27 Μαρτίου 2019

Η θηλιά σφίγγει γύρω από το λαιμό του Ερντογάν κι αυτό τον κάνει επικίνδυνο

Από Militaire News 

Η Τουρκία, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική διάλυση και αυτό θα την κάνει πιο νευρική και συνεπώς πιο επικίνδυνη. Τα όσα γράφουν οι ίδιοι οι Τούρκοι για την πορεία της οικονομίας τους είναι άκρως ανησυχητικά. Ανησυχητικά όχι μόνο για την Τουρκία αλλά πιθανότατα και για την Ελλάδα, αφού όσο η θηλιά σφίγγει γύρω από το λαιμό του Ερντογάν, τόσο πιθανότερο είναι να επιδιώξει μια κρίση “εθνικιστικού περιεχομένου”. Η Ελλάδα είναι ο πιθανότερος στόχος σε μια τέτοια περίπτωση. Τέτοια δείγματα έχει δείξει η Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες με ραγδαία λεκτική προς το παρόν κλιμάκωση.

Σύμφωνα με ανάλυση της Güldem Atabay στην ιστοσελίδα ahval η τουρκική λίρα έχασε σ΄ ένα μόλις 24ωρο 4%, την περασμένη Παρασκευή. Οι κλυδωνισμοί είναι πάλι ισχυροί για την τουρκική οικονομία. Τι φταίει; 

Σύμφωνα με όσα γράφει το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι αιτίες που λίγο πολύ είναι γνωστές, αλλά το γεγονός ότι το καθεστώς Ερντογάν αντί να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την καταστροφή με ρεαλισμό,βυθίζεται όλο και περισσότερο σε θεωρίες συνωμοσίας. Η πιο δημοφιλής είναι αυτή που θέλει τους Αμερικανούς να είναι πίσω απ΄ όλα. Και φυσικά πίσω από την “χειραγώγηση της τουρκικής οικονομίας”. Μπορεί να μην έχουν άδικο αλλά δεν μπορούν να αποδείξουν τίποτα. Κι όσο προσπαθούν τόσο “δηλητηριάζουν” το κλίμα με την Ουάσινγκτον.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο και μετά από τις δηλώσεις Ερντογάν με τις οποίες απειλούσε όποιον αγοράζει συνάλλαγμα περιμένοντας να πέσει η λίρα, έγινε γνωστό ότι έχει διαταχθεί έρευνα στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα JPMorgan . Αυτή η κίνηση το μόνο που θα πετύχει είναι νέα πτώση της τουρκικής λίρας.

Σ΄ ότι αφορά στις αιτίες της κατρακύλας;
• Η επιμονή της Τουρκίας στην αγορά των S-400 από τη Ρωσία και οι συνέπειες που μπορεί να ΄χει ανησυχούν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Οι δηλώσεις υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων για οικονομικές κυρώσεις είναι λογικό να “φρενάρουν” επενδυτές.
• Η αντίδραση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τράμπ σχετικά με τα Υψίπεδα του Γκολάν, επίσης παίζει ρόλο.
Πόσο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την τουρκική οικονομία ο “αμερικανικός θυμός”; Πολύ, όπως φάνηκε τον περασμένο Αύγουστο με την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον.


Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αναγκάστηκε να πάρει μέτρα την Παρασκευή, αφού τα καθαρά συναλλαγματικά της αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,3 δισ. δολάρια, στα 28,5 δισ. σε μόλις δύο εβδομάδες. Τα μέτρα που έλαβε δεν είχαν αποτέλεσμα αφού οι ανεπαρκείς εξηγήσεις της κεντρικής τράπεζας για τη μείωση των αποθεματικών της απλά αύξησαν την ανησυχία στην αγορά.

Ο όλο και πιο αδιαφανής τρόπος διαχείρισης της οικονομίας από την κυβέρνηση, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία στις αγορές. Όπως και ο έλεγχος στις δανειακές πολιτικές των κρατικών τραπεζών. Αυτή η συμπεριφορά προκαλεί επίσης ανησυχία ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει πρόωρα τα επιτόκια υπό πολιτική πίεση μετά τις εκλογές.

Υπάρχουν επίσης σοβαρές οικονομικές αιτίες για την αδυναμία υποστήριξης της λίρας. Το κύριο πρόβλημα της οικονομίας είναι το χρέος συναλλάγματος των επιχειρήσεων και του τραπεζικού τομέα. Αυτό συνεχίζει να εντείνει τη ζήτηση για σκληρό νόμισμα.

Από τον Ιανουάριο, το αποθεματικό βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας έφθασε τα 118 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή αυξήθηκε κατά 1,5% σε σύγκριση με το τέλος του 2018. Το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος των τραπεζών αυξήθηκε κατά 1,4% στα 57,7 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ στους υπόλοιπους κλάδους αυξήθηκε κατά 1,7% στα 54,4 δισ. Δολάρια. Το βραχυπρόθεσμο χρέος του δημόσιου τομέα αυξήθηκε κατά 8,7%, στα 24,4 δισ. Δολάρια.

Με τόσο μεγάλες υποχρεώσεις χρέους, ίσες με περίπου το 20% του ΑΕΠ της Τουρκίας, που θα καταστούν απαιτητές κατά τους επόμενους 12 μήνες, η αδυναμία στήριξης της λίρας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη . Αυτό πρέπει να ισχύει ιδιαίτερα για την κυβέρνηση, η οποία στήριξε την αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας, κατά την τελευταία δεκαετία, σε φθηνό εξωτερικό δανεισμό. Τα δάνεια έγιναν πιο δαπανηρά από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτό συμβαίνει από τον Μάιο του 2013 και επιταχύνθηκε από τον Δεκέμβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

Έτσι, το επιχείρημα ότι η τουρκική οικονομία δέχεται επίθεση μέσω της πώλησης λίρας είναι απλώς φτηνή δικαιολογία, όπως και το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τα οικονομικά δεινά της χώρας προκαλούνται από ξένους εχθρούς που σχεδιάζουν συνωμοσίες εναντίον του κυβερνώντος κόμματος.

το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.