28 Μαρτίου 2019

Η αναπόφευκτη σύγκρουση για το μέλλον της Ευρώπης

Ο Ορμπαν, και κάθε Ορμπαν, ενοχλεί διότι δεν υποτάσσεται στην ατζέντα των ελίτ. Ομως τώρα θα πέσει ηχηρό χαστούκι στις προσεχείς ευρωεκλογές

Από τον Ραφαήλ Καλυβιώτη 

Στις επερχόμενες ευρωεκλογές καθίσταται σαφέστερη η σύγκρουση και το πραγματικό διακύβευμα: ελεύθερα έθνη ή υπερκράτος; Θέλω λοιπόν επ' ευκαιρία αυτού του διλήμματος να επισημάνω το εξής. Ο Τριακονταετής Πόλεμος, που έληξε με την ειρήνη της Βεστφαλίας το 1648, αναφέρεται ως κατεξοχήν θρησκευτικός πόλεμος μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Δεν είναι απόλυτα ακριβές αυτό, όμως. 

Το τέλος του πολέμου κατέληξε με την ανάδυση των εθνών της καθολικής Γαλλίας, της καλβινιστικής Ολλανδίας και της λουθηρανικής Σουηδίας, αφού προηγουμένως αντιτάχθηκαν των γερμανικών και ισπανικών δυνάμεων οι οποίες ήταν αφοσιωμένες στην ιδέα μίας παγκόσμιας αυτοκρατορίας που θα ανακλά τη θεϊκή βούληση (δήθεν). Το τέλος του πολέμου λοιπόν δεν ήταν η αντανάκλαση των θρησκευτικών διαφοροποιήσεων αυτών καθαυτών, αλλά η οριστική ήττα της επιδίωξης μίας παγκόσμιας χριστιανικής αυτοκρατορίας 13 αιώνων. Τα ελεύθερα έθνη, λοιπόν, δεν είναι η πρώτη φορά που πολεμούν εναντίον μιας τέτοιας καταπιεστικής σύλληψης και, θέλω να πιστεύω, έχουν πολλούς αιώνες αντίστασης εγχαραγμένες στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά με ένα διαφορετικό αφήγημα, οι δυνάμεις εκείνες που τάσσονται υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης εμμέσως έδειξαν την πόρτα στον Ορμπαν επειδή δεν μοιράζεται το όραμά τους για υπερκράτος, αφού ο τελευταίος είναι υπέρμαχος της αυτονομίας των εθνών-κρατών. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανέστειλε την ιδιότητα μέλους στο κόμμα του Ορμπαν, το Fidesz, με 190 ψήφους υπέρ και 3 κατά. Ο Ορμπαν έχει ταχθεί ανοιχτά εναντίον του μουσουλμανικού αποικισμού της γηραιάς ηπείρου, κλείνοντας τα σύνορά του, τη στιγμή που η Μέρκελ προσκαλούσε αδιακρίτως λαθρομετανάστες και πρόσφυγες να έρθουν στην Ευρώπη. Και ενώ αυτή η κίνηση από πλευράς Μέρκελ σηματοδότησε την αρχή του τέλους της κυριαρχίας της στη Γερμανία, τα άλλα κεντροδεξιά κόμματα στο ΕΛΚ φέρεται ότι βρίσκονται ακόμα εκτός πραγματικότητας.

Αυτό που δεν αναφέρεται ευρέως όμως είναι ότι τον Οκτώβριο του 2015 ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν επέκρινε δημοσίως τον Σόρος ως υποκινητή ενός κύκλου ακτιβιστών που «υποστηρίζουν οτιδήποτε αποδυναμώνει τα έθνη».

Ο Σόρος απάντησε δημοσίως, επιβεβαιώνοντας ότι οι πολυάριθμες ομάδες που χρηματοδότησε πράγματι εργάζονταν για τους σκοπούς που περιγράφονται από τον Ορμπαν. Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Bloomberg ο Σόρος είπε ότι το ίδρυμά του επιδιώκει να «υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές αξίες», ενώ κατηγόρησε τον Ορμπαν ότι προσπαθεί να «υπονομεύσει αυτές τις αξίες». Ο Σόρος συνέχισε να λέει για τον Ορμπαν: «Το σχέδιό του αντιμετωπίζει την προστασία των εθνικών συνόρων ως διακύβευμα και τους πρόσφυγες ως εμπόδιο. Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει την προστασία των προσφύγων ως διακύβευμα και τα εθνικά σύνορα ως εμπόδιο». Ο διάλογος αυτός, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Ντάγκλας Μάρεϊ, έπαυσε προτού μπορέσει να μας απαντήσει ο ανθρωπιστής Σόρος πόσο ακριβώς θα διαρκέσουν στο διηνεκές αυτές οι ευρωπαϊκές αξίες αν εισβάλουν στην Ευρώπη άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Ο Σόρος πιστεύει ότι τα σύνορα είναι λιγότερο σημαντικά από τη μετακίνηση 1.000.000 «προσφύγων» στην Ευρώπη κάθε χρόνο, επ' αόριστον.

Ο δισεκατομμυριούχος και υπέρμαχος της παγκοσμιοποίησης Σόρος χρηματοδοτεί πανεπιστήμιο στη Βουδαπέστη, σκοπός του οποίου είναι να υπονομεύσει ριζικά την πολιτική και την πολιτιστική τάξη της Ουγγαρίας. Και, φυσικά, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ορμπαν πέταξε έξω από την Ουγγαρία το Πανεπιστήμιο του Σόρος.

Αυτό, σύμφωνα με τους συντελεστές του ΕΛΚ, είναι κάτι αντιφιλελεύθερο. Ομως η Κεντροδεξιά στην Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει ποια είναι ακριβώς τα όρια της ελευθερίας. Οταν κάποιος απεργάζεται τα εθνικά σου συμφέροντα, τον αφήνεις να συνεχίσει στο όνομα της ελευθερίας; Βέβαια, αν παραδεχτούν οι κεντροδεξιοί ότι δεν υφίσταται πλέον εθνικό συμφέρον διότι η έννοια του έθνους πλέον είναι «αναχρονιστική», οφείλουν να βγουν και να το δηλώσουν δημοσίως και να μην παραπλανούν τους ψηφοφόρους τους.

Ο νηφάλιος της Ευρωσοβιετίας κάποτε είχε δηλώσει στο περίπου ότι φυσικά και θα υπάρξει αφαίρεση εξουσιών από το έθνος-κράτος προς χάριν των Βρυξελλών, αλλά εγώ δεν είμαι χαζός για να το κοινωνήσω αυτό στους πολίτες. Ο Ορμπαν, και κάθε Ορμπαν, ενοχλεί. Ενοχλεί διότι δεν υποτάσσεται στην ατζέντα των ελίτ. Και τώρα που θα πέσει ηχηρό χαστούκι στις ευρωεκλογές, θα σηκώσουν τις ντουντούκες ουρλιάζοντας πώς τολμά το έθνος-κράτος να επιστρέψει (λες και ποτέ οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να αποχωρήσει) και από την άλλη θα αρχίσουν να κάνουν καμπάνιες ότι είναι η τελευταία ευκαιρία της Ευρώπης απέναντι στον εθνολαϊκισμό. Καλύτερα εθνολαϊκισμός, πάντως, παρά σταλινισμός.

*Πολιτικός επιστήμων και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.