος των οστών του Αγίου.), έκτισαν μεγαλοπρεπή περίλαμπρο ναό στον ιερό χώρο…  
 
Εμείς οι σημερινοί Χριστιανοί Λαρνακείς Κιτιείς Κύπριοι, αδυνατούμε να αναστηλώσουμε ένα ναϊσκο 65-70 μέτρων για να τιμήσουμε τον Επίσκοπο και Άγιο του Κιτίου…. Αν δεν κάνω λάθος ο μοναδικός παλαιός ναός του Αγίου στην επαρχία Λάρνακας βρίσκεται στο χωριό Αγγλισίδες… Το όνομα του Αγίου φέρει και μικρό ορεινό χωριό στην επαρχία Λεμεσού.
 
 Επ΄ ευκαιρία επιβεβαιώνω σχετικές αφηγήσεις – αναμνήσεις, της καλής μου παιδικής φίλης και γειτόνισσας, Βιολάντας Ποταμίτου Τουμαζή, που καταγράφει στο εξαιρετικό της βιβλίο ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ.  
 
Γνωρίζαμε πολύ καλά την ιστορία του τάφου του Αγίου, αφού τα σπίτια μας απείχαν μόλις 50 μέτρα, από το ναϊδριο όπου μαρτυρικά πέθανε ο Άγιος και συχνότατα βρισκόμαστε στο υπόγειο και για να τον τιμήσουμε με τους γονείς μας… Ιστορίες περί του Αγίου μας αφηγούντο τόσο η μακαριστή συμπαθέστατη μάνα της Βιόλας κυρία Ελένη, όπως και η μητέρα μου επίσης μακαριστή Ανδριάνα και η οποία επέμενε ότι τα οστά του Αγίου ήταν εκεί θαμμένα κάτω από την Αγία Τράπεζα.  
 
Η αρχαία εκκλησία ( Ναίδριο) τώρα είναι ερειπωμένη και μισοθαμμένη, δίπλα ακριβώς από σταθμό βενζίνης και εντός χώρου πρώην Τουρκικού σχολείου, ενώ θα έπρεπε να αναληφθεί πρωτοβουλία, από τις αρχές της Λάρνακας και την εκκλησία της Κύπρου για τουλάχιστο μερική αναστήλωση της. Δεν υπάρχει άλλη εκκλησία του Αγίου και Επισκόπου στην Λάρνακα. Τουλάχιστον ας καταστεί ο ιερός σπάνιος αυτός χώρος βατός και επισκέψιμος. Ούτε μια ενδεικτική πληροφοριακή πινακίδα δεν υπάρχει για τον ιερό αυτόν τόπο, τιμής και ευλάβειας ένεκεν για τον Άγιο και για την Λάρνακα…. (Υπάρχουν δύο εκκλησίες αν δεν κάνω λάθος μόνο στην επαρχία στα χωριά Αγκλισίδες Λ/κος και του Αγίου Θεράποντα στην οροσειρά του Τρόοδους. Στη πόλη της Λάρνακας δεν υπάρχει…)  
 
Προστίθεται ότι, αναμφίβολα, ο χώρος του υπόγειου ναίσκου είναι ο ιερός τόπος Μαρτυρίου και θανάτου του Αγίου Θεράποντα (Ο Άγιος εσφαγιάσθη από τους Άραβες Μουσουλμάνους την ώρα που τελούσε την Θεία λειτουργία), όπου και τα λείψανα του φυλάσσονταν, μέχρι την ανακομιδή μέρους τους στην Κωνσταντινούπολη, περί το 650 μ.Χ. Εικάζεται ότι μέρος των λείψανων διαφυλάχθηκα από τους Κυπρίους Χριστιανούς εκεί, όπως κάτι παρόμοιο συνέβη και με τα ιερά οστά *Αγίου Λαζάρου. Την επιβεβαίωση αυτή επισφραγίζει νεότερο συναξάριο του αγίου σε χειρόγραφη, από τον Πάπα Ιωάννη Στυλιανό Ακολουθία…  
 
*Επίσης και τα ιερά οστά του επίσης Επισκόπου Κιτίου *Αγίου Λαζάρου, αφού οι Βυζαντινοί μετέφεραν μέρος τους από την Λάρνακα ( Ευσεβείς Λαρνακείς - Κιτιοίς εκρυψαν τα περισσσότερα στη βάση της Αγίας Τράπεζας), στην Κωνσταντινούπολη τα οποία κατά την Άλωση του 1204, υφάρπαξαν οι Σταυροφόροι, όταν λεηλάτησαν εκ θεμελίων την Κωνσταντινούπολη για να τα διαφυλάξουν, όπως ισχυρίζονται μέχρι σήμερα (Προφάσεις εν αμαρτίαις ), όπως και όλους τους θρησκευτικούς θησαυρούς, κειμήλια (Μεγάλο μέρος και Κυπριακά.), χρυσό των θησαυροφυλακίων κ.ά.π. και τα μετέφεραν στην Ευρώπη. Χάριν των Ελληνικών ιερών λαφύρων, αλλά και των ανεκτίμητων θησαυρών της λεηλατημένης Πόλις… αλλά και λόγω των εκατοντάδων Ελλήνων φιλοσόφων και λογίων, που κατέφυγαν σε δυτικές χώρες …δημιούργησαν την Αναγέννηση τους και τη … Αγιοσύνη Πάπα … επί πτωμάτων Ελλήνων … ιερών και οσίων λαφύρων του Ελληνισμού.  
 
ΙΔΕΤΕ: Περί Ευρωπαϊκής Αναγέννησης…!  — Μια σχετική απάντηση προς ολίγους αγαπητούς αναγνώστες – αποδέκτες μας, που διαφωνούν με τα αρνητικά σχόλια στο άρθρο μου …..   
 
Μνήμη ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ 17 Οκτωβρίου.  
 
*Σημειώνεται ότι στο παραλιακό μεσαιωνικό κάστρο της Λάρνακας που βρίσκεται ακριβώς εκεί που ήταν η Τουρκική συνοικία, υπήρχε μουσείο της Εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου μέχρι το 1963, με ανεκτίμητα θρησκευτικά ιερά κειμήλια του Αγίου. Με την έναρξη της Τουρκανταρσίας, από αμέλεια το μουσείο παρέμεινε αφύλακτο. Οι ΤΚ εξτρεμιστές και το κατέλαβαν αμαχητί και λεηλάτησαν όλους τους θησαυρούς…  
 
Σημειώνεται, ότι επί ΤΚ Χότζα Λάρνακας, του οποίου το σπίτι ήταν δίπλα στην υπόγεια εκκλησία, του Αγίου Θεράποντα, ο τάφος διατηρείτο σε καλή κατάσταση σαν ιερό μέρος και απλωμένα κόκκινα χαλιά τον σκέπαζαν. Τον τιμούσαν και οι Ελληνοκύπριοι χριστιανοί αλλά και πάρα πολλοί Τουρκοκύπριοι, ίσως κρυπτοχριστιανοί. Μετά το 1963 και ειδικά το 1967 αφού οι ΤΚ εγκατέλειψαν τον χώρο που ανήκε στο τουρκικό ΕΒΚΑΦ, (ΤΚ οργανισμός, που διαχειρζόταν τις …κατειλημμένες Ελληνικές ιδιοκτησίες από Οθωμανικής Αυτοκρατορίας), τόσον ο τάφος του Αγίου όσον και το αρχαίο ναϊδριο, (ότι απέμεινε από τον πολυτελή ναό προς τιμή του Αγίου), μετά την κατεδάφιση του προς ανέγερση τζαμιού, δυστυχώς εγκαταλείφθηκε και ξεχάστηκε και από εμάς τους ίδιους Λαρνακείς Χριστιανούς, μέχρι σήμερα, όπου ούτε καν όπως ανέφερα υπάρχει μια τιμητική πινακίδα, που να τιμητικά να γράφει ότι «Ενθάδε κείται Άγιος Θεράποντας Επίσκοπος Κιτίου…...»  
 
Αυτό δεν μας τιμά!  
 
Ο Άγιος τιμάται 14 Μαϊου και ποτέ αν δεν κάνω λάθος δεν τελέσθηκε, ένα τρισάγιο στο τόπο μαρτυρίου και θανάτου του Αγίου ο οποίος ήταν και ο ανάργυρος ιατρός της Κύπρου και δεκάδες ασθενείς με θάυματα θεράπευσε Τελικά ένας από τους πλέον σημαντικούςς επιφανείς Άγίους και Επισκόπους Κιτίου είναι … αφανής και παραμελημένος!  
 
Από το 2019 άρχισαν ανασκαφές στο χώρο του υπόγειου ιερού αρχαίου ναϊσκου, ο οποίος μάλλον είναι του 6ου ή 7ου μ.Χ., περίοδο που έζησε, δίδαξε και με μαρτυρικό θάνατο πέθανε ο Άγιος και Επίσκοπος Κιτίου στον χώρο αυτό, αλλά για άγνωστους (Για μένα γνωστούς.) λόγους διακόπηκαν…… και απλά τοποθετήθηκε ένα σκέπαστρο για να προφυλάσσει τον σωρό των αρχαίων ιερών ερειπίων ….  
 
Ίδετε: Εξαιρετικό ανεπανάληπτο πληροφοριακό άρθρο της Εκκλησίας της Κύπρου του Αρχιμανδρίτη Φώτιου Ιωακείμ "Ο άγιος και ιερομάρτυς Θεράπων, επίσκοπος Κιτίου της Κύπρου" churchofcyprus.opg.cy (Αποσπασματικές πληροφορίες.)  
 
Αρχή του ανεκτίμητου ιστορικού πληροφοριακού άρθρου, περί Αγίου Θεράποντα..  
 
Ὁ ἅγιος καὶ ἱερομάρτυς Θεράπων, ἐπίσκοπος Κιτίου τῆς Κύπρου  
 
Του Ἀρχιμανδρίτης Φώτιου Ἰωακεὶμ  
 
Ὁ ἅγιος ἱερομάρτυς Θεράπων2 , ἐπίσκοπος στὴν Κύπρο, μὲ ἕδρα προφανέστατα τὴν ἀρχαία πόλη τοῦ Κιτίου3, πόλη ποὺ διαδέχθηκε ἡ σημερινὴ Λάρνακα, ἀποτελεῖ ἕνα λαμπρὸ κεφάλαιο τῆς ἁγιολογίας, τόσο τῆς νήσου τῶν ἁγίων Κύπρου, ὅσο καὶ τῆς Κωνσταντινούπολης, ὅπως θὰ διαπιστώσουμε……  
 
Η συνέχεια είναι μακροσκελής αλλά είναι βέβαιο ότι σε μαγνητίζει για να φτάσεις μέχρι το τέλος……  
 
Στο βιβλίο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΗ ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΥΠΡΟΣ υπάρχει σχετική αναφορά σελ.165.  
 
Μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Θεράποντος, Επισκόπου Κύπρου (14 Μαΐου)  
 
Στις 14 Μαϊου Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Αγίου Θεράποντος, ο οποίος ασκήτευσε στην πατρίδα μας και αναδείχθηκε ένας εκ των Επισκόπων της Κύπρου, καθώς και τη μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Ιωάννου του χρυσοχόου, οποίος καταγόταν από τη Βουλγαρία.  
 
Ο Άγιος Θεράπων, καταγόταν σύμφωνα με τον Ανδρέα Κρήτης, από ευγενείς και ευσεβείς γονείς. Καταφρόνησε όλες τις ανάγκες της ζωής και επιδόθηκε στη μελέτη της Ιερής Παράδοσης, όπως βιώνεται μέσα στην Εκκλησία.  
 
Η ζωή του ήταν λιτή και απλή. Ήθελε να αγωνίζεται με τη βοήθεια του Θεού στην πορεία της απόκτησης των αρετών και της ηθικής τελείωσης. Προς το σκοπό αυτό ασκούσε τον εαυτό του χάριν της αγάπης του Χριστού με εγκράτεια, πνευματικούς κόπους, και απέραντη προσευχή. Στην πορεία του χρόνου αναδείχθηκε σπουδαίος κήρυκας του λόγου του Θεού.  
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Άγιος Θεράπων δεν επιθυμούσε αξιώματα, υπάκουσε όμως στην εντολή της θείας Χάριτος και χειροτονήθηκε Επίσκοπος. Λάμπρυνε το αξίωμά του, έγινε διδάσκαλός της Ορθοδοξίας και υπήρξε ακριβής στο λόγο του. Μετέστρεψε πολλούς ανθρώπους από διάφορες αιρέσεις στην Αληθινή Πίστη της Ορθοδοξίας.  
 
Ο Άγιος Θεράπων αντιτάχθηκε και άσκησε κριτική στους εικονομάχους, αποκαλώντας τους αιρετικούς και ασεβείς. Εκείνοι, μη ανεχόμενοι τη έντονη κριτική του Αγίου, τον συκοφάντησαν, τον φυλάκισαν και τον εξόρισαν.  
 
Αργότερα ήρθε στα Ιεροσόλυμα, όπου με το λόγο και τις διάφορες αγαθοεργίες του ωφέλησε πολλούς ανθρώπους. Βλέποντας όμως τον κόσμο να τον τιμά και έχοντας ήδη γίνει αρκετά γνωστός σε όλη την εκεί περιοχή, αποφάσισε να αφήσει τα Ιεροσόλυμα και ήλθε στην Κύπρο. Όμως η φήμη του ήταν τόσο μεγάλη, που είχε εξαπλωθεί και στην πατρίδα μας.  
 
Αρχικά φιλοξενήθηκε από κάποιον Σώσιο, ο οποίος μαζί με την γυναίκα του ήταν φιλάσθενοι. Η γυναίκα του ήταν κατάκοιτη στο κρεβάτι για εννέα χρόνια με υψηλό πυρετό. Βλέποντας ο Άγιος την καλοσύνη τους, τους χάρισε διά του Χριστού την πολυπόθητη υγεία. Και άλλοι ασθενείς, όταν το έμαθαν, παρακαλούσαν τον Άγιο να τους θεραπεύσει, και ο Άγιος, βάζοντας τα χέρια του επάνω στα κεφάλια τους, θεράπευε όλες τις ασθένειες, κηρύττοντας σε όλον τον κόσμο την Αληθινή Πίστη της Ορθοδοξίας. Σημειώνεται ότι ο Άγιος ποτέ στα χέρια του δεν κράτησε αργύρια (ανάργυρος). Τον αρκούσε μόνο ένα κομμάτι ψωμί με λίγες ελιές, που του πρόσφεραν οι πονόψυχοι Χριστιανοί …  
 
Ο τότε άρχοντας του νησιού, αφού έμαθε για τον Άγιο, τον κάλεσε και τον παρακάλεσε να μείνει εκεί κοντά του, δίνοντας του την επισκοπή της Λάρνακας, για να ωφεληθεί όλος ο κόσμος. Ο Άγιος δέχθηκε και έγινε επίσκοπος Κιτίου. Όλοι ήταν χαρούμενοι, γιατί εκτός από επίσκοπος ήταν και ο Ανάργυρος ιατρός του Νησιού.  
 
Κατά τη διάρκεια της επιδρομής των Αράβων στην Κύπρο, συνελήφθη και αποκεφαλίστηκε μπροστά στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε. Μόλις όμως έγινε αυτό, ουράνιες μελωδίες και ένα Άκτιστο Φώς κύκλωσε όλο το χώρο της Αγίας Τράπεζας. Αυτό το θέαμα στους πιστούς έδωσε δύναμη, ενώ στους Άραβες προκάλεσε φόβο και τύψεις για αυτό που έκαναν. Το σώμα του Αγίου Θεράποντος του Ιερομάρτυρα κηδεύτηκε από τους πιστούς, στο σημείο όπου χτίστηκε ο πρώτος ναός του.  
 
Έπειτα από μερικούς αιώνες, και λίγο πριν επιτεθούν ξανά οι Αγαρηνοί στην Κύπρο, εμφανίστηκε σε όνειρο ο Άγιος και έδωσε εντολή να μεταφερθούν τα οστά του στην Κωνσταντινούπολη, για να μην πατηθούν από απίστους. Πράγματι, μεταφέρθηκαν στην Επτάλοφο Πόλη, όπου οικοδομήθηκε ναός προς τιμήν του. Ακόμη και ολόκληρο προάστιο στην Πόλη ονομάζεται μέχρι σήμερα Θεραπιά προς τιμή του Αγίου Θεράποντος.  
 
Αποσπασματικές πληροφορίες του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου
 
Ὁ ἅγιος καὶ ἱερομάρτυς Θεράπων, ἐπίσκοπος Κιτίου τῆς ...  
 
https://churchofcyprus.org.cy › ...  
 
[17] Άγιος Θεράπων – επίσκοπος Κιτίου, «Τουραπή» ΚΙΤΙΟΝ ...  
 
Χαίρε Θεράπων Άγιε, της Εκκλησίας δόξα, 
Αλεμανίας γέννημα, καύχημα Ορθοδόξων.  
Στεκόμαστε όλοι εμείς στην θεία σου Εικόνα.
Τα βάσανα είναι πολλά και σε παρακαλούμε.  
 
Έγινες φίλος του Χριστού και άξιος εδείχθης, 
Τα θαύματα αμέτρητα που κάνεις στο Όνομά Του.  
Ανέστησες νεκρό παιδί, έδιωξες τον καρκίνο,
παράλυτους θεράπευσε η Θεία σου Εικόνα.  
 
Δαιμονισμένους γιάτρεψες μέσα εις τον Ναό σου, 
που η χάρη σου τον έκανε θείο Νοσοκομείο. 
Σ΄όλον τον κόσμο Άγιέ μου να δίνεις την υγεία, 
να μας κρατά η Χάρη σου, στην του Χριστού πορεία.  
 
Σύντροφος γίνε δυνατός μέσα εις την ζωή μας,
διώξε μας την κατάθλιψη που έγινε πνοή μας.  
Έλα μέσα στα σπίτια μας και χάρισε Γαλήνη, 
βουλιάζουμε στα πάθη μας και μες στην σκοτοδίνη.  
 
Σαν αετός παππούλη μας άνοιξε τα φτερά σου, 
όλου του κόσμου τα παιδιά κλείσε στην αγκαλιά σου. 
Μέσα εις την εντατική τον άνθρωπό μας σώσε, 
άπλωσε το χεράκι σου και την υγεία δώσε.  
 
Ας πάει και η Χάρη σου μες στα Νοσοκομεία,
να διαλυθεί σαν σύννεφο η κάθε δυστυχία. 
Θεράπων είσαι Ιατρός, πηγή των ιαμάτων, 
και Ιεράρχης Άξιος, μεγάλων χαρισμάτων.  
 
Το λάδι απ’ το καντήλι σου μεγάλη ευλογία, 
όπου κι αν πέσει Άγιε, χαρίζει την Υγεία. 
Η θεία σου παράκληση σαν βάλσαμο τονώνει, 
μία χαρά ανείπωτη ποτέ να μην τελειώνει.  
 
Προστάτεψε τον κόσμο σου, Στύλε της Εκκλησίας, 
από κακή ενέργεια και του εχθρού μανίας. 
Μεγάλη είναι η Χάρη σου, μέγα και τ’ όνομά σου, 
ετούτην ώρα κάνε μας πνευματικά παιδιά σου.  
 
Με τόλμη να διαδίδουμε τον Λόγο του Κυρίου, 
να μην δειλιάσει η καρδιά, την ώρα μαρτυρίου. 
Με πρότυπο τον βίο σου, ασπίδα την Εικόνα, 
και όπλο τον Σταυρό Χριστού, αρχίζουμε αγώνα.  
 
Η Παναγιά να ευλογεί, εσύ να μας στηρίζεις, 
μέσα από την Εικόνα σου, πάντα να μας φωτίζεις.  
 
Αποσπάσματα από Ιστορικά βιβλία του Α. Αντωνά.  
Επιμέλεια – Διάταξη από Αντώνη Αντωνά – Κιτιέα Λαρνακέα.  
www.ledrastory.comShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.