27 Μαρτίου 2019

Ποιο μακεδονικό κρασί ρε;

Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης

Ξαφνικά από το πουθενά ξεφύτρωσε ένας μακεδονικός οίνος ο οποίος δεν είναι από την Μακεδονία μας αλλά από τα Σκόπια. Η Συμφωνία των Πρεσπών ξύπνησε στους γείτονες ορέξεις που τους είχαν κοπεί ήδη από το 2013.

Τα πρόσφατα περιστατικά σε εκθέσεις με «μακεδονικά κρασιά 2.000 ετών» και «κρασιά της Μακεδονίας» που δήθεν παράγουν οι Σκοπιανοί έσκασαν σαν κεραυνός, αφού προέκυψε ένα ζήτημα το οποίο υποτίθεται είχε λυθεί!

Αν ανατρέξουμε σε δημοσιεύματα από το καλοκαίρι του 2013 θα δούμε πως οι Σκοπιανοί μη μπορώντας να εξάγουν και να πουλήσουν κρασιά με την επωνυμία «μακεδονικός» επέλεξαν έναν διαφορετικό γεωγραφικό προσδιορισμό προκειμένου να ξεπεράσουν το εμπόδιο της κατοχύρωσης του όρου μόνο από Έλληνες παραγωγούς από την Μακεδονία: Βάφτισαν το προϊόν τους «παραβαρδάριος οίνος».

Η Συμφωνία των Πρεσπών, όμως, φαίνεται πως ξύπνησε σαν ζόμπι το τελειωμένο αυτό θέμα, με τους Σκοπιανούς πλέον (την Ένωση Οινοπαραγωγών από την γειτονική χώρα) να ζητούν ευθέως τα δικά τους αλλά και τα δικά μας κρασιά να είναι Μακεδονικά, αλλά να διαχωρίζονται από μία μικρή ένδειξη που να φανερώνει την χώρα προέλευσης!

Αν είναι ποτέ δυνατόν δηλαδή η Ελλάδα να κάνει πίσω σε ένα ήδη κατοχυρωμένο προϊόν της για να ικανοποιήσει τις δήθεν νέες συνθήκες που προκύπτουν από την Συμφωνία των Πρεσπών. Ας μην γελιόμαστε. Η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών αφήνει πολλά παράθυρα ανοιχτά τα οποία οι Σκοπιανοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν.

Αυτό που μένει εμείς να κάνουμε τώρα, είναι να ξεκινήσουμε έναν αγώνα από το μηδέν και να τους κυνηγάμε προκειμένου να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα. Το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος παραδέχθηκε ότι υπάρχουν λάθη από τους γείτονες αλλά διορθώνονται μόλις εμείς τα επισημάνουμε.

Καταρρέει δηλαδή το αφήγημα περί λύσης του ζητήματος και διακοπής της κατασπατάλησης του πολύτιμου διπλωματικού κεφαλαίου μας, αφού θα πρέπει να έχουμε τον νου μας σε κάθε διεθνή διοργάνωση, ιδιωτική ή μη, σε κάθε έκθεση και σε κάθε αθλητικό συμβάν προκειμένου να ελέγχουμε εάν οι Σκοπιανοί καπηλεύονται τον όρο «Μακεδονία» και τα παράγωγά του.

Άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς δηλαδή…

*Ο Γιῶργος Μιχαηλίδης είναι ο διευθυντής του EleftherosTypos.gr

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.