31 Μαρτίου 2015

Ευρώ και δραχμή παράλληλα;

Είναι απίθανο η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, είτε επίτηδες είτε από ατύχημα. Όμως μπορεί να αναγκαστεί να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό μέσο πληρωμένης, παράλληλα με το ευρώ, για να καλύψεις κάποιους εσωτερικούς λογαριασμούς εάν μια συμφωνία μεταρρυθμίσεων αντί μετρητών με τους πιστωτές δεν επιτευχθεί σύντομα, είπαν αρκετοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης. 
 
Η Αθήνα έχει χάσει την πρόσβασή της στις αγορές ομολόγων και οι διεθνείς πιστωτές
δεν είναι πρόθυμοι να της δανείσουν περισσότερα χρήματα μέχρι να ξεκινήσει να πραγματοποιεί μεταρρυθμίσεις. Αξιωματούχος με γνώση του θέματος είπε αυτή τη βδομάδα πως χωρίς νέα χρηματοδότηση, η κυβέρνηση θα ξεμείνει από χρήματα μέχρι τις 20 Απριλίου. 

«Κάποια στιγμή, όταν η κυβέρνηση δε θα έχει άλλα ευρώ για να πληρώσει μισθούς και λογαριασμός, μπορεί να ξεκινήσει να εκδίδει υποσχέσεις πληρωμής – ένα χαρτί που λέει πως ο κάτοχός του θα λάβει ένα ποσό σε ευρώ κάποια στιγμή στο μέλλον» είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

«Αυτές οι υποσχέσεις πληρωμής σύντομα θα ξεκινήσουν να ανταλλάσσονται σε μία δευτερεύουσα κυκλοφορίας με μεγάλη έκπτωση προς τα πραγματικά ευρώ και θα μετατρέπονταν σε ‘νόμισμα’, με όποιο όνομα, το οποίο θα υπήρχε παράλληλα με το ευρώ.» 

Εάν η κυβέρνηση ξεμείνει από ευρώ για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις και προμηθευτές, θα χρειαστεί να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων για να προλάβει μαζικές εκροές ευρώ από τη χώρα. Αυτό μπορεί να περιορίσει τα ποσά που οι έλληνες θα μπορούν να εκταμιεύσουν από τα ΑΤΜ ή να στείλουν στο εξωτερικό, όπως έγινε στην Κύπρο το 2013. 

Οι υποσχέσεις πληρωμής μπορεί να μη γίνουν ευρέως αποδεκτές σε καταστήματα και μπορεί να χρησιμοποιηθούν μόνο για πληρωμές που σχετίζονται με το κράτος, όπως τους λογαριασμούς του  ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον αρχικά. 

Ταυτόχρονα, το κράτος θα κρατούσε τα ευρώ από τα έσοδα από φόρους για να καλύψει τις πληρωμές του χρέους και να αποφύγει τη χρεοκοπία. 

«Αυτός ο διακανονισμός θα μπορούσε να είναι προσωρινός για να κρατήσει την κυβέρνηση όσο θα προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές ώστε να απελευθερωθούν περισσότερα ευρώ σε δάνεια» είπε δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

Οι αξιωματούχοι είπαν πως η Ελλάδα έχει δείξει στο παρελθόν πως είναι πρόθυμη να καθυστερήσει τις πληρωμές των εσωτερικών της υποχρεώσεων για να μαζέψει τα ευρώ που χρειάζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζεται τελευταία σε επαναγορές – όπου δανείζεται χρήματα από κρατικούς φορείς – για να καλύψει την έλλειψη μετρητών, όμως αυτό μπορεί να συνεχιστεί μόνο για μερικές ακόμη εβδομάδες. 

Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει ερωτήματα σε σχέση με ένα πιθανό παράλληλο νόμισμα, λέγοντας πως αναμένει μία συμφωνία με τους πιστωτές στα πλαίσια που συζητήθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις συναντήσεις κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ της περασμένης εβδομάδας. 

«Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως θα υπάρξει συμφωνία με το Eurogroup και θα απελευθερωθεί τελικά η χρηματοδότηση, όπως συμφωνήθηκε στην επταμελή συνάντηση» είπε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης. 

ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ; 

Έλληνες αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, έχουν απορρίψει την ιδέα η Ελλάδα να αφήσει από μόνη της το ευρώ και δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος, ούτε πολιτική βούληση ανάμεσα στις υπόλοιπες 18 χώρες που μοιράζονται το νόμισμα να διώξουν την Ελλάδα. 

«Δεν υπάρχει μέσο να αναγκαστεί να φύγει μία χώρα από την ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα δεν έχει καμία επιθυμία να φύγει από μόνη της» είπε ο δεύτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

Κάποιοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η Ελλάδα θα μπορούσε να πάρει την πρωτοβουλία να επιστρέψει στη δραχμή, καθώς τότε θα μπορούσε να υποτιμήσει σημαντικά το νόμισμά της για να κάνει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές και να προσελκύσει μεγάλο τουριστικό ενδιαφέρον. 

Όμως αυτό θα έκανε και το τεράστιο δημόσιο χρέος της Ελλάδας να μην μπορεί να πληρωθεί, αναγκάζοντάς τη σε χρεοκοπία. 

«Εάν χρεοκοπούσαν, αυτό θα ήταν προτιμότερο να γίνει εντός της ευρωζώνης παρά εκτός της, καθώς τότε θα γινόταν πρόβλημα για όλες τις χώρες που μοιράζονται το ευρώ, και όχι μόνο την Ελλάδα» είπε τρίτος αξιωματούχος. 

Σε ένα video από το 2013, όταν ήταν ακόμη ακαδημαϊκός, ο Βαρουφάκης είπε αυτό ακριβώς. 

«Η πρότασή μου ήταν η Ελλάδα να ανακοινώσει απλά ότι χρεοκοπεί εντός του ευρώ τον Ιανουάριο του 2010, να δείξει το δάχτυλο στη Γερμανία και να πει: τώρα μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα μόνοι σας» βιντεοσκοπήθηκε να λέει ο μελλοντικός υπουργός. 

Το μεγάλο ερώτημα τότε θα ήταν εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνέχιζε να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω της έκτακτης βοήθειας ρευστότητας (ELA), η οποία έχει σχεδιαστεί για βιώσιμες τράπεζες με πρόβλημα ρευστότητας. 

Εάν η ΕΚΤ σταματούσε τη βοήθεια, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατά πάσα πιθανότητα θα κατέρρεε, υποχρεώνοντας σε ανακεφαλαιοποίηση με νέο «νόμισμα» ή, εάν οι συνέπειες της κατάρρευσης ήταν πολύ σοβαρές, το ευρώ θα μπορούσε να συμφωνήσει να κεφαλαιοποιήσει και πάλι τις τράπεζες, πιθανώς μέσω του ταμείου διάσωσης του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας.

Όμως οι αξιωματούχοι είπαν πως αυτές οι επιλογές απέχουν τόσο πολύ, που δε συζητήθηκαν ούτε ανεπίσημα. 

Πηγή: sofokleous10.gr 
Από: ideopigi
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.