17 Απριλίου 2024

Ψυχολογική-συμβολική η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Γράφει ο Γιώργος Βενέτης
 
 
Η απάντηση της Τεχεράνης στην ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο ήταν επιβεβλημένη. Κάθε άλλη αντιμετώπιση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη αδυναμίας και ταπείνωσης, υπονομεύοντας την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά της, στην παγκόσμια σκηνή. Το Ιράν όμως βρέθηκε στη δυσχερή θέση να πρέπει να εξισορροπήσει την ανάγκη για αντίποινα με τις πιθανές συνέπειες μιας περαιτέρω κλιμάκωσης που θα μπορούσε αναμφίβολα να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή, πόσο μάλλον όταν το Πολεμικό Συμβούλιο στο Ισραήλ αποφάσισε «επώδυνα αντίποινα κατά του Ιράν», σημειώνοντας όμως να μην οδηγήσουν αυτά σε έναν περιφερειακό πόλεμο.
 
Η απόφαση επιχείρησης πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) με την ονομασία “Επιχείρηση Αληθινή Υπόσχεση”, κατά του ισραηλινού καθεστώτος, με τον τρόπο που έγινε προκάλεσε πολλά ερωτηματικά. Οι Ιρανοί φαίνεται πως φοβόταν μήπως προκαλέσουν θύματα…
 
Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν από το έδαφος του Ιράν συντονίστηκαν με αυτές του άξονα αντίστασης, έτσι ώστε να μην πραγματοποιηθούν εκτεταμένες επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Στην πραγματικότητα, το Ιράν δεν χρησιμοποίησε όλες τις δυνατότητές του για να προκαλέσει κορεσμό στα αμυντικά συστήματα του εχθρού. Προφανώς, ήταν σκόπιμο για να μειωθούν οι πιθανότητες εκτεταμένων καταστροφών που θα καθιστούσαν αναπόφευκτη μία σκληρή ισραηλινή αντίδραση.
 
Παρ’ όλα αυτά και μόνο με την εκτόξευση δεκάδων drones αυτοκτονίας και πυραύλων Κρουζ, κορέστηκαν τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό το μήνυμα πρέπει να “διαβαστεί” από το Τελ Αβίβ.
 
Ένα κύμα επίθεσης 
 
Ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο, είναι ότι η επίθεση είχε μόνο ένα κύμα, ενώ τα επόμενα κύματα που θα επέτειναν την καταστροφή δεν πραγματοποιήθηκαν. Στη συμβατική στρατιωτική διάσταση, αυτοί οι τύποι επιθέσεων πραγματοποιούνται σε διάφορα κύματα για απόλυτη και πραγματική αποτελεσματικότητα. Εξαίρεση αποτέλεσαν τα πλήγματα στις αεροπορικές βάσεις Νεβατίμ και Ραμόν, όπου μετά το πρώτο κύμα επιθέσεων με τα συστήματα αεράμυνας του ισραηλινού καθεστώτος να αρχίζουν να παρουσιάζουν κορεσμό, εκτοξεύθηκαν βαλλιστικοί πύραυλοι, ορισμένοι από τους οποίους πέρασαν μέσα από το αμυντικό φράγμα. 
 
Ο στρατιωτικός στόχος της επιχείρησης ήταν η επίθεση στην πιο σημαντική αεροπορική βάση του ισραηλινού καθεστώτος, δηλαδή την αεροπορική βάση Νεβατίμ κοντά στην πυρηνική εγκατάσταση Ντιμόνα. Και αυτή πραγματοποιήθηκε με επιτυχία παρά την παρουσία των πιο συγκεντρωμένων αμυντικών συστημάτων στον κόσμο. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι, υποστήριξε πως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο, προσθέτοντας ότι στοχοποιήθηκαν μόνο το Κέντρο Πληροφοριών που έδωσε στις ισραηλινές υπηρεσίες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και η αεροπορική βάση του Νεβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα αεροσκάφη F-35 που τη βομβάρδισαν. 
 
Αν το Ιράν ήθελε να προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές στις ισραηλινές υποδομές, θα έπρεπε να πραγματοποιήσει το δεύτερο, το τρίτο και τα επόμενα κύματα για την καταστροφή των στόχων, αλλά το Ιράν, με την πραγματική έννοια της λέξης, “συγκρατήθηκε”. Σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ότι κανένας από τους ισχυρούς και προηγμένους ιρανικούς υπερηχητικούς πυραύλους, όπως οι τύποι Fattah 1 και 2, ή ο πύραυλος Khorramshahr, δε χρησιμοποιήθηκε. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση φθηνών και οικονομικών drones HESA Shahed 136, απλών πυραύλων Κρουζ και χαμηλού κόστους πυραύλων Rezvan υγρού καυσίμου, που ήταν αποθηκευμένοι σε μεγάλες ποσότητες και παρέμεναν αχρησιμοποίητοι για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Το συμπέρασμα από την επίθεση του Ιράν 
 
Το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι εάν το Ιράν χρησιμοποιούσε πιο προηγμένους πυραύλους, με αυτό το ίδιο κύμα επίθεσης, τα θύματα και οι ζημιές στο ισραηλινό καθεστώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Το Ιράν επίσης δε χρησιμοποίησε τις δυνατότητες του άξονα αντίστασης για να προκαλέσει κορεσμό στα αμυντικά συστήματα του εχθρού. Παρ’ όλα αυτά και μόνο με την εκτόξευση δεκάδων drones αυτοκτονίας και πυραύλων Κρουζ, κορέστηκαν τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι στόχοι που χτυπήθηκαν στα βόρεια κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου η Χεζμπολάχ του Λιβάνου βοήθησε στον κορεσμό των συστημάτων αεράμυνας σε αυτήν την περιοχή. 
 
Όπως φαίνεται, ένας από τους στόχους της επίθεσης της νύχτας του Σαββάτου ήταν να δώσει το μήνυμα στο Ισραήλ και τη Δύση, ότι ακόμη κι αν ολόκληρη η Δύση κινητοποιήσει όλες τις αμυντικές της ικανότητες για να υπερασπιστεί το Ισραήλ, το Ιράν με τους βραχίονες του άξονα αντίστασης, μπορεί να χτυπήσει με ακρίβεια και ένταση στόχους στο έδαφος του Ισραήλ.
 
Η επίθεση ήταν ψυχολογική 
 
Οι φόβοι για κλιμάκωση του πολέμου εντείνονται στη Μέση Ανατολή, μετά την ιρανική επίθεση. Τα αντίποινα του Ισραήλ πλέον επικρέμονται σαν Δαμόκλειος σπάθη, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα drones αναχαιτίστηκαν και ανθρώπινες απώλειες δεν υπήρξαν. Μια πρώτη αξιολόγηση εκτιμά πως η επίθεση ήταν περισσότερο μία ψυχολογική-συμβολική κίνηση, δεδομένου ότι η Τεχεράνη ένιωθε “υποχρεωμένη” να αντιδράσει μετά τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό.
 
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η “αργή” επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη “βαθμονομήθηκε”, ώστε να αποτελεί μια προειδοποίηση έναντι ενός ευρύτερου χτυπήματος και αντιπροσωπεύει μια επίδειξη δύναμης, η οποία όμως άφησε χρόνο για αμυντικά μέτρα. Ήταν μια αντίδραση η οποία πρωτίστως σκόπευε στη μη κλιμάκωση, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο βέβαια, ότι o υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε ενημερώσει, πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών, όλες τις γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ, πως η επικείμενη επίθεση στο Ισραήλ θα έχει περιορισμένο χαρακτήρα. Από τα προαναφερθέντα γεννάται υποψία προσυνεννόησης με την Ουάσιγκτον… 
 
Τί υποστηρίζουν οι New York Times 
 
Αρχικά οι New York Times έγραψαν ότι o Νετανιάχου φέρεται να ανακαλεί τα περί ανταποδοτικού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν. Σύμφωνα με τους New York Times αυτό προέκυψε από την τηλεφωνική επικοινωνία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν. Σύμφωνα με το αμερικανικό μέσο, o Νετανιάχου φέρεται να ανακαλεί τα περί ανταποδοτικού χτυπήματος του Ισραήλ στο Ιράν, μετά την ιρανική επίθεση. 
 
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συνέστησε στο Ισραήλ να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την επιτυχή άμυνά του κατά των ιρανικών αεροπορικών επιδρομών. Η αναχαίτιση περισσότερων από 300 drones και πυραύλων από το Ισραήλ μπορεί να θεωρηθεί σημαντική στρατηγική νίκη, αποτελώντας μία δικλείδα παραίτησης από περαιτέρω αντίποινα. Όμως την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πιέζεται στο εσωτερικό του για απάντηση στο Ιράν, ενώ παραμένει όμηρος των ακροδεξιών εταίρων του συνασπισμού του και ο ίδιος παραμένει απρόβλεπτος. 
 
Είναι χαρακτηριστική δε η απόφαση του ισραηλινού Πολεμικού Συμβουλίου μοιάζει με “τετραγωνισμό του κύκλου”: Ζητά ταυτόχρονα πλήγμα αντιποίνων κατά του Ιράν, αλλά και μη επέκταση του πολέμου, όπως ζητούν οι Αμερικανοί και η διεθνής κοινότητα. Η Wall Street Journal γράφει χαρακτηριστικά πως επίκειται ισραηλινή απάντηση στην επίθεση του Ιράν.
 
Εν κατακλείδι, η απάντηση του Ιράν ήταν επιτυχημένη, καθώς η Τεχεράνη διαφύλαξε το κύρος της στο εσωτερικό και στους συμμάχους της, η επίθεση προκάλεσε πανηγυρισμούς στον ισλαμικό κόσμο και δεν προκάλεσε θύματα και μεγάλες καταστροφές, όπως το επιδίωξε. Το τελευταίο δίνει πάντως την κάλυψη στον Νετανιάχου να μην ανταπαντήσει, επικαλούμενος την επιτυχημένη αντιμετώπιση της επίθεσης… 
 
Το ζήτημα είναι τι θα υπερισχύσει στην απόφασή του: Η αμερικανική πίεση, η λογική, ή οι απόψεις των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης που ζητούν «συντριπτική» επίθεση κατά του Ιράν, παρά τους φόβους για καταστροφική κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δυστύχημα είναι ότι η κλιμάκωση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται δυστυχώς στα χέρια ενός πολιτικού, που είναι ικανός να αναφλέξει τη Μέση Ανατολή για να διασωθεί ο ίδιος. Ο Νετανιάχου είναι ικανός να τραβήξει κι άλλο το σχοινί, αναζητώντας να βρει διέξοδο στα αδιέξοδά του…
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.