31 Μαρτίου 2015

Bloomberg: Η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της.

«Στην Αθήνα, το ανείπωτο διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει αναπόφευκτο» αναφέρει σε δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg. 

Μετρήσεις της αγοράς δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος του χρέους της, θέτοντας σε κίνδυνο τις αποπληρωμές των περίπου 500 δις € τα οποία οφείλει στους ευρωπαίους φορολογούμενους σε κεφάλαια διάσωσης, τράπεζες και ομολογιούχους. 

«Ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα μέτρα που συνδέονται με τα πακέτα διάσωσης, ενώ την Παρασκευή ένας κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα δεν θα εξυπηρετήσει το χρέος της, εάν οι πιστωτές δεν αποδεσμεύσουν πόρους. Αν και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποκλείσουν τους ιδιώτες κατόχους ομολόγων, εντούτοις ο κίνδυνος είναι ότι οι συνομιλίες θα καταρρεύσουν και η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ, αφήνοντας τους πάντες να αντιμετωπίσουν τις απώλειές τους», αναφέρει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου. 

«Ο μεγαλύτερος φόβος αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρώ λόγω ατυχήματος σημειώνει ο Παντράικ Γκάρβεϊ της ING Groep NV του Λονδίνου. «Η μοναδική εφικτή λύση είναι και η πλέον ακραία, δηλαδή να μετατραπεί το δημόσιο χρέος σε pertetual bonds -επί το ελληνικότερον «ομόλογα στο διηνεκές»-, έτσι ώστε να μην αποπληρωθεί ποτέ». 

Το δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ακόμη ότι οι αποδόσεις των τριετών ομολόγων είναι σχεδόν 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τα 10ετή ομόλογα. «Παραδοσιακά, οι επενδυτές συνηθίζουν να δανείζουν για μεγαλύτερη περίοδο ώστε να αντισταθμίσουν τον πληθωρισμό. Με την Ελλάδα, η άμεση ανησυχία είναι εάν θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω». 

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί να αποπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της χώρας στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ, καθώς και προς τους ιδιώτες ομολογιούχους. «Η υπόσχεση αυτή έχει δώσει εμπιστοσύνη στους επενδυτές όπως η Greylock Capital Management LLC, η οποία έχει κρατήσει τους τίτλους». Και η Japonica Partners & Co., εκτιμά ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα του χρέους είναι πιο θετική για την Ελλάδα. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι αυτό μπορεί να δίνει μια περιορισμένη ανακούφιση εν όψει των πιο άμεσων συζητήσεων. Η κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα πρέπει να παρουσιάσει τα οικονομικά μέτρα που σχεδιάζει να λάβει ώστε να απελευθερωθεί η βοήθεια που θα κρατήσει βιώσιμη τη χώρα. 

«Μια αναδιάρθρωση χρέους βρίσκεται υπό συζήτηση όλο σχεδόν το διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία και κάθε φορά που εγείρεται το ζήτημα, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιδρούν με αυτό. Το χρέος που χρωστάει η Ελλάδα, έχει ήδη εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους», αναφέρει ο Marius Daheim, επικεφαλής αναλυτής στη SEB AB στην Φρανκφούρτη. 

Πηγή: tovima.gr
το είδαμε ΕΔΩShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.