31 Μαρτίου 2015

«Κόρη μου όμορφη, κόρη θλιμμένη...»

Κόρη μου όμορφη, κόρη θλιμμένη 
μέσα στα κύματα, αναθρεμμένη 

Εσύ δεν ήσουνα, γι’ αυτό το προξενιό 
πώς γίνεται να μη σε φτάνω 
να σε γλιτώσω απ’ τον καημό 

Όμορφη θλιμμένη κόρη 
πού να’ ναι εκείνοι οι κανταδόροι 
που σε γλέντησαν παλιά 

Τώρα με σύρματα και τείχη 
ορίζουν τη δική σου τύχη 
κι όλο σου σφίγγουν τη θηλιά 

Κόρη μου όμορφη… αναθρεμμένη 
μέσα σ’ αυτόν εδώ, το δρόμο δεν ξεχνώ 

Ψάχνω τα πρώτα βήματά σου 
μέσα απ’ της πίκρας τον καπνό 

Οι Αρχαίοι έλεγαν πως το σχήμα της Κύπρου μοιάζει με ένα βοϊδοτόμαρο τεντωμένο. Αν κοιτάξει κανένας στο χάρτη το ελληνικό μεγαλονήσι, που ζει απομονωμένο στην πιο απόμακρη μεριά της Μεσογείου, θα δει πόσο ακριβής είναι αυτη η ρεαλιστική παρομοίωση. 

Ενα πελώριο φύλλο που πλέει πάνω στα κύματα…. Η Κύπρος μέσα σ’ ένα φύλλο δέντρου, που αρμενίζει πάνω στο πέλαγο…., το νησιώτικο πρόσωπο της Αφροδίτης στην Μεσόγειο. Ενα νησί της Ρωμιοσύνης ακόμα σκλαβωμένο και πληγωμένο. Ενα γαλανόλευκο ολομόναχο ακρογιάλι μεταξύ ουρανού και ονείρου. Μια πανάρχαια Ελληνική περιπέτεια που ανακόπηκε από την Τουρκία και έγινε τραγωδία. Ο αντικατοπτρισμός της Ρωμιοσύνης μέσα σε ανθόφυλλα κυμάτων. 

Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο, κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω. Εσύ της θάλασσας ρυθμός, ολάνθιστο κλωνάρι. Πως σου μαδήσαν τ’ άνθια σου διπλοί, τριπλοί βαρβάροι. Τι θλιβερά που σεργιανάν τριγύρω σου τα ψάρια, κι οι αντίχριστοι να παίζουνε την τύχη σου στα ζάρια. Κουράγιο, μικροκόρη μας, που μας εγίνης μάνα, ύμνος και θρήνος της ζωής κι ανάστασης καμπάνα. 

Ομορφη κυρά στο πέλαγος ριγμένη κοντά σου ήρθα για να δω τα όμορφα σου μέρη. Στην Πάφο θέλησα να φτάσω, τον τόπο που γεννήθηκε η όμορφη Αφροδίτη να δω και να θαυμάσω. Αγάπησα πάρα πολύ τους όμορφους σου τόπους τις πόλεις μα και τα χωριά τους όμορφους ανθρώπους!!! Αμμόχωστο και Λάρνακαι και Λεμεσό και Πάφο τις πόλεις σου διέσχισα για σένανε να μάθω. Χαρουπιές, ροδακινιές ελιές και ροδοδάφνες ολόχρυσα βερίκοκα στις ομορφιές σου τα ΄χες. 

Αέρινη και μακαρία γη για τους αρχαίους, ένα νησί ξεχωριστό, ένας τόπος γεμάτος ποιητικές ομορφιές, ιστορία, μνήμες και εκπλήξεις. Ένας τόπος μικρός σε έκταση, όπου όμως κάποιος μπορεί να γίνει κοινωνός ενός τεράστιου ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου. Ένα νησί των αντιθέσεων που σημαδεύουν κάθε επισκέπτη. Η σχέση της Κύπρου με τον Απόστολο Παύλο και Βαρνάβα, κατέστησε το νησί μας πύλη για την εξάπλωση του Χριστιανισμού στον υπόλοιπο κόσμο. Η πληθώρα των Αγίων με Κυπριακή καταγωγή δίνει το χαρακτηρισμό στη γη που τους γέννησε «νήσος των Αγίων». Στο νησί μας μπορεί να βρει κανείς βυζαντινούς θησαυρούς, εκκλησίες προστατευμένες από την Ουνέσκο σαν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και από την άλλη σημαντικά μουσουλμανικά μνημεία.

Τούτος ο τόπος προσφέρει καθάρια θαλασσινά νερά και απέραντες παραλίες, την εναλία γη που ενέπνευσε ποιητές. Η γεωγραφικής θέσης της Κύπρου, ήταν και η αιτία κατά το πέρασμα των αιώνων το νησί να γίνει «στόχος επιβουλών και κατακτήσεων», ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας του πέρασαν πολλοί κατακτητές, όπως οι Ασσύριοι, οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Οθωμανοί και τελευταίοι οι Αγγλοι, που μετά την αποχώρηση τους και την συνθηκολώγιση με την ΕΟΚΑ, μας έριξαν στα πόδια μας τους τούρκους. 

«Καθοριστική ωστόσο για την ταυτότητα του νησιού ήταν η εγκατάσταση Μυκηναίων περίπου τον 13ο αιώνα π.χ. μετά τη λήξη του Τρωικού Πολέμου. Η Κύπρος γίνεται μια νέα πατρίδα για τους Αχαιούς και οι γηγενείς Κύπριοι γίνονται σταδιακά κομμάτι του ελληνικού χώρου εμπλουτίζοντάς τον με τις τοπικές του ιδιαιτερότητες». Το 1871 η Κύπρος πουλιέται στους Βρετανούς και ανακηρύσσεται αγγλική αποικία και από το 1955 έως το 1959 ξεκινά ο ένοπλος αγώνας για να αποτινάξουν τον αγγλικό ζυγό και με τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου η Κύπρος ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος. 

«Εξήντα χρόνια κλείνουν φέτος από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Μισός αιώνας και κάτι γλυκόπικρου απολογισμού για το λαό, που δεν αφέθηκε να απολαύσει τα αγαθά των αγώνων και θυσιών του. Προσπάθειες για να καταστεί το Σύνταγμα του κράτους πιο λειτουργικό το 1963 απορρίφθηκαν από την τουρκοκυπριακή μειοψηφία του 18% και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία εγκλωβίσθηκε στην στοχευμένη από χρόνια επεκτατική πολιτική της Άγκυρας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι σε όλους γνωστά. Το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου κατά της Κυπριακής κυβέρνησης, διοργανωμένο από τη χούντα των Αθηνών, έδωσε στην τουρκική κυβέρνηση το ζητούμενο από χρόνια πρόσχημα για να εισβάλει στο νησί. Στις 20 Ιουλίου του 1974 γράφτηκε στις σελίδες της Κυπριακής ιστορίας μια ακόμη τραγωδία, μια ακόμη πληγή που δυστυχώς ακόμα 41 χρόνια μετά συνεχίζει να αιμορραγεί».

Ντίνος Ορφανός ΤριμίκλινηShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.