6 Μαρτίου 2021

«Γειά τους που δεν λυγίζουνε και που δεν προσκυνάνε» [Για τον βανδαλισμό του γράφιτι του Καραϊσκάκη]

Iδού πώς θα σχολίαζε ο εθνικός μας ήρωας τον βανδαλισμό του γκράφιτι που φιλοτέχνησε με το πρόσωπο του ο 19χρονος Εύρυτος 
 
ΠΩΣ άραγε θα σχολίαζε ο Γεώργιος Καραϊσκάκης την κακομεταχείριση που υπέστη το γκράφιτι που φιλοτέχνησε με το πρόσωπο του σε έναν τοίχο στο Παλαιό Φάληρο ένας 19χρονος αυτοδίδακτος σπουδαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος όταν ερωτάται δηλώνει πως «έχει χρέος με ένα κουτί σπρέι να διαδοθούν τα πραγματικά μηνύματα του 1821 ;». Τι θα έλεγαν άραγε ο Νικηταράς, ο Ρήγας και ο Μάρκος Μπότσαρης αν αντίκριζαν το μουτζουρωμένο είδωλο του συναγωνιστή τους που δημιούργησε προς τιμήν του ο νεαρός το ψευδώνυμο ” Εύρυτος”; Σίγουρα δεν θα ήταν τόσο ευγενικοί και δεν θα απογοητεύονταν τόσο εύκολα όπως ο ευάλωτος νεαρός που εκάμφθη από την στοχοποίηση των εικόνων των ηρώων της επαναστάσεώς μας. Σίγουρα επίσης δεν θα εκπλήσσονταν. Γιατί πριν αμαυρώσουν και βανδαλίσουν οι άγνωστοι τα πρόσωπα των ηρώων του 1821, προηγήθηκαν άλλοι που άνοιξαν τον δρόμο, καλλιέργησαν την ατμόσφαιρα και δημιούργησαν ”σχολή”. Αυτοί που βανδάλισαν τους ήρωες σε τηλεοπτικά ντοκυμανταίρ. Εκείνοι που εμφάνισαν τους ήρωες μας ως γκέι! Αυτοί που τους αποκάλεσαν μέσα από το twitter δικτάτορες!
 
Του φυσικού βανδαλισμού είχε προηγηθεί ο ιδεολογικός βανδαλισμός τους .Θα ήτο πιθανόν οι ήρωες μας να απευθύνονταν στον νεαρό με το ψευδώνυμο ” Εύρυτος” και να του υπεδείκνυαν να κοιτάξει προς τους Εύζωνες της Πλατείας Συντάγματος οι οποίοι έμειναν χθες ακίνητοι να φυλάνε τον Άγνωστο Στρατιώτη με κάπες μέσα σε πολικό ψύχος «Υπάρχει συνέχεια, μην ανησυχείς!» θα του έλεγαν. Ίσως τον ορμήνευαν να κάνει υπομονή. Οι ίδιοι έτυχαν άλλωστε χειροτέρας μεταχειρίσεως από το γκράφιτι εν ζωή. Ο Κολοκοτρώνης, φυλακίστηκε, ο Ρήγας δολοφονήθηκε, ο Καραϊσκάκης συκοφαντήθηκε. Γιατί να αποτελέσει εξαίρεση διακόσια χρόνια μετά ένας νεαρός ” Εύρυτος ” που συμφώνως προς την ιστορία μας ήταν ένας από τους 300 του Λεωνίδα ; Το πλέον πιθανόν που θα του υπεδείκνυαν όμως ειδικώς ο Γεώργιος Καραϊσκάκης θα ήταν να αποταθεί στον στιχουργό και συνθέτη Νίκο Καλογερόπουλο αλλά και στον ροκ τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Και να τους ζητήσει να του αποδώσουν το ομώνυμο τραγούδι ”Καραϊσκάκης” στο οποίο περιγράφεται με αυξημένη δόση αληθείας αλλά και αθυροστομίας τι θα απαντούσε ο Έλλην ήρωας στους συκοφάντες του και στους βάνδαλους του. Στο τραγούδι αυτό ο Πανουργιάς ρωτά μεταξύ άλλων τον υιό της Καλογριάς :”Λένε πως έχεις αλισβερίσι,μ’ Αλή Πασάδες κάνεις χωριόκαι σε ρωτάω τι να τους πω.”  
 
Και ο αθυρόστομος Καραϊσκάκης εμφανίζεται να τους απαντά:  
 
Πες τους ρε φίλε πανουργιά, 
(ορέ) έχω εις στον (…) μου βιολιά,
έχω και τουμπερλέκια 
κι όπως γουστάρω τα βαρώ 
και σπάω τα ζεμπερέκια.  
 
Όταν γυρίσω θα τους (…) 
και αν αργήσω δώσ’ τους κι αυτό, 
είναι τα (…) μου τα δυο.  
 
Όπως στα λέω να τους τα γράψεις, 
όπως στα λέω να τους τα πεις, 
Καραϊσκάκης σεβνταλής, 
Καραϊσκάκης μπεσαλής.  
Καραϊσκάκης γεια χαρά, 
γεια σου ρε γέρο του Μοριά 
και γεια που σ’ αγαπάνε. 
 
Γεια τους που δε λυγίζουνε 
και που δεν προσκυνάνε. 
 
Ίσως η αθυροστομία και οι υβριστικοί τόνοι του ήρωα μας να απέχουν από τους κώδικες και την αισθητική της εφημερίδος μας. Και γι αυτό απολογούμαστε. Ωστόσο πρέπει να θυμόμαστε το εξής: Οι εθνικοί αγώνες δεν κερδήθηκαν με την ευγένεια αλλά με το θάρρος και καμιά φορά με το θράσος. Το οποίο είναι ενίοτε απαραίτητον στην ζωή. Οι βάνδαλοι του Καραϊσκάκη ένα πράγμα μπορούν να έχουν από όλους μας : Περιφρόνηση αντίστοιχη με αυτήν που επεφύλαξε στους διώκτες του ο ίδιος ο Καραϊσκάκης. Ο δε Εύρυτος έχει τα συγχαρητήρια μας.  
 
Κεντρικό άρθρο εφημερίδος “ΕΣΤΙΑ”, Τρ. 16 Φεβρουαρίου 2021, φ. 41.885, σελ. 1, 3 (αναδημ. στην ηλεκτρονική έκδοση 17/2/2021).  
 
Τραγούδι “Έτσι μου είπαν να σας τα πω”.  
Μουσική/Στίχοι: Καλογερόπουλος Νίκος 
Ερμηνεία: Βασίλης Παπακωνσταντίνου
 



Share

1 σχόλιο:

ΝΕΜΕΣΗΣ είπε...

Εύγε στον 19χρονο πατριώτη Ελληνόπαιδα.
Και για να διαχωρίσουμε την ήρα απ το στάρι ......Οι πατριώτες πλέον με τους ήρωες μας, οι προδότες με τους Εφιάλτες και τελευταία οι εθνοκαταστροφείς, μπαχαλάκηδες και δολοφόνοι "χάρισαν" στον Ελληνισμό ακόμη ένα σιχαμερό επίθετο, για να τους χαρακτηρίζει ......ένα προσωνύμιο που τους αρμόζει ... ΟΙ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΕΣ .....

Λίγες οδηγίες πριν επισκεφθείτε το ιστολόγιό μας (Για νέους επισκέπτες)

1. Στην στήλη αριστερά βλέπετε τις αναρτήσεις του ιστολογίου μας τις οποίες μπορείτε ελεύθερα να σχολιάσετε επωνύμως, ανωνύμως ή με ψευδώνυμο, πατώντας απλά την λέξη κάτω από την ανάρτηση που γραφει "σχόλια" ή "δημοσίευση σχολίου" (σας προτείνω να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που θα βρείτε πάνω από την φόρμα που θα ανοίξει ώστε να γραψετε το σχόλιό σας). Επίσης μπορείτε να στείλετε σε φίλους σας την συγκεκριμένη ανάρτηση που θέλετε απλά πατώντας τον φάκελλο που βλέπετε στο κάτω μέρος της ανάρτησης. Θα ανοίξει μια φόρμα στην οποία μπορείτε να γράψετε το email του φίλου σας, ενώ αν έχετε προφίλ στο Facebook ή στο Twitter μπορείτε με τα εικονίδια που θα βρείτε στο τέλος της ανάρτησης να την μοιραστείτε με τους φίλους σας.

2. Στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας μπορείτε να βρείτε το πλαίσιο στο οποίο βάζοντας το email σας και πατώντας την λέξη Submit θα ενημερώνεστε αυτόματα για τις τελευταίες αναρτήσεις του ιστολογίου μας.

3. Αν έχετε λογαριασμό στο Twitter σας δινεται η δυνατότητα να μας κάνετε follow και να παρακολουθείτε το ιστολόγιό μας από εκεί. Θα βρείτε το σχετικό εικονίδιο του Twitter κάτω από τα πλαίσια του Google Friend Connect, στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας.

4. Μπορείτε να ενημερωθείτε από την δεξιά στήλη του ιστολογίου μας με τα διάφορα gadgets για τον καιρό, να δείτε ανακοινώσεις, στατιστικά, ειδήσεις και λόγια ή κείμενα που δείχνουν τις αρχές και τα πιστεύω του ιστολογίου μας. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναζήτηση βάζοντας μια λέξη στο πλαίσιο της Αναζήτησης (κάτω από τους αναγνώστες μας). Πατώντας την λέξη Αναζήτηση θα εμφανιστούν σχετικές αναρτήσεις μας πάνω από τον χώρο των αναρτήσεων. Παράλληλα μπορείτε να δείτε τις αναρτήσεις του τρέχοντος μήνα αλλά και να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία αναρτήσεων από την σχετική στήλη δεξιά.

5. Μπορείτε ακόμα να αφήσετε το μήνυμά σας στο μικρό τσατάκι του blog μας στην δεξιά στήλη γράφοντας απλά το όνομά σας ή κάποιο ψευδώνυμο στην θέση "όνομα" (name) και το μήνυμά σας στην θέση "Μήνυμα" (Message).

6. Επίσης μπορείτε να μας στείλετε ηλεκτρονικό μήνυμα στην διεύθυνσή μας koukthanos@gmail.com με όποιο περιεχόμενο επιθυμείτε. Αν είναι σε προσωπικό επίπεδο θα λάβετε πολύ σύντομα απάντησή μας.

7. Τέλος μπορείτε να βρείτε στην δεξιά στήλη του ιστολογίου μας τα φιλικά μας ιστολόγια, τα ιστολόγια που παρακολουθούμε αλλά και πολλούς ενδιαφέροντες συνδέσμους.

Να σας υπενθυμίσουμε ότι παρακάτω μπορείτε να βρείτε χρήσιμες οδηγίες για την κατασκευή των αναρτήσεών μας αλλά και στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας ότι έχει σχέση με δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα.

ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ

Χρήσιμες οδηγίες για τις αναρτήσεις μας.

1. Στις αναρτήσεις μας μπαίνει ΠΑΝΤΑ η πηγή σε οποιαδήποτε ανάρτηση ή μερος αναρτησης που προέρχεται απο άλλο ιστολόγιο. Αν δεν προέρχεται από κάποιο άλλο ιστολόγιο και προέρχεται από φίλο αναγνώστη ή επώνυμο ή άνωνυμο συγγραφέα, υπάρχει ΠΑΝΤΑ σε εμφανες σημείο το ονομά του ή αναφέρεται ότι προέρχεται από ανώνυμο αναγνώστη μας.

2. Για όλες τις υπόλοιπες αναρτήσεις που δεν έχουν υπογραφή ΙΣΧΥΕΙ η αυτόματη υπογραφή της ανάρτησης. Ετσι όταν δεν βλέπετε καμιά πηγή ή αναφορά σε ανωνυμο ή επώνυμο συντάκτη να θεωρείτε ΩΣ ΑΥΣΤΗΡΟ ΚΑΝΟΝΑ ότι ισχύει η αυτόματη υπογραφή του αναρτήσαντα.

3. Οταν βλέπετε ανάρτηση με πηγή ή και επώνυμο ή ανώνυμο συντάκτη αλλά στη συνέχεια υπάρχει και ΣΧΟΛΙΟ, τότε αυτό είναι ΚΑΙ ΠΑΛΙ του αναρτήσαντα δηλαδή είναι σχόλιο που προέρχεται από το ιστολόγιό μας.

Σημείωση: Να σημειώσουμε ότι εκτός των αναρτήσεων που υπογράφει ο διαχειριστής μας, όλες οι άλλες απόψεις που αναφέρονται σε αυτές ανήκουν αποκλειστικά στους συντάκτες των άρθρων. Τέλος άλλες πληροφορίες για δημοσιεύσεις και πνευματικά δικαιώματα μπορείτε να βρείτε στην κάτω μπάρα του ιστολογίου μας.