1 Ιουλίου 2021

Λίβανος: Ουρές χιλιομέτρων για τρόφιμα και καύσιμα - Στα ύψη ο πληθωρισμός

σχόλιο Γ.Θ: Άντε και στα δικά μας για να τελειώνουμε μια για πάντα με το Ψευτορωμαίικο
 
 
"Επίθεση" διαδηλωτών σε τράπεζες 
 
Εξοργισμένοι διαδηλωτές στον Λίβανο αποπειράθηκαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου να καταλάβουν εξ εφόδου τα γραφεία της κεντρικής τράπεζας σε δυο μεγάλες πόλεις της χώρας, μετά τη νέα υποτίμηση-ρεκόρ του λιβανέζικου νομίσματος στη μαύρη αγορά. 
 
Χθες το απόγευμα, δύο έμποροι συναλλάγματος που ερωτήθηκαν σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο είπαν πως το ένα δολάριο είχε φθάσει τις 17.500 λιβανέζικες λίρες στη μαύρη αγορά κι ένας τρίτος είπε πως ανταλλασσόταν για 17.300 λίρες. Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ορισμένοι χρήστες ανέφεραν πως έχει ξεπεραστεί το όριο των 18.000 λιρών για ένα δολάριο. 
 
Στην Τρίπολη (βόρεια), δεκάδες πολίτες έκαναν πορεία για να καταγγείλουν την υποτίμηση και τις «δύσκολες συνθήκες ζωής», ανέφερε το ANI. 
 
Διαδηλωτές μπόρεσαν να ανοίξουν τη σιδερένια πύλη υποκαταστήματος της Τράπεζας του Λιβάνου και «να παρεισφρήσουν στην αυλή» του κτιρίου, όμως «ο στρατός τους εμπόδισε» να καταλάβουν το κτίριο, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 
 
Έβαλαν επίσης φωτιά σε πύλη στο Σεράι, έδρα των αρχών του βόρειου Λιβάνου, μετέδωσε ανταποκρίτρια του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στα σπίτια δύο βουλευτών και προσπάθησαν να εισβάλουν παρά την παρουσία φρουρών. 
 
«Όταν διαδηλωτές έφθασαν μπροστά στο σπίτι του βουλευτή Μοχάμεντ Καμπάρα, ακούστηκαν πυροβολισμοί, κάτι που προκάλεσε αναταραχή, ο στρατός επενέβη για να (…) τους απομακρύνει», σύμφωνα με το ANI. 
 
Στη Σάιντα (νότια), διαδηλωτές επίσης προσπάθησαν να καταλάβουν το τοπικό υποκατάστημα της Τράπεζας του Λιβάνου, προτού απωθηθούν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, πάντα σύμφωνα με το ANI. Αρκετοί διαδηλωτές τραυματίστηκαν και τρεις συνελήφθησαν, κατά την ίδια πηγή. 
 
Αφότου εκδηλώθηκε η κρίση στον Λίβανο το φθινόπωρο του 2019, μια από τις χειρότερες στον κόσμο από το 1850 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το εθνικό νόμισμα, η λίρα, έχει καταρρεύσει έναντι του δολαρίου. 
 
Πριν από λιγότερες από δέκα ημέρες η λίρα έφθανε σε ιστορικό χαμηλό, στις 15.500 για ένα δολάριο. Η επίσημη ισοτιμία, που έχει καθοριστεί εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, είναι 1.507:1.
 
Τεράστιες ουρές για τρόφιμα και καύσιμα 
 
Η κρίση έχει πυροδοτήσει το τρέχον διάστημα μεγάλες ελλείψεις καυσίμων, που προκαλούν ατελείωτες ουρές στα πρατήρια. 
 
Ο Λίβανος βιώνει έκρηξη της ανεργίας και του πληθωρισμού, γεγονός που επιταχύνει τη φτωχοποίηση ευρείας κλίμακας: ο μισός πληθυσμός ζει πλέον κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. 
 
Ενώ στην αραβική χώρα συμπληρώνεται την 4η Αυγούστου η πρώτη επέτειος της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού, η οποία είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι, δεν έχει σχηματιστεί ακόμη νέα κυβέρνηση, για τη σύνθεση της οποίας διεξάγονται πολύμηνες διαπραγματεύσεις. 
 
το είδαμε ΕΔΩ



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.