27 Μαρτίου 2019

ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Η Ελλάδα και η Ορθοδοξία με τα λόγια του Παύλου

Από τον Μανώλη Κοττάκη

Αναχωρώντας από τη Φλώρινα (μίλησα σε εκδήλωση του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου «Αριστοτέλης») για τη Θεσσαλονίκη, ζήτησα από τους φίλους μου να κάνουμε δύο στάσεις. Η πρώτη στο Νυμφαίο, για να γνωρίσω τον παπα-Γιάννη Ζέζιο, ο οποίος έγινε ιερέας κατόπιν προτροπής του Νίκου Μέρτζου για να έχει το χωριό παπά. Η δεύτερη στάση ήταν στη Σιάτιστα, την πόλη των ευεργετών. Ηθελα να περπατήσω ξανά στα δρομάκια πέραν της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, του Επισκοπικού Μεγάρου, του Τραμπάντζειου Γυμνασίου και του Αρχοντικού Δόλγκηρα, εκεί όπου το 2013 έκανα για την ΕΡΤ μια από τις ωραιότερες συνεντεύξεις της ζωής μου, με τον μακαριστό μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Παύλο, ο οποίος εκοιμήθη προ διμήνου. Τον αγαπούσα πολύ αυτόν τον άνθρωπο, θεωρούσα ότι έχει ταυτόχρονα προδιαγραφές Αρχιεπισκόπου, αλλά και αγίου. Περπάτησα παντού στο σούρουπο αυτής της γλυκιάς βραδιάς, εκτός από το Επισκοπικό Μέγαρο, το οποίο έμοιαζε θεοσκότεινο. Μπήκα ακόμη και σε μαγαζιά στα οποία μύριζε -Κυριακή της Ορθοδοξίας ήταν- πολύ λιβάνι. Οι καταστηματάρχες μού είπαν ότι τέτοια μέρα κάθε χρόνο ο Παύλος έπαιρνε την εικόνα της Παναγίας από το ομώνυμο μοναστήρι και με λιτανεία-πορεία 15 ολόκληρων χιλιομέτρων τη μετέφερε στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου έμενε μέχρι το Πάσχα.

«Αυτός ο άνθρωπος ζούσε την πίστη του! Ηταν η ζωντανή απόδειξη ότι οι ιδέες ανοίγουν νέους δρόμους» μου είπε η διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου της Σιάτιστας, που βρέθηκε κυριακάτικα στο σχολείο. Ημουν έτοιμος να αναχωρήσω, αλλά κάτι «με έτρωγε». Η πόρτα του σκοτεινού Επισκοπικού Μεγάρου ήταν διάπλατα ανοιχτή, ενώ μέσα από αυτό τακτικά έβγαιναν συνεχώς νέα παιδιά. Τι δουλειά είχαν νέα παιδιά εκεί, αφού δεν ήταν κανείς;

Ανέβηκα στον σκοτεινό περίβολο και στο βάθος του μεγάρου διέκρινα δίπλα στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη Αντωνίου (προκάτοχος του Παύλου) μερικά φαναράκια με φως. Πλησίασα. Εκπληξη: Ηταν ο τάφος του Παύλου εκεί - οι Σιατιστινοί τον κράτησαν μαζί τους! Πάνω στην πλάκα έγραφε: «Εάν τε ζώμεν, εάν τε αποθνήσκωμεν, του Κυρίου Εσμέν». Και κάτω, εκεί όπου βρίσκονταν τα φαναράκια με το φως, υπήρχε μια τόση δα μικρή πλάκα που έφερε την υπογραφή των μαθητών της έκτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας. Εγραφε: «Μεγάλη η καρδιά σας, τεράστια η προσφορά σας. Με αγάπη θα σας θυμόμαστε, όλα τα παιδιά σας». Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη συγκίνησή μου.

Μόλις γύρισα στην Αθήνα και υπό το φως της συνεδριάσεως της Ιεραρχίας για τις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας θέλησα να ξαναδώ το τελευταίο τμήμα της συνέντευξής μας (YouTube, «Αλλη όψη» - Σιατίστης Παύλος). Επαναφέρω τις σκέψεις του στη μνήμη μας: «Η Αριστερά έχει κόμπλεξ με την Εκκλησία. Τη φοβάται πολύ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά με την ξύλινη γλώσσα του μαρξισμού για την πίστη. (...) Δεν με πειράζει να είναι κανείς άθεος. Με ενοχλεί να είναι επιπόλαιος και να παριστάνει τον σπουδαίο. (...) Οι σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας δομήθηκαν μέσα στη ζωή και την Ιστορία, και όχι μέσα σε βιβλία και καταστατικές αρχές! Η Θεσσαλονίκη εορτάζει τον Δημήτριο και ως άγιο, αλλά κυρίως ως ελευθερωτή της. Δεν μπορείς να τεμαχίζεις τη ζωή και την Ιστορία χωρίς να πληγωθείς. Οταν επί Τουρκοκρατίας καταλύθηκαν τα γεωγραφικά μας σύνορα, ο Ελληνας προσέφυγε στα πνευματικά του σύνορα, στην πίστη του. Γι’ αυτό οι Τούρκοι προσπαθούσαν να αλλάξει την πίστη του ο ραγιάς. Οσο έμενε πιστός, έμενε και Ελληνας».

Περίεργο! Στο τέλος του αποσπάσματος, και ενώ είχα πλέον στα αυτιά μου τη φωνή του Παύλου, ένιωσα στη μύτη μου το λιβάνι που μύρισα από την εικόνα της Παναγίας μετά την πορεία των 15 χιλιομέτρων. Και μετά σκέφτηκα: «Τι να καταλάβουν από όλα αυτά τα πατροπαράδοτα, γνήσια μακεδονικά, χριστιανικά και ελληνικά στον ΣΥΡΙΖΑ;»
«Αδιάβαστοι», όπως τους έλεγε και ο Παύλος. Αδιάβαστοι!  

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.