30 Μαρτίου 2019

Η τουρκική προπαγάνδα μέσα από τα γραμματόσημα

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης

Η Τουρκία το 1980 είχε κατορθώσει να διοργανώσει την Παγκόσμια Μουσουλμανική Διάσκεψη στο κατεχόμενο από αυτήν τμήμα της Κύπρου. 

Έτσι, στις 24 ως 28 Μαρτίου 1980 έλαβε χώρα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο (στα τουρκικά Gazi Magusa που μεταφράζεται: Αμμόχωστος του νικητή, η 8η σύνοδος του Παγκόσμιου Μουσουλμανικού Συνεδρίου. 

Κατά τις εργασίες της συνόδου η Τουρκία είχε ζητήσει ένα ψήφισμα το οποίο τελικά εγκρίθηκε από την σύνοδο και εξεδόθη η εξής διακήρυξη: 
«Εκτός αν δοθεί στην τουρκική κοινότητα της Κύπρου το δίκαιο ίσο μερίδιο στην μελλοντική διζωνική δικοινοτική κυπριακή ομοσπονδία η συνεδρίαση αισθάνεται πως έχει το πλήρες δικαίωμα να ζητήσει την αναγνώριση της ως ανεξάρτητης πολιτεία». 

Στις 24 Μαρτίου 1981, ακριβώς έναν χρόνο από την έναρξη της συνόδου, η Τουρκία ή μάλλον για την ακρίβεια το προτεκτοράτο που είχε ιδρύσει μετά την εισβολή της και την στην συνέχεια κατοχή στο ελεγχόμενο από αυτήν βορειότερο τμήμα της Κύπρου, με την ψευδεπίγραφη ονομασία «Τουρκική ομόσπονδη πολιτεία της Κύπρου» κυκλοφόρησε μία σειρά 2 γραμματοσήμων όπου υπήρχε το κείμενο της διακήρυξης. Στο ένα γραμμένη στα τουρκικά και στο άλλο στα αγγλικά. 

Το πρώτο γραμματόσημο με την διακήρυξη στα τουρκικά ήταν ονομαστικής αξίας 1 τουρκικής λίρας, ποσό μηδαμινό την εποχή εκείνη που επέτρεπε να αγοραστεί σε μεγάλες ποσότητες και να μοιραστεί σαν προπαγανδιστικό υλικό στους τουρκόφωνους ανά την υφήλιο. Το δεύτερο γραμματόσημο ονομαστικής αξίας 35 Τ.Λ. με την αγγλική γραφή είναι σαφές πως στόχευε σε ξένους, τουρίστες, διπλωμάτες, πρεσβείες κλπ. 

Έχω και άλλες φορές αναφερθεί στην σημασία του γραμματοσήμου σαν ένα εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. 

Σήμερα 38 χρόνια μετά την έκδοση της σειράς, 39 μετά την μουσουλμανική σύνοδο και 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή μπορούμε να αναλύσουμε και να εκτιμήσουμε την συνεχή σταθερή πολιτική στάση της Τουρκίας στο θέμα αυτό, η οποία δεν ξεκίνησε το 1980 αλλά αρκετά παλαιότερα. 

Η εξίσωση του 80% των Ελλήνων Κυπρίων με το 18% των Τουρκοκυπρίων Λινοβάμβακων είναι κάτι πέραν από κάθε θρασύτητα που μπορεί να συγκριθεί με τα χιτλερικά τελεσίγραφα στην διάσκεψη του Μονάχου το 1938. 

Όμως αυτά που οι Τούρκοι ζητούσαν και με μαεστρία ανατολίτη παζαρτζή αύξαναν και πρόσθεταν έθεταν την ελληνική πλευρά κάτω από τουρκική ομηρία που σύντομα θα οδηγούσε στον έλεγχο όλου του νησιού από την Τουρκία και στην συνέχεια στον ξεριζωμό του ελληνικού στοιχείου σύμφωνα με την παραδοσιακή τουρκική τακτική. 

Το βέτο της τουρκικής πλευράς, η παραμονή του τουρκικού στρατού, η μη αποχώρηση των εποίκων, η μη επιστροφή των προσφύγων, η εκ περιτροπής προεδρία και πολλά άλλα που πλέον οι Τούρκοι απαιτούν, οδηγούν στο συμπέρασμα πως η αποδοχή των τουρκικών όρων είναι αυτοκτονία για τους Έλληνες. 

Όμως παρόλα αυτά η ελληνική πλευρά, στην Αθήνα και την Λευκωσία, χωρίς περίσκεψη αποδέχθηκε την διζωνική – δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία με θρησκευτική ευλάβεια μνημονευόταν σε κάθε σχετική αναφορά. Ο «διεθνής παράγων» ήθελε να κλείσει γρήγορα το θέμα χωρίς να ενδιαφέρεται αν με τον τρόπο αυτό νομιμοποιείται μία παράνομη κατάσταση εισβολής και κατοχής που ολοφάνερα οδηγεί σε πλήρη εκτουρκισμό του νησιού.

Ευτυχώς χάρη στην επιθετική και αρπακτική πολιτική της Άγκυρας ακόμα και απέναντι στα ισχυρότερα κράτη της υφηλίου έδειξε παντού τι ακριβώς είναι η Τουρκία. Όμως χρειάζεται επαγρύπνηση γιατί στην διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα τα πάντα είναι ρευστά, τα συμφέροντα είναι διαρκή, οι φιλίες όμως όχι. 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.