27 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΟ ΑΠΥΡΟΒΛΗΤΟ Η SIEMENS;

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
Επικεφαλής “Ελλήνων Πολιτεία” 
egerssi@otenet.gr
www.apostoloupanos.gr

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιάννης Μπαλάφας, είναι μια σοβαρή πολιτική προσωπικότητα. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ και εκ δεξιών ή αν επιθυμείτε εξ αριστερών του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, έχει παγιωθεί στην κοινή γνώμη ως ένας νηφάλιος, πραγματιστής και σοβαρός πολιτικός.

Ωστόσο, μας απογοήτευσε η τοποθέτησή του σε άρθρο του για το αποτέλεσμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής – μοναδικής ομόφωνης απόφασης στα χρονικά κοινοβουλευτικού βίου - των “μαύρων ταμείων” της Siemens: «το αποτέλεσμα των ερευνών της Εξεταστικής ήταν απογοητευτικό». Αυτή η τοποθέτηση, προκάλεσε τη μήνη του Προέδρου εκείνης της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, Σήφη Βαλυράκη, που ως γνωστόν επιδίκασε ζημιά 2 δις ευρώ του ελληνικού Δημοσίου και αντίστοιχης αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρεία. Έτσι, απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής. Σ΄ αυτήν την επιστολή, καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στο πολιτικό προσωπικό της χώρας, θεωρώντας πως “έθαψε” την περαιτέρω διερεύνηση του μεγαλύτερου πολιτικο-οικονομικού σκανδάλου. Καταλογίζει στο πολιτικό σύστημα πως, δεν προασπίσθηκε τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου και πως τα 2 δις ευρώ έγιναν μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού Siemens – Δημοσίου, 200 εκ. ευρώ αέρας κοπανιστός. Και ενώ σε δυο μήνες θα ξεκινήσει η δίκη για τα “μαύρα ταμεία” της Siemens, εν τούτοις σ΄ αυτήν τη δίκη είναι κατηγορούμενοι και δικάζονται μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες του Δημοσίου και στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, μένοντας στο απυρόβλητο τα πολιτικά πρόσωπα. Επισημαίνοντας πως στο πόρισμα της Επιτροπής αποδείχθηκε πως η Siemens υπερτιμούσε τις συμβάσεις με το Δημόσιο, αυξάνοντας το κόστος και διοχετεύοντας σεβαστό μέρος της διαφοράς, για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων και κομμάτων!!

Αυτή η τοποθέτηση του κ. Μπαλάφα, ευχόμαστε να μην χαίρει της αποδοχής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γιατί, τότε θα είναι καταστροφική για την αξιοπιστία της συγκυβέρνησης μια τέτοια συμπόρευση. Θα “τσαλακώσει” ανεπανόρθωτα το προφίλ της. Θα διαρρήξει επικίνδυνα τη στήριξη που δείχνει η Κοινωνία μας στη νέα κυβέρνηση. Γιατί, δεν μπορεί η Siemens να παραμένει στο απυρόβλητο όταν ο ελληνικός λαός πένεται και δυστυχεί. Δεν μπορεί να στηρίζεται από την παρούσα κυβέρνηση η πολιτική “εξυπηρέτηση” της κυβέρνησης Σαμαρά απέναντι στη Siemens και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι δυνατόν να επιβραβευθεί η ανομία και η παραβατικότητα της Siemens.

Αρκεί να θυμίσουμε την υποχρέωση της πολυεθνικής γερμανικής εταιρείας για κατασκευή εργοστασίου που θα απασχολούσε 600 εργαζόμενους. Αντί αυτού, το εργοστάσιο της BSH το οποίο δραστηριοποιείται επί δεκαετίες στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη (παλαιός ΠΙΣΤΟΣ) και ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch, από 1η Ιανουαρίου 2015 πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch και απομένει να ολοκληρωθεί μόνο το τυπικό μέρος της συμφωνίας, δηλαδή να εγκρίνουν οι εποπτικές αρχές του κράτους τη συναλλαγή, κάτι που θα συμβεί στο πρώτο μισό του 2015. Πράξη εξαγοράς μετοχών που ενέκρινε τόσο το διοικητικό όσο και το εποπτικό συμβούλιο των δυο εταιριών. Η τιμή αγοράς ανήλθε στα 3 δις ευρώ.

Ως εκ τούτου, μετά από την πώληση του μεριδίου της Siemens δεν καθίσταται άκυρος ο εξωδικαστικός συμβιβασμός; Και από τη στιγμή που η Siemens εισέπραξε από την πώληση του ποσοστού της στη Bosch 3 δις ευρώ, γιατί δεν πληρώνει το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 2 δις ευρώ που επιδίκασε η μοναδική ομόφωνη Εξεταστική διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τα “μαύρα ταμεία”; Όταν αυτά τα 2 δις ευρώ λείπουν από τα ταμεία του κράτους, και η κυβέρνηση “αναστενάξει” για να τα βρει προκειμένου να πληρώσει μισθούς και συντάξεις;

Θα περιμένουμε λοιπόν, να δούμε την άμεση ανταπόκριση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του στο λαϊκό αίσθημα, από τη στιγμή που τόλμησε στη συνάντηση με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015, να της πει βροντερά αυτό που δεν τολμούσε έστω να της ψελλίσει ο προκάτοχός του, Αντώνης Σαμαράς. Δηλαδή, να της ζητήσει τη δικαστική συνδρομή για τα πεπραγμένα της Siemens. Που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται: Δώστε μας τον Χριστοφοράκο!!

Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλεται να προχωρήσει σε ακύρωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού ελληνικού Δημοσίου – Siemens από τη στιγμή που η γερμανική εταιρεία αθέτησε την υπογραφή της. Επιβάλλεται να κυρώσει και να εκτελέσει την ομόφωνη απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, του κόμματος που μετέχει της συγκυβέρνησης, Πάνος Καμμένος. Και να συστήσει νέα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που θα καλέσει να καταθέσουν και πρώην Πρωθυπουργοί, οι οποίοι επιμελώς εξαιρέθηκαν από τον Σήφη Βαλυράκη. Που θα διερευνήσει τις ευθύνες της Ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα για το άρον-άρον κλείσιμο του φακέλου Siemens αποφεύγοντας να εξετάσει βασικούς μάρτυρες που γνώριζαν πολλά. Που τέλος, θα διερευνήσει τις ευθύνες της Επιτροπής Εποπτείας του υπουργείου Οικονομικών (επικεφαλής η κ. Πηνελόπη Παγώνη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών) που ορίσθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, με σκοπό να ελέγχει την τήρηση όλων των υποχρεώσεων που απορρέουν από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens, και αυτή η επίορκη Επιτροπή δεν έκανε απολύτως τίποτε.Share

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.