12 Ιουλίου 2021

Δείτε στα μάτια την κυρία Τασούλα Ισαάκ

Ο άθλος της μάνας του Τάσου Ισαάκ και της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»
 
 
Η κυρία Τασούλα Ισαάκ δεν είναι υπεράνθρωπος. Δεν είναι ανώτερη ούτε ξεπερνά τις αντοχές των υπολοίπων. Είναι μια καθημερινή Παραλιμνίτισσα, σκληρή και μαυροφορεμένη, όρθια και περήφανη, η φτέρνα της είναι δεμένη με το χώμα της ελεύθερης (και της κατεχόμενης) Αμμοχώστου, το βλέμμα της ευθύ και η καρδιά της τεράστια. Έχει περίσσια αξιοπρέπεια, παραπάνω από όλους μας, κουβαλά τον καλό εαυτό των Κυπρίων, αγκαλιάζει νοερά όποιον έχει απέναντί της.
 
Η κυρία Τασούλα Ισαάκ έχει παράπονο από όσους δεν τράβηξαν τον σουγιά τους μετά τις δολοφονίες του Αυγούστου 1996. Χρόνια ολόκληρα την άφησαν μονάχη, ν’ ανάβει το κερί του Τάσου και να καρτερά τη Δικαιοσύνη να λειτουργήσει. Τέσσερις Πρόεδροι, έντεκα υπουργοί Δικαιοσύνης και πέντε Γενικοί Εισαγγελείς δεν έκαναν τίποτα για να εκτελεστούν τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τους δολοφόνους του γιου της και του Σολωμού, κι ένας Θεός ξέρει σε ποιο συρτάρι της Ιντερπόλ βρίσκονται.  
 
Η κυρία Τασούλα Ισαάκ, χρόνια μετά τις δολοφονίες, γνώρισε την «Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού», που ιδρύθηκε το 2008. Μια δράκα μοτοσυκλετιστές, αγκάλιασαν την κυρία Τασούλα (όπως και τον κύριο Σπύρο Σολωμού) και της υποσχέθηκαν να δώσουν ό,τι μπορούν για να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη το ανοικτό ζήτημα των δολοφονιών. Έκτοτε, οι δολοφόνοι του Τάσου και του Σολή, επανέρχονται στη δημοσιότητα, πότε σε δείπνα ντροπής στο Βαρώσι (σαν τον Κενάν Ακίν) πότε ως στελέχη του κατοχικού καθεστώτος (σαν τον Ερχάν Αρικλί), πότε με μεγαλόστομες συνεντεύξεις (σαν τον Χασάν Κουντακσί), αλλά η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν βγάζει άχνα.
 
Η κυρία Τασούλα Ισαάκ, με παλάμες σκληρές σαν το χώμα των Κοκκινοχωριών και βλέμμα βαθύ σαν τις μανάδες της ΕΟΚΑ, ξέρει πολύ καλά ότι οι εξουσίες δεν θα κουνήσουν το δαχτυλάκι τους για τη δικαιοσύνη. Ελπίζει πως οι βρυχηθμοί των μοτοσυκλετιστών θα στείλουν το μήνυμα της αξιοπρέπειας και της μνήμης, γι’ αυτό ακολουθεί, πάντα ντυμένη στα μαύρα και με κάμποσα «ευχαριστώ» φυλαγμένα για κάθε έναν από τους μοτοσυκλετιστές. Σχεδόν κάθε χρόνο, μπαίνει στ’ αμάξι και ακολουθεί το οδοιπορικό κατά μήκος της Γραμμής Αντιπαράταξης. Δεν θέλει πολλά, μόνο μια θέση για να προσφέρει στον ολοζώντανο αγώνα του Τάσου και του Σολωμού.  
 
Φέτος, η κυρία Τασούλα Ισαάκ, αποφάσισε να μπει στο αεροπλάνο για να ακολουθήσει το μεγάλο οδοιπορικό, 25 χρόνια μετά τις δολοφονίες. Την 1η Ιουλίου έφτασε στη Θεσσαλονίκη, πάλι με κάμποσα «ευχαριστώ» έτοιμα για τον καθένα. Στην πίσω θέση ενός λεωφορείου, προπορεύτηκε της πορείας των μοτοσυκλετιστών, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα για τον Τάσο και τον Σολωμό. Έφτασε μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα, την Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, την Αλεξανδρούπολη, τα Άβδηρα του Δημόκριτου, το Αυξέντιο του Αυξεντίου, το Οχυρό Ρούπελ, το Σιδηρόκαστρο του Γεώργιου Κατσάνη. Κατέβηκε στα Γιάννενα, στο Μεσολόγγι, στο Ναύπλιο και θα μπει στο καράβι για την Κρήτη.  
 
Η κυρία Τασούλα Ισαάκ δεν είναι υπεράνθρωπος. Δεν μπορεί, όμως, να δεχτεί πως η άγρια δολοφονία του Τάσου θα ξεχαστεί και πως οι φονιάδες δεν θα πληρώσουν. Κι όποιος την αντάμωσε, ξέρει πολύ καλά πως όσο μπορεί, θα στέκεται καλά, θα καρφώνει με το βλέμμα το σκοτάδι, «διαρκώς εκεί απέναντί μας».  
 
Δείτε στα μάτια την κυρία Τασούλα Ισαάκ και εξηγήστε της γιατί ο Ακίν ποζάρει με τους Ερντογάν και Τατάρ στο υπό βιασμό Βαρώσι, γιατί ο Αρικλί απολαμβάνει την παρανομία του καθεστώτος που υπηρετεί. Αυτή μας κοιτάζει μ’ έναν τρόπο «και κάθεται βραχνάς και μολύβι στο στήθος μας». Βάστα, κυρία Τασούλα. Τα πάντα είναι κοινά.  
 
alekos@phileleftheros.com
Πηγή: Φιλελεύθερος  Share

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η κόρη του Τάσσου Ισαάκ, το μικρό χελιδονάκι, που δεν γνώρισε τον πατέρα της μας διδάκει το καλύτερο μάθημα ιστορίας ,,,,,
ΗΤΑΝ Η ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑ.... ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ .... ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΣΜΙΞΑΝ ΜΕ ΤΟ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΚΑΙ ΒΡΟΝΤΟΦΩΝΑΞΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ .... ΕΞΩ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ....

"Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Κι εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να μας προστατέψουν" είπε μεταξύ άλλων η Αναστασία Ισαάκ.
news24711 Αυγούστου 2019 15:55

Πέρασαν 23 χρόνια από τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού στην Κύπρο.

Η κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ, απηύθυνε την πρώτη της ομιλία κατά τη διάρκεια της 23ης εκδήλωσης μνήμης στη Δερύνεια.

Συγκεκριμένα ανέφερε:
"Η καρδιά μου έτρεμε στην προσπάθεια να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις μου. Φοβήθηκα τι θα πω. Δεν ήθελα να προσβάλω κανέναν. Ύστερα θυμήθηκα τις υποσχέσεις. Τις υποσχέσεις για δικαιοσύνη και σεβασμό στη μνήμη του Τάσου και του Σολωμού. Γιατί να σεβαστώ μια κοινωνία που δεν σέβεται την ιστορική της συνέχεια. Τόσα χρόνια κρύφτηκα μέσα στον θυμό μου. Προσπάθησε να το ξεπεράσω μέσα στην αφάνεια μα με έπνιξε η απογοήτευση. Πολλά αναπάντητα ερωτήματα με βασανίζουν και γι αυτό είμαι εδώ. Κλειστήκαμε στο εγώ μας, χωνεύουμε τα εγκλήματα, απλοποιούμε τα γεγονότα, ώστε να συμφιλιωθούμε μαζί τους. Χαρακτηριζόμαστε από αδράνεια. Αποδεχόμαστε και αδιαφορούμε για το διαρκές έγκλημα εις βάρος της πατρίδας μας. Οι δολοφόνοι βαφτίζονται βουλευτές και υπουργοί. Ο δολοφόνος του πατέρα μου καμαρώνει για την έδρα του στην ψευδοβουλή.

Ο δολοφόνος του Σολωμού Σολωμού ζει ανενόχλητος στα κατεχόμενα. Κι εμείς ανοίγουμε τα οδοφράγματα της ντροπής και παρακαλούμε τους διεθνείς οργανισμούς να μας προστατέψουν…Είκοσι τρία ετήσια μνημόσυνα κι όμως κάθε χρόνο μνημονεύουμε επιπλέον και τη δικαιοσύνη. Και πραγματικά διερωτώμαι: Αν ο πατέρας μου και ο Σολάκης πέθαναν σήμερα θα θεωρούνταν ήρωες ή θα κατηγορούνταν για σωβινισμό; Θα φώναζε κανείς για τη θυσία τους ή θα κατηγορούνταν ότι χαλούν το καλό κλίμα;".

ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΟΡΚΟΙ, ΡΙΨΑΣΠΙΔΕΣ ΚΑΙ ΝΕΝΕΚΟΙ, ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΑ ΣΟΦΑ ΣΥΜΒΟΛΙΚΆ ΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΡΦΑΝΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ .... ΟΙ ΕΡΙΝΕΥΕΣ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΤΡΕΧΟΥΝ ΠΑΝΤΟΥ .... ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΜΣ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ......

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.