7 Μαρτίου 2019

Ο Νίκος Λυγερός για το Σκοπιανό, το Καστελλόριζο, την Κύπρο και την κόκκινη ραγιάδικη κυβέρνηση.

Γράφει ο Νίκος Λυγερός

Άλλο ριζοσπάστες κι άλλο επαναστάτες

Ο ριζοσπάστης πιστεύει ότι έκανε επανάσταση επειδή γράφτηκε στο κόμμα. Ο επαναστάτης δεν έχει κόμμα. Ο ριζοσπάστης δεν ξέρει τι είναι επέτειος αφού πιστεύει ότι η ιστορία πέθανε. Ο επαναστάτης συνεχίζει τον αγώνα της απελευθέρωσης. Ο ριζοσπάστης κάνει έντιμους συμβιβασμούς και είναι περήφανος. Ο επαναστάτης δεν συμβιβάζεται και παλεύει έως το τέλος. Ο ριζοσπάστης δεν ξέρει ότι είναι ελεύθερος χάρη στον επαναστάτη.

Ο επαναστάτης δεν περιμένει απολύτως τίποτα από τον ριζοσπάστη διότι είναι της συνέχειας. Με αυτά τα δεδομένα είναι εύκολο να δούμε σε ποια κατηγορία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών που πρότεινε να τιμηθεί η Τουρκία στη ΔΕΘ του 2021. Βέβαια πώς να εκνευριστεί κάποιος μαζί του όταν βλέπουμε ποια καθυστερημένη ιδεολογία ακολουθεί. Έχει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός ότι μάθαμε ότι έχει το Σύνδρομο της Στοκχόλμης, αφού λειτουργεί σαν να μην έχει απελευθερωθεί η Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό. Ας τον ενημερώσουν στην κυβέρνηση αλλιώς δίνει την εντύπωση ότι είναι ραγιάς ο καημένος, ενώ δύσκολα ξέρει αυτή την έννοια του παρελθόντος. 

πηγή 

Ο κόκκινος ραγιαδισμός

Οι φανατικοί της ιδεολογίας της κυβέρνησης νομίζουν ότι η Τουρκία είναι σαν τα Σκόπια και ότι ένας έντιμος συμβιβασμός θα λύσει όλα τα προβλήματα στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Πρέπει πραγματικά να έχεις πάθει κάτι λόγω ιδεολογίας για να είσαι τόσο άσχετος γεωπολιτικά. Με τα Σκόπια η κυβέρνηση έδωσε τα πάντα βέβαια και μπορεί οι βουλευτές να σκέφτηκαν ότι μπορεί να κάνουν το ίδιο με την Τουρκία. Μπορεί ο Τούρκος βουλευτής να λέει τα παράλογά του, το πρόβλημα είναι πώς είναι δυνατόν να το ενισχύουν οι Έλληνες βουλευτές. Όταν αυτός λέει ότι η Ελλάδα και η Κύπρος λειτουργούν μονομερώς εντός της ΑΟΖ τους είναι γελοίο, διότι είναι αυτό που προβλέπει το Δίκαιο της θάλασσας. Βέβαια αυτός έχει μία δικαιολογία αφού η Τουρκία δεν έχει υπογράψει αυτό το Δίκαιο.

Αλλά τι να πούμε για τους Έλληνες βουλευτές. Το μόνο που μας παρηγορεί είναι ότι θα φύγουν με τις επόμενες εκλογές, για να μη φαίνεται και μάλιστα με τον πιο επίσημο τρόπο, τόσο μεγάλη ασχετοσύνη. Πάντως είναι απίστευτο πόσο ραγιάδες είναι άτομα που δεν έχουν ιδέα από γεωπολιτική και ιστορία. Η μόνη δικαιολογία είναι ότι η δειλία δεν έχει ανάγκη από τίποτα για να εκφραστεί.

πηγή 

Οι ριζοσπαστικοί ραγιάδες

Δεν μας έφταναν οι καταστροφές που προκαλούν οι ριζοσπάστες με το Σκοπιανό, έπρεπε ν’ ακούσουμε και τους ριζοσπαστικούς ραγιάδες να μας μιλούν για το Αιγαίο και την Κύπρο. Μπορεί μερικοί που βρίσκονται στο Αιγαίο, ειδικά στο αριστερό μέρος, να μην έδωσαν σημασία στις εξελίξεις του Σκοπιανού, αλλά τώρα βλέπουν τις πρώτες επιπτώσεις και στην περιοχή τους, λόγω μικρής απόστασης από την Τουρκία. Μπορεί άλλοι που βρίσκονται στην Κύπρο να μην έδωσαν σημασία στο Σκοπιανό, αλλά τώρα ακούν δηλώσεις από αυτούς που δήθεν έλυσαν το πρόβλημα, να προσπαθούν να εφαρμόσουν την ίδια μεθοδολογία και στη χώρα τους. 

Έτσι σιγά σιγά καταλαβαίνουν όλοι ότι ο ριζοσπαστικός ραγιαδισμός δημιουργεί με τις θέσεις νέους κινδύνους και νέα μέτωπα εκεί όπου δεν υπήρχαν. Και τώρα συνειδητοποιούν το μέγεθος αυτού του υπόβαθρου και βέβαια πόσο εχθρικός είναι προς τον Ελληνισμό. Άτομα της κυβέρνησης που έδωσαν τα πάντα στα Σκόπια για να πληγώσουν τον Ελληνισμό είναι τώρα πρόθυμα να υποστηρίξουν τις τουρκικές θέσεις επειδή τις πιστεύουν και είναι πιο σίγουροι ότι μπορούν να πλήξουν ανεπανόρθωτα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για αυτά τα άτομα δεν υπάρχουν όρια ούτε στον ριζοσπαστισμό ούτε στον ραγιαδισμό όσο υπάρχει ο Ελληνισμός. Διότι ο στόχος τους είναι να πάψει να αποτελεί μια αξία.  

πηγή 

Οι ραγιάδες ενάντια στην Κύπρο

Υπάρχουν ραγιάδες στην Ελλάδα που θεωρούν ότι το Σκοπιανό είναι σαν το Κυπριακό και ότι οι λύσεις που διαπραγματεύτηκαν για το Σκοπιανό μπορούν να εφαρμοστούν και στην Κύπρο. Έχουν ακόμα την εντύπωση ότι η Κύπρος είναι μόνο ένα πρόβλημα για την Ελλάδα που πρέπει να επιλυθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται και δεν δίνουν σημασία στο γεγονός ότι πρόκειται για ένα κράτος και μάλιστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι δεν αξιολογούν θετικά τις εξελίξεις της αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ, διότι τους προβληματίζουν. Θεωρούν ότι η Κύπρος θα πρέπει να υπάγεται φυσιολογικά στην Τουρκία κι ότι δεν υπάρχει λόγος να αντιστέκονται οι Κύπριοι. 

Με αυτόν τον τρόπο δεν σέβονται ούτε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μάλλον θα ήθελαν να είναι όλη η Κύπρος κατεχόμενη για να μην υπάρχουν τα προβλήματα των απολαβών από τους υδρογονάνθρακες της ΑΟΖ της Κύπρου. Όμως θέλουν δεν θέλουν η Κύπρος συνεχίζει τον απελευθερωτικό της αγώνα μέσω της ΑΟΖ και δημιουργεί όλο και περισσότερες συμμαχίες. Γι’ αυτό πρέπει να τη σεβόμαστε ως κράτος ακόμα κι αν είναι βέβαια του Ελληνισμού και να λειτουργούμε σε συμμαχικό πλαίσιο όπου η Κύπρος και η Ελλάδα αλληλοβοηθούνται δυναμικά. 

πηγή 

Από το Σκοπιανό στο Καστελλόριζο

Όσοι πίστευαν και πιστεύουν ότι το Σκοπιανό τελείωσε κάνουν διπλό λάθος. Πρώτον δεν τελείωσε διότι είμαστε ακόμα στη διαδικασία ολοκλήρωσης και κατά συνέπεια και στο πλαίσιο της ακύρωσης του Προσυμφώνου των Πρεσπών. Δεύτερον προκαλεί συνέπειες στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στο Καστελλόριζο λόγω του τρόπου σκέψης. Το ριζοσπαστικό στοιχείο με εκείνο του ραγιαδισμού τα έχουν βρει μαζί, όπως και στο παρελθόν άλλωστε με τη συμμαχία της Σοβιετικής Ένωσης, με την κεμαλική Τουρκία που οδήγησε μεταξύ άλλων και στη Συνθήκη Καρς του 1921. Διότι οι ριζοσπάστες δεν θέλουν τον Ελληνισμό και οι ραγιάδες έχουν το σύνδρομο της Στοκχόλμης και νιώθουν πιο άνετα υπό τουρκικό ζυγό. 

Τώρα μιλούν και για τη θέση του Καστελλόριζου που είναι τόσο κοντά από τις ακτές της Τουρκίας χωρίς ποτέ να κάνουν αναφορά στην τριάδα γενοκτονιών που διέπραξε αυτή η χώρα για να βρίσκεται τόσο κοντά. Κατηγορούν το Καστελόριζο λες και έσπρωξε τον εαυτό του για να είναι εκεί. Έχουν ξεχάσει τη Συνθήκη Παρισίων του 1947 που δίνει από την Ιταλία στην Ελλάδα όλα τα Δωδεκάνησα με γραπτή αναφορά και στο Καστελλόριζο. Αυτή είναι πραγματική διεθνής συνθήκη και θα πρέπει να τη σέβονται και οι ριζοσπάστες και οι ραγιάδες αν θέλουν να είναι νόμιμοι.

πηγή 

Οι λανθασμένες προβολές της κυβέρνησης

Όσοι πίστευαν ότι η κυβέρνηση είναι παράλογη μόνο με το Σκοπιανό, τώρα έχουν διαψευσθεί διότι ανακαλύπτουν ότι συνεχίζει να προσεγγίζει με τον ίδιο τρόπο και άλλα προβλήματα που αφορούν το Αιγαίο και ειδικά το Καστελλόριζο, αλλά και την Κύπρο. Ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την πολιτική της ήττα λόγω νέου Μακεδονικού Αγώνα, θέλει πάση θυσία να επηρεάσει κι άλλα θέματα ενώ είναι εξίσου άσχετη. Όπως πάντα θεωρεί ότι η ιδεολογία της επαρκεί για να επιλύσει διάφορα προβλήματα. Αλλά επειδή δεν έχει μέσα της την έννοια ακόμα και της διπλωματικής συνέχειας, δεν ακολουθεί την ελληνική πορεία. 

Επίσης λόγω έλλειψης στρατηγικής δεν μπορεί ν' αντιληφθεί ότι δεν προσφέρει λύσεις, αλλά μόνο διάλυση δεδομένων. Νομίζει ότι βρισκόμαστε στην αρχική θέση, σε κάποιο αμερικάνικο μπιλιάρδο κι ότι αρκεί να χτυπήσουν μια μπάλα για να γίνει κάτι, χωρίς να έχει υπολογίσει καμία άλλη κίνηση στη συνέχεια. Όμως τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα αφού εμπλέκονται και οι ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά βέβαια και οι πετρελαϊκές εταιρίες ExxonMobil, Total, Eni, Noble κλπ. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε μια φάση διμερών σχέσεων, αλλά πολλαπλών με παίκτες που ξέρουν πόσο αναξιόπιστη είναι. 

πηγή 

Ελληνικές δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πόσο ταυτίζονται οι απόψεις του πρώην πρώην ΥπΕξ με τον πρώην ΥπΕξ, ο οποίος είναι και ο νυν Πρωθυπουργός όσον αφορά στις ελληνοτουρκικές θέσεις. Διότι φανταζόμαστε τους μη φανατικούς ψηφοφόρους όταν άκουσαν ελληνικές δηλώσεις με τουρκικά επιχειρήματα. Μπορεί να πίστευαν αρχικά ότι τα παράλογά τους έφταναν έως τη Μακεδονία, αλλά που να φανταστούν ότι θα έλεγαν τέτοια πράγματα για την Τουρκία, το Αιγαίο, το Καστελλόριζο και γενικότερο την Ανατολική Μεσόγειο. Σιγά σιγά καταλαβαίνουν ότι η ιδεολογία τους εξηγεί τα πάντα. Διότι τώρα ποιος θα τολμήσει να πει ότι δέχτηκαν πιέσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως μάς έλεγαν και μάς λένε για το Σκοπιανό. Φαίνεται πως λένε απλά αυτά που πιστεύουν χωρίς γνώσεις, χωρίς ιστορικό υπόβαθρο αλλά με θρασύτατη ασχετοσύνη επί των θεμάτων.

Είναι δύσκολο να πεισθεί κανείς να έχουν κάποια ιδέα για το που βρίσκονται τα στρατηγικά κοιτάσματα. Ενώ ήταν γνωστά στην προηγούμενη κυβέρνηση, αφού ο τότε Πρωθυπουργός είχε ζητήσει αναλυτική ενημέρωση για τα ενεργειακά έτσι ώστε να τα συνδυάσει με τις γνώσεις του στα οικονομικά. Βλέπουμε λοιπόν τη διαφορά που κάνει τη διαφορά. Το καλό είναι ότι τώρα όλοι ξέρουν τι σκέφτονται οι φανατικοί του Προσυμφώνου των Πρεσπών και για άλλα εθνικά θέματα, για να μη νομίζουν ότι αποτελεί εξαίρεση στην ιδεολογία τους. 

πηγή 

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.