15 Μαρτίου 2023

Δημήτριος ο Ανίκητος: Ο αινιγματικός Έλληνας κατακτητής της Ασίας

O Δημήτριος αποτελεί μια εξωτική, θα λέγαμε, προσωπικότητα που η δράση του, αν και απολύτως ιστορικά τεκμηριωμένη, πέρασε και στη ζώνη του θρύλου των ανατολικών λαών. 
 
Ο Νταρμαμίτα των Γιόνα ή Γιαβάνα, όπως ονόμαζαν τους Έλληνες άφησε πίσω του μια φήμη που ακόμα συνοδεύει τους Έλληνες σε αυτές τις περιοχές του κόσμου, ως ιδρυτής της «Εποχής των Γιαβάνα», της εποχής των Ελλήνων!
 
Ο Δημήτριος ήταν γιος του Ευθύδημου του αυτοανακηρυχθέντος βασιλιά του ανατολικού τμήματος της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών. Ο Ευθύδημος ονομάστηκε βασιλιάς της Βακτριανής ερχόμενος σε σύγκρουση με τον Αντίοχο Γ’ των Σελευκιδών. Ηττήθηκε μάλιστα από τον Σελευκίδη βασιλέα στη μάχη του ποταμού Άρειου.  
 
Αντιμετώπισε όμως επί τρία χρόνια την σελευκιδική πολιορκία της πρωτεύουσάς του, των Βάκτρων, και εν τέλει κέρδισε την αναγνώριση του βασιλικού του τίτλου από τον αντίπαλό του. Βασικός διαπραγματευτής της συνθήκης ειρήνης ήταν ο Δημήτριος αν και ήταν μόλις 16 ετών τότε. Μάλιστα τόσο εντυπωσιάστηκε από τον νεαρό πρίγκιπα ο Αντίοχος που του πρόσφερε το χέρι της κόρης του, αναφέρει ο ιστορικός Πολύβιος.
 
Τον Ευθύδημο διαδέχτηκε στον θρόνο ο γιος του Δημήτριος σε ηλικία περίπου 22 ετών. Αφού για χρόνια αγωνίστηκε να αναπτύξει το κράτος του ο Δημήτριος, εκμεταλλευόμενος την πτώση της δυναστείας των Μαουρύα στην Ινδία από έναν σφετεριστή στρατηγό αποφάσισε να κατακτήσει την χώρα. Οι βασιλείς των Μαουρύα ήταν σύμμαχοι των Ελλήνων και αυτό αποτελούσε καλή πρόφαση για τον Δημήτριο.  
 
Ο Δημήτριος ξεκίνησε την εισβολή από την Αραχωσία, νότια του Ινδοκαύκασου (Χίντο Κους), στο σημερινό Αφγανιστάν, όπου κατοικούσαν πολλοί Έλληνες ήδη από το πέρασμα από εκεί του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μετά. Η περιοχή ανήκε στους Ινδούς. Φαίνεται πως ο Δημήτριος μετά την κατάκτηση ίδρυσε εκεί την πόλη Δημητριάδα όπου εγκατέστησε Έλληνες. Τόσο οι αρχαίες πηγές όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες της ελληνικής παρουσίας εκεί και του περάσματος του Δημητρίου.  
 
Ορισμένες πηγές θέλουν τον Δημήτριο να προήλασε μέχρι τα Πάτνα στην ανατολική Ινδία, νότια του Νεπάλ. «Αυτοί που ήταν μετά τον Αλέξανδρο έφτασαν στον Γάγγη και στα Παταλιπούτρα (Πάτνα)», αναφέρει ο Στράβων. Ινδικές πηγές αναφέρουν επίσης την εισβολή του Δημητρίου. Ο Δημήτριος κυριάρχησε στο σημερινό Πακιστάν, το Αφγανιστάν και μεγάλο μέρος της Ινδίας. 
 
Ουδέποτε έχασε μάχη και για αυτό έλαβε από τους υπηκόους του τον τίτλου «ανίκητου βασιλέως». Το έργο του στην Ινδία συνέχισαν για μεγάλο διάστημα οι διάδοχοί του. Ο Δημήτριος πιστεύεται ότι πέθανε γύρω στο 180 π.Χ. Ωστόσο καμία πηγή δεν αναφέρει σχετικά κάτι με ακρίβεια. Όχι άδικα σύγχρονος Βρετανός ιστορικός χαρακτηρίζει τον Δημήτριο τον βασιλιά Αίνιγμα της ιστορίας της Ασίας.  
 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.