6 Φεβρουαρίου 2021

Οι 16 φυλές του κορωνοϊού: Οι «ειδικοί» χωρίζουν τον κόσμο σε κατηγορίες ανάλογα με το πόσο «υπάκουοι» είναι! (η οπτική γωνία των νεοταξιτών αλλά και η δική μας)

Σε μία νέα πραγματικότητα έχουμε μπει τον τελευταίο χρόνο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και ήδη βλέπουμε τους «ειδικούς» να κατηγοριοποιούν ανθρώπους ανάλογα... με το πόσο «υπάκουοι» είναι απέναντι στα μέτρα που επιβάλλονται για τον ιό. 
 
Συγκεκριμένα μία Νορβηγίδα ερευνήτρια διαπίστωσε τουλάχιστον 16 διαφορετικούς «τύπους προσωπικότητας Covid-19», ο καθένας με το δικό του διακριτό "προφίλ" νοοτροπίας και συμπεριφοράς απέναντι στον κορωνοϊό και στους ανθρώπους γύρω του.
 
Αυτούς τους 16 τύπους τους χώρισε σε 3 υποκατηγορίες, ανάλογα με το εάν αντιδρούν ή όχι στις καραντίνες και τα μέτρα.  
 
Η Μίμι Φραμ του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Κοινωνικών Επιστημών "Humanities and Social Sciences Communications", εκτιμά ότι «αυτές οι αναδυόμενες συμπεριφορικές ταυτότητες Covid-19 "υφαρπάζονται" από τις υπάρχουσες κοινωνικές και πολιτικές ταυτότητες, προκειμένου να πολιτικοποιηθεί η πανδημία και να ενισχυθούν ο ρατσισμός, οι διακρίσεις και η σύγκρουση». 
 
Οι κυριότερες «φυλές» της Covid-19 -με βάση την προσωπικότητά τους- είναι οι εξής: 
 
* Οι αρνητές: Υποβαθμίζουν συστηματικά την απειλή του κορωνοϊού και προσπαθούν να ζουν οι ίδιοι -πείθοντας και τους άλλους για το ίδιο- όπως πριν την πανδημία, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε. 
 
* Οι μεταδότες: Θέλουν σκοπίμως να εξαπλώσουν τον κορωνοϊό, με το σκεπτικό ότι έτσι θα έρθει πιο γρήγορα η "ανοσία της αγέλης" και η επιστροφή στην κανονικότητα. 
 
* Οι βλαβεροί: Προσπαθούν να βλάψουν τους άλλους επίτηδες, για παράδειγμα φτύνοντάς τους ή βήχοντας πάνω τους. 
 
* Οι ρεαλιστές: Αναγνωρίζουν τη νέα πραγματικότητα και τους κινδύνους της πανδημίας, προσαρμόζοντας ανάλογα τη συμπεριφορά τους. 
 
* Οι ανήσυχοι: Πασχίζουν να ενημερώνονται συνεχώς για τον κορωνοϊό και να μένουν ασφαλείς, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τη συνεχή ανασφάλεια και τον φόβο τους. 
 
* Οι στοχαστικοί: Έχουν τάση απομόνωσης εν μέσω πανδημίας και στοχασμού πάνω στη ζωή, στον κόσμο και στον θάνατο. 
 
* Οι αποθησαυριστές: Ρέπουν σε πανικόβλητες αγορές και σε συσσώρευση προϊόντων, προκειμένου να μετριάσουν την ανασφάλειά τους. 
 
* Οι ανίκητοι: Συνήθως νέοι που πιστεύουν ότι είναι άτρωτοι από τον κορωνοϊό, άρα και αδιάφοροι για τα μέτρα πρόληψης. 
 
* Οι επαναστάτες: Αψηφούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, επειδή θεωρούν ότι περιορίζουν τις ατομικές ελευθερίες και επιλογές τους. 
 
* Οι επικριτικοί: Φορτώνουν συνεχώς στους άλλους τις δυσαρέσκειες και τους φόβους τους, αποφεύγοντας τις δικές τους ευθύνες. 
 
* Οι εκμεταλλευτές: Αξιοποιούν την πανδημία για να κερδίσουν περισσότερη δύναμη, κέρδος ή άσκηση βίας. 
 
* Οι καινοτόμοι: Κάνουν ό,τι μπορούν για να σχεδιάσουν νέους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας ατομικά και συλλογικά. 
 
* Οι υποστηρικτικοί: Δείχνουν με κάθε τρόπο την υποστήριξή τους στους άλλους. 
 
* Οι αλτρουιστές: Βοηθούν έμπρακτα τους ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους μοναχικούς. 
 
* Οι πολεμιστές: Βρίσκονται, με διάφορους τρόπους, όπως το υγειονομικό προσωπικό, στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού. 
 
* Οι βετεράνοι: Αρρώστησαν στο παρελθόν από άλλους κορωνοϊούς, όπως SARS και MERS, και έτσι -τώρα πια- είναι πρόθυμοι να τηρήσουν τους περιορισμούς. 
 
Η στάση των «φυλών» απέναντι στους περιορισμούς 
 
Αυτές οι «φυλές» χωρίζονται σε τρεις βασικές ομάδες, όσον αφορά τη στάση τους απέναντι στα αναγκαία μέτρα περιορισμού για λόγους πρόληψης. Ποια «φυλή» ανήκει σε ποια ομάδα; 
 
- Στους συμμορφούμενους: Ρεαλιστές, ανήσυχοι, στοχαστικοί, αποθησαυριστές, καινοτόμοι, υποστηριστικοί, αλτρουιστές, πολεμιστές και βετεράνοι. 
 
- Στους μη συμμορφούμενους και ανυπάκουους: Αρνητές, βλαβεροί, ανίκητοι και επαναστάτες. 
 
- Στους εν μέρει συμμορφούμενους: Μεταδότες, επικριτικοί και εκμεταλλευτές. 
 
Όπως επισημαίνει η «ειδικός» Μίμι Φραμ έχει σημασία, σε μία εκ των πραγμάτων πλουραλιστική κοινωνία, «η μετακίνηση της συμπεριφορικής καμπύλης» στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού και στα πιθανά μελλοντικά επιδημικά κύματα. 
 
Οι «εν μέρει συμμορφούμενοι» θεωρούνται πιο επιρρεπείς από ό,τι οι «μη συμμορφούμενοι» σε μία αλλαγή συμπεριφοράς, έτσι ώστε να συμμορφωθούν περισσότερο με τις πολιτικές πρόληψης.
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Φυσικά υπάρχει και ο διαχωρισμός που θα κάναμε εμείς οι αντινεοταξίτες....
 
Κατά την δική μου λοιπόν οπτική οι "φυλές" είναι πολύ λιγότερες...
 
- Οι αρνητές της πανδημίας. Αυτοί που δεν δέχονται ότι υπάρχει πανδημία. Πιστεύουν ότι όλο είναι ένα φιάσκο και κι όλο είναι κατασκευασμένο για να μας αφαιρέσουν ανθρώπινα ατομικά δικαιώματα. Δεν δέχονται ότι υπάρχει καν ο κορωνοϊός.... Δεν πιστεύουν τίποτα από όσα λένε τα ΜΜΕ... Δεν δέχονται να πάρουν κανένα μέτρο προφύλαξης (ούτε μάσκες, ούτε εμβόλια και φυσικά αντιδρούν σε logkdown κλπ). Θεωρούν όλες τις άλλες φυλές απλά πρόβατα επί σφαγή και μεγάλα κορόϊδα. Συνήθως αποκαλούν τον κορωνοϊό ως κοροδοϊό. Δεν φοράνε ποτέ μάσκα και συμμέτέχουν σε πορείες κατά των μέτρων. Κυβέρνηση, ειδικοί και δημοσιογράφοι είναι κόκκινα πανιά γι αυτούς. Ο Γκέιτς γι αυτούς είναι ένα κάθαρμα που έχει σαν στόχο να επιβάλλει παγκόσμια δικτατορία και να ρίξει στο αίμα μας τσιπάκια.. θα τους ξεχωρίσεις στον δρόμο να μην φορούν μάσκα ποτέ... ακόμα και ανάμεσα σε πλήθος... και συνήθως βρίζουν στην πρώτη ευκαιρία ειδικά την τελευταία φυλή των υπάκουων...
 
- Οι αντινεοταξίτες επαναστάτες υπέρ των δικαιωμάτων. Αυτοί δεν απορρίπτουν την πανδημία αλλά την θεωρούν τεχνητή και την υποβιβάζουν σαν όλες τις επιδημίες... Απλά διαβλέπουν την ευκαιρία των νεοταξιτών να επιβάλλουν παγκόσμιο φασιστικό καθεστώς φιμώνοντας τις αντίπαλες φωνές... Παίρνουν στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, αλλά μέχρις ενός ορίου οπως θα έκαναν και σε μια απλή επιδημία γρίππης... Αρνούνται τα εμβόλια διά ροπάλου καθώς τα θεωρούν κι αυτά ύποπτα από ηθικής, ιατρικής και θρησκευτικής άποψης... Παρακολουθούν τα συστημικά ΜΜΕ και συνήθως τα χλευάζουν και ενημερώνονται κυρίως από τις ελεύθερες φωνές του διαδικτύου... Βλέπουν με καχυποψία όλες τις επίσημες ανακοινώσεις που συνήθως θεωρούν βλακώδεις και υποκριτικές... Για τον Γκείτς και τους άλλους νεοταξίτες θεωρούν ότι προσπαθούν να φέρουν την Νέα Τάξη και την Μεγάλη Επανεκκίνηση και έχουν σαν θεό τους το κέρδος. Βλέπουν με συμπάθεια την προηγούμενη φυλή αν και τους θεωρούν ακραίους και προσπαθούν συνήθως να ξυπνήσουν την ακριβώς επόμενη φυλή των επιφυλακτικών. Τους υπάκουους τους θεωρούν για λύπηση....
Θα τους ξεχωρίσεις στο πλήθος γιατί φοράνε μάσκα μόνο σε συνωστισμούς και την κατεβάζουν κάτω από το πηγούνι ή την βγάζουν όταν είναι κάπου μόνοι τους...

- Οι δεχόμενοι με επιφύλαξη την πανδημία. Αυτοί προσπαθούν να ακούνε τις ανεπίσημες φωνές αλλά συνήθως τις απορρίπτουν ως συνομωσιολογικές... Βλέπουν τα συστημικά ΜΜΕ και συνήθως πιστεύουν όσα λένε... Παίρνουν όσα μέτρα τους λένε και είναι σχεδόν πάντα υπάκουοι... Μερικές φορές επηρρεάζονται κι από τα άτομα της προηγούμενης κατηγορίας αν και τελικώς μέσα τους επικρατεί περισσότερο ο τρόμος... Γενικώς είναι αμφιταλαντευόμενα άτομα και όσον αφορά τον εμβολιασμό αν και διατείνονται ότι θα εμβολιαστούν υπάρχει μέσα τους ένας αδιόρατος φόβος απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο και το αφήνουν για το μέλλον... Βλέπουν με κάποια επιφύλαξη δημοσιογράφους, τον Γκείτς και την κυβέρνηση, αλλά τελικώς επικρατεί μέσα τους ο φόβος του θανάτου και υπακούουν θέλοντας και μη...
Θα τους ξεχωρίσεις στο πλήθος γιατί φορούν την μάσκα και προσέχουν γενικώς...

- Οι υπάκουοι. Είναι αυτοί που θεωρούν οτιδήποτε εκτός του επίσημου αφηγήματος ως συνομωσιολογία. Γι αυτούς Χατζηνικολάου, Ευαγγελάτος κλπ είναι κορυφαίοι δημοσιογράφοι που θέλουν το καλό μας... Ενημερώνονται αποκλειστικά από την τηλεόραση και τα επίσημα κανάλια... Θεωρούν τον Γκείτς μεγάλο φιλάνθρωπο και ανυπομονούν να κάνουν το εμβόλιο...
Δέχονται ασυζητητί όλα τα μέτρα που θεσπίζει η κυβέρνηση και θεωρούν ότι πάντα θέλει το καλό τους... 
Θα τους δείς πολύ συχνά να καυγαδίζουν με όλες τις άλλες παραπάνω φυλές διότι τους θεωρούν σχεδόν εγκληματίες... Οταν ακούνε την Παγώνη, τον Σύψα, τον Βατόπουλο, τον Χαρδαλιά και τον Τσιόδρα νομίζουν ότι τους μιλάει ο ίδιος ο Θεός... 
Στον δρόμο θα τους δεις με δύο μάσκες και να αποφεύγουν σαν μολυσμένους όλους τους άλλους γύρω τους, αφού μας είπαν οι "αγιοι" αυτοί άνθρωποι που ονομάζονται ειδικοί ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει μολυσμένοι... Φορανέ δύο μάσκες ακόμα και μόνοι τους στο χωράφι ή σε έναν έρημο δρόμο.. Εχουν να επισκεφθούν τους ηλικιωμένους τους, μήνες... για το καλό τους!!!

Οι 4 αυτές φυλές υπάρχουν παντού γύρω μας και θα τις βρείς ακόμα και ανάμεσα σε όλες τις επαγγελματικές και κοινωνικές κατηγορίες...
Θα τις βρεις ακόμα και ανάμεσα στους γιατρούς και στους νοσηλευτές...
Είναι πολύ εύκολο να κατατάξετε τις παραπάνω 16 φυλές μέσα στις τέσσερις που αναφέραμε στο σχόλιο...

Οπως και να έχει ο κορωνοϊός αποτέλεσε την αφορμή να ξεχωρίσουν ακόμα πιο ξεκάθαρα οι αντίπαλες παρατάξεις της σύγχρονης κοινωνίας μας. Η Νέα Τάξη και η παγκοσμιοποίηση από την μια και η Αντινεοταξική παράταξη υπέρ των δικαιωμάτων και της ελευθερίας του ανθρώπου από την άλλη. 



Share

2 σχόλια:

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

Τελικα ψαχτηκα πολυ .........λιγο απο ολα κ η μπιλια καθησε κ δεν κουνηθηκε ουτε χιλιοστο στην κατηγορια ........... αντινεοταξίτες επαναστάτες υπέρ των δικαιωμάτων.....να συμπληρωσω της ζωης γενικα παντα κ παντου.

Κρατα τε μου ενα στασιδι εαν δεν προλαβω να την κανω !!! στο πιο αξιοθεατο Γκούλαγκ Δυτικου τυπου !!!

ΘΑΝΟΣ ΚΟΥΚ είπε...

Παρομοίως, ειμαστε στην ιδια ακριβως φυλη...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.