26 Μαρτίου 2015

Ο συγκυβερνήτης έριξε ενσυνειδήτως το αεροσκάφος.

Σε δραματικές αποκαλύψεις προχώρησε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας για τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις που στοίχισε τη ζωή σε 150 άτομα.

Ο συγκυβερνήτης φαίνεται να έριξε εσκεμμένα το αεροπλάνο, είπε ο εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπράις Ρόμπιν, επιβεβαιώνοντας ότι ο κυβερνήτης βρισκόταν εκτός πιλοτηρίου τη στιγμή της συντριβής.

Ο συγκυβερνήτης ήταν Γερμανός, ονομαζόταν Αντρέας Λούμπιτς και ήταν 28 ετών (φωτο. París Match.com ). Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της Μασσαλίας, δεν ήταν γνωστός ως τρομοκράτης.

Το cockpit του Α 320
Ο Ρόμπιν αναφέρθηκε αναλυτικά στα στοιχεία που προέκυψαν από τον καταγραφέα συνομιλιών, το πρώτο μαύρο κουτί που βρέθηκε. Για το δεύτερο μαύρο κουτί είπε ότι δεν έχει βρεθεί.

Είπε ότι αρχικά οι συνομιλίες ανάμεσα στους δύο πιλότους ήταν κανονικές, ακόμα και πρόσχαρες. Κάποια στιγμή, ο κυβερνήτης έφυγε για να ικανοποιήσει μία σωματική του ανάγκη (ακούγεται μάλιστα ο ήχος της καρέκλας του που πηγαίνει προς τα πίσω και η πόρτα που ανοίγει) και στο πιλοτήριο έμεινε μόνος του ο γερμανός συγκυβερνήτης, ο οποίος πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία καθόδου του αεροσκάφους.

Η πόρτα του πιλοτηρίου του Α 320 όπως φαίνεται μέσα από το πιλοτήριο.
Επιστρέφοντας, ο κυβερνήτης ζήτησε πρόσβαση στο εσωτερικό του πιλοτηρίου, κάνοντας χρήση της ειδικής διαδικασίας. Δεν έλαβε καμία απάντηση από το πιλοτήριο. Από το πιλοτήριο ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη, δείγμα ότι ήταν ζωντανός εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα, η ανάσα δεν δείχνει άνθρωπο που να βρίσκεται σε ταραχή ή που να έχει πάθει κάτι, λέει ο εισαγγελέας.

Το πίσω μέρος του πιλοτηρίου
Στη συνέχεια, ακούγεται ο πύργος ελέγχου που ζητά επικοινωνία, χωρίς να υπάρχει απόκριση από την πλευρά του συγκυβερνήτη. Αυτό έγινε αρκετές φορές και όλες τις φορές δεν υπήρξε απάντηση. Ο γάλλος εισαγγελέας επανέλαβε πολλές φορές ότι στη διάρκεια των δέκα λεπτών που διήρκεσε η κάθοδος του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης δεν είπε «ούτε μία λέξη».

Λίγο πριν την πρόσκρουση του αεροπάνου της Germanwings, ενεργοποιείται ο συναγερμός και τα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα γίνονται όλο και πιο δυνατά.

Σύμφωνα με τον γάλλο εισαγγελέα, πριν την οριστική συντριβή ακούγεται ο ήχος μιας πρώτης πρόσκρουσης σε κάποιο βράχο των γαλλικών Άλπεων.

«Δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου που να εκπέμφθηκε από το αεροπλάνο και καμία έκκληση για βοήθεια» λέει ο εισαγγελέας. Ερμηνεύοντας τα στοιχεία, ο εισαγγελέας λέει ότι πιστεύει πως ο συγκυβερνήτης αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα και πάτησε εσκεμμένα το κουμπί για να χάσει ύψος το αεροσκάφος.

Φαίνεται ότι οι επιβάτες του αεροπλάνου αντιλήφθηκαν τι γινόταν την τελευταία στιγμή. Σύμφωνα με τον Ρόμπιν, ακούγονται κραυγές από την άτρακτο, ελάχιστες στιγμές πριν από την πρόσκρουση του αεροπλάνου στο έδαφος. «Ο θάνατος ήταν ξαφνικός και άμεσος» είπε.

Ερωτηθείς εάν πρόκειται για αυτοκτονία του πιλότου, ο γάλλος εισαγγελέας είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να ειπωθεί κάτι τέτοιο, αλλά τόνισε ότι πρόκειται για ένα εύλογο ερώτημα. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια» είπε ο Ρόμπιν, λέγοντας ότι τις επόμενες ώρες η έρευνα θα επικεντρωθεί στον συγκυβερνήτη.

Και ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μέζιερ είπε ότι ο συγκυβερνήτης δεν είχε «τρομοκρατικό παρελθόν».

Συγκλονισμένος ο πλανήτης

Συγκλονισμένος παρακολουθεί ο πλανήτης τις δραματικές εξελίξεις για τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 150 άτομα. Το σοκ τους εκφράζουν αξιωματούχοι και στελέχη των αεροπορικών εταιρειών Germanwings και Lufthansa (μητρική της Germanwings).

Ο γερμανός υπουργός Μεταφορών Αλεξάντερ Ντομπρίντ δήλωσε ότι οι πληροφορίες από τη Μασσαλία είναι σοκαριστικές και τόνισε ότι η θεωρία της ηθελημένης συντριβής του αεροσκάφους είναι πιθανή.

Το σοκ του εξέφρασε μέσω Twitter και ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Στην πτήση της Germanwings επέβαιναν δεκάδες ισπανοί πολίτες.

Σε αντίστοιχο κλίμα και οι δηλώσεις της αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, μητρικής της χαμηλού κόστους εταιρείας Germanwings.

«Θα επαναλάβω μόνο αυτό που έχω πει τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε βαθιά σοκαρισμένοι και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε φανταστεί ότι η κατάσταση θα γινόταν ακόμα χειρότερη» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa σε συνέντευξη Τύπου.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Κάρστεν Σπορ επιβεβαίωσε ότι φαίνεται πως ο συγκυβερνήτης εμπόδισε τον κυβερνήτη από το να εισέλθει στο πιλοτήριο και ότι έθεσε το Airbus σε πορεία που οδήγησε στη συντριβή του.


Ο Κάρστεν Σπορ δήλωσε ότι ο κυβερνήτης δεν έκανε κανένα λάθος και πρόσθεσε ότι φαίνεται ότι έβαλε τον κωδικό στην πόρτα, αλλά ότι ο συγκυβερνήτης απέρριψε το αίτημα, γεγονός που θα κρατούσε την πόρτα κλειστή για άλλα πέντε λεπτά.

«Δεν μπορείς ποτέ να αποκλείσεις αυτό το μεμονωμένο περιστατικό» είπε ο Σπορ, επιμένοντας ότι «κανένα σύστημα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να εμποδίσει» μια τέτοια πράξη. Τόνισε ότι παρ' όλο που δεν προκύπτουν ζητήματα για την εκπαίδευση και την επιλογή των πιλότων από την εταιρεία, πρόσθεσε ότι θα επανεξεταστούν αυτές οι διαδικασίες.

Ερωτηθείς εάν αυτοκτόνησε ο συγκυβερνήτης, ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa είπε: «Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ποιο μπορεί να ήταν το κίνητρο του συγκυβερνήτη. Σε μία εταιρεία που υπερηφανεύεται για την ασφάλειά της, αυτό είναι σοκ. Διαλέγουμε το προσωπικό που βρίσκεται στο πιλοτήριο πολύ προσεκτικά» είπε.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κυβερνήτης είχε πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία, αλλά ο συγκυβερνήτης είχε 630 ώρες πτήσης και εργαζόταν από το 2013.

Στις αμερικανικές πτήσεις πρέπει πάντα να βρίσκονται στο πιλοτήριο δύο άτομα. Όταν ένας από τους πιλότους φεύγει, εισέρχεται κάποιος αεροσυνοδός. Στις ευρωπαϊκές πτήσεις δεν ισχύει κάτι τέτοιο και δεν είναι απαραίτητο να βρίσκονται στο πιλοτήριο δύο μέλη του πληρώματος σε κάθε στιγμή.

Πληροφορίες αναφέρον ότι ο κυβερνήτης είχε πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία, αλλά ο συγκυβερνήτης είχε 630 ώρες πτήσης και εργαζόταν από το 2013. 

πηγή 

Ποιος ήταν ο συγκυβερνήτης 

Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη του εισαγγελέα της Μασσαλίας, ότι ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus της Germanwings, ο 28χρονος γερμανός Αντρέας Λούμπιτς, "επέτρεψε εσκεμμένα την πτώση του αεροπλάνου".

Ο εισαγγελέας Μπρις Ρομπέν υπογράμμισε πως ο συγκυβερνήτης "δεν είχε καταχωρισθεί ως τρομοκράτης" και πως "τίποτε δεν μας επιτρέπει να πούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση" στο στάδιο αυτό.

Υπογράμμισε πως ο συγκυβερνήτης "ήταν ικανός να πιλοτάρει το αεροπλάνο" και πως "εργαζόταν μόνο μερικούς μήνες και είχε μια εκατοστή ώρες σ' αυτό το αεροσκάφος".

Εκπρόσωπος της Germanwings έχει επιβεβαιώσει πως ο συγκυβερνήτης είχε μόνο 630 ώρες και εργαζόταν στην εταιρεία από το Σεπτέμβριο του 2013. 

Εκπρόσωπος της Lufthansa δήλωσε ότι ο Λούμπιτς δεν είχε επιδείξει καμία ύποπτη συμπεριφορά, δεν ανήκει σε κάποια σέχτα ή σε κάποια ακραία οργάνωση.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lufthansa,δεν είχε περάσει από ψυχολογικά τεστ, μόνο από ιατρικά, όπως συμβαίνει με όλους τους πιλότους της εταιρίας.

Η σελίδα του στο Facebook
O Λούμπιτς πετούσε από την εφηβεία του και είχε φοιτήσει σε ένα αυστηρό κολλέγιο. Είχε εκπαιδευτεί εντατικά και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εργάστηκε ως εκπαιδευόμενος πιλότος στην Lufthansa.

Γνωστοί του αναφέρουν πως δεν είχε σημάδια κατάθλιψης, ήταν κοινωνικός και σχετικά ήρεμος. 

Απομακρύνθηκε η οικογένεια του συγκυβερνήτη 

Πριν από τη συνέντευξη Τύπου του εισαγγελέα, η οικογένεια του συγκυβερνήτη αποχώρησε από τη Μασσαλία όπου βρισκόταν μαζί με άλλους συγγενείς θυμάτων.

Η οικογένεια του Λούμπιτς είχε σπεύσει στην περιοχή, ωστόσο τοποθετήθηκε σε διαφορετική αίθουσα από τους υπόλοιπους συγγένειες, όπως και η οικογένεια του πιλότου.

Όλες οι οικογένειες ενημερώθηκαν μια ώρα πριν τη συνέντευξή προσωπικά από τον εισαγγελέα. 

Αστυνομικοί έξω από το σπίτι του Λούμπιτς 

Αστυνομική περίμετρος δημιουργήθηκε έξω από το σπίτι του συγκυβερνήτη στο Μονταμπάουρ προκειμένου να προστατευτεί η οικογένεια του από επιθέσεις εκδίκησης ή έστω από την παρουσία εκπροσώπων του Τύπου.

Γείτονες και τα μέλη της τοπικής αερολέσχης είναι σοκαρισμένοι από την αποκάλυψε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ από γερμανικά ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι ο Λούμπιτς είχε όνειρο να πετάξει και πάλεψε για αυτό, είναι συναισθηματικά σταθερός, κοινωνικός, ήρεμος.

Προσπαθούσε να είναι πάντα σε φόρμα γι' αυτό γυμναζόταν τακτικά.

Σύμφωνα με μια αερολέσχη στην οποία ήταν μέλος, "ο Αντρέας ήταν μέλος της λέσχης από μικρός για να κάνει μια μέρα το όνειρό του να γίνει πιλότος, πραγματικότητα".

Η λέσχη ανέβασε στην ιστοσελίδα της -πριν τις ανακοινώσεις του εισαγγελέα- λίγα λόγια για τον συγκυβερνήτη: “Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το όνειρο το οποίο πλήρωσε με την ζωή του". 

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.