31 Μαρτίου 2015

Ωρα «μηδέν» για Δύση-Ιράν. Εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία για συμφωνία για τα πυρηνικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ σε μία μάλλον χαλαρή στιγμή της μακράς και σκληρής διαπραγμάτευσης για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Η ώρα της αλήθειας (αλλά και της μεγάλης ευθύνης) έφτασε, με το ποτήρι στις διαπραγματεύσεις Ιράν-μεγάλων δυνάμεων να δείχνει μισογεμάτο και τις προοπτικές επιτυχίας να διαφαίνονται δυνητικά «κοσμοϊστορικές» αλλά... αμφίβολες ως και την τελευταία στιγμή. Σήμερα τα μεσάνυχτα εκπνέει στη Λoζάνη της Ελβετίας η προθεσμία για την επίτευξη μιας διεθνώς αποδεκτής συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν. Επειτα από 18 μήνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα, Γερμανία) και του Ιράν καλούνται σήμερα να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική «πολιτική» συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Οι επιθυμίες των δύο πλευρών είναι σαφείς. Οι Ιρανοί ζητούν να αρθούν οι κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από το 2006 ώστε να αναπνεύσει η ιρανική οικονομία, και η διεθνής κοινότητα ζητά να μπουν περιορισμοί στον ιρανικό εμπλουτισμό ουρανίου ώστε να εξαλειφθούν οι όποιες υποψίες ότι η Ισλαμική Δημοκρατία φιλοδοξεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Ο επιδιωκόμενος συμβιβασμός αποτελεί αντικείμενο διεθνούς διαμάχης από το 2002 (οπότε αποκαλύφθηκε το μέχρι τότε «κρυφό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης), ενώ οι «πυρηνικές φιλοδοξίες» του Ιράν αποτελούν αντικείμενο ανησυχίας για την Ουάσιγκτον ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. 

Πίσω στο παρόν, εάν οι έξι μεγάλες δυνάμεις (πρόκειται για τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συν τη Γερμανία) καταφέρουν σήμερα να καταλήξουν σε μια προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, θα ανοίξει ο δρόμος για δυνητικά σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο σκηνικό. 

Μια συμφωνία θα μπορούσε να φέρει το Ιράν «πιο κοντά» στη Δύση από κάθε άλλη φορά τα τελευταία περίπου 35 χρόνια (από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 και μετά), ενδεχόμενο που φυσικά δημιουργεί έντονη ανησυχία στο Ισραήλ αλλά και στη Σαουδική Αραβία. Από οικονομική σκοπιά, μια συμφωνία θα ωφελούσε, πέρα από το Ιράν, και τη διεθνή κοινότητα (κυρίως την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ασία) που θα αποκτούσε ξαφνικά πρόσβαση σε μια «ανεκμετάλλευτη» αγορά περίπου 80 εκατ. ανθρώπων. 

Το ενδεχόμενο ωστόσο να υπάρξει συμφωνία σήμερα ήταν μέχρι και την τελευταία στιγμή εξαιρετικά αμφίβολο, καθώς οι δύο πλευρές εμφανίζονταν χθες να διαφωνούν σε τρία σημαντικά ζητήματα: στη διάρκεια του περιορισμού των ιρανικών πυρηνικών δραστηριοτήτων (οι «5+1» ζητούν 15 χρόνια, το Ιράν 10), στη διαδικασία της άρσης των κυρώσεων (οι «5+1» ζητούν αυτή να γίνει σταδιακά, το Ιράν άμεσα μετά τη συμφωνία) και στο ενδεχόμενο επαναφοράς κάποιων κυρώσεων εάν η Τεχεράνη δεν ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα. 

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία σήμερα, ο δρόμος μπροστά θα συνεχίσει να διαγράφεται δύσβατος καθώς οι δύο πλευρές θα έχουν χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου για να συμφωνήσουν σε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες μιας συνολικής πια συμφωνίας. 

Το Τελ Αβίβ πάντως βρίσκεται ήδη στα κεραμίδια. Η συμφωνία που διαφαίνεται στη Λoζάνη στέλνει ένα λάθος μήνυμα επιβραβεύοντας την επιθετικότητα του Ιράν στο μέτωπο της Υεμένης, κατήγγειλε χθες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

πηγή



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.