9 Ιουλίου 2021

Δέλτα: «Τρομοκρατία» για μια μετάλλαξη με ελάχιστη θνητότητα - Οι αριθμοί που εκθέτουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει πανικό στην κυβέρνηση, η οποία βλέπει τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία, παρόλο που βρισκόμαστε στην «καρδιά» του καλοκαιριού και έχει εμβολιαστεί και περίπου ο μισός πληθυσμός. 
 
Παρόλα αυτά, τα δεδομένα που ανέφερε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δεν δικαιολογούν την καταστροφολογία, καθώς υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως η θνητότητα πέφτει, αφού τα περισσότερα κρούσματα δεν εντοπίζονται στους ευάλωτους.
 
Έπεσε κατά μια δεκαετία ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων 
 
Όπως δείχνουν τα στοιχεία τις τελευταίες 10 ημέρες ο μέσος όρος ηλικίας των νέων περιστατικών μειώθηκε κατά μία 10ετία: από τα 33 χρόνια που ήταν ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων στο τέλος Ιουνίου πλέον έχει φτάσει τα 23 έτη. 
 
Το 75% των κρουσμάτων αυτής της εβδομάδας είναι ηλικίας κάτω των 34 χρόνων, με την πλειονότητα αυτών να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην ομάδα των εφήβων και των νέων, ηλικίας 15 έως 24 χρόνων. Στην Αττική όπου καταγράφονται 4.000 ενεργά κρούσματα -τα μισά από το σύνολο των ενεργών κρουσμάτων της χώρας- η διάμεση ηλικία είναι τα 24 έτη. 
 
«Τις τελευταίες εβδομάδες η πανδημία άλλαξε πρόσωπα αφορά άτομα μικρότερης ηλικίας που νοσούν στο σπίτι» πρόσθεσε η κυρία Παπαευαγγέλου εκτιμώντας ότι το 4ο κύμα δεν θα έχει έκρηξη στις νοσηλείες όπως την Άνοιξη. 
 
Τα στοιχεία της Βρετανίας 
 
Στη Βρετανία η θνητότητα στους ανεμβολίαστους είναι 0,08% (44 νεκροί στα 53.822 κρούσματα), ενώ στους πλήρως εμβολιασμένους 0,69% (50 νεκροί στα 7.235 κρούσματα). Φυσικά θα πρέπει να τονιστεί πως η διαφορά αυτή οφείλεται και στη διαφορά σε ηλικία, καθώς οι περισσότεροι ανεμβολίστοι είναι νέοι σε ηλικία.  
 
Αλλά και πάλι βλέπουμε πως η θνητότητα στους ανεμβολίαστους (νέους κυρίως) είναι ελάχιστη, μόλις 0,08%. Τι σημαίνει αυτό, ότι στην σύμφωνα με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα (σύμφωνα με τους ειδικούς τα περισσότερα κρούσματα σε νέους, ανεμβολίαστους), στην Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζουμε τους αριθμούς που δείχνουν θνητότητα 0,08%. Φυσικά εδώ πρέπει να σημειωθεί πως η Ελλάδα δεν έχει το ίδιο Σύστημα Υγείας με την Βρετανία.  
 
Τα λάθη με το εμβολιαστικό πρόγραμμα  
 
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). 
 
Δυστυχώς τα ποσοστά δεν είναι τόσο θετικά για την Ελλάδα η οποία βρίσκεται στην 9η από το τέλος, δηλαδή στην 18η θέση μεταξύ των 27 ευρωπαίων κρατών μελών όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση. 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC το Βέλγιο είναι πρώτο μεταξύ των 27 της ΕΕ έχοντας 80,6%. Στη δεύτερη δόση μάλιστα το ποσοστό φτάνει στο 46,2%. Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα όσον αφορά την 1η δόση βρίσκεται με 56,1% στην 18η θέση και όσον αφορά τη 2η δόση με 44,7% στη 13 θέση. 
 
Τα παραπάνω ποσοστά αποδεικνύουν πως τα πηγαίνουμε ως χώρα πολύ καλύτερα στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, καθώς βρισκόμαστε στην 13η θέση, αλλά στο ποσοστό των πολιτών με την πρώτη δόση υπάρχει πρόβλημα. 
 
Αυτό όμως που προκαλεί όντως ανησυχία είναι τ' ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε δύο ηλικιακές κατηγορίες πολιτών που είναι ευάλωτες, και κυρίως σε αυτή των άνω 80 ετών.  
 
Όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα, το ποσοστό των 80 και άνω ετών που έχουν κάνει έστω την 1η δόση δεν έχει ξεπεράσει καν το 70%, συγκεκριμένα 69,8%, την ώρα που παραδείγματος χάριν στην Μάλτα έχει φτάσει στο 100%. 
 
Να σημειωθεί μάλιστα πως το συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ ήταν το πρώτο που άνοιξε στη χώρα μας τον χειμώνα, ωστόσο φαίνεται πως υπάρχουν ακόμη αρκετοί δύσπιστοι. Χαμηλά είναι τα ποσοστά και στο ηλικιακό γκρουπ 50-59 ετών, καθώς ούτε και εκεί το ποσοστό είναι χαμηλό σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 
 
Συγκεκριμένα οι 50αρηδες στη χώρα μας που έχουν κάνει έστω την 1η δόση αγγίζουν το 63,8%. Την ίδια ώρα μάλιστα οι ηλικίες 25-49 έχουν ποσοστό πάνω από 40% παρόλο που η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό άνοιξε αρκετά πιο μετά από αυτή των πενηντάρηδων. 
 
Και εδώ ευθύνη έχει η κυβέρνηση, καθώς και τα μέτρα πίεσης που έχει ανακοινώσει έχουν ως στόχο κυρίως τους νέους και όχι τους ηλικιωμένους που πράγματι πρέπει να εμβολιαστού γιατί κινδυνεύουν από τον ιό.  
 
Πού εντοπίστηκαν τα τελευταία κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα 
 
Τα 58 από τα 121 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει φορτισμένη. Άλλα 39 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αττική, 5 στη Θεσσαλονίκη, από 1 στη Λάρισα, την Εύβοια, την Αχαϊα, την Κορινθία, τη Χαλκιδική και την Αργολίδα, 4 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», 4 στη Λέσβο, 2 στην Πάρο και 3 στο Ρέθυμνο. 
 
Η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει εντοπιστεί στο 0,67% των δειγμάτων που έχουν αναλυθεί συνολικά. Στο 80,35 % έχει εντοπιστεί η βρετανική μετάλλαξη Άλφα, στο 17,57% η νιγηριανή μετάλλαξη Β.1.1.318 και στο 0,64% η νοτιοαφρικανική Β.1.351.
 Share

2 σχόλια:

δον κιx ο τις είπε...

Κρούσματα...
θνητότητες...

στατιστικές...

...μαγγανίες...

(εργαλείο... μόνο γιά όσους
γνωριζουν να τίς "διαβάζουν"...)


Μπερδεύουν τον Ν ο ύ
θολώνουν την κρίση

γ κ ρ ι ζ ά ρ ο υ ν

την δυνατότητα λήψης αποφάσεων
με οδηγό τήν...

ν η φ α λ ι ό τ η τ α...

πού κάνει τον πολίτη
να εξερχεται από την
αγέλη...

την.. άμορφη μάζα των
αγομένων και φερομένων...!

ΔΑΝΑΟΣ είπε...

ΠΡΟς δον κιx ο τις

ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΤΑ ΕΞΕΘΕΣΕΣ .... ΕΝΑ ΚΟΥΒΑΡΙ ΦΟΒΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΥΠΟΣΧΕΤΙΚΩΝ ΕΥΧΩΝ ΜΑΓΙΚΩΝ Κ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ....ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΟΥΡΤΙ.

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.