29 Μαρτίου 2019

Παραδοσιακά ΜΜΕ: Επανεφεύρεση ή εξαφάνιση

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και η λειτουργία τους στην ψηφιακή εποχή. Μία δύσκολη εξίσωση! Κατά πολλούς το δίλημμα που τίθεται είναι “επανεφεύρεση ή εξαφάνιση”. Θα καταφέρουν τα παραδοσιακά Μέσα να προσαρμοστούν ή θα χαθούν στη λήθη; Το μέλλον εμφανίζεται ευοίωνο, παρά τις σημερινές δυσκολίες που έχουν κατά πολύ αποδυναμώσει τον κλάδο. Το τεχνολογικό περιβάλλον, μάλιστα, είναι που θα συμβάλει στην επιβίωσή τους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βασικές προκλήσεις που τα Μέσα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν στο μέλλον είναι η χρηματοδότηση, η πληθώρα των ειδήσεων και η κρίση εμπιστοσύνης. Είναι, άλλωστε, κοινό μυστικό ότι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να διαχωρίσουν την ήρα από το στάρι στο Διαδίκτυο κι αυτό επιδεινώνεται επειδή πολλοί εκδότες κυνηγάνε τα κλικ και όχι την αξιόπιστη είδηση.

Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να οξυνθεί η τάση, σύμφωνα με την οποία τα παραδοσιακά Μέσα θα βασίζονται όλο και λιγότερο στις διαφημίσεις και θα στηρίζονται όλο και περισσότερο στην απευθείας χρηματοδότηση των αναγνωστών. Αν και αυτό είναι μονόδρομος, δυστυχώς ακόμα και στις πιο εξελιγμένες χώρες, λίγοι είναι οι αναγνώστες που εμφανίζονται διατεθειμένοι να βάλουν το χέρι στην τσέπη, ή για την ακρίβεια να συμπληρώσουν διαδικτυακά τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας. Έχουν, όμως, την πολυτέλεια να μην το κάνουν, επειδή τα Μέσα δεν ακολουθούν μία ενιαία στάση, η οποία θα υποχρέωνε και τον αναγνώστη να πληρώσει για τις υπηρεσίες που του προσφέρονται.

Αυτό, πάντως, αναμένεται να αλλάξει, προσφέροντας μία πολυπόθητη ανάσα ζωής στη δημοσιογραφία. Οι πλατφόρμες αναζήτησης και κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνουν σήμερα το 61% της παγκόσμιας ψηφιακής διαφήμισης. Για την ακρίβεια, η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στο Facebook και στη Google.

Πληθαίνουν συνεχώς όσοι υποστηρίζουν ότι έχει έρθει η ώρα οι τεχνολογικοί κολοσσοί να μοιραστούν λίγο από τον πλούτο τους με τα Μέσα, πληρώνοντας το μερίδιο που πρέπει. Ο Ρούπερτ Μέρντοχ δήλωσε πως θα έρθει η ώρα που το Facebook θα πληρώνει τους εκδότες. Εξάλλου, είναι τα Μέσα που το τροφοδοτούν. Οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης θυμίζουν κάπως τα μυθικά τέρατα της αρχαιότητας που απαιτούσαν ανθρωποθυσίες για να χορτάσουν.

Eπιβολή κανόνων

Μία ακόμα θετική εξέλιξη για τη δημοσιογραφία και τους παραδοσιακούς ιδιοκτήτες των Μέσων είναι οι επιβολή κανόνων. Μέχρι σήμερα κραταιές εταιρείες τεχνολογίας λειτουργούν εκτός πλαισίου ανταγωνισμού, σχεδόν ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα τα πράγματα να έχουν επιδεινωθεί δραματικά για τα δημοσιογραφικά συγκροτήματα. Αυτό αναμένεται να αλλάξει, περιορίζοντας λίγο την παντοκρατορία και βάζοντας κανόνες στο παιχνίδι.

Στον προσεχές μέλλον θα αλλάξει ριζικά και ο ρόλος του δημοσιογράφου. Από μισθωτός μεταλλάσσεται ουσιαστικά σε ελεύθερο επαγγελματία, με πολλαπλές γνώσεις για να πουλήσει όσο πιο αποτελεσματικά το δημοσιογραφικό έργο του. Οι εκδοτικοί οίκοι θα μεταλλαχθούν σε υβριδικές μιντιακές επιχειρήσεις, οι οποίες θα χρησιμοποιούν προς ίδιον όφελος τα «έξυπνα κινητά», δουλεύοντας κυρίως με on demand προγράμματα και live streaming μεταδόσεις.

Η τεχνολογία θα προσφέρει πολλές περισσότερες επιλογές, μετατρέποντας την ενημέρωση σε μία διαδραστική και πολύ πιο ενδιαφέρουσα διαδικασία για τον αναγνώστη. Σε αυτό θα έρθει να προστεθεί και ο ενεργός ρόλος του πολίτη, ο οποίος δεν θα είναι πλέον ένας παθητικός δέκτης. Μέσω των επιλογών που θα έχει στη διάθεσή του με την εξέλιξη της τεχνολογίας, θα εμπλέκεται. Θα θέτει ερωτήματα, θα προσδιορίζει την κατηγορία των ειδήσεων που τον ενδιαφέρουν, θα επιλέγει ακόμα και τον τρόπο που η είδηση θα φτάσει σε αυτόν. 

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.