30 Μαρτίου 2019

DARK NET-DEEP WEB (μέρος 3ο)

συνέχεια από το 2ο μέρος

Γράφει η Γιώτα Χουλιάρα

Silk Road,η μεγαλύτερη on line αγορά ναρκωτικών

Το Silk Road υπήρξε η δημοφιλέστερη, ίσως, on line αγορά ναρκωτικών στο “darknet”. Ο άνθρωπος που κατηγορείται ότι «έτρεχε» το Silk Road, είναι ο Ross Ulbricht, που κυκλοφορούσε με το ψευδώνυμο Dread Pirate Roberts και τελικά συνελήφθη από τις αρχές το φθινόπωρο του 2013. Το Silk Road εδώ και πολύ καιρό βρισκόταν στο στόχαστρο των Αμερικανικών (και όχι μόνο) αρχών, καθώς ήταν μία πλατφόρμα στην οποία διάφοροι προμηθευτές όλων των ειδών ναρκωτικών και άλλων εμπορευμάτων που δεν μπορεί κανείς να «ψωνίσει» ελεύθερα στην αγορά, εξέθεταν το εμπόρευμά τους και καταναλωτές, μπορούσαν να ψωνίσουν ό,τι εκείνοι ήθελαν. Οι πληρωμές γίνονταν φυσικά σε bitcoin.

Το Silk Road διέθετε, επίσης, και κάποιους υπαλλήλους. Ένας από αυτούς, αποφάσισε να υπεξαιρέσει bitcoins από χρήστες με αποτέλεσμα το αφεντικό και ιδιοκτήτης του Silk Road να εξοργιστεί μαζί του. Δε δίστασε,μάλιστα, στα forum του Silk Road να δημοσιοποιήσει την επιθυμία του να δείρει κάποιος τον κλέφτη υπάλληλο του προκειμένου να τον εξαναγκαστεί να επιστρέψει τα bitcoin που είχε καταχραστεί. Στη συνέχεια, όμως, άλλαξε γνώμη: «Να αλλάξω την εντολή για ξυλοδαρμό, σε εντολή για δολοφονία;» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάπως έτσι ξεκίνησε μία συζήτηση, αντάλλαξε μηνύματα με κάποιον που του παρουσιάστηκε ως εκτελεστής και έκλεισε συμφωνία μαζί του να σκοτώσει τον υπάλληλο του, έναντι 40 χιλιάδων δολαρίων. Ο εκτελεστής έστειλε φωτογραφίες από την «εκτέλεση» και ενώ ο Dread Pirate Roberts εξέφρασε αρχικά μία επιφύλαξη για την αποτελεσματικότητά του, τελικά πείστηκε πως ο υπάλληλος ήταν νεκρός. Κι όμως, ο υπάλληλος κρατούνταν από τις αρχές στις οποίες και είχε ομολογήσει τι είχε κάνει ενώ ο υποτιθέμενος εκτελεστής ήταν πράκτορας των αρχών. Κάπως έτσι ο Ross William Ulbricht βρέθηκε στα χέρια των αμερικανικών αρχών, σε μία ιστορία που θυμίζει ευφάνταστο σενάριο.Βέβαια, είχε προηγηθεί παρακολούθηση των κινήσεων του και προσπάθεια εξακρίβωσης των στοιχείων του πολύ πριν την εικονική δολοφονία,όπου οι πράκτορες που σύχναζαν στη σελίδα του δεν ήταν για να ψωνίσουν αλλά για να παρατηρούν όλες τις κινήσεις και συνομιλίες του.

Στα άδυτα της παιδικής πορνογραφίας

Ανάλογα κινήθηκαν οι αμερικάνικες αρχές και πριν μερικούς μήνες,όταν εξάρθρωσαν ένα διεθνές δίκτυο παιδικής πορνογραφίας στο Ίντερνετ με 27.000 συνδρομητές απ΄όλο τον κόσμο. Τότε, 14 άτομα συνελήφθησαν με την κατηγορία της εκμετάλλευσης ανηλίκων σε σχέση με μία ιστοσελίδα που λειτουργούσε στο Deep Web. Ως διαχειριστής του δικτύου παιδικής πορνογραφίας και αρχηγός του εμφανίζεται ένας 27χρονος, ο Τζόναθαν Τζόνσον, ο οποίος είχε συλληφθεί παλαιότερα στην πολιτεία της Λουιζιάνας και αντιμετωπίζει 20ετή ποινή κάθειρξης.

Το δίκτυο παιδικής πορνογραφίας λειτουργούσε από τον Ιούνιο του 2012 περίπου μέχρι τον Ιούνιο του 2013, όταν συνελήφθη ο Τζόνσον.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, η ιστοσελίδα διέθετε αρχεία με περισσότερα από 2.000 βίντεο και ακόμη περισσότερες φωτογραφίες από περίπου 250 παιδιά–κυρίως αγόρια–από τις ΗΠΑ.Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από τριών έως 17 ετών και προέρχονταν από 39 αμερικανικές πολιτείες.

Σύμφωνα με το BBC, τα θύματα εξαπατούνταν,συχνά από άνδρες που εμφανίζονταν ως γυναίκες, μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και καλούνταν να «ανεβάσουν» πορνογραφικό υλικό.

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τέτοια δίκτυα που εξαρθρώνεται.Χαρακτηριστικό,μάλιστα, είναι ότι εκδόθηκαν περίπου 150 εντάλματα σύλληψης εναντίον υπόπτων στις ΗΠΑ και άλλα 150 σε άλλες χώρες.

Συμμέτοχοι σε άλλη προσπάθεια ήταν και η γνωστή ομάδα hackers Anonymous, όταν με την επιχείρηση «Operation-Darknet» το 2011 είχε ως στόχο sites παιδικής πορνογραφίας και στη συνέχεια κατάφερε να εντοπίσει την εταιρεία hosting στην οποία ήταν ανεβασμένα πάνω από 100GB πορνογραφικού υλικού δίνοντας στη δημοσιότητα πάνω από 1500 ονόματα μελών της.

Οι Anonymous παρακολουθούσαν εδώ και αρκετό καιρό την κίνηση του ιστότοπου «Lolita city», γνωστό στους κύκλους των παιδόφιλων, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούσε ειδικό software ώστε να κρύβει τις μοναδικές IP διευθύνσεις των χρηστών του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της ομάδας ζήτησαν από την εταιρία hosting «Freedom Hosting» να κατεβάσει το συγκεκριμένο site, όμως αυτοί αρνήθηκαν, κι έτσι οι Anonymous μπλόκαραν τους servers τους μέσω μίας τεράστιας επίθεσης DDoS. 

Deep Web και μυστικές υπηρεσίες 

Τον Αύγουστο του 2013, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση ότι δόθηκε βίζα στον Ε. Snowden (γνωστός για τις αποκαλύψεις του περί παρακολουθήσεων, αποκαλύψεις που αρχικά είχαν διαρρεύσει στο Dark Net), το FBI ανακοίνωσε ότι απέκτησε πρόσβαση τουλάχιστον στα μισά ανώνυμα sites του δικτύου, συμπεριλαμβανόμενου του απόκρυφου συστήματος ασφαλούς, κρυπτογραφημένης ανταλλαγής eMail, TORmail. Λέγεται, δε, πως πριν εξαφανιστούν από το διαδίκτυο τα sites αυτά αλλά και άλλα πολλά «διέδιδαν» κακόβουλο λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιήθηκε για την έκθεση των χρηστών και το τέλος της ανωνυμίας στο διαδίκτυο.

Την ίδια ώρα, δυο μυστηριώδεις θάνατοι ίσως και να σχετίζονται με την προσπάθεια των μυστικών υπηρεσιών να διεισδύσουν και, στη τελική, να ελέγξουν το σκοτεινό χώρο του Deep Web. Αναφερόμαστε στο θάνατο του hacker Barnaby Jack και του δημοσιογράφου
Michael Hastings.


Ο 35χρονος Barnaby Jack, ειδικός σε θέματα ασφάλειας πληροφοριών βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στο San Francisco τον Ιούλιο του 2013,λίγο πριν την παρουσίαση του στο συνέδριο Black Hat 2013 που αφορούσε το hacking εξ αποστάσεως ιατρικών συσκευών, όπως τις αντλίες ινσουλίνης και τους βηματοδότες.

Αρχικά, η αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αίτια θανάτου, αρκέστηκε μόνο να πει ότι φως στα αίτια θα ρίξει η επίσημη αυτοψία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Η ιατροδικαστική έκθεση που παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 2014 δείχνει ότι ο hacker πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης, ηρωίνης, αλπραζολάμης και διφαινυδραμίνης διαψεύδοντας τους συνομωσιολόγους που έλεγαν ότι στον παράξενο θάνατο ενεπλάκη η CIA. Βέβαια, αρκετοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι πως τα αίτια του θανάτου του συγκαλήφθηκαν. Πολλοί είναι εκείνοι που θα κέρδιζαν αν ο Barnaby Jack σταματούσε να μιλά όπως εταιρείες ιατρικών υλικών, τρομοκράτες, ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ που είχε ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών άνευ προηγουμένου εναντίον όλων εκείνων που «σπάνε» συστήματα και είναι ειδικοί στο χώρο του διαδικτύου καθώς δεν θα ήθελε με τίποτα να δει μια δεύτερη υπόθεση Snowden στην επικαιρότητα. 

Για την ιστορία, να αναφέρουμε πως ο Barnaby Jack είχε συνεργαστεί με πολλές μεγάλες εταιρείες ασφαλείας προκειμένου να εντοπίζει τα κενά ασφαλείας αυτών των μικροκυκλωμάτων και οι εταιρείες να αναπτύσσουν λύσεις γι αυτά. Είχε συνεργαστεί με την McAfee, την Juniper, την eEye Digital και ήταν διευθυντής ασφαλείας των embedded devices στην IOActive. 

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή του 33χρονου Michael Hastings, πρώην δημοσιογράφος του Rolling Stone, χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς το γεγονός ότι ο Hastings είχε εκμυστηρευθεί στους συνεργάτες του πως υποψιαζόταν ότι ήταν αντικείμενο έρευνας από το FBI.
Και αυτό, λίγες ώρες πριν σκοτωθεί σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο L.Angeles, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε τυλίχτηκε στις φλόγες. To αυτοκίνητό του φέρεται να προσέκρουσε με μεγάλη ταχύτητα σε ένα δέντρο, με αποτέλεσμα να εκραγεί.
Υπάρχουν, όμως, κάποιες μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες που ισχυρίζονται πως το αυτοκίνητό του εξερράγη πριν από την πρόσκρουση! 


Ο Hastings έκανε θραύση όταν αρθρογραφούσε στο Rolling Stone. Προκάλεσε μάλιστα την την πτώση του στρατηγού Stanley A McChrystal, με το άρθρο του «The Runaway General» που ήταν καταπέλτης για το προφίλ του Chrystal. 

Υπήρξε, ακόμη, ανταποκριτής από την εμπόλεμη ζώνη στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.
Όταν έγινε το ατύχημα, ο δημοσιογράφος ερευνούσε μια πολύ μεγάλη είδηση ενώ είχε έρθει και σε επαφή με τους δικηγόρους του Wikileaks.Λίγο πριν το θάνατό του είχε στείλει σε φίλους το εξής email: »Hey… the feds are interviewing my ‘close friends and associates.’ Perhaps if the authorities arrive ‘buzz Feed GQ’ er HQ, may be wise to immediately request legal counsel before any conversations or interviews about our news-gathering practices or related journalism issues. Also: I’m onto a big story, and need to go off the radar for a bit.”


Ποιος ελέγχει το internet;

To ερώτημα παραμένει αναπάντητο παρά την προσπάθεια των Jack Goldsmith και Tim Wu να δώσουν την απάντηση στο ομώνυμο βιβλίο τους που κυκλοφόρησε το 2007.Το διαδίκτυο ελέγχεται από τις μυστικές υπηρεσίες που αφήνουν επίτηδες χώρους ελεύθερης έκφρασης ή από κάποιους εκλεκτούς που γνωρίζουν τα μυστικά της ασφάλειας και μπορούν να κινούνται στις σκοτεινές σελίδες του; 

Την ίδια στιγμή που στον κόσμο της τεχνολογίας κάποιοι μιλούν για το WEB 3.0 σαν διαμόρφωση ιστοσελίδων και χώρων για e-commerce για κινητά και tablets τα οποία χρησιμοποιεί πλέον ο μέσος πολίτης, στο παρασκήνιο υπάρχει ένας παράλληλος σκοτεινός κόσμος που φιλοξενεί ανθρώπους με παράνομες δραστηριότητες, διακίνηση διαβαθμισμένων πληροφοριών, παράνομων αγαθών, ακόμα, όμως, και μεγάλο όγκο πληροφοριών που δεν είναι δυνατόν να βρει κάποιος στο World Wide Web. 

«Το Σκοτεινό Διαδίκτυο έχει και μία εξαιρετικά σημαντική “φωτεινή” πλευρά, εξασφαλίζοντας την ελευθερία της έκφρασης σε ανθρώπους που ζουν σε απολυταρχικά καθεστώτα και βοηθώντας να έρθουν στο φως συνταρακτικά ντοκουμέντα, χωρίς τον φόβο όσων τα διέρρευσαν πως θα διωχθούν ποινικά», σημειώνει ο Brad Chacos από το περιοδικό PC World. Αρκετοί μυημένοι στο χώρο του διαδικτύου και κυρίως του Deep Web, πιστεύουν ότι όλα γίνονται από τις κυβερνήσεις με σκοπό να ελεγχεί εξ΄ολοκλήρου το διαδίκτυο άρα και ο τρόπος σκέψης των μελλοντικών γενεών. »Κανείς δεν γλίτωνε ποτέ από την παρακολούθηση, και δεν υπήρχε κανείς που να μην ομολογούσε στο τέλος. Αφού είχες διαπράξει έγκλημα σκέψης, ήταν σίγουρο πως μια μέρα θα βρισκόσουν νεκρός» είχε γράψει στο προφητικό 1984 ο George Orwell. 

Το πιο παράδοξο, όμως, είναι πως και το TΟR που οδήγησε στο Dark Net, όπως και το ARPANET, έγιναν για να διασφαλιστεί το απόρρητο και το ακέραιο των πληροφοριών και επικοινωνιών των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όμως, κατέληξε έτσι ώστε το όνομα του είναι το ίδιο σκοτεινό όσο και η φύση της σύνθεσης του.

——————————————————– 

Πηγές:
https://bitcoin.org/en/protect-your-privacy
http://www.usatoday.com/story/news/nation/2013/10/21/fbi-cracks-silk-road/2984921/
http://en.wikipedia.org/wiki/Tor_%28anonymity_network%29
https://www.torproject.org/about/overview
https://www.torproject.org/
http://www.slate.com/articles/technology/bitwise/2014/02/house_of_cards_season_2_what_s_up_with_all_the_deep_web_stuff.htm
http://www.digitallife.gr/silk-road-admin-arrested-poor-operational-security-15829
https://blog.torproject.org/blog/tor-and-silk-road-takedown
http://www.kathimerini.gr/765417/article/texnologia/diadiktyo/o-kosmos-toy-skoteinoy-internet
http://forum.osarena.net/
http://theghostdiaries.com/the-dark-web-assassination-markets-and-murder-networks/
http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/deep-web-drugs-guns-assassins-1337131
http://www.news.com.au/world/reporter-michael-hastings-sent-panicky-email-hours-before-sudden-car-crash-death/story-fndir2ev-1226669297371
http://www.theverge.com/2014/1/3/5270352/famous-hacker-barnaby-jacks-death-was-a-drug-overdose 


Γιώτα Χουλιάρα για το Geopolitics and Daily News



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.