9 Φεβρουαρίου 2021

Ο,τι κοροϊδεύεις το λούζεσαι...

Οσοι έχουν πατημένα τα 40 θυμούνται την ειρωνική συγκατάβαση και τον -κάπως χαιρέκακο «οίκτο»- κάποιων ελαφρόμυαλων για τις ταλαίπωρες χώρες της Bαλκανικής που τους είχε πέσει κατακέφαλα το Σιδηρούν Παραπέτασμα.
 
Από τον Παναγιώτη Λιάκο
 
Στην τάδε χώρα «μ’ ένα ξυραφάκι βγάζεις γκόμενα». Στη δείνα, «κοίτα τους κακομοίρηδες σε τι τυραννία ζούνε». «Σε κάθε γειτονιά κι ένας ρουφιάνος, ένας καγκεμπίτης». Στην παράλλη, λυπόμασταν τους κατοίκους που «δεν μπορούν ούτε σε μια καφετέρια να πάνε, να πιουν έναν καφέ, βρε παιδί μου. Μ’ ένα μπουκάλι ή ποτήρι στο χέρι καθένας τριγυρνάνε στις πλατείες σαν τα φαντάσματα». Και για όλες τις χώρες: «Πο πο πο, ουρές! Ο,τι και να κάνουν, σε μια ουρά θα κολλήσουν, θα περάσουν ώρες καρφωμένοι εκεί!» Φυσικά, πασπαρτού και μπαλαντέρ στην κάπως αλαζονική συμπόνια προς τους Ανατολικοευρωπαίους ήταν το γεγονός ότι πεινούσαν. Και πράγματι πεινούσαν. Κι εμείς σταυροκοπιόμασταν που μείναμε εκτός του σοσιαλιστικού κολαστηρίου και δεν βαρούσε ταμπούρλο η κοιλιά μας. 
 
Και τα χρόνια πέρασαν, μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση και καμαρώναμε σαν γύφτικα σκεπάρνια, και μας μπάσανε (από την τρύπα του απορροφητήρα) στο ευρώ και καμαρώναμε ακόμα περισσότερο και τη μια κλεπτοκρατία διαδεχόταν η άλλη οικογενειοκρατία (γαρνιρισμένη με μπόλικη λοβιτούρα και κομματικοκρατία), και βαρέσαμε κανόνι και μας φόρεσαν και μια υγιειονομική χουντάρα με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Και όσα κοροϊδεύαμε τα λουστήκαμε ένα προς ένα. 
 
Για να πάμε μέχρι τη γωνία να πάρουμε μια ασπιρίνη από το φαρμακείο πρέπει να στείλουμε sms στον Χαρδαλιά! Κι αν δεν έχεις στείλει sms ή δεν έχεις γραπτή δήλωση πού πας, για πόσο και τι θα κάνεις (ζήτω η ΚαΓκεΜπε!), θα επιβάλουν πρόστιμο 300 ευρώ σ’ εσένα, που ζεις σε μια Ελλάδα διαλυμένη οικονομικά, που πάει ολοταχώς για τη μεγάλη χρεοκοπία, με το χρέος της να φτάνει τα 400 δισ. ευρώ. Και από τις ουρές που δακτυλόδειχνες; Αλλο τίποτα! Υπάρχουν ουρές ακόμα και μπροστά από καταστήματα που δεν έχουν πελάτες, διότι περιμένουν να τους στείλει sms ο κατεστραμμένος μαγαζάτορας. 
 
Η Ιστορία διδάσκει ότι διαχρονικά οι άνθρωποι αποφεύγουν να διδαχθούν οτιδήποτε από τα λάθη τους. Κι εμείς έχουμε κάνει πολλά… 
 
Σύνδεση με τα προηγούμενα: το υπό διαπραγμάτευση θέμα είναι η υποχρέωσή μας να υποστούμε όσα χλευάζαμε και η απώλεια όσων περιφρονούσαμε ως «δεδομένα».
 
Στα πολλά «δεδομένα» που πιστώναμε στο συλλογικό εγώ μας είναι ότι «εμείς οι πασοκτζήδες, που πίνουμε Ντομ Περινιόν στο όνομα του Αντρέα» είμαστε μάγκες, ντερμπεντέρηδες και ζούμε σε βάρος των κουτόφραγκων που πληρώνουν μαλλιοκέφαλα για να δηλώνουμε εμείς 1.000.000 ρίζες ελιές έκαστος και να παίρνουμε επιδοτήσεις. Το τυρί το είχαμε δει, την φάκα δεν είδαμε. Και τώρα πληρώνουμε δισεκατομμύρια… ρίζες ελιές ως πρόστιμο (με τα μνημόνια που μας «σώσανε») και οι κουτόφραγκοι μας κρατούν από τον λαιμό και μετράνε τις μπουκιές μας.
 
Άλλο δεδομένο ήταν το μπερκετιλίκι μας και το γεγονός ότι οι άλλοι παίρνουν τρία μήλα από την λαϊκή κι εμείς πέντε κιλά για να πετάξουμε τα τέσσερα στα σκουπίδια. Και τώρα, πολλοί εξ ημών στριμωχνόμαστε στις ουρές στα συσσίτια.
 
Επίσης λέγαμε ότι η Ελλάς ποτέ δεν κοιμάται – υπό την έννοια ότι βγαίνουμε βόλτα τα μεσάνυχτα για να πάμε στα μπουζούκια. Και τώρα, μας ρίξανε κατακούτελα μια παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας από ‘δω μέχρι τη Βόρειο Κορέα και μας απαγορεύουν την κυκλοφορία. Μόλις ο ήλιος πάει για ύπνο πρέπει να πάμε κι εμείς αλλιώς ο υπαρκτός… Μητσοτακισμός θα μας ρίξει πρόστιμο. Κι όχι μπουζούκια δεν μπορούμε να πάμε αλλά πλέον θεωρείται πολυτέλεια στην Ελλάδα και ευσεβής πόθος και στόχος άφθαστος το να πάμε για έναν καφέ, καθήμενοι σε τραπεζοκάθισμα και όχι περιφερόμενοι σαν τα φαντάσματα στις πλατείες, καραδοκώντας να αδειάσει παγκάκι.
 
Ναι, και στις ανατολικές χώρες «έβγαζες γκόμενα μ’ ένα καλσόν» κι εδώ πολλοί κακοποιούσαν κορίτσια και αγόρια για να τους δώσουν ένα μη αμειβόμενο ρολάκι σε παράσταση της πυρκαγιάς.
 
Κι εμείς, το έθνος που εφηύρε τη δημοκρατία απέμεινε μόνο με το όνομα του πολιτεύματος αλλά χωρίς το περιεχόμενό του! Δημοκρατία χωρίς ελευθερία γίνεται; Δεν γίνεται αλλά μας λένε ότι γίνεται και το πιστεύουμε από πάνω.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.