16 Μαρτίου 2015

Υποχρεωτική δήλωση μετρητών στη φετινή δήλωση!!!

Tου Σπύρου Δημητρέλη

Δηλώστε καταθέσεις και μετρητά που βρίσκονται ακόμη και στο στρώμα, διότι, αν δεν το κάνετε, θα κατασχεθούν από το Δημόσιο. Αυτό είναι το μήνυμα που θα λάβουν πολύ σύντομα οι φορολογούμενοι εν όψει της υποβολής της φετινής φορολογικής δήλωσης, στην οποία ο σχεδιασμός που γίνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι θα δηλωθούν -για δεύτερη φορά μετά το 1992- και όλα τα μετρητά και επενδύσεις που διαθέτει κάθε φορολογούμενος. Ο λόγος; Να λειτουργήσει από το μέσον του έτους το Περιουσιολόγιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

H φετινή φορολογική δήλωση, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα έπρεπε ήδη να είχε αρχίσει να υποβάλλεται από τους φορολογούμενους. Ωστόσο, υπάρχει σημαντική καθυστέρηση, καθώς η μορφή της φορολογικής δήλωσης δεν έχει ακόμη ετοιμαστεί. Ο λόγος της καθυστέρησης είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του «K», ότι ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί η μορφή που θα πάρει η φορολογική δήλωση, προκειμένου να συμβάλει στην οικοδόμηση του Περιουσιολογίου, το οποίο αποτελεί εξαγγελία της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Οι εισηγήσεις που έχουν γίνει από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνουν 2 εναλλακτικές προτάσεις:

- Η πρώτη είναι να προστεθούν ειδικοί κωδικοί στην υφιστάμενη φόρμα της φορολογικής δήλωσης, δηλαδή στο έντυπο Ε1, στους οποίους οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν τα κεφάλαια που έχουν στην κατοχή τους, είτε αυτά βρίσκονται κατατεθειμένα σε ελληνική ή ξένη τράπεζα, είτε βρίσκονται σε θυρίδες, είτε κάτω από το στρώμα.

- δεύτερη πρόταση, για λόγους διευκόλυνσης των φορολογούμενων και της καταχώρισης των στοιχείων, είναι η δημιουργία μιας νέας ηλεκτρονικής φόρμας Περιουσιολογίου, που θα έχει τον δικό της κωδικό (π.χ. Ε20), στην οποία οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν την περιουσία τους σε ρευστό.

Τι θα δηλωθεί 

Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν την κινητή περιουσία τους κατά την ημέρα υποβολής της φορολογικής δήλωσης, και συγκεκριμένα:

- τα μετρητά που διαθέτουν και βρίσκονται οπουδήποτε. Δηλαδή, θα πρέπει να δηλωθούν τα μετρητά που βρίσκονται σε στρώματα, σεντούκια, θυρίδες.
- τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα ή σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.
- την αξία των επενδύσεων του φορολογούμενου σε κάθε είδους επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια, οι προθεσμιακές καταθέσεις, τα ρέπος, τα κρατικά ή επιχειρηματικά ομόλογα κ.ά.
- τα κινητά πράγματα μεγάλης αξίας, δηλαδή αυτά που η αξία τους ξεπερνά τις 5.000 ευρώ, όπως είναι οι συλλογές έργων τέχνης.

Η δήλωση όλων των περιουσιακών στοιχείων του φορολογούμενου που βρίσκονται σε «ρευστή» μορφή θα είναι υποχρεωτική, και μάλιστα με ποινή κατάσχεσης υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση απόκρυψής τους. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος διαθέτει ένα εκατομμύριο ευρώ σε τράπεζα του εξωτερικού και δεν το δηλώσει, θα κινδυνεύει με βεβαίωση του αντίστοιχου ποσού υπέρ του Δημοσίου στην περίπτωση που η ύπαρξή του έρθει με οποιονδήποτε τρόπο σε γνώση του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της λίστας Λαγκάρντ. Αν ένας φορολογούμενος βρεθεί με καταθέσεις σε μια λίστα που θα φθάσει στο υπουργείο Οικονομικών στο μέλλον και δεν θα έχει δηλώσει το σχετικό ποσό της κατάθεσης, τότε θα του βεβαιωθεί το σύνολο του ποσού που απέκρυψε με άμεση λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων. Επίσης, για τον εντοπισμό αδήλωτων ποσών θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο μέσο, όπως λίστες εμβασμάτων των τελευταίων ετών.

Τελευταία ευκαιρία

Πριν από την υποβολή της φετινής φορολογικής δήλωσης θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε όσους έχουν μαύρο χρήμα προκειμένου να το «ξεπλύνουν» και να το δηλώσουν «καθαρό». Αυτό θα γίνει μέσω μια ρύθμισης «οικειοθελούς συμμόρφωσης», που ετοιμάζεται ήδη στο υπουργείο Οικονομικών και θα εξυπηρετήσει και τις εισπρακτικές ανάγκες του Δημοσίου, οι οποίες είναι επιτακτικές. Πιο συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν το μαύρο χρήμα και να πληρώσουν έναν κατ΄ αποκοπήν φόρο για αυτό (π.χ. 10% ή 20%). Με την πληρωμή του φόρου, ο φορολογούμενος θα μπορεί πλέον να το δηλώσει και στη φορολογική του δήλωση και να μην κινδυνεύει έτσι να κατηγορηθεί ότι απέκρυψε εισοδήματα από την Εφορία.

Ολοκλήρωση Περιουσιολογίου

Η δήλωση των πάσης φύσεως καταθέσεων, επενδύσεων και μετρητών από τους φορολογούμενους αποτελεί το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του Περιουσιολογίου των φορολογούμενων. Το Περιουσιολόγιο, που, όπως προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, θα είναι έτοιμο έως το Ιούνιο, δηλαδή αφού θα έχουν υποβληθεί οι φετινές δηλώσεις, θα αποτελέσει τη βάση για πιο αποτελεσματική στόχευση των φορολογικών ελέγχων πόθεν έσχες. Εκτός από τις καταθέσεις για τις οποίες θα αποκτήσει εικόνα η Εφορία, στη διάθεσή της βρίσκονται και τα στοιχεία για τα ακίνητα και τα αυτοκίνητα των φορολογούμενων, καθώς και για τις ετήσιες δαπάνες τους (δίδακτρα, εξυπηρέτηση δανείων, ασφάλιστρα κ.λπ.). Ειδικότερα, φορολογούμενοι οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν μεγάλη περιουσία, αλλά δηλώνουν αναλογικά χαμηλό εισόδημα θα μπαίνουν στο στόχαστρο του φορολογικού ελέγχου με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.

Eγινε και το 1992

Η δήλωση των ποσών που έχουν αποταμιεύσει οι φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια, είτε φορολογημένα είτε όχι, είχε πραγματοποιηθεί και το 1992. Τότε η υποχρέωση αυτή είχε χαρακτηριστεί ως μια «νέα αρχή» στις σχέσεις των φορολογούμενων με την Εφορία, καθώς τα ποσά που θα δηλώνονταν θα αποτελούσαν τον «κουμπαρά» κάθε φορολογούμενου για τη χρησιμοποίησή του στο μέλλον στην κάλυψη του πόθεν έσχες για την αγορά περιουσιακών στοιχείων (ακίνητα, αυτοκίνητα, κ.λπ.).

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 7ης Μαρτίου 2015

capital.gr
το είδαμε στο ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.