29 Μαρτίου 2015

Η Τουρκία έχει επιλέξει το λάθος στρατόπεδο.

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

Μετά την αναγνώριση από πλευράς των ΗΠΑ του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την κυπριακή ΑΟΖ, που συνιστά μια μείζονος σημασίας γεωπολιτική ανατροπή, αφού για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα η Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τις τουρκικές θέσεις στο ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, αλλά είναι εντελώς αντίθετη και συγκρουόμενη, άλλη μια ανατροπή έρχεται να ανοίξει τον δρόμο για δραματικές αλλαγές των ισορροπιών στη Μέση Ανατολή και στη Μεσοποταμία.

Μιλάμε για την ανάδειξη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, το γνωστό ΡΚΚ, και του ιδεολογικού αλλά και οργανωτικού του κλώνου Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που δρα στο έδαφος της Συρίας, στο λεγόμενο Δυτικό Κουρδιστάν, σε μια διεθνώς νόμιμη πολιτική και στρατιωτική δύναμη, που μάχεται εναντίον των τζιχαντιστών του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) σε συνεργασία με τη συμμαχία των κρατών που πολεμά εναντίον του Ι.Κ.

Το γεγονός δε ότι οι αντάρτες ή για την ακρίβεια οι ένοπλες δυνάμεις του ΡΚΚ δρουν και μάχονται και στο έδαφος του Ιράκ, σε εδάφη που διεκδικεί η Αυτόνομη Κουρδική Διοίκηση του Β. Ιράκ, σε συνδυασμό με τη γενική διαπίστωση των στρατηγών που συντονίζουν τις επιχειρήσεις ότι σε όλα τα μέτωπα του ιδιότυπου αυτού πολέμου οι εμπειροπόλεμοι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ είναι η πιο αξιόμαχη δύναμη εδάφους από όλες όσες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, καθιστά τη νομιμοποίηση ακόμα πιο ισχυρή και σημαντική.

Επίσης, το γεγονός ότι η Τουρκία επέλεξε «λάθος» στρατόπεδο σε αυτόν τον πόλεμο, υποστηρίζοντας στην ουσία σε πολλά επίπεδα και με πολλούς τρόπους τους τζιχαντιστές, πράγμα που δεν της επιτρέπει να συμμετέχει ενεργώς στον πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών, της στερεί τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο με τις ένοπλες δυνάμεις της στην καταπολέμηση της ισλαμικής απειλής, καθιστώντας ακόμα πιο απαραίτητο και καθοριστικό τον ρόλο του ΡΚΚ.

Να υπογραμμίσουμε ότι κορυφαίο ρόλο στην προαναφερθείσα ανατροπή, που οδήγησε στη νομιμοποίηση του ΡΚΚ, αποτέλεσε η ηρωική αντίσταση στην πόλη Κομπάνι, που λειτούργησε ως εμβρυουλκός και οδήγησε τις ΗΠΑ στο να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους και να προχωρήσουν σε κανονική συνεργασία με το ΡΚΚ.

Αυτή είναι λοιπόν η κορυφαία γεωπολιτική ανατροπή, που οδήγησε τον Ερντογάν στο να κάνει τη δήλωση: «Εκείνοι που μας προέτρεψαν να εισβάλουμε στην Κύπρο, τώρα θέλουν να μας διαλύσουν», χωρίς η μονοσήμαντη ισλαμική συλλογιστική του να του επιτρέπει να διανοηθεί ότι αν η Τουρκία αλλάξει ή διαμελιστεί, αυτό δεν θα οφείλεται στην αλλαγή στάσης των ΗΠΑ, αλλά στις αντικειμενικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα του, όπου ένα έθνος 20.000.000 ανθρώπων καταπιέζεται επί 90 χρόνια από τον κεμαλικό και τον ισλαμικό φασισμό ή από τον συνδυασμό αυτών, με στόχο να αλλάξει εθνική συνείδηση και να λέει υποχρεωτικά κάθε πρωί: «Τι ευτυχία να λες ότι είσαι Τούρκος».

Παρεμπιπτόντως, αυτήν την πολιτική αφομοιωτικής τρομοκρατίας ασκεί η Τουρκία και στην ελληνική επικράτεια, προσπαθώντας να εκτουρκίσει τους Πομάκους, συνεπικουρούμενη και από το ελληνικό κράτος αλλά και από καθηγητές πανεπιστημίου αμειβόμενους από τον ελληνικό λαό, στελέχη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν δημοσίως ανερυθρίαστα ότι «η μειονότητα στη Θράκη είναι ένα συμπαγές τουρκικό πράμα»!

Επανερχόμενοι στη γεωπολιτική ανατροπή που συντελείται στη Μεσοποταμία, που έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τη δομή και τη συνοχή της Τουρκίας, να υπογραμμίσουμε ότι αυτή θα αποκτήσει ιδιαίτερο βάθος και βάρος όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση απελευθέρωσης της Μοσούλης και αρχίσει να διευθετείται η κρίση στη Συρία.

Σε αυτήν τη διαδικασία το ΡΚΚ θα είναι ένας από τους πρωταγωνιστές και, όπως είναι γνωστό, μετά τους νικηφόρους πολέμους οι σύμμαχοι διαμοιράζονται τη λεία της νίκης, όσο κι αν αυτό φαίνεται σκληρό και κυνικό.

Σε αυτές τις εξελίξεις επικεντρώνεται ο προβληματισμός που επικρατεί στην Αγκυρα το τελευταίο διάστημα και κυρίως στο ενδεχόμενο την επόμενη μέρα του πολέμου οι Κούρδοι να αποκτήσουν στη Συρία ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος, αποτελούμενο από τρία καντόνια, κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία θα έχει κοινά σύνορα έκτασης περίπου 800 χλμ. με το ΡΚΚ/PYD.

Το ενδεχόμενο αυτό πονοκεφαλιάζει τους Τούρκους στρατηγούς, οι οποίοι σχεδιάζουν μια νέα μορφή ελέγχου των συνόρων, με νέα διοίκηση και μονάδες ειδικών δυνάμεων. Το χειρότερο όμως γι' αυτούς -και το ξέρουν- είναι ότι ο έλεγχος των συνόρων είναι σχεδόν αδύνατος, αφού και από τις δυο πλευρές της οριογραμμής κατοικούν κουρδικοί πληθυσμοί, πολλές φορές της ίδιας φατρίας.

Υπάρχουν κι άλλες εξελίξεις στο θέμα, που θα εξετάσουμε στο άρθρο μας της Κυριακής!

Σάββας Καλεντερίδης
δημοκρατία 
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.