21 Ιουλίου 2021

Αγιοκατατάξεις Εθνοϊερομαρτύρων

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Την περασμένη εβδομάδα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) στα πλαίσια των εκ μέρους της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτασμών για τα διακόσια χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας αποφάσισε να αναγράψει στις Αγιολογικές Δέλτους της Εκκλησίας τους Εθνοϊερομάρτυρες Μητροπολίτες Αγχιάλου Ευγένιο, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ, Δέρκων Γρηγόριο, Εφέσου Διονύσιο, Αδριανουπόλεως Δωρόθεο, Νικομηδείας Αθανάσιο και Τυρνόβου Ιωαννίκιο.
 
Στο σχετικό δελτίο Τύπου της ΔΙΣ αναγράφεται ότι η απόφαση ελήφθη μετά από πρόταση των Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Λευκάδος κ. Θεοφίλου και Χίου κ. Μάρκου και εισήγηση της Επιτροπής Νομοκανονικών και Δογματικών Ζητημάτων (ΕΝΔΖ). Οι μαρτυρήσαντες Αρχιερείς ήσαν στην Κωνσταντινούπολη όταν με την έναρξη της Επανάστασης του 1821 ξέσπασε εκεί ο διωγμός σε βάρος των Ελλήνων. Συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν την ίδια ημέρα με τον Εθνοϊερομάρτυρα Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄, και, όπως Εκείνος, απαγχονίστηκαν από τους Τούρκους.  
 
Η αγιοκατάταξη του Πατριάρχη Αγίου Γρηγορίου Ε΄ έγινε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος το 1921, εκατό χρόνια μετά την δι’ απαγχονισμού δολοφονία Του. Μετά από εκατό χρόνια έγινε εφέτος η αγιοκατάταξη των επτά αναφερθέντων Αρχιερέων. Ελπίζεται ότι δεν θα χρειαστούν άλλα εκατό χρόνια για να αγιοκαταταγούν οι υπόλοιποι Αρχιερείς, ιερείς και λαϊκοί, οι οποίοι απαγχονίστηκαν ή εσφάγησαν από τους Οθωμανούς στη Θράκη, με αφορμή την Επανάσταση. Μεταξύ των εν λόγω Αρχιερέων είναι ο πρώην Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Στ΄, και οι Μητροπολίτες Σωζοπόλεως Παΐσιος, Γάνου και Χώρας Γεράσιμος και Μυριοφύτου και Περιστάσεως Νεόφυτος. 
 
Εθνοϊερομάρτυρες είναι και οι Μητροπολίτες της Πελοποννήσου Μονεμβασίας Χρύσανθος, Δημητσάνας Φιλόθεος, Ναυπλίου και Άργους Γρηγόριος, Χριστιανουπόλεως Γερμανός και Ωλένης Φιλάρετος, οι οποίοι οδηγήθηκαν στις φυλακές από τους Τούρκους στην Τρίπολη και εκεί πέθαναν από τις απάνθρωπες συνθήκες και τις κακουχίες. Υπάρχουν και άλλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί, που θυσιάστηκαν «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία», ή που προσέφεραν πολλά στη διατήρηση της ιδιοπροσπίας μας. με τους οποίους οφείλουν να ασχοληθούν οι Μητροπολίτες στων οποίων τις Επαρχίες γεννήθηκαν ή/και έδρασαν και τα μέλη της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής να εισηγηθούν την αγιοκατάταξή τους, ως μια οφειλόμενη πράξη δικαιοσύνης και ευγνωμοσύνης προς αυτούς και ως ενέργεια ανταποκρινόμενη στο αίσθημα του πιστού λαού.  
 
Σημειώνεται ότι μετά από πρόταση του Μητροπολίτου Χίου και εισήγηση της ΣΕΝΔΖ η ΔΙΣ αποφάσισε την Αγιοκατάταξη και των στο έτος 1822 μαρτυρησάντων κατά τη σφαγή της Χίου Μητροπολίτου Χίου Πλάτωνος και των μαζί του αναιρεθέντων κληρικών, μοναχών και λαϊκών. Οι άλλοι φονευθέντες Έλληνες κατά την Επανάσταση του 1821, κληρικοί και λαϊκοί, φαίνεται ότι δεν έχουν Μητροπολίτες που να εισηγηθούν σχετικώς στην αρμόδια Επιτροπή, οπότε μένουν στην αφάνεια και αφήνεται αναπάντητη η αντιεκκλησιαστική προπαγάνδα που διαστρέφει την ιστορική αλήθεια, ως προς τη συμμετοχή της Εκκλησίας στη διατήρηση της ιδιοπροσωπίας των Ελλήνων και στην Εθνεγερσία του 1821. Μεταξύ των μαρτύρων κατά την Επανάσταση του 1821 και πριν συγκαταλέγονται οι παπά Θύμιος Βλαχάβας, Αθανάσιος Διάκος, Σαλώνων Ησαϊας, Ρωγών Ιωσήφ, μοναχός Σαμουήλ του Σουλίου και Αρχιμ. Γρηγόριος Δικαίος (Παπαφλέσσας). Επίσης οι Σουλιώτισσες του Ζαλόγγου και της Νάουσας και ο Ρήγας ο Βελεστινλής με τους συντρόφους του.  
 
Έγινε μία ακόμη αγιοκατάταξη από την ΔΙΣ, του Διδασκάλου του Γένους Αναστασίου Γορδίου (1654 – 1729), μετά από πρόταση του Μητροπολίτου Καρπενησίου κ. Γεωργίου, που ενήργησε όπως ο Μητροπολίτης Χίου, και εισήγηση της ΣΕΝΔΖ. Η Εκκλησία δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει και άλλους σπουδαίους διδασκάλους του Γένους, κληρικούς και λαϊκούς, με Ορθόδοξη πνευματικότητα και με μεγάλη προσφορά στον φωτισμό των Ελλήνων και στη διατήρηση της ταυτότητάς τους. Μεταξύ αυτών είναι οι Αρχιεπίσκοποι Ευγένιος Βούλγαρης και Νικηφόρος Θεοτόκης και ο ιερομόναχος Νεκτάριος Τέρπος.-Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.