19 Μαρτίου 2023

Τα τρία κύρια διδάγματα για την Αεροπορική Ισχύ από την Ουκρανία

Αναδημοσίευση από τον Δούρειο Ίππο
άρθρο του Σάββα Δ. Βλάσση 
 
Μιλώντας στην Κάτω Βουλή με σκοπό να εξηγήσει τις κατευθύνσεις που σκοπεύει να ακολουθήσει για την διατήρηση και ενίσχυση της Ιταλικής Αεροπορίας ο Αρχηγός της Αντιπτέραρχος Λούκα Γκορέτι αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στα διδάγματα που απορρέουν ήδη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ως προς την αεροπορική ισχύ εν γένει.
 
Τα τρία κύρια διδάγματα αφορούν αναμέτρηση με ισότιμο αντίπαλο από πλευράς τεχνολογίας μέσων και δυνατοτήτων και επειδή έχουν προφανή αξία και στην περίπτωση της Ελλάδας που απειλείται μονίμως από την Τουρκία, παρουσιάζονται παρακάτω: 
 
Η ανάγκη για οριζόντια διασπορά: χρησιμοποιώντας όλο και πιο προηγμένης τεχνολογίας οπλικά συστήματα, ο εχθρός μπορεί να χτυπήσει σε όλο το βάθος της επιχειρησιακής περιοχής, ξεπερνώντας γεωγραφικά σύνορα και ορογραφικά εμπόδια. Με αυτή τη συνείδηση, η επιβίωση των νευρικών κέντρων των στρατιωτικών και κρίσιμων υποδομών πρέπει να επιτευχθεί με μια ικανότητα αντιπυραυλικής άμυνας και μια σύγχρονη επανεξέταση της έννοιας της διασποράς στην επικράτεια. «Σε ό,τι αφορά την Ένοπλη Δύναμή μου, εκτός από μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση στην ανάκτηση της ικανότητας πυραύλων που χάθηκε στο παρελθόν, σκοπεύω να σκεφτώ την κατανομή των αποθηκών υλικού και καυσίμων, τους κόμβους Διοίκησης και Ελέγχου και φυσικά την θέση των αεροπορικών βάσεων». 
 
Δυνατότητα μεταφορών: η σύρραξη στην Ουκρανία επιβεβαίωσε την ανάγκη να είναι δυνατή η ταχεία και με ελάχιστη προειδοποίηση αναδιάταξη των χερσαίων δυνάμεων προς οποιαδήποτε περιοχή επέμβασης. «Είναι απαραίτητος πλέον ο εξοπλισμός του εθνικού στρατεύματος με ένα αποτελεσματικό αεροσκάφος μεταφορών, για την προσέγγιση των πιθανών περιοχών επιχειρήσεων, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η αφρικανική ήπειρος και η περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού θα μπορούσαν να καταστούν περιοχές επέμβασης τα επόμενα 20-30 χρόνια. Επιπλέον, ακολουθώντας αυτή την γραμμή σκέψης, πιστεύω ότι η ικανότητα χρήσης της Αεροδιαστημικής Ισχύος με εύκαμπτο και ευέλικτο τρόπο είναι το κλειδί της νίκης ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις αυριανές προκλήσεις με την απαραίτητη αποτελεσματικότητα». 
 
Η “διαφάνεια του πεδίου μάχης”: Σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να κρυφτεί από τα αεροσκάφη αναγνωρίσεως και τα δορυφορικά συστήματα που είναι σήμερα σε θέση να αποκτήσουν, στο οπτικό, υπέρυθρο και ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών, που μόνο εάν συλλεχθούν και αναλυθούν σωστά, εγγυώνται ένα πραγματικό στρατηγικό όφελος ως προς την σαφή κατανόηση της προόδου της σύγκρουσης και επιτρέπουν τις σωστές επιχειρησιακές επιλογές. «Αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, στο οποίο η Ιταλία πίστευε διορατικά ήδη πριν από 20 χρόνια, εξοπλίζοντας την Πολεμική Αεροπορία με το πρώτο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος, πρέπει να διαφυλαχθεί με την ταχεία αποκατάσταση και σταδιακή ενίσχυση του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, σε όλα τα πεδία εφαρμογής, στρατηγικό όσο και τακτικό. Τα συστήματα αυτά θα πρέπει να υποστηρίζονται από τα πιο σύγχρονα και εύκαμπτα τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη αναγνώρισης και επιτήρησης, καθώς και από μια ικανότητα συγκέντρωσης δεδομένων που ευνοεί την ταχεία ανάλυση και την έγκαιρη και ευρεία διάδοση τόσο προς τα άλλα στοιχεία του στρατιωτικού οικοδομήματος όσο και προς τους λήπτες αποφάσεων».  
 
Ο Ιταλός αρχηγός μίλησε ειδικώς για τα κύρια εξοπλιστικά και αναπτυξιακά προγράμματα που ενδιαφέρουν την Ιταλική Αεροπορία και είναι στενά συνδεδεμένα με την αμυντική βιομηχανία της χώρας, με την οποία έχει αναπτυχθεί στρατηγική συνεργασία σε πεδία όπως η ίδρυση της Διεθνούς Εκπαιδευτικής Σχολής Πτήσεων με το αεροσκάφος εγχώριας αναπτύξεως Τ-346. Στον τομέα αυτόν δεν υπάρχει καμμία σύγκριση ή έστω σχέση από πλευράς Ελλάδας, δεδομένης και της ελλείψεως συνολικής κρατικής πολιτικής για την εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία, με αποτέλεσμα στρατηγικές συνεργασίες να αναπτύσσονται με ξένες εταιρείες, όπως εν προκειμένω η ανάθεση στην ισραηλινή Elbit της υποστηρίξεως του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα, που θα λειτουργεί η Πολεμική Αεροπορία.  
 
Ως προς τα διδάγματα όμως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι οι προκλήσεις απαιτούν σοβαρές επενδύσεις στην αντιπυραυλική άμυνα και αποφάσεις διασποράς υποδομών όπως οι αποθήκες υλικού και καυσίμων, έμφαση στην ταχεία ανάπτυξη δυνάμεων αλλά και ανώτερη εκμετάλλευση των μέσων επιτηρήσεως και εγκαίρου προειδοποιήσεως, είτε αυτά αφορούν διαστημική τεχνολογία (δορυφόροι) είτε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.