30 Μαρτίου 2019

Παραπληροφόρηση και Νοημοσύνη και Μαθηματικά, Σκάκι και Γκο

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Παραπληροφόρηση και Νοημοσύνη 

Η παραπληροφόρηση είναι μια κλασσική τεχνική που χρησιμοποιούν στο έπακρον τα αυταρχικά καθεστώτα για να φιμώσουν αυτούς που αντιστέκονται και να δώσουν την εντύπωση στους λαούς τους ότι ελέγχουν απολύτως την κατάσταση. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιου τύπου έχουμε στη Βενεζουέλα, στη Βόρεια Κορέα, στην Κούβα και στην Τουρκία, τουλάχιστον αυτήν την περίοδο. Η νοημοσύνη από μόνη της αν δεν έχει τεχνικές και αντίμετρα, είναι ευάλωτη και γι’ αυτόν τον λόγο πρέπει να αποκτήσει τεχνογνωσία για να αντισταθεί αποτελεσματικά, στρατηγικά και ανθεκτικά. Αυτό γίνεται μόνο με μεθοδολογία. 

Πρέπει πρώτα να υπάρχει ένα μαθηματικό υπόβαθρο για να αποφύγουμε τα λάθη λογικής και πιθανοτήτων, στη συνέχεια μια στρατηγική θεμελίωση των θέσεων μας είναι απαραίτητη και τελικά οι πράξεις με αποστολές αντίστασης είναι το επιθυμητό. Τότε έχουμε ανθρώπους που είναι ικανοί να ανατρέψουν την προπαγάνδα αυτών των καθεστώτων χωρίς να πέσουν οι ίδιοι στις παγίδες τους, πράγμα το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να συνεχιστεί αποτελεσματικά ο αγώνας. Έτσι δεν είναι τυχαίο που τέτοια καθεστώτα απαγορεύουν στρατηγικά παίγνια όπως το σκάκι και το γκο που εμπεριέχουν τέτοιες τεχνικές αντίστασης.

πηγή 

Μαθηματικά, Σκάκι και Γκο 

Τα μαθηματικά συνδυάζονται με τη στρατηγική και το βλέπουμε στην εφαρμογή στα παίγνια Σκάκι, Γκο αλλά και Shogi. Έχουμε ακόμα και πρωταθλητές σε αυτούς τους χώρους που ήταν μαθηματικοί. Βέβαια τα μαθηματικά αποτελούν έναν ανοιχτό κοσμο ενώ αυτά τα παίγνια λειτουργούν σε κλειστό πλαίσιο. Γι αυτό είναι καλό για την εγκεφαλική ανάπτυξη να μην υπάρχει μόνο μία μονοδιάστατη προσέγγιση. Ειδικά σε μικρές κλίμακες ο συνδυασμός μιας ποικιλίας στρατηγικών παιχνιδιών είναι πιο αποτελεσματικός από μία αποκλειστικότητα. 

Επίσης δεν είναι τυχαίο που η τεχνητή νοημοσύνη από τη στιγμή που λειτουργεί με βαθύ νευρωνικό δίκτυο, ασχολήθηκε εντατικά και με το σκάκι και με το γκο. Το γκο είναι πιο στρατηγικό από το σκάκι κι έχει πιο πολλά τακτικά σχήματα. Το σκάκι έχει διαφορετικά κομμάτια και αρχίζει στημένο. Στο Γκο αρχίζουν τα μαύρα, στο σκάκι τα λευκά. Αυτές οι διαφορές λειτουργούν συμπληρωματικά και μπορούν να είναι καταλυτικές για την ανάπτυξη διπλών ικανοτήτων. Επίσης δεν μιλούμε για πρωταθλητισμό αλλά για ανάπτυξη του εγκεφάλου άρα πρέπει το πλαίσιο να είναι ευρύτερο για να ενεργοποιεί και την περίφημη πλαστικότητά του. 

πηγή  

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής Γεωστρατηγικής

Δείτε επίσης Συνέντευξη Ν. Λυγερού στην εκπομπή Διάφανη Πόλη, στο Studio Rethymno 98.0fm. 02/04/2019 ΕΔΩ

Δηλώσεις Ν. Λυγερού στο Flashnews.gr, 03/04/2019 ΕΔΩ 

Ν. Λυγερός - Γεωστρατηγική Βαλκανίων. Επιμελητήριο Ρεθύμνης, οδός Εμμανουήλ Πορτάλιου 23. Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, ΕΔΩ Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.