20 Απριλίου 2024

«Το Ευρωπαϊκό όνειρο για την Τουρκία μετατρέπεται σε εφιάλτη»

Αναδημοσίευση από το Βαλκανικό Περισκόπιο
Απρίλιος 15, 2024. Ελλάδα 
 
Η συντάκτρια της τουρκικής Ekonomim, Ζεϊνέπ Γκιουρτζαλί δήλωσε ότι οι χώρες της ΕΕ δεν νοιάζονται καν να απορρίψουν την αίτηση ένταξης της Τουρκίας, «κανείς δεν ενδιαφέρεται και τη διαδικασία ένταξης δεν αξίζει ούτε καν να τη «θάψουν»», έγραψε.
 
Η Γκιουρτζαλί σημείωσε στο Ekonomim ότι έχει αυξηθεί τα αιτήματα ασύλου προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως αποτέλεσμα των οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς και των πρακτικών που προσανατολίζονται στην ασφάλεια. 
 
Η Γκιουρτζαλί ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, παρά την αύξηση αυτή, αυξήθηκε και ο αριθμός των αιτήσεων που απορρίφθηκαν. 
 
Ζήτησαν άσυλο 101.000 Τούρκοι το 2023! 
 
«Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής της ΕΕ, γνωστή ως Frontex, συνολικά 101 χιλιάδες Τούρκοι πολίτες ζήτησαν άσυλο στην ΕΕ το 2023. 
 
Ενώ ορισμένοι από αυτούς εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη, ένας μεγάλος αριθμός απέκτησαν βίζα από χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
 
Μεταξύ των Τούρκων πολιτών που κάνουν αίτηση για άσυλο, υπάρχουν εκείνοι που πηγαίνουν ως τουρίστες, αυτοί που πηγαίνουν για επαγγελματικά ταξίδια, ακόμη και φοιτητές που έχουν το δικαίωμα να σπουδάσουν στην Ευρώπη με το πρόγραμμα Erasmus. 
 
Τα νούμερα είναι ανησυχητικά. 
 
Οι Τούρκοι πολίτες έχουν γίνει η τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, μετά τους Σύρους και Αφγανούς πολίτες. 
 
Το πρόβλημα της επιστροφής των Τούρκων 
 
Το πιο ανησυχητικό μέρος του θέματος είναι η διαδικασία επιστροφής Τούρκων πολιτών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δεν γίνονται δεκτές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
 
Για παράδειγμα, η Γερμανία προσπαθεί να στείλει πίσω 38 χιλιάδες Τούρκους πολίτες των οποίων οι αιτήσεις ασύλου απέρριψε, αλλά αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιστρέψουν γιατί η Τουρκία δημιουργεί διάφορα γραφειοκρατικά εμπόδια. 
 
Και πάλι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex, το 2019, οι χώρες της ΕΕ παραχώρησαν αυτό το δικαίωμα σε σχεδόν έναν στους δύο Τούρκους πολίτες που ζητούσαν άσυλο (54%), ενώ το ποσοστό εκείνων των οποίων οι αιτήσεις έγιναν δεκτές το 2023 παρέμεινε στο 25%. 
 
Ο αριθμός των Τούρκων πολιτών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου δέχεται η ΕΕ μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο. 
 
Ωστόσο, παρά την αύξηση των αιτήσεων ασύλου, ο αριθμός των Τούρκων πολιτών των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν απορριφθεί αυξάνεται σταθερά τα τελευταία 4 χρόνια. 
 
Οικονομική κρίση και αυξανόμενη εξαθλίωση στην Τουρκία 
 
Το ζήτημα της επέκτασης της Τελωνειακής Ένωσης συνδέεται με την κατάσταση του «κράτους δικαίου» στην Τουρκία. 
 
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να μην κάνει κανένα βήμα σε αυτόν τον τομέα χωρίς να αφαιρέσει το νομικό σύστημα της Τουρκίας από τη σκιά της πολιτικής. 
 
Η Τουρκία δεν είναι «κρισίμως σημαντική» για την ΕΕ 
 
Ένας άλλος ανησυχητικός παράγοντας για τον οποίο γίνεται λόγος στους διαδρόμους της ΕΕ στις Βρυξέλλες είναι ότι η σημασία που αποδίδει η Τουρκία στον εαυτό της λόγω της γεωγραφικής της θέσης δεν βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στην Ευρώπη. 
 
Η θέση της Τουρκίας στο σημείο διέλευσης των ενεργειακών διαδρόμων, ο μεσολαβητικός ρόλος της στον πόλεμο της Ουκρανίας ή η πιθανή επιρροή της στο ζήτημα της Γάζας δεν δημιουργούν πλέον πολύ «ενθουσιασμό» στην Ευρώπη. 
 
Εν ολίγοις, η ΕΕ, η οποία άρχισε να μην βάζει καν την Τουρκία, που είναι επίσημα «υποψήφια χώρα», στην ίδια κατηγορία με άλλες υποψήφιες χώρες στις εκθέσεις της για τη διεύρυνση, προφανώς έχει «κλείσει το βιβλίο από την πλευρά της», γράφει η Γκιουρτζαλί.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.