29 Μαρτίου 2015

NY Times: "Πώς ξεκίνησε και πού έχει φτάσει το Ισλαμικό Κράτος" - Αναλυτικά γραφήματα και χάρτες.

Oι ΝΥ Τimes παρουσιάζουν αναλυτικά την γέννηση και την μέρχι τώρα επέκταση του ISIL το οποίο όμως δημιουργήθηκε και εξοπλίσθηκε με δυτικά όπλα και κεφάλαια. 

Η "Λερναία Ύδρα" έχει όμως μεγαλώσει και πια δείχνει ασταμάτητη και ανεξέλεγκτη. Οι υποτιθέμενοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί έχουν αποδειχθεί υπόπτως "τζούφιοι" και δεν έχουν καμια επίδραση πάνω στις δομές του ISIL.

Kαλύτερα απ'ολους το είπε ο Σύρος πρόεδρος Μ.Άσαντ στο Ria Novosti: "Η συριακή Αεροπορία είναι πάρα πολύ μικρή εν σχέση με την αεροπορική δύναμη των Αμερικανών και των συμμάχων τους, εν τέλει όμως πραγματοποιεί καθημερινά περισσότερες εξόδους από αυτούς, που σημαίνει ότι ακόμα οι ΗΠΑ δεν θέλουν να καταστραφεί το Ισλαμικό Κράτος".

Έχοντας καταλάβει κρίσιμα τμήματα της Συρίας το προηγούμενο έτος και πρόσφατα τεράστιες περιοχές του Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία ελέγχει έδαφος που είναι μεγαλύτερο από ό, τι πολλές χώρες έχει ξεπεράσει πλέον την Αλ Κάιντα ως η πιο ισχυρή ομάδα τζιχάντ του κόσμου.

Tην ίδια στιγμή η οργάνωση βρίσκεται πίσω από πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γαλλία και τη Δανία, ενώ έχει υπό τον έλεγχό της περιοχές στο Ιράκ, τη Συρία και πιο πρόσφατα τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή δομές της εντοπίζονται στην Τουρκία, την Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, το Αφγανιστάν, την Τυνησία και την Αλγερία.

Η New York Times στην ιστοσελίδα της παρουσιάζει έναν οπτικό οδηγό για την κρίση στο Ιράκ και τη Συρία με αναλυτικούς χάρτες και γραφήματα από το ξεκίνημα της δράσης των τζιχαντιστών μέχρι σήμερα. 

Στο χάρτη που ακολουθεί φαίνεται ο αγώνας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

1. Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις και συμμαχικοί πολιτοφύλακες μάχονται του μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Τικρίτ. 
2. Την ίδια στιγμή, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εξαπολύουν επίθεση στην πόλη Ραμάντι, στο κεντρικό Ιράκ.
3. Κούρδοι και τζιχαντιστές συγκρούονται στο Κιρκούκ, το οποίο ελέγχεται από το Ισλαμικό Κράτος.
4. Κάτοικοι της Hawija είπαν ότι οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν κάποιους από τις δικούς τους μαχητές της στην προσπάθειά τους να διαφύγουν όταν η ομάδα τους δέχθηκε επίθεση από κουρδικές δυνάμεις.

Η επιχείρηση ανακατάληψης της Τικρίτ

Φιλοκυβερνητικές δυνάμεις συμμετέχουν στην επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν, από το Ισλαμικό Κράτος. Περισσότεροι από 30.000 μαχητές - στρατιώτες, σιίτες, σουνίτες και μέλη της ιρανικής «Επαναστατικής Φρουράς» συμμετέχουν στην μεγαλύτερη επιχείρηση κατά της ISIS.

Tο Ισλαμικό Κράτος σε Ιράκ και Συρία ελέγχει έδαφος που είναι μεγαλύτερο από ό, τι πολλές χώρες

Παρά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές (οι οποίες είναι το λιγότερο και υπόπτως επιφανειακές), οι ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές δεν έχουν αλλάξει σημαντικά από το περασμένο καλοκαίρι, όταν κατέλαβαν μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών εναντίον Ασσύριων χριστιανών

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν απαγάγει περίπου 300 άτομα από μία σειρά από χωριά κατά μήκος του ποταμού Khabur. Οι κάτοικοι των χωριών είναι κυρίως Ασσύριοι χριστιανοί και η περιοχή ελέγχεται εδώ και καιρό από κούρδους αντάρτες. Τα συγκεκριμένα χωριά έχουν αλλάξει χέρια αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες καθώς κουρδικές, αραβικές μουσουλμανικές και χριστιανικές ομάδες έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ενάντια στις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους.

Από πού προέρχονται οι ξένοι μαχητές στο Ιράκ και τη Συρία

Τουλάχιστον 20.000 επίδοξοι μαχητές έχουν ταξιδέψει στη Συρία και το Ιράκ κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συγκρούσεων στις δύο χώρες, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση από το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας, για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών με τον αριθμό τους συνεχώς να αυξάνεται.

Oι περισσότεροι προέρχονται από τη Τυνησία, τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Λιβύη. Οι θρησκευτικές διώξεις και οι εθνοτικές συγκρούσεις είναι οι κύριοι λόγοι για τη ροή των ξένων μαχητών από μετα-σοβιετικά κράτη όπως για παράδειγμα η Ρωσία, το Ουζμπεκιστάν και το Τατζικιστάν.

Tην ίδια στιγμή δεν είναι λίγοι οι ξένοι μαχητές από ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Βέλγιο που έχουν ενταχθεί στις τάξεις των ισλαμιστικών ενόπλων ομάδων. Αμερικανοί αξιωματούχοι παρακολουθούν στενά τα κοινωνικά δίκτυα και εκπαιδεύουν κρατικές και τοπικές αρχές για να εντοπίσουν τους επίδοξους ταξιδιώτες.

Ό,τι απέμεινε από το Κομπάνι

Επιθέσεις και αεροπορικές επιδρομές οδήγησαν σε εκτεταμένες καταστροφές στην πόλη Κομπάνι, που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Συρίας. Η βία ανάγκασε πολλούς από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να πάνε στην Τουρκία.

Σκληρές μάχες στην επαρχία Ανμπάρ

Από τον Αύγουστο, οι μάχες εξακολουθούν να μαίνονται σφοδρές και ασταμάτητες στην περιοχή Ανμπάρ του δυτικού Ιράκ.

Παρακολουθώντας τις επιθέσεις του ΙΚ

Δεκάδες Κούρδοι καθισμένοι στους γύρω λόφους παρακολουθούν την πολιορκία της πόλης Κομπάνι από τους τζιχαντιστές, αλλά και την εν εξελίξει αεροπορική επιχείρηση. Συχνά οι συγκεντρώσεις αυτές διαλύονται από την τουρκική αστυνομία. Στους ίδιους λόφους, δεκάδες άρματα του τουρκικού στρατού έχουν λάβει θέσεις μάχης αλλά παρακολουθούν αμέτοχα.

Μάχες τζιχαντιστών και κούρδων σε συνοριακή πόλη της Συρίας

Τα τουρκικά στρατεύματα παρακολουθούν από την κορυφή ενός λόφου κατά μήκος των συνόρων, τις μάχες που μαίνονταν μεταξύ του ισλαμικού κράτους και των Κούρδων στη συνοριακή πόλη Κομπάνι.

Αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ, πρόσφυγες εγκαταλείπουν τη Συρία

Πάνω από τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το 2012. Οι περισσότεροι έχουν διασχίσει τα σύνορα με την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, ενώ μικρότερος αριθμός κατέφυγε στο Ιράκ και την Αίγυπτο. Μόνο το 12% από αυτούς ζει στα μεγάλα στρατόπεδα προσφύγων που έχουν κατασκευαστεί, ενώ ένας πολύ μεγάλος αριθμός ζει σε υποβαθμισμένα καταφύγια σε πόλεις και χωριά.

Αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία μέρα με τη μέρα

Η αεροπορική εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους μετακινείται προς τη Συρία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άραβες σύμμαχοι της ξεκίνησαν τους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, με στόχο να πλήξουν βάσεις, στρατόπεδα εκπαίδευσης και σημεία ελέγχου των τζιχαντιστών σε τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες στην Συρία.

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν βάσεις των τζιχαντιστών στη Συρία

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι την πρώτη ημέρα των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές πολλές βάσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Αμερικανικά αεροσκάφη πλήττουν βάσεις των τζιχαντιστών κοντά στο Ερμπίλ

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ έπληξαν με έξυπνες βόμβες θέσεις των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους κοντά στο Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν.

Δέκα χρόνια επιθέσεων του ΙΚ στο Ιράκ 

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, έχει τροφοδοτήσει τη θρησκευτική βία στην περιοχή για πολλά χρόνια. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι επιθέσεις που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος.

2004-2005
Η ομάδα πρωτοεμφανίζεται με την ονομασία «Αλ Κάιντα στο Ιράκ». Στόχος της είναι να προκαλέσει έναν εμφύλιο πόλεμο.

2006-2007 
Η ομάδα βομβαρδίζει σιιτικό τέμενος στο Ιράκ. Στους κόλπους της συρρέουν εξεγερμένες ομάδες σουνιτών , κι έτσι αλλάζει το όνομά της σε Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ.

2008-2010 
Το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ αναλαμβάνει την ευθύνη για περισσότερες από 200 επιθέσεις, οι περισσότερες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές γύρω από τη Βαγδάτη.

2011-2012 
Η ομάδα «εξαφανίζεται» το 2011, αλλά κάνει την επανεμφάνισή της όταν τα αμερικανικά στρατεύματα αποσύρονται από το Ιράκ.

2013 
Βλέποντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ εισέρχεται σε εμφύλιο πόλεμο με τη Συρία και αλλάζει το όνομά της σε Ισλαμικό Κράτος αποκαλύπτοντας τον απώτερο στόχο της που είναι η ισλαμοποίηση του Ιράκ και της Συρίας.

Τι συμβαίνει με τις πτήσεις στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη

Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά και την κατάρριψη του επιβατικού αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών πάνω από την Ανατολική Ουκρανία, άρχισε να τίθεται υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο ασφαλείς είναι οι διαδρομές που οδηγούν μέσα από εμπόλεμες ζώνες.

Όπως φαίνεται και στον παραπάνω διαδραστικό χάρτη οι αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν συστηματικά τους αεροδιαδρόμους που περνούν πάνω από εμπόλεμες περιοχές. Ξεκάθαρη είναι δε και η εικόνα στους αιθέρες πάνω από τη Συρία και το Ιράκ με τα αεροπλάνα να επιλέγουν περιφερειακές διαδρομές για να καταλήξουν στον προορισμό τους. 

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.