29 Μαρτίου 2019

Είναι οι Έλληνες τεμπέληδες; (ή απλά το ευρώ μας έχει καταστρέψει;)

Όχι οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, όσο και αν πράγματι υπάρχουν ορισμένοι που δεν τιμούν τη ράτσα μας, όπως συμβαίνει με όλους τους λαούς του κόσμου. Όλες οι διεθνείς στατιστικές κατατάσσουν την Ελλάδα ως τη χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα διάρκειας ωράρια εργασίας όπως φαίνεται στο ιστόγραμμα ποιο κάτω που προέρχεται από τον ΟΟΣΑ. Γεγονός είναι ότι, οι Έλληνες στο εξωτερικό δουλεύουν πολύ και διακρίνονται παντού.

Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Η συλλογή των καρπών της γης στην Ελλάδα είναι ακριβή και ασύμφορη λόγω κυρίως της υψηλής ισοτιμίας του ευρώ έναντι άλλων νομισμάτων. Στην Αργεντινή, στην Κίνα και αλλού, το κόστος παραγωγής σε εργασίες έντασης εργασίας όπως είναι η γεωργία και ο τουρισμός (όπου η εργασία αντιπροσωπεύει περίπου το 70 % του συνολικού κόστους), είναι πολύ υψηλό, λόγω της χαμηλής ισοτιμίας των νομισμάτων των χωρών αυτών σε σχέση με το ευρώ. Με άλλα λόγια, δεν είναι οικονομικά αποδοτικό, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια κλπ., να τα μαζέψουν ακόμα και οι πλέον χαμηλόμισθοι εργάτες, Έλληνες, Ευρωπαίοι ή αλλοδαποί. 

Η Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός και η γεωργία είναι κυρίαρχοι τομείς της οικονομίας της, ανταγωνίζεται άλλες γειτονικές χώρες με μαλακά νομίσματα, δηλ. με χαμηλή ισοτιμία του νομίσματός τους σε σχέση με το ευρώ. Το κόστος λειτουργίας ενός δωματίου ελληνικού ξενοδοχείου, στοιχίζει περίπου το διπλάσιο από ότι στην Τουρκία και τη Βουλγαρία αντίστοιχα. Ένας μηνιαίος μισθός των 500 ευρώ στην Τουρκία ή στη Βουλγαρία, έχει αγοραστική αξία της τάξης των 900 ευρώ στην Ελλάδα, αφού εκεί το κόστος ζωής είναι πολύ χαμηλότερο. Για το λόγο αυτό αλλά και λόγω της πολύ χαμηλότερης εκεί φορολογίας, το τουριστικό προϊόν στις ανταγωνίστριες χώρες, είναι πολύ φτηνότερο. Και τα κέρδη των εκεί επιχειρηματιών πολύ μεγαλύτερα από αυτά των Ελλήνων ομόλογών τους.

odosdrachmis.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.