29 Μαρτίου 2019

Η Τουρκία καταρρέει

Γράφει ο Άρης Οικονόμου

Ένας από τους λόγους της πτώσης της λίρας, εκτός από τους φόβους των επενδυτών σε σχέση με την επιβολή ξανά κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των Η.Π.Α. λόγω της απόφασης της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, είναι η μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας – κατά 6,3 δις $ στα 28,5 δις $ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.

Επενδύσεις και Αγορές

Οι προκλήσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το Αιγαίο και όλα τα υπόλοιπα, έχουν έναν και μοναδικό λόγο – την παραπλάνηση των Πολιτών της, έτσι ώστε να μην ασχολούνται με τα τεράστια προβλήματα της οικονομίας της χώρας, όπως είναι τα υπέρογκα εξωτερικά χρέη, τα ελλείμματα, ο πληθωρισμός που μειώνει κατακόρυφα την αγοραστική αξία των μισθών και τόσα άλλα. Η συμβουλή εν προκειμένω προς τους Τούρκους είναι να πάψουν να εμπιστεύονται το νόμισμα τους υποθέτοντας εσφαλμένα πως έχει σταθεροποιηθεί και να αναζητήσουν τρόπους εξασφάλισης των αποταμιεύσεων τους – οι οποίες κινδυνεύουν σε μεγάλο βαθμό.

Άλλωστε φάνηκε καθαρά από τη ραγδαία πτώση της λίρας πάνω από 4% την Παρασκευή (από το 7:1 σε σχέση με το δολάριο είχε μειωθεί στο 4,7:1 και τώρα ευρίσκεται στο 5,58:1), η οποία είναι μόνο η αρχή – έχοντας ήδη αναφέρει πως η νομισματική κρίση γενικότερα στις αναπτυσσόμενες χώρες δεν πέρασε, αλλά μεσολάβησε μόνο ένα μικρό διάλειμμα, για να επιστρέψει δριμύτερη. Το γεγονός δε ότι, η κυβέρνηση αύξησε κατακόρυφα τα βασικά επιτόκια λίγους μήνες πριν, στο 24,5% για να συγκρατήσει την πτώση του νομίσματος, την ωφέλησε μεν βραχυπρόθεσμα, αλλά μηδένισε το ρυθμό ανάπτυξης – με δυσμενή αποτελέσματα για την οικονομία, η οποία προβλέπεται να βυθιστεί στην ύφεση το 2019.

Εκτός αυτού θα αυξηθούν τα κόκκινα χρέη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, με σοβαρά επακόλουθα για τις ήδη προβληματικές τουρκικές τράπεζες – γεγονός που θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την ύφεση. Όσον αφορά τις κατηγορίες της κυβέρνησης εναντίον της J.P. Morgan, σύμφωνα με τις οποίες χειραγωγεί την αγορά, είναι οι συνήθεις ανοησίες – μέσω των οποίων γίνεται προσπάθεια με την επίκληση θεωριών συνωμοσίας να ενοχοποιηθούν άλλοι για τις αποτυχίες της.

Κλείνοντας, ένας από τους λόγους της πτώσης της λίρας, εκτός από τους φόβους των επενδυτών σε σχέση με την επιβολή ξανά κυρώσεων στην Τουρκία εκ μέρους των Η.Π.Α. λόγω της απόφασης της να αγοράσει τους ρωσικούς S-400, είναι η μεγάλη μείωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της κεντρικής της τράπεζας – κατά 6,3 δις $ στα 28,5 δις $ μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες.


Κυρίως όμως η αύξηση του βραχυπρόθεσμου εξωτερικού της χρέους (=λήξης εντός ενός έτους) στο υπέρογκο ποσόν των 177,5 δις $ – των τραπεζών κατά 1,4% στα 57,7 δις $, των υπολοίπων κλάδων κατά 1,7% στα 54,4 δις $, του δημοσίου κατά 8,7% στα 24,4 δις $ κοκ (γράφημα). Εύλογα λοιπόν ανησυχούν οι επενδυτές, με κίνδυνο να απομακρυνθούν μαζικά και να καταρρεύσει η τουρκική οικονομία – πόσο μάλλον αφού η χώρα συνεχίζει να έχει μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της που πρέπει να χρηματοδοτηθούν με ξένο συνάλλαγμα.

Στα πλαίσια αυτά η Ελλάδα πρέπει να είναι μεν πάρα πολύ προσεκτική, αλλά να πάψει να συμπεριφέρεται κατευναστικά προς την Τουρκία – η οποία είναι ένας (κατ’ επίφαση) γίγαντας με ξύλινα πόδια, με διαλυμένο στρατό και με καθόλου συμμάχους. Με δεδομένο πάντως το ότι, οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την 31η Μαρτίου θα έχουν απώλειες για τον Τούρκο δικτάτορα, η οικονομική κρίση θα επιταχυνθεί – οπότε η χώρα θα βιώσει πολύ χειρότερες συνθήκες.  

AnalystShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.