31 Μαρτίου 2015

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ του ρεαλισμού και του σουρεαλισμού.

Tου Αριστοτέλη Βασιλάκη 

Πήγε στις ΗΠΑ ο Πάνος Καμμένος και με τον γνωστό παρορμητισμό που τον διακρίνει πρότεινε στους Αμερικανούς συνεκμετάλλευση του Αιγαίου… Την ίδια στιγμή οι Κοτζιάς και Δραγασάκης πήγαν σε Κίνα και Ρωσία, επιδιδόμενοι κι αυτοί στο ευγενές σπορ της οικονομικής διπλωματίας. Κάτι ανάλογο θα πάει να κάνει τις επόμενες ημέρες και – ο πιο συμπαθής απ’ όλους σ’ εμένα – Πειραιώτης Παναγιώτης Λαφαζάνης στην Ρωσική πρωτεύουσα… 

Ειλικρινά δεν πρόκειται να κατηγορήσω επ’ ουδενί τους Υπουργούς της κυβέρνησης για τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες τους. Είναι πιο εποικοδομητικό και απείρως προτιμότερο να βγαίνεις στο εξωτερικό, να συζητάς και να διαπραγματεύεσαι με ξένους παράγοντες, προσπαθώντας να επιτύχεις ότι καλύτερο για την πατρίδα σου, από το να ξημεροβραδιάζεσαι στα τηλεοπτικά παράθυρα των ελληνικών ΜΜΕ, «πουλώντας» κατ’ ουσία καθρεφτάκια στους ιθαγενείς… 

Να με συγχωρήσουν ωστόσο οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης, αλλά θα κρατήσω μικρό καλάθι, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πρωτοβουλιών τους… Όχι επειδή αμφισβητώ τις προθέσεις τους… Αλλά γιατί η ιστορία διδάσκει… 

Θα θυμάστε φαντάζομαι τις αλήστου μνήμης εποχές της οικονομικής διπλωματίας. Τις χρυσές εποχές της «ευδαιμονίας με δανεικά», όταν οι πολιτικοί μας, παρέα με την επιχειρηματική ελίτ, διάφορα golden boys και ένα τσούρμο παρατρεχάμενους, έτρεχαν ανά τον κόσμο για να κλείσουν συμφωνίες, οι οποίες υποτίθεται εκτός από ξένο χρήμα στην χώρα μας, θα μας αναβάθμιζαν και διπλωματικά. 

Δυστυχώς, στα χρόνια του μνημονίου βιώσαμε των ωμή πραγματικότητα. Πως κανείς δεν σου δίνει χρήματα, χωρίς να ευελπιστεί ότι θα βγάλει κέρδος… Και μάλιστα πολλαπλάσιο της «επένδυσης» του. 

Και επί του προκειμένου μιας και μιλάμε για την «ενεργειακή διπλωματία» του Πάνου Καμμένου, έχω την πεποίθηση πως η συνεκμετάλλευση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων με τους Αμερικανούς, παρά το «παρορμητικό» του Πάνου, μπορεί να χαρακτηριστεί ως διπλωματία του ρεαλισμού… Δεν απέχουν πολύ από την πραγματικότητα οι συνωμοσιολόγοι που λένε, πως τα συγκεκριμένα πετρέλαια έχουν μοιραστεί από την εποχή της συμφωνίας της χαρτοπετσέτας… Ο ρεαλισμός του Πάνου έγκειται στο 70-30… 

Αντιθέτως οι αστείες δηλώσεις Κουμουτσάκου-Θεοδωράκη-Μανιάτη, οι οποίοι «επιτίμησαν» τον Καμμένο, ως αναρμόδιο – τάχα μου – να μοιράσει το Αιγαίο, εγώ θα την ονόμαζα ως διπλωματία του σουρεαλισμού… Κάποιος φίλος μου πρότεινε να την ονομάσω διπλωματία των γλουτών, αλλά θα το αποφύγω προς το παρόν… 

Όταν οι ίδιοι ως κυβέρνηση (συμπεριλαμβάνω και τον Θεοδωράκη, ως συμμετέχοντα στα ΠΑΣΟΚ των Σημίτη, ΓΑΠ, Σαμαρά και Βενιζέλου), χάριζαν τα πάντα (υγεία, σκουπίδια, πετρέλαια, νερά, λιγνίτες) στους Γερμανούς, μάλλον δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν, όπως θα έλεγε και ο πολιτικός τους «μέντορα», αείμνηστος Μένιος… 

Και αν από τον Θεοδωράκη και τον Μανιάτη, δεν θα μπορούσα να περιμένω κάτι περισσότερο, αφού αποτελούν γνήσια τέκνα του Κουτσόγιωργα, του Γιαννόπουλου και του Κατσιφάρα, από τον Κουμουτσάκο θα περίμενα να είχε τον κοινό νου και να μην εκτίθεται τόσο φθηνά… Να του θυμίσω πως κάποτε ήταν μέλος της κυβέρνησης Καραμανλή, μιας κυβέρνησης, που έριξαν με έριξαν με πραξικοπηματικό τρόπο αυτοί που συναγελάζεται εδώ και 3 χρόνια ο τωρινός πολιτικός του αρχηγός.

πηγήShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.