25 Φεβρουαρίου 2021

Πακέτο Τουρκία Πακιστάν Τζιχάντ; Πακέτο με φίδια (Χρήσιμο και για υπουργούς Εξωτερικών)

Γράφει ο TAHA SIDDIQUI 
Τhe Investigative Journal, 21-2-21 
Μετάφραση: Μ.Στυλιανού
 
Μια νέα μουσουλμανική συμμαχία αναδύεται μεταξύ Τουρκίας και Πακιστάν με τις δύο χώρες να προωθούν ισχυρότερους οικονομικούς, στρατιωτικούς και πολιτιστικούς δεσμούς, καθώς το Πακιστάν ευθυγραμμίζεται εκ νέου στην παγκόσμια γεωπολιτική αρένα, ειδικά αυτή του μουσουλμανικού κόσμου.  
 
Αυτό οφείλεται στην αυξανόμενη απόσταση μεταξύ των παραδοσιακών συμμάχων Της Σαουδικής Αραβίας και του Πακιστάν, κυρίως λόγω της διαμάχης για το Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ πιέζει τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC), υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας να αναγνωρίσει τη διαμάχη για το Κασμίρ ως μία από τις κύριες φροντίδες του. Ωστόσο, ο οργανισμός δεν ανταποκρίνεται στην πίεση, να πιέσει το Ισλαμαμπάντ, ακόμη και προτρέποντας τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Shah Mehmood Quershi να επικρίνει ανοιχτά το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας.  
 
Ειδικοί αναφέρουν ότι αυτό το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Πακιστάν και Σαουδικής Αραβίας αξιοποιείται από την Τουρκία, με την Άγκυρα να παρέχει στο Ισλαμαμπάντ τη διπλωματική στήριξη που χρειάζεται ειδικά για το ζήτημα του Κασμίρ.  
 
Φαίνεται όμως ότι το τουρκικό καθεστώς μπορεί να προχωρεί ένα βήμα παραπέρα από την παροχή αλληλεγγύης στο Πακιστάν όσον αφορά τη διαμάχη για το Κασμίρ.  
 
Πρόσφατο δημοσίευμα του ερευνητή δημοσιογράφου Bêrîtan Sarya στο Πρακτορείο Ειδήσεων Firat αποκαλύπτει ότι οι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία καλούνται να κατευθυνθούν στο Κασμίρ για να πολεμήσουν στη σύγκρουση εκεί.
 
“Ο διοικητής της πολιτοφυλακής του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) “ των Ταξιαρχιών Σουλτάνος Σουλεϊμάν Σαχ, Μοχάμεντ Αμπού Αμσά, ανακοίνωσε […] σε μέλη της πολιτοφυλακής του στην κατεχόμενη πόλη Σιγιέ κοντά στο Aφρίν ότι το τουρκικό κράτος ήθελε να μεταφέρει ορισμένες μονάδες στο Κασμίρ”, το δημοσίευμα αναφέρει περαιτέρω ότι η Τουρκία είχε ζητήσει από τον Muhammad al-Jassim γνωστό ως Abu Amsha και άλλους διοικητές του SNA να δώσουν ένα κατάλογο με τα ονόματα τέτοιων εθελοντών.  
 
Ο «Συριακός Εθνικός Στρατός» (ΣΕΛ) που είναι επίσης γνωστός ως Ελεύθερος Συριακός Στρατός, είναι ένας συνασπισμός ένοπλων συριακών αντιπολιτευόμενων ομάδων με την υποστήριξη του τουρκικού κράτους.  
 
“Όσοι συμφωνήσουν να πάνε θα πάρουν αρχικά 2.000 δολάρια. Πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε παρόμοια δραστηριότητα στρατολόγησης στο Αζάζ για επιχείρηση στο Κασμίρ, το Τζαράμπλους, το Αλ Μπαμπ και το Ιντλίμπ. Στη συνέχεια, οι εθελοντές θα μεταφέρονταν κρυφά από τη χώρα”, προσθέτει η έκθεση.  
 
Η Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας με χρήση μισθοφόρων  
 
Αν και οι πληροφορίες του πρακτορείου Ειδήσεων Firat δεν είναι ανεξάρτητα επαληθεύσιμες, αναλυτές επισημαίνουν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι αληθείς, ειδικά δεδομένου ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία θα χρησιμοποιεί τους μισθοφόρους της σε μια διαφωνία πέρα από τις περιφερειακές συγκρούσεις της.  
 
“Η Τουρκία είναι πολυεθνική χώρα. Φιλοξενεί μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών από τα Βαλκάνια, την Καυκασία και το Ανατολικό Τουρκιστάν (Ουιγούρους). Αυτές οι εθνοτικές ομάδες έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις στο Αφγανιστάν, τη Βοσνία και την Τσετσενία στο παρελθόν. Τους δόθηκαν τουρκικά διαβατήρια, υγειονομική περίθαλψη και περιστασιακά ελαφρά όπλα. Αυτό έγινε μέσω των λεγόμενων οργανώσεων ανθρωπιστικής βοήθειας”, αναφέρει ο Κερίμ Μπαλτσί γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, ο οποίος ζει εξόριστος στην Βρετανία.  
 
Αλλά όταν ξεκίνησε η σύγκρουση στη Συρία, «αυτό που ήταν μέχρι τότε μια ημιεπιστημονική πολιτική της Τουρκίας έγινε κρατική πολιτική», λέει ο κ. Balci. Εξηγεί ότι μετά τη Συρία, οι ίδιοι μισθοφόροι στάλθηκαν στη Λιβύη και πρόσφατα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. “Φαίνεται τώρα“, προσθέτει., ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών τους συνοδεύουν και αυτοί μερικές φορές στο έδαφος, όπως είδαμε να τεκμηριώνεται στην περίπτωση της Λιβύης  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, οι αρμενικές αρχές δήλωσαν επίσης ότι η Τουρκία ανέπτυξε Σύρους μισθοφόρους για να ενισχύσει τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν — κατηγορία που επιβεβαιώθηκε από τον Τούρκο δημοσιογράφο Μπαλτσί.  
 
Η Τουρκία έχει αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς.  
 
“Τούρκοι στρατιωτικοί ειδικοί μάχονται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο χρησιμοποιεί Τουρκικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών άνευ πιλότου και πολεμικών”, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας. “Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η Τουρκία στρατολογεί και μεταφέρει ξένους μαχητές τρομοκράτες στο Αζερμπαϊτζάν”, πρόσθεσε περαιτέρω το υπουργείο.  
 
Σύμφωνα με πρόσφατη επομπή της Ντώυτσε Βέλλε,ηγετικού γερμανικού ειδησεογραφικού οργάνου,οι Σύροι μισθοφόροι έχουν εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Τουρκίας καθώς προσφέρουν έναν τρόπο ενίσχυσης των στόχων εξωτερικής πολιτικής της χωρίς να κινητοποιήσουν εθνικά όργανα όπως οι ένοπλες δυνάμεις.  
 
“Αποτελούν αποτελεσματικό μέσο για να εξασφαλιστεί η απόκτηση στρατιωτικής δύναμης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία να μπορεί να αποταχτεί όταν λήξει η χρησιμότητά της”, δήλωσε ο Νόα Αγκαιλί, ανεξάρτητος ερευνητής με έδρα την Ουάσινγκτον, ο οποίος επικεντρώνεται στη παρακολούθηση της στρατολόγησης και του σχηματισμού πολιτοφυλακών στη Λιβύη. “Στο μέλλον, αυτοί οι μισθοφόροι θα επιτρέψουν στην Τουρκία να συνεχίσει να τοποθετείται γεωστρατηγικά χωρίς να υποστεί εσωτερικές αντιδράσεις προσέθεσε.  
 
Τούρκοι μαχητές και σύνδεση Αφγανιστάν-Πακιστάν  
 
Η προέλευση αυτών των μισθοφόρων μπορεί να συνδεθεί με το Ισλαμικό Κράτος και πριν από αυτό με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (SOHR) που εδρεύει στη Βρετανία. Το Παρατηρητήριο ανέφερε ότι οι Σύριοι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία ήταν πρώην μαχητές που πολέμησαν με τους ομοίους του “Ισλαμικού Κράτους” και των συνεργαζόμενων με την Αλ Κάιντα μαχητικών ομάδων στο παρελθόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί ξεκίνησε η σχέση της αλ-Κάιντα με τον αφγανικό πόλεμο και μπορεί να εντοπιστεί και πιο πίσω, στο Πακιστάν.  
 
“Τούρκοι μαχητές έχουν πολεμήσει στο πλευρό του Οσάμα Μπιν Λάντεν και άλλων Αφγανών, Αράβων και Πακιστανών τζιχαντιστών εδώ και πολύ καιρό στο Αφγανιστάν, ωστόσο ήσαν εκεί σε περιορισμένο αριθμό. Αρχικά πήγαν ως άτομα, αλλά αργότερα ενεπλάκησαν και οι τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών στη διαδικασία”, αναφέρει ο Αχμέτ Γιαϊλά, Τούρκος ακαδημαϊκός με έδρα την Ουάσινγκτον, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας στην Τουρκία.
 
Στη συνέχεια, το 2002, οι δεσμοί μεταξύ των μαχητών τουρκικής καταγωγής και των Πακιστανών μαχητών ενισχύθηκαν περαιτέρω με το σχηματισμό της Ισλαμικής Ένωσης Τζιχάντ Το 2010, ένας Πακιστανός αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρώυτερ ότι οι τζιχαντιστές που ζούσαν στη φυλετική ζώνη, γιατί δεν χωρούσαν εύκολα σε στρατόπεδα μαχητών της Νότιας Ασίας ή της Αραβίας, έλκονται από ομάδες όπως η Ταϊφατουλ Μανσούρα, η οποία αποτελείται από Τουρκόφωνους της κεντρικής Ασίας καθώς και Τούρκους και Ευρωπαίους Μουσουλμάνους, κυρίως από τη Γερμανία.
 
Με την πάροδο των ετών, τέτοιοι μαχητές τουρκικής καταγωγής δεν περιορίστηκαν να πολεμήσουν μόνο στο Αφγανιστάν. Μια έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών του 2019 αποκάλυψε ότι έφτασαν επίσης στη Συρία, όπου πολέμησαν υπό τον έλεγχο της Hayat Tahrir al–Sham (HTS), της συριακής τζιχαντιστικής ομάδας που έχει στενούς δεσμούς με τον (« Συριακό Εθνικό Στρατό»SNA.
 
Τον Αύγουστο, η δημοσιογράφος Λίντσεϊ Σνελ επικαλέστηκε μαχητή του SNA ο οποίος ανέφερε ως πιθανές τις φήμες για αναπτύξεις αυτών των μονάδων τζιχαντιστών μισθοφόρων σε Κατάρ, Υεμένη και Αζερμπαϊτζάν. “Αλλά αφού ακούσαμε για το Αζερμπαϊτζάν”, είπε, “Ακούσαμε για τη μετάβαση στο Κατάρ. Είπαν ότι θα πάρουμε ακόμα περισσότερα χρήματα για να πάμε στο Κατάρ”. Ένα μήνα αργότερα, μαχητές του SNA αναπτύχθηκαν στο Αζερμπαϊτζάν.  
 
Τουρκία: Νέος Ηγέτης της Μουσουλμανικής Ούμα;  
 
Αντιδρώντας στην έκθεση του Πρακτορείου Ειδήσεων Firat, ο Τούρκος ακαδημαϊκός κ. Yayla πιστεύει ότι πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα για αυτούς τους ισχυρισμούς. “Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια επίσημη πολιτική από την Τουρκία που να έχουμε ακούσει, ωστόσο είναι πιθανό ο Ερντογάν να θέλει να εμπλακεί σε αυτή τη διαφωνία για λογαριασμό του Πακιστάν, δεδομένων των προηγούμενων τάσεων που έχουμε δει για την αποστολή μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία στο εξωτερικό”, προσθέτει ο Γιαϊλά. 
 
Εξηγεί περαιτέρω ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απεικονίζει όλο και περισσότερο τον εαυτό του ως ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου, και η συμμετοχή της Τουρκίας σε οποιαδήποτε σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται το Πακιστάν θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτή τη θέση.  
 
“Από τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία προσπαθεί να γίνει ηγέτης του Σουνιτικού Μουσουλμανικού κόσμου, ή της Ούμα όπως αποκαλείται στα Αραβικά, με στόχο την αντικατάσταση της Σαουδικής Αραβίας, του βασικού αντιπάλου της. Και για να επιτευχθεί αυτό, η τουρκική κυβέρνηση εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε μουσουλμανικές και ισλαμικές δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο, και η ενίσχυση των σχέσεων με το Πακιστάν σε διαφορετικά μέτωπα αποτελεί επίσης μέρος αυτής της ατζέντας”, πρόσθεσε ο Γιαίλα.  
 
* Taha Siddiqui είναι ένας βραβευμένος Πακιστανός δημοσιογράφος που διέφυγε στο Παρίσι, αφού γλίτωσε από μια ένοπλη απαγωγή τον Ιανουάριο του 2018. Υπήρξε ανταποκριτής των Τάϊμς της Νέας Υόρκης,της Γκάρντιαν, της Κρίστιαν Σάϊανς Μόνιτορ, της Τέλεγραφ της Φρανς 24, της Αλ Τζαζίρα και του Γαλλο-γερμανικού Δικτύου ΑRTE. Επίσης διευθύνει την ιστοσελίδα safenewsrooms.org, η οποία προκρίθηκε για το Βραβείο Ανεξαρτησίας από το RSF Press Freedom Awards τον Νοέμβριο 2018 και δίνει διαλέξεις για την δημοσιογραφία και τα Μέσα Κοινωνικής Δι9κτύωσης στο μεγάλου κύρους γαλλικό πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών.
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.