9 Σεπτεμβρίου 2023

Η πρόεδρος της Ινδίας αλλάζει όνομα στη χώρα - Θα λέγεται «Δημοκρατία του Μπαράτ»

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του κυβερνώντος κόμματος BJP χαιρέτισαν την κίνηση, κάνοντας λόγο για μια περήφανη στιγμή για τη χώρα.
Σε «Δημοκρατία του Μπαράτ» μετονομάζεται η Ινδία!
 
Η πρόσκληση δείπνου της προέδρου Ντραουπάντι Μούρμου προς τους ξένους ηγέτες, που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του G-20, μιλά για «πρόεδρο του Μπαράτ», όπως αποκαλείται η Ινδία στα χίντι, τη γλώσσα των Ινδών. Αρκετά στελέχη της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και του κυβερνώντος κόμματος BJP χαιρέτισαν την κίνηση, κάνοντας λόγο για μια περήφανη στιγμή για τη χώρα, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, μεταδίδει το BBC.
 
Η χρήση του όρου «Bharat» έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ο Μόχαν Μπαγκουάτ, επικεφαλής της δεξιάς οργάνωσης Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), του ιδεολογικού βραχίονα του BJP, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Μπαράτ, αντί για Ινδία. Άλλωστε, φουντώνουν οι φήμες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει η Ινδία στο «Bharat», χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.
 
«Κατά καιρούς χρησιμοποιούμε τον όρο Ινδία, ώστε να καταλαβαίνουν όσοι μιλούν αγγλικά. Αλλά πρέπει να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε αυτό. Το όνομα της χώρας Μπαράτ θα παραμείνει Μπαράτ, όπου κι αν πάτε στον κόσμο», δήλωσε ο Μπαγκουάτ.  
 
Όλοι οι επίσημοι ιστότοποι της Ινδίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «κυβέρνηση της Ινδίας» και η Μούρμου εξακολουθεί να αναφέρεται ως πρόεδρος της Ινδίας στο X (πρώην Twitter). 
 
 
Του Howard Chua-Eoan 
 
Η διοργανώτρια χώρα της φετινής Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των 20 (G20) έχει δύο επίσημα ονόματα: Ινδία και Bharat. Το πρώτο κληρονομήθηκε από τους Βρετανούς πρώην άρχοντες της χώρας. Το άλλο προέρχεται από τα σανσκριτικά και από αυτό εκπορεύεται μια αρχαία ιερότητα. 
 
Υπήρξε, επομένως, πολύς ντόρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όταν δόθηκε μια πρόσκληση για δείπνο στους καλεσμένους της συνόδου από τον "Πρόεδρο της Bharat", αντί της αναμενόμενης και παγκοσμίως γνωστής ονομασίας. Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι προτιμά τα σανσκριτικά, όπως και οι ινδουιστές εθνικιστές οι οποίοι αποτελούν το βασικό στήριγμα του. Πράγματι, η λέξη απηχείται και στο όνομα του κυβερνώντος κόμματός του, Bharatiya Janata. 
 
Φαινόμενο 
 
Υπήρξαν σχετικά πρόσφατα προηγούμενα αλλαγής ονόματος χωρών, μεταξύ άλλων πρώην βρετανικών αποικιών. Η Βιρμανία, η Ροδεσία και η Κεϋλάνη είναι πλέον επίσημα Μιανμάρ (1989), Ζιμπάμπουε (1980) και Σρι Λάνκα (1972), αντίστοιχα. Γιατί να μην αποφασίσει η Ινδία ποιο όνομα προτιμά; 
 
Ένας αποτρεπτικός παράγοντας είναι ότι οποιαδήποτε αλλαγή επωνυμίας έρχεται αργά στην ανάδυση της Ινδίας στην παγκόσμια προβολή. Χρειάζεται λίγη δουλειά για να συνηθίσει κανείς νέα πράγματα. Η Ζιμπάμπουε βοηθήθηκε από τη συσχέτιση του προηγούμενου ονόματος της με την κυριαρχία της λευκής μειονότητας. Συνεχίζω να συναντώ ανθρώπους που αποκαλούν τη Σρι Λάνκα Κεϋλάνη. Το ταξίδι από το "Βιρμανία" στο "Μιανμάρ" είναι τόσο πρόσφατο που ακόμη και οι ειδικοί σκοντάφτουν ανάμεσα στο ένα και στο άλλο. 
 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: πέρυσι, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η "Turkey" δεν υπήρχε πια και ότι η χώρα του ήταν και επίσημα Türkiye. Τα Ηνωμένα Έθνη το δέχθηκαν, ωστόσο ήταν πιο δύσκολο να πείσει κανείς τους αγγλόφωνους να το υιοθετήσουν. Η λέξη τους για τη χώρα χρησιμοποιείται από την εποχή του Chaucer (το Bloomberg News εξακολουθεί να αποκαλεί τη χώρα "Turkey"). Η αλλαγή μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρή και περίπλοκη. Η Turkish Airlines έγινε επίσημα "Türk Hava Yolları Anonim Ortaklığı", ωστόσο ο ιστότοπός της στην αγγλική γλώσσα δεν αντικατοπτρίζει την αλλαγή (ο διεθνής της κωδικός, ωστόσο, είναι πλέον THY). Ο στόλος των περισσότερων από 400 αεροπλάνων της, πάντως, δεν φαίνεται να έχει βαφτεί με το νέο όνομα. 
 
Για την Ινδία, όπως επεσήμανε ένας χρήστης στο X (πρώην Twitter), τα αρχικά του τομέα web τα οποία θα περίμενε κανείς να έχει η Bharat (.bh) έχουν "καπαρωθεί" εδώ και καιρό από το Μπαχρέιν. Αναφερόμενος στο μπλοκ του Νέου Δελχί με τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, ένας X-er ανέφερε: "Η νέα συντομογραφία των BRICS, εάν η Ινδία μετονομαστεί σε Bharat και οι προσκεκλημένες χώρες (Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) εισέλθουν σε αυτό το επόμενο έτος, θα είναι BARBIECUE". Με παρόμοιο τρόπο, ορισμένοι σχολιαστές στο X υπογραμμίζουν ότι το "Bharat" θα μπορούσε επίσης να είναι η προσπάθεια του Μόντι να αντιπαρατεθεί στον νέο συνασπισμό της ινδικής αντιπολίτευσης, ο οποίος φέρει το ακρωνύμιο I.N.D.I.A. 
 
Τα αστεία είναι εύκολα. Οι Τούρκοι απλώς βαρέθηκαν να συνδέεται η χώρα τους με το αδηφάγο πτηνό το οποίο έλκει την καταγωγή του από τη Βόρεια Αμερική (γαλοπούλα - turkey), το οποίο πήρε πράγματι το όνομά του από την Türkiye (επειδή και τα δύο φάνταζαν εξωτικά τον 16ο αιώνα). Ωστόσο, η εκπαίδευση ξένων στο να αποκαλούν τη χώρα "Tur-kee-YAY" μπορεί να ακούγεται ανησυχητικά "χαρούμενη". 
 
Μύλος... ονομάτων 
 
Υπάρχει επίσης το θέμα της επιλογής σωστού νέου ονόματος. Στην Ινδία, υπάρχει τοπικός ανταγωνισμός από το "Hindustan" - το οποίο προκαλεί τις δικές του ευαισθησίες, συμπεριλαμβανομένης της περσικής καταγωγής. Ο όρος "Ινδία" έχει ετυμολογικές ρίζες στον ποταμό Ινδό, ο οποίος ρέει σήμερα κυρίως στο έδαφος του Πακιστάν. 
 
Ο Μόντι θα ανοίξει ένα παλιό επικίνδυνο "κουτάκι" αν αποφασίσει να απορρίψει το όνομα "Ινδία". Το 1947, καθώς πλησίαζε η ανεξαρτησία, ο Muhammad Ali Jinnah, ιδρυτής του Πακιστάν, εξοργίστηκε που οι Βρετανοί επέτρεψαν στον αντίπαλό του, Jawaharlal Nehru, να διατηρήσει το όνομα Ινδία, κάνοντάς τη δεύτερη να μοιάζει με το διάδοχο κράτος του βρετανικού Raj (και της τεράστιας επικράτειάς του). Θα μπορούσε το Πακιστάν να διεκδικήσει το όνομα "Ινδία" εάν η γείτονάς του γίνει Bharat; Η υποήπειρος της νότιας Ασίας έχει ήδη δει δύο αρχικά χωρισμένα τμήματα εδάφους να αλλάζουν ονόματα μετά από έναν πόλεμο ανεξαρτησίας το 1971: το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν ήταν κάποτε Ανατολικό Πακιστάν και Δυτικό Πακιστάν. 
 
Πράγματι, η ανεξαρτησία και ο χωρισμός συχνά κάνουν την ονοματολογία μια πολύ περίπλοκη υπόθεση. Στην Αφρική, τα μετααποικιακά δημοψηφίσματα βοήθησαν να διευθετηθούν τα ονόματα του Γαλλικού και του Βελγικού Κονγκό, που έγιναν Δημοκρατία του Κονγκό και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το τελευταίο ήταν, για πολλά χρόνια, γνωστός και ως Ζαΐρ. Η Βόρεια και η Νότια Κορέα αναφέρονται στον εαυτό τους με διαφορετικά ονόματα στη γλώσσα τους: Choson και Hanguk, αντίστοιχα. Ωστόσο, η Πιονγιάνγκ αποκαλεί την αντίπαλό της South Choson και η Σεούλ την γείτονά της North Han. 
 
Η Ελλάδα αντιτάχθηκε στο να διατηρήσει το όνομά της η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας μετά την ανεξαρτησία της, διεκδικώντας το για μια από τις επαρχίες της. Η Αθήνα συμβιβάστηκε το 2019 με μια συμφωνία για την προσθήκη μιας κατεύθυνσης πυξίδας (Βόρεια) στο όνομα της νεαρής Δημοκρατίας. Ωστόσο, οι Βορειομακεδόνες νιώθουν πολύ ενοχλημένοι με την προσθήκη. 
 
Οι Φιλιππίνες, γενέτειρά μου, παλεύουν με το όνομά τους για περισσότερο από έναν αιώνα. Προέρχεται από το "Islas Felipinas", που παραχωρήθηκε στα νησιά από εξερευνητές από την Ισπανία προς τιμή του τότε διαδόχου του θρόνου της χώρας: του μελλοντικού Φίλιππου Β', ο οποίος θα έστελνε αυτή την αρμάδα εναντίον της Αγγλίας το 1588. Είναι μια ειρωνική κληρονομιά μιας αποικιακής δύναμη η οποία καταπίεζε το αρχιπέλαγος για 300 χρόνια. Πριν από αρκετές δεκαετίες, έγινε μια προσπάθεια να μετονομαστεί η χώρα σε "Maharlika", μια προ-ισπανική λέξη που υποδηλώνει "ευγένεια". Ενώ ορισμένοι εθνικιστές ήταν ενθουσιώδεις, κάτι τέτοιο ερχόταν από πολύ μακριά στο παρελθόν για να πιάσει. Οι Φιλιππινέζοι, αντ' αυτού, είναι πιο θερμοί με το αργκό, ελαφρώς ασεβές "pinoy" για να περιγράψουν τον εαυτό τους. Ίσως κάποιο εθνικό όνομα μπορεί να κατασκευαστεί με αυτό προκειμένου να αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της χώρας. 
 
Χρόνος 
 
Ή ίσως να μην έχει σημασία. Πιθανόν το σημαντικότερο μέρος της αξιοπρέπειας (και της αξίας, αν μιλούμε για παγκόσμιο brandname) είναι να είστε σίγουροι για την ταυτότητά σας και να ζείτε με το όνομα που έχετε ή με μια βαβέλ από αυτά. Οι Γερμανοί αποκαλούν τη χώρα τους Deutschland, ωστόσο οι Πολωνοί την αποκαλούν "Niemcy", οι Γάλλοι "Allemagne", οι Κινέζοι "Déguó" και οι Δανοί "Tyskland". Οι Γερμανοί (κάποτε και οι ίδιοι χωρισμένοι σε Ανατολικούς και Δυτικούς) εξακολουθούν να είναι πολύ Γερμανοί ανεξάρτητα από την ονομασία. Το Confoederatio Helvetica είναι η συνταγματική ονομασία για την Ελβετία, με τη λατινική γραφή να υπερβαίνει τις τέσσερις επίσημες γλώσσες της χώρας. Το έθνος των Άλπεων δεν πρόκειται να μπερδευτεί με κάποιο άλλο. Ακόμη και οι Ισπανοί γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ κάποιου από τη Suiza και ανθρώπων από τη Suecia (Σουηδία). Η Κίνα δεν επιμένει να αποκαλείται Zhongguo από μη Κινέζους ομιλητές. Δεν χρειάζεται να αναφέρεστε στην Ιαπωνία ως Nihon-koku (εκτός εάν το θέλετε). 
 
Όπως έχουν τα πράγματα, οι Τούρκοι αποκαλούσαν πάντα τη χώρα τους Türkiye και το "Bharat" είναι ήδη σε ευρεία χρήση στη χώρα η οποία είναι γνωστή ως Ινδία. Αυτά τα ονόματα μπορούν να συνυπάρχουν με εκείνα που χρησιμοποιεί ο υπόλοιπος κόσμος. Δεν χρειάζεται να επιβάλει κανείς μια καθολική συμμόρφωση. Τουλάχιστον όχι αμέσως. Δώστε χρόνο στους υπόλοιπους από εμάς να συνηθίσουμε τις αλλαγές. 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ
 
Θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από τους "Βορειομακεδόνες" που αισθάνονται ενοχλημένοι γιατί κάποιοι τους έπεισαν ότι είναι ξεχωριστή σλαβική εθνότητα με το ελληνικό όνομα "Μακεδόνες" (το οποίο φυσικά δεν σημαίνει απολύτως τίποτα στα σλαβικά) ενώ στην πραγματικότητα είναι Βούλγαροι, πολύ προσβεβλημένοι αισθάνονται και οι Ελληνες και ειδικά οι Μακεδόνες Ελληνες που κατέχουν το ελληνικό ιστορικό όνομα της Μακεδονίας μας και οι οποίοι ποτέ δεν ερωτήθηκαν αν επιθυμούν να το παραχωρήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται, στους γυφτοσκοπιανούς βουλγαρίζοντες σλάβους...
 
Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα κράτη που ανέφερε ο αρθρογράφος με τις ονομασίες τους, το έχει και η Ελλάδα. Μια χώρα με πανάρχαιο ιστορικό όνομα η οποία ουσιαστικά έδωσε ονομασίες σε πολλές άλλες χώρες, λαούς, ποτάμια, βουνά, λίμνες και θάλασσες, καθώς οι ιστορικοί της, οι γεωγράφοι της, οι εξερευνητές της και οι θαλασσοπόροι της γυρνούσαν σχεδόν ολόκληρη την υδρόγειο, σήμερα αποκαλείται από τον δυτικό κόσμο, αλλά και διεθνώς, απλά ...Γραικία!!!!! Greece, Grece, Griechenland, Grecia κλπ... λόγω των Ρωμαίων λατίνων που εισβάλοντας στην Ελλάδα συνάντησαν πρώτους τους Ελληνες Γραικούς ηπειρώτες και ονόμασαν έτσι ολόκληρη την Ελλάδα... Ενώ οι ανατολικοί λαοί γνωρίζοντας κυρίως τους Ελληνες Μικρασιάτες ως Ιώνες, την ονομάζουν Yunanistan, Yunania, κλπ...
 
Ισως κάποια στιγμή να πρέπει εμείς οι Ελληνες να απαιτήσουμε να επανέλθει διεθνώς το ΕΛΛΑΣ (HELLAS) και φυσικά να πάρουμε πίσω το όνομα Μακεδονία που μας έκλεψαν οι Σλάβοι με την βοήθεια "Ελλήνων" προδοτών.



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.