19 Φεβρουαρίου 2021

Οι αδυναμίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Στην περίοδο της πανδημίας που διατρέχουμε η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε, με εμφαντικό μάλιστα τρόπο, τις εγγενείς αδυναμίες της. Εκείνο που αποδεικνύεται είναι πως σε κεντρικό και εκτελεστικό πεδίο δεν έχει την ευελιξία και την αποφασιστικότητα να επιβάλει τους όρους της, να επιβάλει όπου χρειάζεται κυρώσεις και αντίποινα. Επίσης έδειξε ότι δεν έχει τη δυνατότητα με σύντομες και ευρείας κυκλοφορίας ανακοινώσεις, να απαντά στις διάφορες απόψεις και έτσι να δείχνει ότι σέβεται τον Ευρωπαίο πολίτη. Αντίθετα καλλιεργείται μια τρομολαγνεία, πιθανόν για να φοβηθούν οι πολίτες και να ακολουθούν τα επιβαλλόμενα μέτρα. Πάντως η εντύπωση που σχηματίζεται είναι πως περιορίζονται σημαντικά οι ελευθερίες τους και αυτοί οι περιορισμοί παρατείνονται για άγνωστο ακόμη χρονικό διάστημα, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και στην οικονομία.
 
Στην περίπτωση του εμβολίου. Τον Αύγουστο του 2020 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε συμβόλαιο με την AstraZeneca, με το οποίο η εταιρεία ανάλαβε την υποχρέωση να πωλήσει στην ΕΕ 400 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου. Η Επιτροπή για να διευκολύνει την αύξηση της παραγωγής στα επιθυμητά επίπεδα έδωσε ως προκαταβολή το ποσό των 336 εκατ. Ευρώ. Με βάση αυτή τη συμφωνία η Επιτροπή προέβη στον προγραμματισμό της και την κατανομή στις χώρες μέλη. Στις 26 Ιανουαρίου αιφνιδίως ο επικεφαλής της AstraZeneca ανακοίνωσε στα ΜΜΕ ότι η εταιρεία είχε συμφωνήσει τρεις μήνες νωρίτερα με το Ηνωμένο Βασίλειο και επομένως πρώτα θα ικανοποιούσε τις ανάγκες της εν λόγω χώρας και μετά τις ανάγκες των 27 χωρών – μελών της ΕΕ.  
 
Σημειώνεται ότι η εν λόγω απόφαση της εταιρείας ουδέποτε αναφέρθηκε στο αντισυμβαλλόμενο μέρος, ενώ το συμβόλαιο ανέφερε συγκεκριμένα τα εργοστάσια τα οποία θα παρασκεύαζαν για την ΕΕ την αναφερθείσα ποσότητα δόσεων εμβολίων: δύο στο Ηνωμ. Βασίλειο, δύο στην ΕΕ (Γερμανία και Βέλγιο) και ένα στις ΗΠΑ. Όλα τα εργοστάσια – και αυτά της ΕΕ -, έως πρόσφατα τροφοδοτούσαν μόνο το Ηνωμ. Βασίλειο. Ανεξάρτητα από την ασυνέπεια της AstraZeneca και την εγωιστική συμπεριφορά του Λονδίνου το γεγονός έδειξε τη μεγάλη διαφορά της αποτελεσματικότητας μεταξύ του προέδρου μιας κυβερνήσεως και της Επιτρόπου 27 χωρών.  
 
Επίσης η μη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών είναι ένα ακόμη αδύναμο σημείο της λειτουργίας της ΕΕ. Δεν έχει ακόμη κριθεί σε κεντρικό επίπεδο γιατί αυτές οι παλινδρομήσεις στα μέτρα και οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν σε αυτά μεταξύ των χωρών μελών. Εξάλλου το άνοιγμα όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων – και των ΑΕΙ – πρέπει να είναι μια άμεση προτεραιότητα για όλα τα κράτη μέλη, λόγω των διαπιστωμένων δυσμενών επιπτώσεων που έχει το κλείσιμό τους στην ψυχολογία των νέων. Στην Ελλάδα δεν έχουμε Παρατηρητήριο για τον τρόπο ζωής των νέων. Αυτό που υπάρχει στη Γαλλία ανακοίνωσε ότι στον καιρό της πανδημίας το 30% της νεολαίας, παρουσιάζει ψυχολογικά προβλήματα, έναντι του 20% που ήταν το 2016.
 Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.