29 Μαρτίου 2019

Το λάθος στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου και το άσμα "Μακεδονία ξακουστή"

Οι ανθελληνικοί τόνοι στα πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων, οι καταγγελίες της ομάδας Κοτζιά και η ιστορία του άσματος «Μακεδονία Ξακουστή» 

Ανθελληνικοί τόνοι επικρατούν σε πρωτοσέλιδα τουρκικών εφημερίδων με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι. Ο τουρκικός Τύπος κατηγόρησε τον Τσίπρα πως πήγε σε τουρκικό νησί, καθώς το Αγαθονήσι ανήκει στην περιφέρεια του… Αϊδινίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Sozcu.

Δεν πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση με τους Τούρκους, απεναντίας θα οξύνεται, όσο ακολουθεί η Ελλάδα την πολιτική του κατευνασμού. Δεν το λέω εγώ… Το λέγει κάθε σοβαρός αναλυτής, ημέτερος και αλλοδαπός. Αλλά δεν το λέει ο πολιτικός κόσμος της χώρας.

Το έγκλημα της τουρκοποίησης των Πομάκων, το κατήγγειλε και η ομάδα "ΠΡΑΤΤΩ" του Ν. Κοτζιά. Με το ζόρι θέλουμε να τους κάνουμε Τούρκους, κι αυτοί ας κραυγάζουν ότι είναι Έλληνες. Προχθές, στο πομακικό χωριό Σμίνθη, οι σημαίες κυμάτιζαν στους δρόμους και τα σπίτια.

Οι μαθήτριες και μαθητές παρέλασαν, έψαλλαν τον εθνικό ύμνο και απήγγειλαν ποιήματα. Πολλά από τα παιδιά φόρεσαν τις παραδοσιακές μας στολές, ενώ μικρές και μεγάλες μαθήτριες χόρεψαν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στην κεντρική πλατεία του χωριού, καθώς και χασάπικο υπό τους ήχους του τραγουδιού «Να ’τανε το ’21» του Σταύρου Κουγιουμτζή, που ερμηνεύει ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης.

Στήθηκε το βάθρο στην Αθήνα για να φιλοξενήσει το άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου. Πολλά έχουν γραφεί, εδώ μένω στο άγαλμα, που έχει τον σωστό συμβολισμό, σε αντίθεση μ’ αυτό που έχουμε στην Θεσσαλονίκη, που στέλνει λάθος μήνυμα.

Οι πρόγονοί μας, δεν έκαναν τίποτε στην τύχη. Πρόσεχαν και την παραμικρή λεπτομέρεια. Στα αγάλματα των έφιππων πολεμιστών, όταν ο θάνατος δεν ήταν αποτέλεσμα πολέμου, το άλογο στεκόταν με τα τέσσερα πόδια στο βάθρο. Όταν σκοτωνόταν στην μάχη, το άλογο στεκόταν στα δύο πίσω πόδια. Και όταν πέθαινε στο κρεβάτι του, αλλά μετά από πολεμικό τραύμα, το άλογο στεκόταν στα τρία πόδια.

Μ’ αυτόν τον τρόπο καταλάβαινε ο πολίτης, πώς πέθανε ο πολεμιστής που παριστανόταν στο γλυπτό. Το άλογο στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου των Αθηνών έχει σωστά το ένα μπροστινό πόδι σηκωμένο, ενώ λάθος συμβολισμό έχει το άλογο στην Θεσσαλονίκη. Λεπτομέρεια θα μου πεις… Ίσως, αλλά η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά.

Είπε ο Κατρούγκαλος: «Στη Συμφωνία των Πρεσπών δεν γίνεται αναφορά σε άσματα. Άλλωστε το άσμα στο οποίο αναφέρεται η ερώτησή σας, κάνει αναφορά στην ιστορική Μακεδονία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας και της πολιτισμικής κληρονομιάς της Ελλάδας».

Κάποιος πρέπει να μάθει την ελληνική ιστορία στους αριστερούς. Το άσμα "Μακεδονία Ξακουστή", αναφέρει "Που έδιωξες τους Βούλγαρους". Στη μεταπολίτευση άλλαξε σε βάρβαρους. Η δε ιστορική Μακεδονία, όπως εννοεί ο κατά δήλωσή του κομμουνιστής Κατρούγκαλος, την Μακεδονία του σημερινού κράτους, εκτεινόταν από περιοχές βόρεια της Ελλάδας, μέχρι τον Ινδό ποταμό. Αυτήν την Μακεδονία; εννοεί;

Αλλά, έπρεπε να υπάρχει απαγορευτική αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, σχετικά με τον εθνικό ύμνο των αλβανοσλάβων, που αναφέρεται πολλές φορές στην Μακεδονία. Αυτή ποια Μακεδονία είναι, κύριε Κατρούγκαλε;

Τι έγινε κυρία Γεροβασίλη; Δεν επιτρέπετε στις αστυνομικές μπάντες να παίζουν το άσμα "Μακεδονία ξακουστή"; Αν αντί για Μακεδονία, παίζουν "Βενεζουέλα ξακουστή", επιτρέπεται;

Καλλισθένης εν δήμω 
VoriaShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.