27 Μαρτίου 2019

Ο κόσμος έχει θυμώσει

Του Άγη Βερούτη 

Όποιος μιλάει με κανονικούς ανθρώπους στην Ελλάδα του 2019 είναι αδύνατον να μην αντιληφθεί ότι οι Έλληνες έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου τα τελευταία 8 χρόνια. Είναι αδύνατον να μην αντιληφθεί ότι έχουν ξεπεράσει προ πολλού το όριο της ανοχής τους στα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν” της σημερινής κυβέρνησης.

Σε περίοδο ευημερίας, η πολιτική είναι σχεδόν αδιάφορη. Σε περιόδους κρίσης όμως, οι αποφάσεις που είναι επιβλαβείς για την καθημερινότητα του μέσου πολίτη περνάνε από την κρησάρα της ανάλυσης και της αξιολόγησης από όλους. Κάποιες φορές αυτή η κρησάρα φέρνει στην εξουσία κυβερνήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται για το εθνικό συμφέρον, όπως η κυβέρνηση Σαμαρά και, άλλες φορές, η κρησάρα μπολιασμένη με μπόλικο λαϊκισμό, φέρνει στην εξουσία κυβερνήσεις οι οποίες ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το στενό, κομματικό συμφέρον. Κατ΄ ελάχιστον...

Ορισμένες φορές και για το προσωπικό συμφέρον των μελών τους και της ηγεσίας τους. Ειδικά, όταν αυτό μεταφράζεται με incognito πτήσεις στο Παρίσι...

Περιστατικά όπως αυτό, όπως και πολλά άλλα, ξεκίνησαν να "σηκώνουν την κουίντα” της ανηθικότητας πάνω από το "ηθικό πλεονέκτημα” της κυβέρνησης. 

H πτήση του κ. Παππά με τον κ. Αρτεμίου, οι διορισμοί μέχρι και των τριτοξάδερφων, των ερωμένων, των σχέσεων, των γνωστών, των νυν και πρώην συντρόφων...

Όλα αυτά για τα οποία η κοινωνία κατηγορούσε το "παλαιό πολιτικό σύστημα” έκαναν επί πραγματικού την εμφάνισή τους, πιο ισχυρά, πιο έντονα και με περισσότερο θράσος από ποτέ. Και φάνηκε ξεκάθαρα πως το πρόβλημα δεν ήταν ποτέ το πολιτικό σύστημα, το οποίο πάντοτε είχε στεγανά ασφαλείας. Η εκλογή το 2015 στα ύπατα αξιώματα, ανθρώπων χωρίς ποιότητα, χωρίς ανώτερες αξίες και πεινασμένων για δόξα και χρήμα έδειξε το χειρότερο πρόσωπο της εξουσίας.

Και αυτά όμως ακόμα ο λαός, προσβεβλημένος από τη φράση του Θ. Πάγκαλου "μαζί τα φάγαμε”, ήταν διατεθειμένος να τα αγνοήσει. Ο λαός που ήθελε να πιστέψει στο όραμα "ο λαός στην εξουσία”, λες και τις προηγούμενες κυβερνήσεις τις είχαν εκλέξει κάποιοι άλλοι.

Αυτήν ακριβώς την αρχική ανοχή του λαού, η σημερινή κυβέρνηση την εξέλαβε ως αποδοχή, ως λευκή επιταγή για να κάνει οτιδήποτε αυτή θελήσει. Για να πει οποιοδήποτε ψέμα, για να σκηνοθετήσει οποιαδήποτε "παράσταση” μπροστά σε κάμερες ενώ κορμιά καίγονταν και πνίγονταν. Για να φτύσει στα μούτρα του λαού τον άδολο πατριωτισμό χαρακτηρίζοντάς τον φασισμό. Για να ξεπουλήσει με μια υπογραφή που δεν της ανήκε τους αγώνες και το αίμα χιλιάδων ελλήνων πατριωτών. 
Για να συναλλαχθεί...

Και όλα αυτά, να τα τυλίξει με έναν μανδύα νομιμότητας, μέσα από κίβδηλες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, με πλειοψηφίες περιτριμμάτων, με εμφανέστατους αποστάτες κομμάτων και ιδεών, χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία και χωρίς δημοψήφισμα όπως έκαναν οι Σκοπιανοί. Με συναλλαγές εμφανείς πλέον, οι οποίες όσο και αν θέλουν οι κυβερνώντες να τις κρύψουν, ο σωρός από σκουπίδια κάτω από το χαλί έχει γίνει τόσο μεγάλος που καλύπτει πλέον όλο το δωμάτιο.

Μα, ακόμα κι αυτά, ο μεγαλόθυμος ελληνικός λαός, που συχνά οδηγείται από το θυμικό του και συχνότερα από τον θυμό του, θα μπορούσε να τα δεχθεί ως "νόμιμα” αν κάτι, κάποιος, του έδειχνε ότι αντιλαμβάνεται την αντίθεσή του στα όσα οι κυβερνώντες αποφάσιζαν. Γι’ αυτό και η μόνιμη απορία όποιου κι αν ρωτούσες ήταν "μα καλά, κάποιος δεν ντρέπεται να παραιτηθεί;”.

Και η απάντηση είναι ΟΧΙ. Κανείς τους δεν ντρέπεται τόσο, αν ντρέπεται γενικότερα, ώστε να παραιτηθεί. 

Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ - Μεγαλοοικονόμου - Παπακώστα, η μακροβιότερη κυβέρνηση των 8 χρόνων της κρίσης, τα πέρασε όλα χωρίς να χάσει ούτε μια ψήφο στο κοινοβούλιο. Ήταν πάντοτε με ψήφο-μπετόν, δηλαδή δεν βρέθηκε ούτε ένας τους να ψηφίσει κατά συνείδηση, με ευθιξία και με κριτήριο το αληθινό συμφέρον των πολιτών που τους έβαλαν εκεί να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες. 

Πρόταγμα ήταν στα τελευταία 5 χρόνια η κομματική πειθαρχία: "Ό,τι πει το κόμμα”.
Όλα τα υπόλοιπα ήταν λεπτομέρειες για τους σημερινούς εκπροσώπους του ελληνικού λαού.
Όπως είναι άλλωστε η πραγματική Αριστερά.

Αυτό τον θύμωσε τον κόσμο. Πολύ. Και γι’ αυτό στην πρώτη πραγματική ευκαιρία που έχει ο κόσμος να ψηφίσει μετά από 4,5 χρόνια της αληθινής διακυβέρνησης της Αριστεράς, θα χρησιμοποιήσει τις ευρωεκλογές για να στείλει ηχηρό μήνυμα στα κυβερνώντα κόμματα. Οι ΑΝΕΛ έχουν ήδη εξαφανιστεί, όπως έχουν εξαφανιστεί και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις των δημοτικών εκλογών, και μόνο στις δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών φαίνονται ακόμα, αν και με την δραματική διαφορά πίσω από την Νέα Δημοκρατία. Προς το παρόν. 

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία των Ελλήνων να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό των τελευταίων 5 ετών, ώστε να πάψουν να είναι θυμωμένοι. 
Οριστικά και αμετάκλητα. 

Capital
το είδαμε ΕΔΩShare

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Με αυτήν την αναφορά στη ΝΔ στο τέλος ,
τι να θέλει να πει ο ποιητής;
...διώξτε τη σκύλα...ψηφίστε χάρυβδη....
Μπααα δε θα πάρω...

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.