28 Μαρτίου 2015

Ο Τούρκος δεν θέλει τον ¨Γερμανό του¨ αλλά τον ¨Ρώσο του¨.

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Βαρδάκας

ΦΩΤΟ από http://www.hellasforce.com/ 

Η όρεξη και η τουρκική βουλιμία ξεκίνησαν λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα στις 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα Ο Τούρκος οσμιζόταν ότι έρχονται εκλογές στην Ελλάδα και στην συνέχεια δυνατή κόντρα με την Γερμανία. Και έτσι τολμάει και κάνει την ανεκδιήγητη δήλωση.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου κατά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια προχώρησε σε μια δήλωση-σοκ σύμφωνα με την οποία στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «Μπορούν να αλλάξουν τα πάντα, αλλά η γεωγραφική τοποθεσία δεν μπορεί να αλλάξει. Όλα τα άλλα τα συζητάμε»! 

Σε δυο τρεις μήνες την σκυτάλη την παίρνουν οι ¨οθωμανικές δεξαμενές σκέψης¨ που έχουν ταγγίσει από την παλιοκαιρία. 

¨Το τουρκικό Ινστιτούτο, «Τουρκία -21ος αιώνας», το οποίο θεωρείται ως επίσημο think tank της τουρκικής κυβέρνησης καθώς χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εξωτερικών με άρθρο του προέδρου του και στενού φίλου του Ρ.Τ.Ερντογάν, καθηγητή πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ, προσδιορίζοντας το τι πρέπει να κάνει η Τουρκία σε ότι αφορά το Αιγαίο ξεκαθαρίζει ότι «Θα προχωρήσει άμεσα στην διεκδίκηση των απολεσθέντων 16 νησιών του Αιγαίου τα οποία βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή». 

Στο σχετικό άρθρο αναφέρονται τα 16 νησιά τα οποία κατονομάζονται με την τουρκική τους ονομασία: Kouyn, Hurşıt, Fornoz, Eşek, Nergizçik, Bulamaç, Kalolimnos, Keçi, Sakarcılar Koçbaba, Ardacık. 

Πρόκειται για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κρήτης, Gavdos, Dhia, Dionısades, Gaidhouronisi, Koufonisi, δηλαδή Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα» οπως αναφέρει ο συνεργάτης του Ρ.Τ.Ερνττογάν.¨ http://mikroskopio.gr/ 

Το θεωρητικό αυτό υπόστρωμα από το ανωτέρω think tank ουσιαστικά επικαιροποιήθηκε στην τουρκική Βουλή ανήμερα της Εθνικής Επετείου μας. 

¨Νέα θρασύτατη πρόκληση από την Τουρκία. Ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ισμέτ Γιλμάζ, με ομιλία του στη Βουλή έθεσε θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας 16 ελληνικών νησιών στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και επεσήμανε πως η Άγκυρα θα διεκδικήσει αυτά τα νησιά ακόμη και με στρατιωτικά μέσα. ¨ 

¨Άλλες δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα αναφέρουν ότι στις 25 Μαρτίου ημέρα της Εθνικής μας Επετείου μας κατέθεσαν επερώτηση προς τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, İsmet Yılmaz οι βουλευτές του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας σχετικά με την «παράνομη», όπως υποστηρίζουν, κατοχή από την Ελλάδα 16 νησιών και νησίδων στο ανατολικό Αιγαίο.¨  http://ereunitiko.blogspot.gr/ 

Μάλλον οι Τούρκοι δεν θυμούνται την Συνθήκη της Λοζάνης ή θέλουν να ¨γράψουν¨ κάποια καινούργια Συνθήκη ή σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία θέλουν να εξυπηρετήσουν πέρα από τα στενά συμφέροντα τους και ευρύτερους γεωπολιτικούς σκοπούς. 

Θέτοντας τέτοια ζητήματα-διεκδικήσεις ουσιαστικά επιθυμούν να ¨στενέψουν¨ τους διαδρόμους ναυσιπλοΐας στο Αιγαίο και πέρα από την δημιουργία ζωτικού χώρου θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες ασφυξίας. 

Ποιον θέλουν να δυσκολέψουν ή μάλλον να ¨πνίξουν¨; 
Μα φυσικά τα Ρωσικά πλοία είτε είναι πολεμικά είτε είναι δεξαμενόπλοια-εμπορικά-μεταφορικά που θέλουν να ελλιμενίζονται στα Λιμάνια της φίλης και συμμάχου Αιγύπτου . Στην συνέχεια να κατεβαίνουν μέσω του Σουέζ στην Ερυθρά Θάλασσα και από εκεί την ¨φίλη¨ χώρα της Υεμένης ώστε να βρίσκονται με άνεση στην Ινδική Θάλασσα, τα Στενά του Ορμούζ και στον Ειρηνικό Ωκεανό… 

Είναι αξιοπαρατήρητο ότι φέρνουν οι Τούρκοι στο προσκήνιο τον ¨νταλκά¨ τους για 16 νησιά του Αιγαίου στην χρονική συγκυρία που ξεκίνησε η πολεμική σύγκρουση στην Υεμένη μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών μόνιμη επωδός της Μέσης Ανατολής. 

Η χώρα της Υεμένης βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία στο ΝΔ άκρο της Αραβίας. Βρίσκεται κατά μήκος της μεγαλύτερης θαλάσσιας Λεωφόρου από την Ευρώπη προς την Ασία σε άμεση εγγύτητα με τα πιο δημοφιλή εμπορικά δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου διέρχονται μέσα από αυτά τα νερά καθημερινά και στις δύο κατευθύνσεις, στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και από τα διυλιστήρια πετρελαίου στη Σαουδική Αραβία στις αγορές της Ασίας. Ο συγκοινωνιακό κόμβος του Άντεν ήταν και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια του κόσμου.

Οι Ρώσοι ποντάρουν στην γεωπολιτική αξία της Υεμένης και δεν θα ήθελαν να την χάσουν οριστικά . Κατανοούν ότι κάποιοι τους θέτουν εμπόδια στο μεγάλο γεωπολιτικό διάδρομο που ξεκινάει από την Μαύρη Θάλασσα-τα Στενά του Βοσπόρου – το γαλάζιο Αιγαίο-το Κρητικό-Λιβυκό-το Σουέζ και τα Στενά του Άντεν ( Ερυθρά Θάλασσα). 

Μπορεί οι Τούρκοι να φαντάζονται ότι ¨οι Έλληνες χρειάζονται τον Γερμανό τους αυτά τα χρόνια ¨ καθότι οι προηγούμενες πολιτικές μπορεί να δικαιολογούσαν αυτό τον λογισμό τους…. 

Όμως μπορεί να φτάσει το μυαλό τους ότι και οι ίδιοι με αυτά που κάνουν προκαλούν ανοικτά τον Ρώσο που δεν το έχει και πολύ η Ρωσική Διπλωματία να δημοσιεύσει κανένα ιστορικό χάρτη σαν το παραπάνω του κειμένου όπως κάθε τόσο δημοσιεύουν και οι Αγαρηνοί τις ονειρικές διεκδικήσεις τους κατά την πλευρά του Αιγαίου; 

Είναι πασιφανές ότι οι γείτονες παίζουν πλέον στην παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα δίχως να υπολογίζουν το ¨Ρουά ματ¨ 

Δρ. Κωνσταντίνος ΒαρδάκαςShare

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες του Google Friend Connect (θα βρείτε δεξιά το ανάλογο gadget) να γίνετε φίλος του ιστολογίου μας και να λαμβάνετε με την εγγραφή σας στο αμέσως παρακάτω gadget πατώντας την λέξη "Εγγραφή" ενημερώσεις του ιστολογίου μας.

4. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

5. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

6. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

7. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

8. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Αλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.