17 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28.8.2023

10/9/2023
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 28.8.2023
 
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια είχε στις 28, Αυγούστου 2023, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τον οποίο συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, οι θέσεις και απόψεις μας τόσο επί της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού όσο και της λύσης ΔΔΟ με επίκεντρο το θέμα της επιστροφής και επανεγκατάστασης των προσφύγων και εκτοπισμένων πίσω στις πατρογονικές μας εστίες. 
 
Είναι γνωστό ότι διαφωνούσαμε και διαφωνούμε με την εξαγγελθείσα πολιτική του Προέδρου και η διαφωνία μας τέθηκε και συζητήθηκε και στη συνάντηση μαζί του.
 
Λόγω περιορισμένου χρόνου που είχαμε στη διάθεσή μας η συζήτηση περιορίστηκε στη μορφή λύσης, τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης, και την επανατοποθέτηση του Κυπριακού και προσβλέπουμε και σε άλλες συναντήσεις για να αναλύσουμε τις θέσεις μας επί όλων των πτυχών του Κυπριακού, προσφυγικών προβλημάτων, μεταναστευτικό, άμυνα, παιδεία.
 
Δυστυχώς τα συμπεράσματα μας από τη συνάντηση, μέσα στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε να συζητήσουμε, επιβεβαιώνουν ότι οι έγνοιες, οι εκτιμήσεις, οι καταγγελίες και οι προειδοποιήσεις του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια για διγλωσσία μεταξύ του δημόσιου λόγου και των όσων απαράδεκτων υποχωρήσεων έγιναν στις συνομιλίες, οι οποίες έχουν μάλιστα ονομασθεί συγκλίσεις και κεκτημένο των συνομιλιών, επιβεβαιώθηκαν πέραν πάσης αμφιβολίας. Η κατάσταση είναι παντελώς αρνητική για τον Κυπριακό Λαό και ιδιαίτερα τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους. 
 
Ξεκαθάρισε ότι:
  • Η σημερινή γεωγραφική και πληθυσμιακή διχοτόμηση που επέβαλε η Τουρκία με την στρατιωτική εισβολή, κατοχή και τις αποσχιστικές ενέργειες που ακολούθησαν, γίνονται αποδεκτά από τον Πρόεδρο και αποτελούν το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης για το οποίο ακούμε καθημερινά. Γίνεται προσπάθεια όπως είναι γνωστό, να επιστραφεί ένα ποσοστό κατεχόμενης γης, ( Δες Βαρώσι και Μόρφου)) για να μειωθεί έτσι ο αριθμός των προσφύγων και εκτοπισμένων, οι οποίοι δεν θα επιστρέψουν και θα αποτελούν διαχειρίσιμο αριθμό.
  • Στο κατεχόμενο έδαφος της Δημοκρατίας που θα παραχωρηθεί θα λειτουργήσει Τουρκικό Συνιστών, πολιτικά ισότιμο Κράτος, το οποίο θα μοιραστεί τη διακυβέρνηση της Νέας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομόσπονδης Κύπρου που θα δημιουργηθεί, με ότι αυτό θα συνεπάγεται κάτω από την αυστηρή κηδεμονία της επεκτατικής Τουρκίας και της Δόλιας Βρετανικής Διπλωματίας.
  • Οι πρόσφυγες δεν επιστρέφουν στις πατρογονικές εστίες, για να «αναστηθούν» οι πόλεις και οι Κοινότητες μας με την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων εκεί και να ξαναλειτουργήσουν Εκκλησιές και Σχολεία με τον παπά και το δάσκαλο, όπως είναι το σωστό και δίκαιο και όπως το θέλουν και το δικαιούνται οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι μας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο. 
  • Σε ότι αφορά τις κατεχόμενες περιουσίες, ο Πρόεδρος είπε ότι διαφωνεί με τον Γκουτέρες ο οποίος αποδίδει πρώτη επιλογή σε κατεχόμενη περιουσία στον «χρήστη». Πρώτη επιλογή θα επιμείνει, είπε, να την έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Σε επεξηγηματική επερώτηση αν αυτό θα σημαίνει πως: όπου οι πρόσφυγες / εκτοπισμένοι νόμιμοι ιδιοκτήτες θα επιλέγουν να επιστρέψουν στην περιουσία τους οι «χρήστες» θα μετακινούνται, απάντησε αυθόρμητα όχι, εφόσον στην περιουσία θα έχει κατασκευασθεί έργο κοινής ωφελείας. Σε δεύτερη επερώτηση, αν στην περιουσία δεν έγινε έργο κοινής ωφελείας αλλά μια πολυκατοικία, σπίτι, κατάστημα, κ.λ.π τί θα γίνει; Η απάντηση και πάλι ξεκάθαρη: Ούτε σε αυτή την περίπτωση θα μετακινηθεί ο «χρήστης» αλλά θα γίνει προσπάθεια να «βολευθεί» και ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Άρα ο νόμιμος ιδιοκτήτης θα έχει τον πρώτο λόγο, μόνο Ακαδημαϊκά. Αυτό το γεγονός καθορίζεται ρητά στις συγκλίσεις Δημήτρη Χριστόφια, όπως θα δούμε παρακάτω, και αναιρεί βάναυσα το Δικαίωμά στην περιουσία μας, έστω και αν αυτό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτο.
  • Σύμφωνα με τις συγκλίσεις η διαδικασία επανάκτησης ή όχι της κατεχόμενης περιουσίας μας, είναι η ακόλουθη: μετά που θα πούμε ΝΑΙ στη λύση ΔΔΟ και οι Τούρκοι θα πάρουν αυτό που ήθελαν, προνοείται ότι θα μπορεί ο καθένας μας ατομικά πλέον να προσφύγει σε Επιτροπή, (το επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος στη συνάντηση,) να παρουσιάσει το αίτημά του, να το αιτιολογήσει και η Επιτροπή θα αποφασίζει για μια από τρείς θεραπείες που είναι συμφωνημένες: επιστροφή της περιουσίας, αποζημίωση, ή ανταλλαγή. Αντί λοιπόν, σε περίπτωση λύσης, να παρουσιάσουμε τους τίτλους της περιουσίας μας, τους οποίους μας έδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία και να μας παραδώσουν την περιουσία:
  1. θα πρέπει να προσφύγουμε σε Επιτροπή, αποτελούμενη από ένα Έλληνα που σίγουρα θα είναι ΝΑΙ-ΝΑΙΚΟΣ, ένα Τούρκο και ένα ξένο, όργανο των Βρετανών,
  2. θα έχουμε ευθύνη να αποδείξουμε ότι είμαστε ο νόμιμος ιδιοκτήτης
  3. Θα περάσουμε από «κόσκινο» κατηγοριοποιήσεων που συμφωνήθηκε να δοθούν στις περιουσίες μας και οι οποίες κατηγορίες μηδενίζουν τη δυνατότητα να μας επιστραφεί περιουσία.
  4. Επιπρόσθετα ενημερώνουμε ότι στις συγκλίσεις προνοείται ότι οι αποφάσεις της Επιτροπής παίρνονται πάντα βάση και της συμφωνημένης αρχής να μην επηρεάζεται αρνητικά η Δικοινοτικότητα και η Διζωνικότητα, οι οποίες απαιτούν πλειοψηφία Τούρκικου πληθυσμού και πλειοψηφία Τουρκικής ιδιοκτησίας γης στο Τουρκικό Συνιστών Κράτος.
  • Κάποιες μονάδες ή μικρός αριθμός προσφύγων και εκτοπισμένων σκόρπιοι εδώ και εκεί, σίγουρα θα εγκριθούν και θα πάρουν περιουσία για λόγους σκοπιμότητας. Αυτό όμως δεν αποτελεί «επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων». Αυτοί που θα φανούν «τυχεροί» να χρησιμοποιηθούν στα Τουρκικά παιγνίδια προπαγάνδας, για να κατοικήσουν εκεί, θα πρέπει να αποκτήσουν και την ιθαγένεια του Τουρκικού Συνιστώτος Κράτους.
  • Ανάλογες απαράδεκτες υποχωρήσεις έγιναν και στο μέγα θέμα της Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στις συγκλίσεις. Δεν συζητήθηκε με τον Πρόεδρο λόγω χρόνου. Γιαυτές θα αναφερθούμε σε άλλο Δημοσίευμα
Έγνοια του Προέδρου, όπως είπε, είναι η διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων και κατάργηση των Εγγυήσεων. Η δική μας γνώμη είναι ότι και τα δύο να συμβούν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν σώζεται με ΔΔΟ.
 
Συμπερασματικά: Με τις διαπιστώσεις λοιπόν που έχουμε κάμει στη συνάντηση και αφορούν τη μορφή λύσης, τη βάση λύσης καθώς και το περιεχόμενο της λύσης διαπιστώνεται ότι η σημερινή Κυβέρνηση τα αποδέχεται ως τετελεσμένα γεγονότα, κάτι το οποίο καμμιά σχέση δεν έχει ούτε με το Διεθνές Δίκαιο, ούτε με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, ούτε με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που προβάλλονται από τον Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του Κράτους. Απλά επιβραβεύεται η Τουρκική εισβολή με μετατροπή της ΝΤΕΦΑΚΤΟ παράνομης κατάστασης σε ΝΤΕΓΙΟΥΡΕ. Δηλαδή γίνονται αποδεκτά τα κατοχικά δεδομένα ως τετελεσμένα πλέον και επιδιώκεται να νομιμοποιηθούν με λύση ΔΔΟ, υπέρ των Τουρκικών επεχτατικών σχεδιασμών και των ξένων Δυτικών συμφερόντων με τα οποία συμπορεύτηκε η Τουρκία για να μας καταστρέψει. Άρα, αν πραγματικά, ο Πρόεδρος και οι άλλοι αξιωματούχοι του Κράτους εννοούν αυτά τα περί Δικαίου που λένε δημόσια, επιμένουμε ότι πρέπει να προχωρήσουν σε επανατοποθέτηση του Κυπριακού και να ασκήσουν αντικατοχική πολιτική στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ 
 
Δηλαδή πρέπει τώρα:
  • Να τερματιστεί ο Δικοινοτικός Διάλογος
  • Να καταγγελθεί η βάση των συνομιλιών που είναι τα κατοχικά δεδομένα και τα διχοτομικά παράγωγά τους 
  • Να καταγγελθούν οι συγκλίσεις ως μη γενόμενες
  • Να αντιμετωπισθεί η Τουρκία απευθείας ως κατακτητής και εγκληματίας πολέμου
  • Και να απαιτηθεί από τον ΟΗΕ και άλλα Διεθνή Φόρα, η αποκατάσταση του Διεθνούς Δικαίου που παραβιάστηκε στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να παραβιάζεται μέχρι σήμερα, με διαδικασίες που προνοούνται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Μόνο έτσι θα απελευθερωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να λειτουργήσει ως ΕΝΙΑΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, όπως προνοεί το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ..
ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΝΑ ΑΡΘΕΙ ΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΠΟΥ ΦΡΑΣΣΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΔΔΟ.
 
Στον Πρόεδρο δόθηκε Υπόμνημα για όλα τα θέματα που μας απασχολούν και δεν υπήρχε ο χρόνος να συζητηθούν – Επισυνάπτεται για δημοσίευση.
 
Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια
 
Παραθέτουμε και το σχετικό Υπόμνημα που δόθηκε στον Πρόεδρο.
 
28.8.2023
Κον Νίκο Χριστοδουλίδη
Πρόεδρο της Δημοκρατίας
 
Κύριε Πρόεδρε,
 
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
 
Σας ευχαριστούμε για τη διευθέτηση της σημερινής συνάντησης μας με την οποία μας δίδετε την ευκαιρία να σας καταθέσουμε και δια ζώσης τις απόψεις μας πέραν της τακτικής γραπτής επικοινωνίας μας.
 
Έχουμε σημειώσει δηλώσεις σας με τις οποίες τονίζετε ότι επιζητείτε το διάλογο με την Κοινωνία των πολιτών από τον οποίο βοηθήστε στη διαμόρφωση απόψεων. 
 
Το Σωματείο μας είναι το αρχαιότερο οργανωμένο προσφυγικό Σωματείο με ενεργό εμπλοκή στα καθημερινά των προσφύγων καθώς και στην πολιτική διαχείριση που γίνεται του Κυπριακού και μπορεί να βοηθήσει. 
 
Η χρονική στιγμή που γίνεται η συνάντησή μας είναι πολύ καθοριστικής σημασίας ενόψει της αρχής της Προεδρίας σας η οποία δυστυχώς σε ότι αφορά το Κυπριακό, έχουμε τη γνώμη ότι ξεκίνησε λανθασμένα. Επιδίωξη να «σπάσει» το αδιέξοδο και να ξαναρχίσουν Δικοινοτικές συνομιλίες για λύση ΔΔΟ αποτελεί, κατά την εκτίμησή μας, σοβαρό πολιτικό λάθος. Η εμπλοκή μάλιστα και της Ευρώπης όπως την επιδιώκετε και το περιεχόμενο που της προσδίδετε θα αποτελέσει κατά την άποψή μας, καταλύτη και για άλλες υποχωρήσεις μας υπέρ των Τουρκικών θέσεων και επιδιώξεων. Αυτό το προεξοφλούν οι Διεθνείς συγκυρίες, οι οποίες είναι τέτοιες που έχουμε τη γνώμη ότι οι Δυτικές χώρες έχουν ανάγκη να φανεί ότι λύνεται το Κυπριακό διότι έτσι θα εξυπηρετηθούν οι δικές τους στρατηγικές ανάγκες της περιόδου αυτής και γιαυτό θα μας πιέσουν να ικανοποιήσουμε περαιτέρω Τουρκικούς όρους για να φθάσουμε σε λύση ΔΔΟ.
 
Ανησυχούμε σοβαρά για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται και θα σας καταθέσουμε επιγραμματικά τις σοβαρές , διαφωνίες και προτάσεις μας με την παράκληση να σας προβληματίσουν για την ανάγκη επανεξέτασης της πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί από εδώ και εμπρός. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει πριν από την παρουσία σας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα είμαστε στη διάθεση είτε εσάς προσωπικά , είτε άλλων συνεργατών σας να εξηγήσουμε και σε βάθος να αναλύσουμε και επεξηγήσουμε τις θέσεις και απόψεις μας.
 
ΚΥΠΡΙΑΚΟ 
 
Εμείς απλά ζητούμε, σε μια ελεύθερη Κυπριακή Δημοκρατία να επιστρέψουμε στα χωριά και τις πόλεις μας, στα σπίτια και τις περιουσίες μας. Να αποκατασταθούν τα Ανθρώπινα μας Δικαιώματα και Βασικές ελευθερίες. Να ξαναζωντανέψουν οι κατεχόμενες πόλεις και Κοινότητες ως οντότητες με τις εκκλησιές τους και τα σχολεία τους, να ξαναλειτουργήσουν και η ζωή να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το 1974.
 
Θεωρούμε ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με την επανέναρξη Δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ, από οποιοδήποτε σημείο προηγούμενων κύκλων συνομιλιών και να αρχίσουν. 49 χρόνια Δικοινοτικών Συνομιλιών απομάκρυναν το Κυπριακό από τη σωστή του βάση ως Διεθνές θέμα εισβολής, κατοχής και παραβίασης Κρατικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας και το μετέτρεψαν σε μια Δικοινοτική Διαφορά. Συντήρηση/ συνέχιση αυτής της ίδιας πορείας σε αυτή τη φάση θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η ΔΔΟ εξορισμού δεν μπορεί να επιτρέψει την επιστροφή και επανεγκατάσταση όλων εμάς των προσφύγων πίσω στις κατεχόμενες περιοχές.
 
Ήδη στην προσπάθεια συμβιβασμού με την κατοχή, για λύση ΔΔΟ, έχουν, μέσα από τον 46χρονο κύκλο Δικοινοτικών συνομιλιών γίνει, «βουνό» υποχωρήσεις για να βολευθεί η δυνατότητα εφαρμογής της ΔΔΟ. Μάλιστα όλες οι υποχωρήσεις που έγιναν, εκτός του ότι απεμπολούν τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών, ιδιαίτερα των εκτοπισμένων και προσφύγων μας ( 33% του πληθυσμού της Κύπρου), «ροκανίζουν» βασικά Κρατικά Κυριαρχικά Δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
 
Οι υποχωρήσεις αυτές οι οποίες μάλιστα έχουν βαφτιστεί συγκλίσεις αποτελούν σοβαρές εκπτώσεις από το Διεθνές Δίκαιο και πρέπει να θεωρηθούν ως μη γενόμενες.
 
Οι Τουρκικές επιδιώξεις δεν άλλαξαν με τις Δικοινοτικές συνομιλίες. Αντίθετα οι Τουρκικές διεκδικήσεις αυξήθηκαν, με παράδειγμα την απαίτηση για δύο ξεχωριστά, πολιτικά ισότιμα Διεθνώς αναγνωρισμένα κυρίαρχα Κράτη, απλώς και μόνο διότι διαπίστωσαν ότι εμείς έχουμε εγκλωβισθεί σε ένα κατήφορο υποχωρήσεων που τους επιτρέπει να πιστεύουν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν και άλλα οφέλη τα οποία ποτέ προηγουμένως δεν πίστευαν ότι μπορούσαν τόσο εύκολα να τα διεκδικούν.
 
Η εμπλοκή της Ευρώπης την οποία επιδιώκετε με στόχο την επανέναρξη Δικοινοτικών συνομιλιών για λύση ΔΔΟ θα αποτελέσει τελικά καταλύτη για νομιμοποίηση της κατοχής και των παραγώγων της. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό είναι που εξυπηρετεί την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτήν τη στιγμή. 
 
Τώρα είναι η ώρα για επανατοποθέτηση του Κυπριακού με οδηγό το διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ. Επανατοποθέτηση θα πρέπει να σημαίνει:
  • Εγκατάλειψη των Δικοινοτικών συνομιλιών οι οποίες δεν έχουν καμμιά σχέση με την ουσία του Κυπριακού που είναι η Τουρκική εισβολή.
  • Τερματισμό κάθε συζήτησης για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας
  • Παύει να ισχύει οποιαδήποτε σύγκλιση και κατά συνέπεια παύει να ισχύει και κάθε υποχώρηση που έγινε μέσα από τις 46χρονες Δικοινοτικές συνομιλίες κατά παράβαση αρχών Δικαίου, αξιών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 
  • Να κάμουμε στόχο του αγώνα μας, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, που ουσιαστικά θα σημαίνει την πλήρη αποκατάσταση της Διεθνούς νομιμότητας που παραβιάστηκε το 1974.
Δηλαδή:
  1. Την απομάκρυνση και του τελευταίου Τούρκου στρατιώτη από το Κυπριακό έδαφος, κάτι το οποίο θα αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατία
  2. Την αποκατάσταση της εξουσίας και άσκησης Κρατικών κυριαρχικών Δικαιωμάτων της Κυπριακής Κυβέρνησης πάνω σε ολόκληρη την Κυπριακή επικράτεια.
  3. Την απομάκρυνση όλων ανεξαίρετα των Τούρκων, Ευρωπαίων και άλλων εποίκων από όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας.
  4. Την αποκατάσταση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και της Κύπρου ολόκληρης με την επιστροφή όλων των εκτοπισμένων νόμιμων κατοίκων της Κυπριακής Δημοκρατίας στα σπίτια και τις περιουσίες τους.
  • Πρέπει να αφαιρεθεί το συγχωροχάρτι που δόθηκε στην Τουρκία και να πάψουμε να τη θεωρούμε ενδιαφερόμενο μέρος για λύση του Κυπριακού. Πρέπει να τη διαχειριστούμε ως εισβολέα, κατακτητή και βιαστή κάθε αρχής Δικαίου και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στην Κύπρο και να πληρώσει τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει στην Κυπριακή Δημοκρατία και τον Κυπριακό Λαό
  • Πρέπει να επιδιωχθεί διάλογος και Διπλωματική δραστηριότητα με όλες τις χώρες, τα Ηνωμένα Έθνη και τη Ευρωπαϊκή Ένωση για αποκατάσταση της Διεθνούς έννομης τάξης που παραβιάστηκε από την Τουρκία το 1974.
Ο Καταστατικός Χάρτης του ΟΗΕ και η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα μας παρέχουν όλα τα επιχειρήματα και τη στρατηγική διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί στη μεθόδευση του αγώνα για απελευθέρωση.
 
Οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, καθώς και τα τελευταία επεισόδια στην Πύλα δείχνουν ότι η Τουρκία έχει τα σχέδιά της και συνεχίζει να προχωρεί σταθερά σε υλοποίηση τους, διά πυρός και σιδήρου. Αυτό θα χειροτερεύσει και θα είναι καθημερινό φαινόμενο στην περίπτωση που κάνουμε το λάθος και εγκρίνουμε λύση ΔΔΟ, οπότε η Τουρκία με ασπίδα της το εδώ Τουρκικό προτεκτοράτο της θα συνεχίσει ανενόχλητη πλέον να προωθεί την ολοκλήρωση των στόχων της στην Κύπρο. Γιαυτό πρέπει και εμείς επιτέλους, έστω και 50 χρόνια μετά, να οχυρωθούμε πίσω από τη Διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία και να αντιμετωπίσουμε την κατοχή, ως κατοχή και τον εισβολέα ως εχθρό εντός των πυλών και να αγωνιστούμε για να τον διώξουμε.
 
Κύριε Πρόεδρε, 
 
Ο προεκλογικός λόγος σας για αλλαγή στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου μακριά από τα παλαιοκομματικά κατεστημένα, σας ανάδειξε στην Προεδρία και έχουμε τη γνώμη ότι η πολιτική διαχείριση που προωθείτε στο Κυπριακό αποτελεί υπαναχώρηση από εκείνο τον προεκλογικό λόγο. ΟΙ πρωτοβουλίες σας για επανάληψη του Δικοινοτικού Διαλόγου για λύση ΔΔΟ τους μόνους που ικανοποιούν είναι την Τουρκία και τα Δυτικά ξένα συμφέροντα που είναι συνοδοιπόροι της στην τραγωδία μας. Θα συνεχίσετε έτσι, ή θα αλλάξετε πορεία όπως ο Κυπριακός Λαός καθόρισε με την ελεύθερη βούλησή του στο Δημοψήφισμα του 2004.
 
ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Η απόφαση του ΕΔΑΔ να συστήσει την επιτροπή περιουσιών στα κατεχόμενα αποτελεί πολιτική απόφαση σκοπιμότητας η οποία δεν έχει νομική υπόσταση που να υποστηρίζεται από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και πρέπει να την απορρίψουμε ως τέτοια. Επί τούτου σας έχουμε στείλει και σχετική γνωμάτευση Νομικού του Αρείου Πάγου
  • Πρέπει να εξαρθρωθεί από την Κυβέρνηση ο μηχανισμός που έχει στηθεί στις ελεύθερες περιοχές από δικηγόρους, εταιρείες και κτηματομεσίτες οι οποίοι ουσιαστικά σπρώχνουν, με το αζημίωτο, ιδιοκτήτες κατεχομένων περιουσιών να προσφεύγουν είτε στην παράνομη Επιτροπή, είτε με απευθείας πράξεις αγοραπωλησίας και να ξεπουλούν τις κατεχόμενες περιουσίες. Η δικαιολογία της Κυβέρνησης ότι η αξιοποίηση των ιδιωτικών περιουσιών στα κατεχόμενα είναι ατομικό δικαίωμα του κάθε ιδιοκτήτη και μπορεί να το πράττει ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΗΜΙΚΑΤΟΧΗΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΑΛΕΙ. 
  • Τέτοιες πράξεις πρέπει να κηρυχθούν παράνομες διότι στοχεύουν στην επίλυση του περιουσιακού το οποίο αποτελεί εμπόδιο στη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων με λύση ΔΔΟ. Όσες τέτοιες πράξεις ήδη έγιναν να θεωρηθούν ως μη γενόμενες και να μην υπάρχει το παράθυρο να επικυρωθούν και νομιμοποιηθούν σε τυχόν τελική λύση του Κυπριακού.
  • Να δημιουργηθεί επιτέλους το πολυσυζητημένο θέμα για δημιουργία ενός ταμείου κάλυψης των οικονομικών αναγκών των προσφύγων και εκτοπισμένων για να δούμε επιτέλους την διακηρυγμένη ισότιμη κατανομή βαρών να γίνεται πράξη.
  • Να προχωρήσει η πολυσυζητημένη επανεξέταση της κατανομής κλήρων Τ/Κ περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές και να προληφθούν έγκαιρα εξελίξεις που ήδη προδιαγράφονται για σύγκρουση μεταξύ των προσφύγων που άρχισε να σιγοβράζει και θα γίνει πραγματικότητα στην περίπτωση που τυχόν θα επιβληθεί λύση ΔΔΟ με θεραπεία την ανταλλαγή περιουσιών.
  • Να προχωρήσει η βελτίωση και αναπροσαρμογή της στεγαστικής πολιτικής των προσφύγων, μόρφωσης και αποκατάστασης των παιδιών τους. Υπάρχουν αδικημένοι πρόσφυγες από προγράμματα που είχαν εξαγγελθεί στο παρελθόν, έκαμαν αίτηση, εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους και ξαφνικά το πρόγραμμα διακόπηκε και παρέμειναν με δυο χείλη καμένα, αποτελούντες πρόσφυγες άλλης ταχύτητας από εκείνους που βοηθήθηκαν.
  • Οι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι να επανακτήσουν την ταυτότητα ειδικής κατηγορίας πολιτών στα πλαίσια της οποίας να αντιμετωπίζονται ανάγκες που δημιουργούνται, λόγω π.χ. του ότι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις περιουσίες τους.
  • Το Κράτος επιτέλους να ενάγει την Τουρκία ζητώντας πολεμικές αποζημιώσεις καθώς και αποζημιώσεις για την απώλεια χρήσης των κατεχομένων περιουσιών όλων των προσφύγων και άλλων ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας, και τα έσοδα αυτά να διανεμηθούν στους εκτοπισμένους και πρόσφυγες. Το βαρύ αυτό κόστος θα αποτελεί και άσκηση σοβαρής πίεσης πάνω στην Τουρκία για να τερματίσει την κατοχή.
ΑΛΛΑ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • Τί γίνεται με τον Ευρωπαϊκό και άλλο εποικισμό που ακούμε ξαφνικά να έχει πάρει τρομαχτικές διαστάσεις; Γιατί στα κρυφά αφέθηκε ένα τέτοιο σοβαρό θέμα να συμβεί; Πώς αντιμετωπίζεται τώρα και ποιες οι συνέπειές του;
  • Γιατί δεν εγείρεται σαματάς στην Ευρώπη για το εμπόριο με τα κατεχόμενα έστω μέσω Τουρκίας;
  • Γιατί επιτρέπεται το άνοιγμα γραφείων στα κατεχόμενα από χώρες διαπιστευμένες στην Κυπριακή Δημοκρατία και γιατί επιτρέπεται στις ίδιες χώρες να ανοίγουν αντίστοιχα γραφεία του παράνομου καθεστώτος στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;
  • Πως αντιμετωπίζεται το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό άνοιγμα» προς τους Τ-Κ μέσω του οποίου δίδεται στο παράνομο καθεστώς οικονομική ενίσχυση για διάφορους λόγους και ιδιαίτερα για κατασκευή υποδομών που ενισχύουν και βοηθούν το παράνομο καθεστώς 
  • Η Ευρώπη γενικά συμπεριφέρεται προς το παράνομο καθεστώς και το μεταχειρίζεται ως δεύτερο ξεχωριστό Κράτος επί του Κυπριακού εδάφους κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπισθεί.
  • Εφόσον η κατοχή συνεχίζεται και οι πιέσεις κλιμακώνονται πάνω μας για να συμβιβασθούμε και να νομιμοποιήσουμε την κατοχή και τα παράγωγά της πρέπει να επανεξετασθεί το θέμα οδοφραγμάτων και σίγουρα όχι άνοιγμα άλλων. Το ίδιο και ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή και τα διάφορα ΜΟΕ.
ΑΜΥΝΑ
  • Η άμυνα του τόπου πρέπει να στηρίζεται σε ένα καλά μελετημένο στρατηγικό σχέδιο άμυνας το οποίο να εμπνέει σιγουριά στο Λαό και δέος στον εχθρό απέναντι μας. Πρέπει η λειτουργία του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» που έχει εξαγγελθεί να συμβάλει θετικά και δημιουργικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ελπίζουμε η εξαγγελία να μην μείνει στα χαρτιά και η στελέχωση και λειτουργία του να είναι η πρέπουσα και όχι επανάληψη άλλων παρομοίων περιπτώσεων του παρελθόντος.
  • Η άμυνα του τόπου πρέπει να έχει την στελέχωση και υλικοτεχνική ενίσχυση και αναβάθμιση που απαιτούν οι συνθήκες. Γίνεται τέτοια ενίσχυση και αναβάθμιση; Ελπίζουμε. Αν ΟΧΙ πρέπει να γίνει. Πάντως σημειώνονται ως θετικές εξελίξεις οι διάφορες συνεργασίες και κοινές εκπαιδεύσεις που γίνονται μαζί και με άλλους στρατούς. Πρέπει ο Λαός να κοιμάται ήσυχος τα βράδια και τα στρατευμένα παιδιά μας να νοιώθουν ασφαλή εκεί που υπηρετούν απέναντι από τον εχθρό. Το κυριότερο ο εχθρός να καταλάβει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη πολιτεία.
  • Το Ενιαίο αμυντικό δόγμα Κύπρου Ελλάδος πρέπει να ανά συσταθεί και να εδραιωθεί σε μόνιμη βάση.
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
 
Το ούτω καλούμενο μεταναστευτικό έχει καταντήσει μάστιγα στον τόπο με πάρα πολλούς κινδύνους που το ακολουθούν. Συμμεριζόμαστε την κοινή έγνοια όλων και ζητούμε και εμείς τη λήψη μέτρων άμεσης αντιμετώπισης του θέματος.
 
Μια άμεση δική μας εισήγηση είναι, τις ροές μέσα από την νεκρή ζώνη να μην τις αποκαλούμε ροές μεταναστών, αλλά συνειδητή διοχέτευση εκ μέρους της Τουρκίας εποίκων, ως μέρος της προσπάθειας του ΑΤΤΙΛΑ να αλλοιώσει το δημογραφικό χαρακτήρα και των ελεύθερων περιοχών, κάτι που εξυπηρετεί τις περαιτέρω επεκτατικές της βλέψεις στην Κύπρο.
 
Επίσης σε ότι αφορά τις ροές μέσω της νεκρής ζώνης να απαιτήσουμε από τα Ηνωμένα Έθνη να αναλάβουν την ευθύνη τους που πηγάζει από τους όρους εντολής τους και βάση της οποίας, έχουν υποχρέωση να τους παρεμποδίζουν να μπαίνουν στη νεκρή ζώνη και να τους γυρίζουν πίσω στα κατεχόμενα.
 
Κύριε Πρόεδρε, είναι θερμή παράκλησή μας να προβληματιστείτε μαζί μας κλείνοντας τα αυτιά στις σειρήνες που θέλουν να μας κρατήσουν δέσμιους μιας συνωμοσίας, η οποία στόχο έχει την Κυπριακή Δημοκρατία και το Λαό μας.
 
Με εκτίμηση
 
Για το Σωματείο
Ιωάννης Σιεκέρσαββας
Πρόεδρος



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.