29 Μαρτίου 2019

Περιβαλλοντικές μελέτες στην ελληνική ΑΟΖ και Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κρήτης

Γράφει ο Νίκος Λυγερός 

Περιβαλλοντικές μελέτες στην ελληνική ΑΟΖ

Με την πίεση που ασκήθηκε στη Βουλή, ξεμπλόκαρε η διαδικασία για τα ενεργειακά και πάρθηκε επιτέλους η απόφαση για την περιβαλλοντική μελέτη που αφορά στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης που σχετίζονται άμεσα με τις Περιφέρειες Πελοποννήσου και Κρήτης. Βέβαια και πάλι βρισκόμαστε σε πλαίσιο καθυστέρησης λόγω τοπικών δεδομένων, αφού θα καταλήξουμε το καλοκαίρι αλλά είναι η απόδειξη ότι με ερωτήσεις στη Βουλή των Ελλήνων, μπορεί να ασκηθεί μια εποικοδομητική πίεση πάνω στο αρμόδιο Υπουργείο και να βγαίνουν πιο γρήγορα αποφάσεις που αφορούν όλη την Ελλάδα.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλούν ο μικροκομματισμός και ο τοπικισμός. Διότι ακόμα και οι Υπουργοί εξαρτώνται από αυτά όταν εκλέγονται βουλευτικά. Έτσι μόνο αν είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν σε πιέσεις, παίρνουν αποφάσεις που αλλάζουν τα δεδομένα. Η Exxon Mobil, η Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν μήνες που περιμένουν για να περάσουν σε αυτό το στάδιο. Κι αν σκεφτούμε ότι η κυβέρνηση καθυστερεί όλες αυτές τις διαδικασίες ενώ η Exxon Mobil ανακάλυψε νέο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ, μόνο και μόνο επειδή ασχολείται με τις εκλογές και τις ευαισθησίες των ψηφοφόρων της, τότε συνειδητοποιούμε πόσο καλό θα κάνει στην Ελλάδα όταν φύγει.

πηγή

Η γεωπολιτική αναβάθμιση της Κρήτης 

Αυτό που περιμένει η Κρήτη είναι μία γεωπολιτική αναβάθμιση μέσω των έργων EuroAsia Interconnector για να μην έχει ενεργειακή εξάρτηση, EastMed για την ενίσχυση του άξονα του φυσικού αερίου, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά Κρήτης και ΝοτιοΔυτικά Κρήτης λόγω της διπλής αίτησης της κοινοπραξίας Exxon Mobil, Total και Ελληνικών Πετρελαίων. Όμως για όλα αυτά τα έργα επειδή έχουν μία εθνική εμβέλεια πρέπει να υπάρχει μία εθνική στρατηγική και αυτή πρέπει να υποστηρίζεται ορθολογικά για να ξεπεράσει τα μικροπολιτικά και τα τοπικιστικά. 

Τώρα φαίνεται όλο και πιο ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες εκλογές για να περάσουμε στο απαιτούμενο στάδιο. Όσοι είναι υπεύθυνοι για τις καθυστερήσεις που έχει υποστεί η Κρήτη, ξέρουν τώρα ότι θα φανούν και όλοι θα μάθουν για το απαράδεκτο έγκλημα που έχουν κάνει κατά του νησιού. Όμως έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να προχωρήσουμε και να δούμε πως η τριπλή συμφωνία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου θα επηρεάσει την ανάπτυξη του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδας αφού θα μας επιτρέψει να βγάλουμε θαλάσσια οικόπεδα και ΝοτιοΑνατολικά της Κρήτης και Νότια Κρήτης. Επίσης θα πρέπει να σκεφτούμε από τώρα την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου για το στρατηγικό μέλλον του Ελληνισμού. Μπορεί όλα αυτά τα δεδομένα να φαίνονται πρόωρα προς το παρόν στους περισσότερους αλλά πρέπει από τώρα να προετοιμαστούμε.  

πηγή

Ο Νίκος Λυγερός είναι καθηγητής ΓεωστρατηγικήςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.